Superstitii si obiceiuri de anul nou la romani

Nu sunt un om superstitios decat odata in an si aia este prima zi a anului nou! laugh Nu este vorba ca as crede in ceva sau sa ma iau dupa toate prostiile … da parca odata in an este bine sa mai excentric si superstitios … daca nu de altceva macar de dragul artei.

Obiceiuri de anul nou:

  • Sorcova: Sorcova este un obicei popular românesc, practicat pe 1 ianuarie. Aparținând obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu Sorcova e mai cu seamă bucuria copiilor. Aceștia poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată.Numele de Sorcova vine de la cuvântul bulgar surov (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore.Înclinată de mai multe ori în direcția unei anumite persoane, Sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui vizat. Textul urării, care amintește de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mișcării Sorcovei. (wikipedia.org)
  • Plugusorul: o colinda agrara.Plugusorul este un obicei general, practicat de romani cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adanci radacini in spiritualitatea romaneasca, plugusorul este o colinda; o colinda agrara declamata, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusa pentru obtinerea painii. Plugul, ornat cu hartie colorata, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, si un brad, era o prezenta nelipsita in cadrul acestei colinde. Plugusorul se recita din casa-n casa in Ajunul Anului nou, seara, sau pana in dimineata Anului Nou.(crestinortodox.ro)

  • Capra: Initial, mersul cu capra a luat nastere sub forma unui element cult si avea rolul de a stabili daca vremea va fi buna in anul ce va urma sau daca vor urma zile ploioase si friguroase. Acest ritual se manifesta de obicei in preajma Anului Nou, incepand cu o saptamana inaintea acestuia si incheiindu-se la cateva zile dupa intrarea in noul an. Pentru romani insa, data de 31 decembrie este considerata a fi cel mai reprezentativ si cel mai oportun moment in care poate avea loc jocul caprei, acesta nefiind limitat la aceasta zi, intocmai pentru a aduce bucurie, noroc si sanatate in fiecare casa pentru o perioada mai lunga, jocul devenind un ritual menit sa aduca rodnicie anului care urmeaza, spor de animale, bogatia recoltelor. (dli.ro)

  • Jocul Ursului: Cultul ursului era prezent la geto-daci, care il considerau un animal sacru. Chiar numele Zalmoxis, confirma faptul ca ursul era un animal totemic al dacilor (zalmo=piele si olxis=urs). Jocul cu masti de urs simbolizeaza moartea si reinvierea naturii. Mihai Coman, in Bestiarul mitologic romanesc, afirma: “In colindul cu Ursul, animalul moare si invie, intr-o dramatizare simbolica a mitului renasterii naturii/cosmos (…) Astfel, rostogolirea ursilor in cerc, batutul si moartea ursului, apoi invierea miraculoasa ca si urcarea acestuia pe bata (toiag), redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil sa invinga iarna si sa vesteasca primavara.(crestinortodox.ro)Supersititii de anul nou:
    • in prima zi de anul nou nu se scoate nimic din casa, nici macar gunoiul! Nu se fac cadouri, nu se dau bani, nu se fac cumparaturi.
    • atentie cum va petreceti noaptea dintre ani si mai ales unde si cum va prinde noul an! Daca sunteti pe drum se crede ca tot anul o sa umblati pe drumuri, daca sunteti bolnavi tot anul veti fi la fel si asa mai departe.
    • in noaptea dintre ani totul sa fie plin incepand de la farfuriile si paharele de pe masa pana la buzunare in care ar fi bine sa aveti cat mai multi bani.
    • atentie cine va calca pentru prima oara in casa in prima zi din an. Acesta trebuie sa fie un barbat a carui latura pozitiva sa va umple casa de bucurie. Cu orice risc nu lasati nici o femeie sa va intre prima pe usa!
    • de pe masa de revelion nu trebuie sa lipseasca pestele in orice forma ar fi el. Se considera ca tot anul veti fi iuti si vioi ca pestele in apa. De asemenea porcul nu trebuie sa lipseasca (scurma inainte) in masura in care mancarea de pui/gaina trebuie sa lipseasca cu desavarsire (scurma inapoi)!
    • noul an trebuie intampinat cu un pahar de sampanie in mana si focuri de artificii care au darul de a alunga spiritele rele.
    • ar fi bine ca de revelion fiecare invitat sa poarte ceva rosu culoare ce se considera a atrage energiile pozitive.

    Probabil ca mai sunt si altele imprumutate de la altii, in ultimi ani am vazut ca vascul este la mare cautare, traditia venind din paganele obiceiuri celtice in care vascul era considerat ca aducator de noroc.

    Intr’un final fiecare isi face revelionul si intampina noul an asa cum simte si isi doreste, din punctul meu de vedere sa ai alaturi niste prieteni adevarati care simt, traiesc si se bucura ca tine cred ca este garantia ca toate isi vor merge bine in noul an.

    Va doresc distractie placuta si un nou an imbelsugat! 😉

2 comentarii la „Superstitii si obiceiuri de anul nou la romani”

  1. „Nu sunt un om superstitios decat odata in an…”

    Oooo daaa… tocmai de aia fiecare din ultimele 10 – 12 posturi de pe acest blog au continut macar cate 1 referire la o divinitate inexistenta… Sa inteleg ca postul acesta e varful aisbergului ? De aici incolo mergem inapoi in jos ?

    Iti doresc un 2013 mai bun decat 2012 😉 … macar urarea asta nu e irationala smile .

    Răspunde
  2. Pai superstitia si credinta intr’o divinitate sunt acelasi lucru pentru tine?! laugh No acuma stii cum e … fiecare crede in ceva sau nimic. laugh

    Un 2013 mai bun si tie si toate cele bune! 😉

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura