Senatul Franței dă undă verde activării în secret a microfonului și camerei telefoanelor mobile pentru operațiuni de supravegere

În Franța, Senatul tocmai a aprobat o prevedere controversată a unui proiect de lege privind justiția care ar permite forțelor de ordine să activeze în secret camere și microfoane pe dispozitivele unui suspect. Acest tip de supraveghere ar fi activat fără a anunța proprietarul dispozitivului. Aceeași prevedere ar permite, de asemenea, agențiilor un acces mai ușor la datele de geolocalizare pentru a urmări „suspectații de comiterea unor infractiuni”.

Chiar dacă oficialii spun că vor folosi noua actualizare a așa-numitului proiect de lege privind justiția, doar pentru a capta sunetele și imaginile suspecților de anumite infracțiuni, cum ar fi delincvența, crima organizată și terorismul, criticii spun că acest lucru ar fi în continuare disproporționat, potrivit cybernews.com.

Ingrijorati larg raspandita intre susținătorii drepturilor civile și organizațiile pentru drepturile omului

Observatorul Libertăților Digitale spune ca un astfel de „exces de securitate” transforma foarte usor pe oricine intr’un suspect. La Quadrature du Net, un alt grup francez de avocatura care promovează drepturile și libertățile digitale, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la amenințarea la adresa vieții private. Potrivit organizației, anchetatorilor ar putea, teoretic, să li se permită să activeze de la distanță toate dispozitivele conectate, precum televizoare sau monitoare pentru copii.

„Dacă acest text ar fi adoptat definitiv, ar crește în mod periculos posibilitățile de intruziune a poliției, transformând toate instrumentele noastre IT în potențiali spioni”

a avertizat grupul într-un comunicat de presă.

Avocații sunt și ei nemulțumiți

Baroul din Paris, care reprezintă aproape 30 000 de avocați, a declarat într-o declarație că „deplânge” faptul că inițiatorii prevederii – guvernul – nu i-au consultat.

„Această nouă posibilitate de a activa de la distanță orice dispozitiv electronic constituie o încălcare deosebit de gravă a respectării vieții private, care nu poate fi justificată prin protecția ordinii publice”

a spus Baroul din Paris.

„În plus, proiectul nu interzice ascultarea conversațiilor dintre avocat și clientul ei în biroul avocatului – chiar dacă este interzis. Aceasta este o încălcare inadmisibilă a secretului profesional și a dreptului la apărare.”

Criticii îi îndeamnă pe parlamentarii francezi să respingă prevederile controversate. Și nu este prea târziu – actualizarea proiectului de lege trebuie totuși aprobată de Adunarea Națională, camera decizională a Parlamentului.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cere interzicerea sau limitarea accesului la rețele de socializare

Președintele Franței Emmanuel Macron susține că protestatarii se folosesc de rețele sociale precum Snapchat, TikTok sau Telegram pentru a populariza evenimentele violente și pentru a organiza demonstrații ilegale. Acesta a discutat cu edilii orașelor în care au avut loc proteste despre posibilitatea blocării anumitor funcții ale unor rețele sociale. Propunerea i-a atras critici lui Macron, care a fost ironizat de opoziție și comparat cu liderii unor regimuri totalitare.

„Trebuie să reflectăm asupra utilizării platformelor social-media în rândul celor tineri, dar și asupra interdicțiilor pe care trebuie să le introducem, când lucrurile scapă de sub control, poate că trebuie să vă puneți în situația de a le reglementa sau de a le interzice!”

a mai spus Emmanuel Macron, cu referire la platformele sociale, conform euronews.com.

Opinie personală

Observând „cu atenție și îngrijorare”, evoluția tot mai violență a ultimelor proteste din Franța, în urmă cu câteva zile, scriam acest tweet:

A trecut doar o săptămâna de atunci și în Franța, țară unde au căpătat pentru prima oară sens libertățile și drepturilor omului, se pun bazele primei dictaturi digitale din Vestul occidental pe model chinezesc, acestă prima lege find doar prima dintr’un pachet de legi care va îngenunchea prima oară țară de unde în urmă cu 200 de ani, erau proclamate primele drepturi și libertăți cetățenești ca și calea liberală pe care lumea urmă să o ia!

Odată ce Franța este inghenuncheată, modelul va fi copiat peste tot în lumea occidentală, pentru că, nu’i așa, „este spre binele și protecția noastră”, iar pentru că „noi neavând nimic de ascuns, nu avem de ce să ne temem!”  victory

28 de comentarii la „Senatul Franței dă undă verde activării în secret a microfonului și camerei telefoanelor mobile pentru operațiuni de supravegere”

  1. Păi și aici suntem pe un ‘trend’ pozitiv bine de tot .. adică francezii pot veni la noi să învețe cum se face , fără să se complice cu parlament, legi și prostii.. un protocol secret de siguranță națională, să le permită să asculte tot, urmărească tot .. alt protocol de securitate cibernetică, să le permită să pună mâna pe orice device electronic să-l ‘deviruseze’ , și altul să controleze toți providerii de internet .. uite că avem și noi ce-i învăța pe francezi ..

    Răspunde
    • Chiar si asa! Pai daca noi nu stim #CumSeFace, atunci cine? O au consultant pe Codruta la Bruxelles: Macovei e tot acolo; Coldea (aparent) e liber de contract; onorata instanta Danielet reintors la ciocanel; Portocala and CO, reabilitati; gen. Dumbrava si campul tactic in rezerva …. specialisti cu duiumul, toti instruiti si endorsati de „partenerul strategic”! ok

      Răspunde
    • @cola,

      În primul an de stați în casă daca vă pasă, o firmă deosebit de în civil din Cluj, de unde alt undeva, ceva provideri de prin patria prosperă scremeau niște niste SDK-uri și API-uri care să facă legătura dintre o persoană si contactul prin apropiere al acesteia cu o altă persoană testată pozitiv, utilizînd funcționalitățile protocoalelor Bluetooth.
      In proiect au fost implicate și autorități statale. Nu doar ale statului nostru.
      Scopul era trasarea unei hărți a contactelor de proximitate ale persoanelor.
      Oficial se spune că acest proiect a fost abandonat din cauza rezultatelor fals pozitive.

      Neoficial există motive de a suspiciona o externalizare a unei activități de intelligence pentru a se produce un tool software si un test în primele 2 faze de dezvoltare a produsului.

      Răspunde
      • Aia cu bluetooth au abandonat-o , a fost încercată și în uk, doar in Israel și Corea de Sud posibil sa fi fost folosită pe bune .. faza interesantă este că nu necesita cunoașterea identității deținătorului, ci doar urmăresc depistarea ‘multimilor’ spontane, în scop de o băută, o orgie, un concert, ce are omu chef să facă ..
        Dar asta o pot face și direct din conexiunea de mobil la celule ..

        Răspunde
        • Din ce mi s-a relatat, s-a pedalat inclusiv pe descoperire de dispozitiv și asocierea dispozitivului cu echipamentul imperecheat, mobil și/sau computer impreună cu datele de facturare ale serviciului luate de la provider …

          Răspunde
          • Asta e o imbecilitate, și are drept motivație ascunsă furtul de date private in scopuri comerciale ( vedem toți efectele ).. pentru supravegherea populației nu faci valuri cu date de pe facturi și tâmpenii.. alea le obții punctual când chiar ai nevoie.. mulți civili au o gândire securistică de mai proastă calitate decât a ălora din branșă

          • Unul din branșă, dintre cei ce mi-au relatat câte ceva era proapat tânăr pensionar dintr-o instituție in care jurase cu mâna pe drapel la angajare și era de curînd intrat pe pajiștea muncii la un provider. Se ciocnise în proiect cu foști colegi , unii încă încă activi.
            O fi cum spui și au luat ei in comandită prestația.
            Totuși implicare unor autorități….
            Sper să mă înșel eu, ar fi foarte bine ca tu să ai dreptate.
            drinks

  2. Extramorocar si plenipotentiar, senatul Frantei a dat unda verde. Sanchi, parca pana acum n-au facut-o. Toti o fac de ani de zile. Ii doare la banana pe bajeti de drepturili omului. Babaieti, dupa smenu’ cu plandemia, toata sefimea mondiala vrea sa ramana perpetuu la butoane ca sa nu raspunda Doamne fere de cacaturile pe care le-a facut. Si cred ca paranoia e atat de mare ca nu le va ajunge sa controleze votul dar il vor si opri. Se aude p-in targ ca vine o noua „boala”, cu alte cuvinte, stati la cotetz si nu suflati. Eu zic ca nu vom avea alegeri nicaieri in 2024. pardon

    Răspunde
  3. Bai, stati asa si nu respirati. Romaniea educata a produs o podisca la Braila si s-a umflat tarata in toata floarea politichiei. Bai, va dati seama? Un pod in 33 de ani si nici ala facut de romani. Vai de mamaliga noastra. Sa speram totusi ca pamblica pe care a taiat-o ficuszu e produsa p-acilea, da’ am mari indoieli. sarcastic

    Răspunde
    • Franta cred ca e tara aleasa de progresisti WEF pentru a experimenta agenda chinezeasca in Europa, alaturi de Olanda. In America de Nord a fost aleasa Canada, iar in Indo-Pacific, Australia. Ce au toate aceste tari in comun? Generatia de Young liders modelati de Schwab! Daca tarile astea sunt calarite, de aici inainte in ritm alert aplicarea agendei WEF cred ca devine universal valabila!

      Răspunde
      • Din păcate e posibil să și dreptate .. canadienii s-au resemnat oricum, văd.. mai au ceva in comun statele alea ( nu mă pronunț pe Australia ), dar putea la fel de bine să fie și Finlanda – sunt state ‘sociale’, să nu le zic socialiste – mulți angajați la stat, multe beneficii gratuite – gen învățământ și sănătate, cu oameni mulți care au o jenă să se ia la trântă cu statul providențial până mai ieri..

        Răspunde
        • Cu nordici e un pic mai greut in sensul ca in ciuda aparentelor, sunt destul de traditionalisti si atenti la drepturile lor, stind sa le ceara destul de apasat atunci cand simt ca sunt in periocol si ca in comunismul de pe la noi, exista un sistem destul de bine aplicat cand vine vorba de greseli pe care le fac „membri de partid”, motiv pentru care la prima greseala „young liderul” ala al lor, respectiv tanti aia de se destrabala pe la petreceri in vremea in care impune restului reguli draconice, a zburat cu tot cu fulgi si partidul ce o sustinea dupa ea. In Suedia nici macar n’au incercat sa le impuna reguliele alea absurde, in ciuda uriaselor presiuni externe.

          In ce priveste Romania ca tara experiment, da, aici s’au experimentat toate grozaviile ce le vedem azi aplicate pe la altii, dar, de la o vreme nici pe aici n’au mai indraznit sa intinda coarda, a se vedea cum s’au cacat pe ei cand a fost vorba sa impuna „green pass’ul” la cu care s’au tras pe cur cand securistii i’au avertizat ca au intins deja prea mult coarda. Pe de alta parte, Romania nu este o tara relevanta pentru nimeni si nici vizibila spre deosebire de Franta si Olanda care ar putea fi tara de unde sa se aplice intr’un final supunerea restului de state nordice, motiv pentru care probabil ca a si fost aleasa ca laborator de test, aceasta find si tara cea mai deschisa in a adopta mult mai rapid toate cacaturile venite din exterior.

          Deci da, sustin si eu teoria lui Andrei si atat.

          Răspunde
          • Au pe naiba sânge în instalație nordicii, Ice .. nu au niciun drept asupra educației copiilor proprii, au tăcut mâlc la imigrația necontrolată până le-a ieșit pe nas, și multe altele .. Greta o fi vreo grecoaică și nu știu eu .. specimene ca astea apar doar unde populația e defectă rău ..

      • Tara laborator a fost mereu Romanieea educata. Doar ca aici se face mai pe sestache ca oili oricum sunt preocupate doar de susanelele TV si sa crape matzu’ la all-inclusive la bulgari. Nu mai zic ca tot aici in laborator se iese la protest doar cu OZU.

        Răspunde
      • Chiar usor blmista. He, cineva i-a dat branci lu’ Emmanuelle pe scari s-acu’ o intreaba unde se grabeste! Pardon, il intreaba. Sau poate nu, sau da? In fine, nu conteaza! boredom

        Răspunde
        • … băboieru e parcă o combinație dintre o revoluție colorată și o belemeală altoită cu scenariul din filmul Wag the Dog(1997).
          Mie îmi dă impresia unei operațiuni planificate de o echipă de tgirls care constipate fiind, refuză clisma fiindcă se opun interzicerii avorturilor.

          Răspunde
  4. Incepe sa se explice de ce Nokia s-a incapatanat sa produca telefoane clasice, unele chiar si fara camera, probabil ca in curand vor fi din nou la mare cautare! laugh

    Răspunde
    • Tehnologia de supra-veghere există bine-merci și pe telefoanele „clasice”, stai liniștit! Dar asta o conștientizau doar ăia de erau ( sau încâ sunt) catalogați drept „conspirațio iști”!
      Între timp, cică unii „au deschis ochii” 😂😂! (Știi care era, neoficial, unul din motto-urile din Protecția Muncii?
      „Belește ochii, altfel belești -ula!” )
      N-au deschis nimic! Sunt doar impresii! Habar n-au cum să se eschiveze, pentru că aleargă constant după „morcov” 😉😂👍👍, știi ce zic?!

      Cineva, colegă de la scârbici, se lamenta azi că, vezi Doamne, chatgpt-ul ar putea în scurt timp s-o lase fără job!!! Cum, fă, tu tocmai acu’ ai realizat asta, după ce nește timp în urmă erai umedă la locuri neînsorite despre senzația de inteligență a chatgpt-ului?! Proasta satului!
      Când io îți ziceam acu’ fo 7-8 ani despre „ten’dinți” , îmi făceai semnul cu sisi la cap! Iaca , mai ai um’pic și din super-apreciata, o să ajungi venit-minim-garantat la supa-săracului!
      1984 putea fi evitat! Dacă oamenii ar fi avut viziune din timp, se putea evita!, sau, cel puțin întârzia ! Acum, INDIFERENT ce anume s-ar produce (războaie, revolte, revoluții, schimbări de sisteme financiare, …, NIMIC NU MAI POATE DEVIA TRAIECTORIA SPRE FINALUL PROGNOZAT!!!! (DOAR DUMNEZEU, dacă vă voi să ne mai îngăduie, să ne mai dea o șansă, ar putea să păsuiască, dar tendința manifestată nu mi se pare a fi cea propice…)
      Eu , unul, poate fatalist fiind, poate sadic fiind, poate din alte cauze, zic :”să se întâmple”! că prea mult ne-am dat cu tesla-n c-, ăsta… ouă, de-am ajuns sado-maso- și ne și place! Sau ” umbli cu curu” gol pe lângă pawla sculată”! Asta e, history îs finish! Da’ nu faptul că e finish e buba, ci faptul că finalul va fi apoteotic pentru cei care-l vor trăi!!!! Și, se pare, că generația noastră are bilete în primul rând la show-ul final!!!! Pregătiți-vă costumele!
      Deja bat tobele!
      „Cine nu-i gata, l-am luat cu lopata!”

      Răspunde
      • Legat de 1984, fac o paranteză.Cred că în ultimii 5-7 ani, în diverse discuții profesionale, informale, în pauzele de cafea și țigară împreună cu cei din „branșă” revine ca și punct de referință în timp, manifestul lui Theodore Kaczynski , mort luna trecută ( http://xahlee.org/p/um/um.html ). Indiferent de păcatele autorului nimeni nu-i contestă capacitatea de vizionar, duce analiză și predicția cu mult peste viziunea lui Orwell și Huxley.
        Un teaser pentru cine ezită să arunce o privire pe text.
        „Nu este posibil să se facă un compromis DURABIL între tehnologie și libertate, deoarece tehnologia este de departe cea mai puternică forță socială și încalcă continuu libertatea prin compromisuri REPETATE. Imaginați-vă cazul a doi vecini, fiecare dintre ei deținând la început aceeași cantitate de teren, dar unul dintre ei fiind mai puternic decât celălalt. Cel puternic cere o bucată din terenul celuilalt. Cel slab refuză. Cel puternic spune: „Bine, hai să facem un compromis. Dă-mi jumătate din ceea ce am cerut”. Cel slab nu prea are de ales decât să cedeze. Ceva mai târziu, vecinul puternic cere o altă bucată de pământ, din nou se ajunge la un compromis, și tot așa. Forțându-l pe cel mai slab să facă o serie lungă de compromisuri, cel puternic obține în cele din urmă tot pământul său. Așa se întâmplă în conflictul dintre tehnologie și libertate.”

        Răspunde
        • Depinde și ce înțelegem prin ‘libertate’ .. ar însemna că țăranii din anglia de pe vremea lui Robin Hood erau mai liberi decât suntem noi azi .. e drept nu erau drone să-i caute prin pădure, dar nici liberi nu erau .. alta e problema cred eu – orice dezechilibru dintre stat și cetățean privind mijloacele tehnice duce la tiranie , teroare, oprimare .. de aici preocuparea statului să lase cetățenii fără arme letale.. la fel și cu supravegherea digitală.. în scurt timp, vor fi destule mijloace de echilibrare de forțe .. sunt deja pe parte de comunicații private, vor fi probabil și dispozitive de comunicații greu de identificat .. statul va folosi inteligența artificială să ne manipuleze și să prezică comportamentul nostru, iar noi o vom folosi să inducem autoritățile în eroare.. și tot așa .. forțele se echilibrează.. dar există generații afectate in perioadele de tranziție tehnologică, cum se întâmplă zilele astea.. ați văzut cu ce furie încearcă să reglementeze folosirea AI-ului zilele astea .. acum 2-3 luni nu dădeau doi bani pe tema asta, crezând că doar statul și marele corporații se vor putea folosi de așa ceva .. deja ei știu că nu e deloc cazul..

          Răspunde
          • Povestea asta depășește cadrul discuției de aici și se învârte în jurul algoritmilor de criptare utilizați in comunicare.
            În opinia mea punctul de cotitură a fost în 2019, în US.
            În rezumat, ar trebui evocat Tim May (1998) care ne-a avertizat cu privire la „Cei patru călăreți ai infocalipsei”: „teroriști, pedofili, traficanți de droguri și spălători de bani”. Cu cei patru călăreți ai Apocalipsei informaționale poți speria orice public pentru a permite guvernului să facă orice cu acest baubau.
            Teroriștii au căpătat și valențe noi, dezinformarea, garderobe propagandei e mare.
            Care călăreț este în vogă depinde de timp și de împrejurări. De la atacurile de la 11 septembrie 2001, guvernul SUA a insistat asupra poveștii de alarmă teroristă. După asta, pedofili și exploatarea copiilor. Totul a început în septembrie 2019, cu un lung reportaj al New York Times despre abuzul sexual asupra copiilor, care includea un atac la adresa criptării:
            Atunci când companiile de tehnologie cooperează pe deplin, criptarea și anonimizarea pot crea ascunzători digitale pentru infractori. Facebook anunțase atunci (martie 2019)), că intenționează să cripteze Messenger, care a fost responsabil, în acel an, pentru aproape 12 milioane din cele 18,4 milioane de raportări la nivel mondial de materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste rapoarte. Rapoartele către autorități conțin de obicei mai ,multe imagini au cuprins, record absolut, de 45 de milioane de fotografii și videoclipuri, potrivit Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați.
            Aceasta a fost urmată de o conferință a Departamentului de Justiție al SUA: „Spații fără lege: Warrant Proof Encryption and its Impact on Child Exploitation Cases”. Procurorul general al SUA, William Barr, a ținut un discurs pe această temă. Apoi a urmat o scrisoare deschisă către Facebook din partea lui Barr și a altor persoane din Marea Britanie și Australia, folosind „protejarea copiilor” ca bază pentru a cere companiei să nu implementeze o criptare puternică de la un capăt la altul. Apoi, FBI a încercat să determine Interpolul să publice o declarație prin care să denunțe criptarea end-to-end.
            Comisia juridică a Senatului a organizat o audiere privind backdoors: „Criptarea și accesul legal: Evaluarea beneficiilor și riscurilor pentru siguranța publică și viața privată”.
            Eric Neuenschwander de la Apple a fost prezent pentru a susține o criptare puternică, însă ceilalți martori au fost cu toții împotriva acesteia. Procurorul districtual din New York, Cyrus Vance, a fost fidel:
            De fapt, nu am reușit niciodată să vedem conținutul telefonului său din cauza acestui cadou pentru traficanții de sex care nu a venit de la Dumnezeu, ci de la Apple.
            Senatorii au pus întrebări tehnice unor persoane care nu au putut răspunde la ele. Rezultatul a fost că un profesor suplinitor de drept a reușit să prezinte problema criptării puternice ca pe o externalitate cauzată de fuga de răspundere corporativă și ca pe un alt exemplu al poziției anti-reglementare a Silicon Valley.
            Aici se poate pune borna de referință în timp, începând de unde am pierdut inntimitatea în comunicarea din spațiul virtual.

          • „… și tot așa .. forțele se echilibrează.. ”

            He, he, optimism debordant, to’ar’șe @cola! Visător, visător, n-așa?! He, he! Și Titanicul părea că se echilibrează, pân’ s-a rupt pe din două👍! Mda, da! Echilibrare pă naiba! Ei ne dau pă cocoașe continuu și noi ne facem că ne place! Halal echilibrare, bre! 😰

  5. @wtf,
    „“Adevărul este că internetul de altădată a devenit internetul de astăzi printr-o serie de acțiuni menite să transforme o rețea descentralizată și distribuită de schimb de informații într-o rețea centralizată de control al informațiilor.””
    Frate, chestia asta e valabilă „all rotund”, din păcate!
    Comerțul, musai personalizat!
    News, musai personalizat!
    Turism, musai personalizat!
    …………
    Astea toate înseamnă până la urmă CONTROL!!! Cum a apărut acest control? A fost solicitat/validat/încurajat/aplaudat de noi, pentru eficiență, pentru confort, pentru rentabilitate, pentru… orice! DAR cerut chiar de noi, inconștienți fiind de ceea ce va urma validării unor practici „domestice” la exterior dar extrem de rapace în estență!
    Nimic, dar NIMIC din ceea ce diavolul introduce în practica uzuală, nu este ne-validat de oameni, tocmai pentru a trece testul acceptării populare!!!! EXTREM DE IMPORTANT pentru încornorat!!!

    Răspunde
    • „“all rotund”” 😂😂😂😂😰😰😰😰😂😂😂😂😰😰😰mă omoară auto-corectorul lui pește-prăjit!!!!!!!
      De „all round” era vorba, evident! Scuze!

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura