Si gatitul la țest este sanatos….

ȚEST, țesturi, s. n. 1. Obiect de lut ars sau de fontă de forma unui clopot, cu care se acoperă pâinea, mălaiul etc. puse la copt pe vatra încinsă. 2. (Pop.) Carapace de broască țestoasă. – Lat. *testum.

Sursa: DEX ’09 (2009) | Adăugată de blaurb. | Semnalează o greșeală | Permalink

ȚEST, țesturi, s. n. 1. Obiect de pământ sau de fontă de forma unui clopot, cu care se acoperă pâinea, mălaiul etc. puse la copt pe vatra încinsă. 2. (Pop.) Carapace de broască țestoasă. – Lat. *testum.

Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

ȚEST, țesturi, s. n. 1. Un fel de capac de pămînt sau de tuci, cu care se acoperă pe vatra înfierbîntată pîinea, plăcinta etc. puse la copt. Încălzise țestul și băgase o plăcintă să se coacă. ISPIRESCU, la CADE. 2. Carapace de broască țestoasă. Ea se duse apoi, luă un țest de broască… și începu să adune în el alifia. SLAVICI, la CADE.

Mai jos o paine traditionala, ornate cu o furculita si spoita cu suc de rosii ca sa prinda culoarea de rumen.

Testul era omnipresent in gospodaria romanului, dar in Tara Oltului de Jos, adica de la Dragasani la Dunare pe Olt in jos inca se mai foloseste de femeile in varsta, in special ca sa faca paine.

Dupa cum vedeti cuvantul este vechi, de origine romana, si se refera la forma, adica teasta, cap. Ce dovezi mai vreti, docomaniacilor?

Bunica mea, Dumnezeu sa o ierte, gatea cu asa ceva la greu; uneori si pe plita, viata la tara fiind un iad mai mic in vremea comunistilor; dar mancarea era…delicioasa!

La emisiunea Zestrea Romanilor s-a prezentat la un moment dat – nu am gasit insa o inregistrare in online – traditia confectionarii testelor in zona Slatinei, tarancile care prezentau mestesugul fiind toate rudele mele. Sunt ultimele mestere de testuri din zona si , cred eu, si ultimele care vreodata vor mai face, nefiind nimeni interesat a mosteni obiceiul; asa cum in sat , odata cu moartea bunicii mele, a murit obiceiul de a merge la o femeie priceputa ca sa iti coaca si orneze cu motive traditionale turta miresei – nu cred ca a existat mireasa, inclusiv mama, care sa nu aiba turta, pana prin 1995, facuta de mama Tanta -, tot asa va dispare si mestesugul acesta, asa cum, cred, dispare olaritul la Oboga de Olt.

Este o realitate cruda si dura…

Daca doriti a cumpara un test, acesta de mai sus e din zona Teleorman, iar de aici il puteti cumpara. Nu uitati a cumpara si vatraiul special!

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

5 Responses

  1. Petre says:

    Ţest nu test … smile

  2. ice4you® says:

    Ne’am dat dracu, nu ajungea ca e scris in titlu … si fara diacritice ne zgarie la retina sau ce?! laugh

  3. Petre says:

    Nu ne zgârie dar poate nu e pâinea la fel de gustoasă smile

  4. ice4you® says:

    Un raspuns cat se poate de logic! Votat! smile

  5. Radu says:

    Daca te pricepi iese sa dai cu palaria dupa caini…