Si bogatii (se) plang

Nu stiu daca a observat cineva pana acum, insa pe bogati cand nu ii mai lasi sa faca ce vor in prima faza ii apuca victimizarea pentru ca dupa aia imediat sa si treaca la amenintari si santaj ca lucurile sa fie in continuare tot cum ar vrea ei, sau macar pe aproape. In sensul asta, avem doua cazuri recente, unul de pe la noi si unul la nivel global.

Sa le luam pe rand …

Pe la noi, s’au oparit supermarketurile prin reprezentantii lor, care considera ca legea prin care 51% din produsele de pe rafturile lor sa fie romanesti (provenite de pe lantul scurt) este una abuziva amenintand cu restrangerea activitatii pana la retragerea de pe piata. Faptul ca ar pleca nu este nici o pierdere, pentru ca in principiu avem de a face cu niste gauri negre pentru economia locala si nationala prin care s’au scurs si se scurg mare parte din banii de pe la noi inspre tarile de unde au venit aceste concerne ce au pus in cap mai ales economiile locale, lamentarile lor sunt penibile si abjecte avand in vedere ca peste tot in UE, inclusiv in tarile lor de origine, exista acest gen de legi protectioniste numai la noi nu. Cu toate astea, legea din cate am vazut si citit, este si ea una pur romaneasca lucru care se traduce prin ambiguitatea exprimarii si lipsa unor norme clare de aplicare. Nu e clar deloc ce inseamna „produse romanesti” si mai ales la ce gama de produse se refera. Daca avem de a face cu produse fabricate in LOHN in Romania castigul este unul de ochii electoratului pentru ca lohn inseamna ca materiile prime sunt aduse de dincolo iar aici se face doar procesarea lor care nu e mare castig nefacandu’se nici un fel de transfer de tehnologie, mana de munca fiind cel mai prost platita prin diverse scheme financiare ce de obicei reusesc sa evite pana si darile minime la stat. Teoretic, masura asta ar trebui sa stimuleze in primul rand agricultura si zootehnia locala, dar oare produse romanesti inseamna produse 100% romanesti procesate local, sau iaurturi gen Danone in care romanesc nu e mai nimic in afara de locatia de unde provine?! Pai daca e sa o luam asa, 70% din produsele deja existente pe rafturi sunt romanesti, poate reusesc intr’un final sa ne traduca ei mai bine cum e treaba aia cu „lantul scurt” si mai ales „produse romanesti”, iar pe de alta parte poate rezolva cumva si problemele ce tin de evul mediu in agricultura de pe la noi, desi in ultima vreme tot straini ar fi castigati la cat pamant (aproape) moka au cumparat din tara asta.Pe la altii, s’au oparit producatorii de masini care ameninta ca daca dieselgate se va extinde, masinile vor deveni produse de lux destinate doar bogatilor, recunoscand in sfarsit ca investitiile lor intr’o reala evolutie in acest domeniu s’au oprit undeva prin anii ’80, dezvoltarea unor noi tehnologii care sa respecte normele de mediu si cerintele actuale putand duce la scumpirea masinile pana la un nivel in care ar deveni greu accesibile marii mase de cumparatori.

 

„Am intrat într-o nouă era. E posibil ca aceste costuri să depăsească posibilitatea clientului de a le achita. Nicio companie nu vrea să construiască o maşină atât de scumpă încât doar clienţii bogaţi să şi-o permită”

Jim Farley, CO Ford Europa

Adica … tot noi suntem de vina si nu ei ca s’au imbogatit pana acum in baza unor inselatorii, mereu pastrand profitul la nivel maxim iar investiile in inovatie la nivel minim. Lucrul asta il confirma indirect si Mercedes care recent a anuntat faptul ca a scos la mezat nu mai putin de 3 miliarde de euro pentru investitii in noi motorizari clasice (motoare pe benzina cu filtru de particule) care sa respecte viitoarele norme de poluare RDE (Real Driving Emissions), o decizie putin surpinzatoare avand in vedere faptul ca in acest urias plan de investii nu sunt cuprinse si motorizari electrice, semnal ca Mercedes se pare ca nu prea crede in aceasta varianta pentru viitorul apropiat.

Despre alti bogati si lacrimile lor … va dau voua sansa sa povestiti pe la comentarii. laugh

4 comentarii la „Si bogatii (se) plang”

  1. Partea si mai misto e alta. Cate terenuri mai avem noi? Nu cumva au cumparat italienii, polonezii cam toate terenurile arabile?
    Mai avem ceva in arenda, dar multi… au vandut.
    Ce sa se cultive, unde?! smile De ei… pentru ei?!

    Răspunde
  2. Partea buna la pamant e ca indiferent cine il cumpara, ramane tot la noi laugh si cu ceva legislatie facuta cu cap, e tot aia cine il ia ca e roman ca e strain de aiurea, ma refer la terenul arabil extravilan. Ce sa va zic, lipsa de informare, apoi saracia de la sate a facut ca prin 2007, 2008, pe aici pe la mine, sa se vanda pamantul cu 1500 – 4000 lei/ha, asta e mai departe, a profitat cine a putut si a avut bani laugh cine nu a facut ca mine: am vandut masina, ca aveam doua si cu ce am mai avut la saltea, am luat 20 ha prin zona, putin da daca tot m-am mutat la tara trebuia sa intru in randu’ lumi. Ai mei au intrat un pic in depresie da al doilea an le-a trecut si acum tin cont de viziunea mea, pai nu trebiuie sa ma laud
    Cat despre lanturile de hipermarket-uri, din partea mea sa se inchida sa plece toti. legislatia trebuie sa fie dura si pusi cu botu’ pe labe. Ieri la Aushan era pe centru promotie cu expiraciuni de import si alte rahaturi, chipurile cu preturi mici, parca era la 3,8…. mormane, mormane.
    Vrajeala asta ca nu e marfa romaneasca, asta e, o sa fie, cand legislatia e precisa si ramane asa pe veci, producatori romani o sa apara, o sa prospere, se vor imulti, nu va muri nimeni de foame ca nu aducem rahaturi de import.
    La fel si cu masinile, e vina noastra ca ne schimbam masinile dupa trend si nu dupa necesitate si ce dorim sa facem cu acea masina, asta e avem basini in cap platim toate figurile altora, euro 14, poluare redusa, VACS!, sisteme pe masini care nici dracu nu stie de ele si daca le foloseste sau daca le are si nu e doar vrajeala companiilor producatoare, chipurile ca masina lor face si drege. Fratilor trebuie sa ne aducem aminte care este rostul masini: sa te duca din punctul A in punctul B in mod onorabil, lucru ce se poate obtine si cu bani mai putini decat dam acum.

    Răspunde
  3. Dragul de stat, el nu e in stare sa aiba grija de cele mai elementare lucruri, va fi driblat – si noi la greu – in materia cu 51%. Sunt atatea metode de a aduce porcarii si de a le transforma in produse ro, nu o sa fie nimeni fraier sa produca realmente ceva de calitate in Romania. Si mai au si varianta de a chema producatorii si de a ii strange cu usa sa produca in asa fel incat sa acopere acel 51%.
    Apoi deja tone de produse se fac sub licenta, cum sa obligi un producator sa ia materie prima din Ro cand el aduce tot de afara….
    Straini au luat tone de pamant si paduri si mai nou se ocupa de jmecherii cu subventii, smecherii cu certificate de poluare si alte angarale, fara sa se mai oboseasca sa cultive sau sa administreze, ca statul ro e prost si le marca banu’ gros!
    Ar mai fi de povestit, revin….

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura