Suplimentele de tot felul, o industrie…de muls bani!!

Suplimente. Toti luam, toti folosim. Sunt bune. Din agricultura bio. Din natura, din locuri nepoluate. Extracte minune, garantat vindecand orice boala. Daaaa, vezi sa nu!

In realitate o mare parte din aceste minunatii sunt o …sarlatanie!

Imagini pentru suplimente alimentareImagine similară

Iata ce am gasit pe net. M-a scutit sa scriu…

” Haideţi să punem punctul pe „i” şi să o spunem pe faţă că povestea cu „suplimentele alimentare” este cusută cu aţă albă şi că targhetul producătorilor şi comercianţilor sunt, în principal, naivii. Aceste pastile nu au nimic în comun cu medicina şi cu vindecarea. Clar ca vaca, aceste produse nu pot fi asociate cu noţiunea de tratament. Nici măcar faptul că ar fi naturale, bio sau homeopate nu este sustenabil în totalitate. Priviţi cu mai multă atenţie şi numele producătorilor şi ţara de provenienţă! Parcă-i prea multă…China, nu credeţi?
   Am aruncat un ochi şi asupra preţurilor cu care sunt comercializate aceste „suplimente alimentare”. Parşive! Deşi par accesibile, în realitate sunt foarte scumpe şi, atenţie!, nu sunt compensate la nicio farmacie. Normal! Nefiind medicamente, nu sunt de competenţa Ministerului Sănătăţii, nu sunt pe lista C.N.A.S-ului şi cu asta basta. Da, numai că nu este tocmai „basta”, pentru că, în mod ciudat, sunt medici care le trec pe reţete, fapt ce, fără echivoc, bagă în ceaţă maximă pe orice pacient, oricât de doxat ar fi el. Practic, o „recomandare” venită din partea unui medic nu face altceva decât să gireze veridicitatea unui „nimic”cu care te tratezi de…ficat, cazul Guijiajiao (făcut din gelatină din carapace de broască ţestoasă), sau E Jiao, opţinut din pielea măgarilor, tot sub formă de gelatină.
   Potrivit BBC, „orientarea oamenilor spre suplimente alimentare vine mai ales din mediul publicitar care vorbeşte despre deficienţele noastre. Un al doilea motiv este dat de numeroasele produse consumate şi care oferă indicaţii pentru o sănătate sporită”. În prezent, toate „beneficiile suplimentelor alimentare sunt ambalate într-o formă comercială de producătorii de vitamine”, informează aceeaşi agenţie de ştiri. Se spune că pentru mâncare, alcool, tutun, benzină şi medicamente, omul va face oricând un sacrificiu financiar, deşi, din câte se poate vedea, viciul şi sănătatea nu ar trebui să se regăsească pe acelaşi palier. Cu toate astea, sunt cele mai rentabile afaceri la nivel planetar. Numai în România, suplimentele alimentare şi vitaminele reprezintă amăgirea de peste 250 de milioane de euro pe an, cu tendinţă evidentă de creştere.
Mai presus de faptul că producătorii şi comercianţii acestor produse profită de naivitatea unora şi de disperarea altora, care, cu adevărat, îşi pun nădejdea în tratarea unor suferinţe, trebuie admis că toată această afacere se bazează pe efectul placebo (stimularea psihologică) a clienţilor, care, se subînţelege, nu sunt niciodată informaţi şi despre efectele secundare ce pot fi declanşate. Să fie foarte clar: suplimentele alimentare care promit marea cu sarea nu au nicio legătură cu produsele naturiste, bio sau homeopate.”

„Azi, ca și în trecut, șarlatanii încearcă să scoată bani din boli comune, de multe ori mortale, și care încă nu pot fi vindecate cu tratamente cunoscute – anumite tipuri de cancer, Alzheimer, scleroza multiplă. Practic, orice afecțiune care are în spate o fundație ce strânge bani pentru cercetare atrage și impostorii după ea.

Și aici cresc mizele. Desigur, faptul că bolnavii pot fi jupuiți de impostori este revoltător, dar există și alte riscuri, mult mai grave, cum ar fi cele de a fi otrăvit sau schilodit. Mai mult, în unele cazuri, remediile tradiționale înlocuiesc tratamentele medicale alopate care le-ar putea prelungi viața, atenua suferința sau chiar trata afecțiunea. Impostorii nu doar îi jefuiesc pe cei disperați și neglijenți, ci îi pot ucide.”

Sursa.

Iata un mic ghid de bun simt pentru a evita sa fiti trasi pe sfoara:

Nu ai nevoie de cunoștințe științifice când ai de-a face cu un șarlatan. Secretul lor e măcănitul. E un sunet inconfundabil. Dacă vrei să te ferești de ghearele lor, reține aceste semne ușor de recunoscut:

  • Vinde ceva. Ar trebui să fie evident: dacă un site vinde ceva, e o reclamă. Chiar vrei să-ți încredințezi sănătatea unei reclame?

  • E ca o cameră cu ecou. Caută pe Internet numele tratamentului. Dacă cele mai multe rezultate te direcționează către același site, mergi mai departe. Tratamentele adevărate, bazate pe cercetări științifice, vor fi menționate în diverse locuri independente, inclusiv în reviste medicale și în mass-media.

  • Merge mână-n mână cu alte site-uri similare. Dacă ideea e aceeași – de tratament-minune – și doar accentul e diferit, stai departe de el.

  • Are o organizație în spate. Grupurile legitime rareori sponsorizează un produs comercial. Dacă nu te poți convinge de faptul că instituția este legitimă, renunță.

  • Are recomandarea unui expert. Dacă medicamentul este trâmbițat de un expert „recunoscut“, cel mai probabil este un fals. Medicina adevărată nu are nevoie deendorsement. Dacă numele expertului respectiv nu se regăsește în studii sau articole publicate în reviste medicale, atunci persoana respectivă nu este expert.

  • Are testimoniale. Site-urile cu diverse pseudotratamente publică mereu testimonialele persoanelor care au fost tratate. În primul rând, multe afecțiuni se tratează de la sine. Negii, de exemplu. Apoi, doar pentru că cineva susține că a fost tratat de cancer nu înseamnă că acea persoană a avut cancer vreodată. Testimonialele, indiferent de cât de emoționante sunt, nu demonstrează nimic. Ceea ce pot face ele însă e să arunce o puternică umbră asupra judecății tale.

  • Sunt pline de bazaconii. Cu cât mai mulți termeni științifico-miraculoși conține ceea ce este în esență o reclamă, cu atât este mai puțin probabil ca ea să fie reală.

  • E paranoic. Site-urile șarlatanilor îți vor spune că descoperirea lor se bazează pe principii necunoscute de știință și că forțele guvernamentale fac tot posibilul să le suprime.

  • Tratează totul. Dacă se susține că medicamentul respectiv tratează mai mult de o afecțiune, uită de el.

  • Este natural. Ce înseamnă „natural“, până la urmă? Una dintre cele mai prezente substanțe naturale din Univers este cianura, dar eu nu ți-aș recomanda să iei cianură.\

  • Are vitamine. Din momentul în care Linus Pauling a început să promoveze excesiv vitamina C, s-a discutat mult despre vitamine, în general, dar fără a avea vreun background științific. Care este adevărul? Puține vitamine „tratează“ cu-adevărat boli și nu foarte mulți oameni au nevoie de mai multe vitamine decât consumă zi de zi. Cantitățile mari de vitamine pot fi dăunătoare.

  • Tratează incurabilul. Nu s-au descoperit încă tratamente pentru Alzheimer, scleroză multiplă, boala Lou Gehrig, artrita reumatoidă, fibroza chistică, lupus, HIV, diabetul sau simpla răceală. Organele bolnave – inima, ficatul, rinichii – pot fi tratate doar prin transplant. Cancerul poate fi tratat în anumite situații, dar vindecările complete sunt rare și greu de obținut. Persoanele realiste vor folosi termeni precum ameliorare și te vor preveni în legătură cu efectele secundare.

  • Nu este inclusă în polița de asigurare. Într-adevăr, companiile de asigurare medicală nu acoperă absolut toate tratamentele, dar dacă asiguratorii evită un medicament pe care l-ai găsit online – și e surprinzător cât de multe site-uri te anunță acest lucru –, atunci poate și tu ar trebui să îl eviți.”

Sursa.

Sfat prietenesc: apelati cu incredere la medic si medicina clasica si luati ce va prescrie medicul, nu de pe net, prieteni, auzite, facebuciu samd, ca altfel puteti ajunge lejer drept compost pentru narcise.

Toate bune!

6 comentarii la „Suplimentele de tot felul, o industrie…de muls bani!!”

  1. Treaba asta cu panacee universale si mai ales minune e de cand lumea si pamantul si tot de atunci au existat si oameni disperati sau prosti de pe care au profitat escrocii astia. Diferenta de azi, fata de ieri, e ca publicitatea de azi este una globala si mult mai bine tintita, in principiu target’ul fiind seniorii, teleshopingul fiind mama si tatal lor in domeniul asta al „miracolelor”. O sa scriu si eu ceva ce am prin draft pe tema asta.

    Răspunde
  2. Radule, si totusi sunt si rezultate…n-am timp dar un mix de ierburi, gen, muira puama, ginnseng, tribulus terrestris, polygonum multiflorum, guarana epimedium brevicorum, luate inainte de un maraton o sa-ti creasca performanta si, nici sotia n-o sa te creada ca in ziua respectiva ai alergat un maraton…

    Răspunde
  3. Dom Redoo, aspirina romaneasca e mai buna de zece ori, plus un complex de vitamine minerale si vreo 10 tuburi de Tonotil, iar un pahar de buturuga olteneasca din cand in cand nu strica la erectie!
    Personal nu iau decat ce prescrie doctorul meu, suntem fosti colegi de liceu, omul nu are parte in parte cu nimeni, are banet de nu are ce face cu ei, ca tasu invarte nus ce afaceri, de altfel nici el nu crede decat in suplimente verificate prin studii facute de alti doctori, e genul care citeste reviste de specialitate din afara si studii in limba lor originala, engleza sau franceza, mi-a dat si mie sa citesc, chit ca nu inteleg chiar tot.
    Omul imi zice cam asa: medicamentele clasice sunt validate si rasvalidate prin studii, inclusiv pe om. Suplimentele, ceaiurile, homeopatele…prea putin. Asa ca eu nu pot prescrie tot felul de maca maca si sa ma trezesc anchetat ca am omorat sau schilodit pe careva…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura