Tarnosirea Catedralei Mantuirii Neamului- cel mai remarcabil moment istoric Centenar

Dincolo de orice rautati si idiotenii de genul „spitale, nu catedrale”, tarnosirea de azi a Catedralei Mantuirii Neamului – Catedrala Nationala, este cel mai remarcabil moment istoric Centenar in primul rand ca expresie a unitatii acestui neam in jurul valorilor romanesti printre care se numara si ortodoxia, precum si a respectului pe care trebuie sa il avem fata de cei care s’au jerfit pentru ca azi Romania Unita sa existe, oasele acestora stand de azi la fundatia acestui edificiu!

M’am simtit mandru azi, m’am simtit roman! Spun asta cu emotie in suflet si as vrea sa se inteleaga asta exact asa cum scriu! Dincolo de orice aberatii, Romania a dovedit si dovedeste ca poate sa ofere si lucruri frumoase, lucruri unice in lume ce sa ramana in timp ca repere ale natiei pentru generatiile viitoare! Pentru cei care clevetesc ca este o constructie care a costat mult si fara rost, as vrea doar sa le dau tema de casa in ce priveste recuperarea acestor bani fie si doar prin prisma atractiei turistice ce o reprezinta, ca sa nu mai vorbim din punct de vedere ecumenic in lumea ortodoxa, Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc fiind cea mai mare catedrala a ortodoxiei din lume, si a doilea edificiu de cult crestin din lume dupa Bazilica Sfantul Petru din Roma, care este doar cu putin mai mare.

La doar cateva zile de la sarbatoarea anului Centenar, mai zic doar ca Dumnezeu sa aiba in paza neamul romanesc si sa ne ierte eroii ce s’au jerfit ca noi sa fim o singura natie!

48 de comentarii la „Tarnosirea Catedralei Mantuirii Neamului- cel mai remarcabil moment istoric Centenar”

  1. De atractie turistica am mai zis si eu, daca va fi o crestere de 5-10% va fi bine. Recuperarea banilor…in timp. Acu, ai auzit ceva de impartirea banilor produsi de Catedrala? Adica, merge ceva si la consiliul local, ca a contribuit si asta destul sau tot banii BOR- ului vor fi? Adica, primaria ramane cu taxele din turism si conexe si biserica ia ce produce catedrala…ca daca e asa, nu prea e corect.

    Răspunde
  2. Nu mă pricep la terminologie, dar am înțeles că nu e inaugurarea finală .. remarcabil e altceva – e prima oara în ultimii mulți ani când putem vedea ceva construit de noi, nu din fonduri europene, nu pe programe supervizate de brucselezi .. e drept că referendumul pentru familie a fost sabotat mizerabil, dar azi noi inauguram o catedrală, în timp ce francezii repară bordurile pe lângă arcul lor de triumf, smulse ieri la cafteala cu jandarmii .. știu, unii clamează agresiv că vor o țară ca afară .. e mai sănătos să ne dorim o țară , eventual a noastră .. atât cât mai e posibil .
    PS:
    O țară nu e o corporație, oricât și-ar dori unii să fie așa, și cu toată birocrația brucseleza, nu se reduce la o balanță de profit și pierderi. Asta ca tot vorbim de ‘amortizare’ cheltuieli la o catedrală ..

    Răspunde
    • Ice a adus in discutie banii din turism. …si s-o concluzionez, tu, esti un mix de capitalism salbatic american cu ceva socialism marca UE dar si cu ceva nationalism romanesc
      Ps. Nu ma lua in serios…eu ma uit de pe margine, sunt un fel de troll

      Răspunde
    • Din putinele mele cunostiinte canonice, tarnosirea (sfintirea si hram al bisericii) se face o singura data! Acum s’a facut acest lucru si practic din momentul asta catedrala a devenit dintr’o simpla cladire, locas de cult. Urmeaza ca la finalizarea restului de lucrari cum ar fi pictura sa urmeze si sfintirea ei, este un eveniment separat ce nu are legatura cu o „inaugurare finala” ci doar o ultima etapa a finisajelor.

      Pe de alta parte, da, ai punctat foarte bine: este un edificiu grandios facuta de romani, din munca lor si pentru ei! Asta ar trebui sa ne faca sa ne simtim mandrii ca suntem capabili sa facem singuri si lucruri exceptionale fara a nici a ne caciulii la altii si a lua mereu lumina de la ei pentru ca altfel suntem capabili numai de uraciuni, asa cum auzi zi de zi.

      Răspunde
  3. Cu tot capitalismul lor sălbatic, americanii au un cult al eroilor și un respect al constituției , în sensul de garant al libertății, cum puține nații au.. țăranii soldați români din primul război mondial au murit sperând că vor avea petecul lor de pământ, nu libertatea de a legaliza familiile gay ..

    Răspunde
    • Am mai zis pe aici…avem niste ani de recuperat. Daca tehnologic stam foarte bine, la capitolul constiinta nationala avem de lucru. Posibil ca atunci cand ajungem si noi la zi, sa nu mai fie nevoie de asa ceva…istoria ne-a dus mere catre unire…ginta, trib, natiune, uniune…la scara istorica cam ce se vrea acum…UE, Pamant, bla, bla…niciodata treburile astea nu au fost usoare din diverse motive. Le vedem si acum dar sper ca si astea vor fi depasite. Nu le mai prindem noi, poate nici copiii nostri dar, asta-i directia fie ca vrem sau nu.

      Răspunde
    • Si cui crezi ca ii mai pasa de asta tovarase Cola cand neamul asta a fost invatat doar sa urasca TOT visceral crezandu’se superiori facand asta? Partea buna e ca la un momendat or sa crape si astia si poate avem cumva norocul ca macar generatiile care vin dupa, sa invete ceva.

      Răspunde
  4. Te referi la circul grețos pus în scenă de o haită de barboși burtoși și politicienii care-i susțin financiar ca să-i laude după fiecare slujbă? N-am știut că ești chiar așa de evlavios…
    Oricum, musai să-ți dau dreptate pentru că un astfel de eveniment o să intre cu adevărat în istorie drept momentul în care s-au strâns la un loc cel mai mare număr de idioți, oligofreni și ipocriți.
    Nici măcar pomenile lui Dragnea n-au reușit performanța asta…

    Răspunde
  5. Eu spun doar atat: cei care nu au habar despre ce vorbesc, sa fie ignorati cu desavarsire. Cainele care latra si nu-l bagi in seama se plictiseste si pleaca. Apa trece pietrele raman. Catedrala va ramane,cei care s-au jertfit pentru ridicarea ei vor fi pomeniti vesnic , criticii vor disparea in uitare.

    Răspunde
      • Credinciosii prin donatiile lor , de exemplu.
        Redoo te apreciez, pentru cel de al doilea comentariu. Nu si pentru celelalte.

        Răspunde
        • Merci! Marius, nu stiu cum sa o zic..eu fac donatii an de an, le fac mai prin ianuarie-februarie asa. Da de cand au inceput sa construiasca catedrala am asa o senzatie ca sunt jefuit de donatiile mele..intelegi? Prin donatie inteleg sa dai de bunavoie si ii respect pe cei ce o fac..nu ma intereseaza motivul. Dar, cand din banii mei faci o catedrala, o constructie care, hai sa fim sinceri, nu era primordiala pt Bucuresti, parca nu-mi vine sa ma mai jertfesc peste doua luni…

          Răspunde
  6. Redoo, catedrala nu a fost o prioritate niciodata, pentru ca romanii dintotdeauna au fost saraci. Deci concluzia este sa nu o mai construim niciodata , pentru ca vom fi din ce mai saraci. Daca gandim asa, nu o sa mai facem niciodata nimic.
    Daca clerul a furat donatiile, totusi din ce bani a fost construita catedrala? Nu ti se pare ca teama ta este nejustificata?
    Te apreciez si pentru faptul ca ,desi esti putin nesigur, totusi faci donatii. Cred ca teama ta este mai mult indusa prin zvonurile lansate peste tot , cum ca clerul este hot sau mafiot cum sugerezi chiar si tu. Eu zic sa fim mai logici si rationali atunci cand ne formam o parere. Si ca sa nu zici ca sunt gica contra, iti spun ca nu este padure fara uscaturi, or mai fi si cazuri de clerici care mai fac prosti, dar sa nu credem ca marea majoritate sun hoti. Daca ar fi asa nu s-ar mai construi biserici case de copii si de batrani, biserica nu ar mai face milostenii pentru ca banii sint furati de preoti. Catedrala arata ca biserica este formata din oameni de caracter, cler si credinciosi, care fac bine societatii. Catedrala este singurul lucru care ne aduce unitate si bucurie la 100 de an de la Marea Unire. Ce a facut statul si politicienii pentru a celebra Centenarul. Nimic. Au dezbinat si dezbina.Politicienii se cearta toata ziua uitand ca mai sunt cateva zile pana la Marea Sarbatoare.

    Răspunde
    • Marius, cred ca Marean se referea la donatiile alea … „dati Cezarului ce e al Cezarului” … in rest … e el mai setat asa pe troll si capitalism asa, da’ baiat rau nu e.

      Răspunde
      • Eu am inteles ca se refera la partea cu :`si lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu`.Am simtit de mult timp citindu-i comentariile, ca este un om sincer si corect, dar mai exagereaza si el cateodata a orice om. Il apreciez ca totusi vede lucrurile din mai multe unghiuri, nu doar dintr-unul singur si acela obuz, cum vad alti comentatori, dupa parerea mea, irationali, rauvoitori si prizonieri ,de buna voie, in cadrele stramte ale sabloanelor, cu alte cuvinte sclavi nefericiti.

        Răspunde
    • In urma Marii Schisme din sanul bisericii ortodoxe de acum vreo luna, lucrul asta era imposibil, iar desi pentru unii pare neinsemnata treaba asta si de luat in ras, a fost si este unul dintre cele mai importante momente din seria celor trecute cu vederea dar care din pacate ar putea reaprinde oricand focul in Balcani.

      Răspunde
      • Intr-adevar este o situatie neplacuta ceea ce se intamla. Patriarhul Bartolomeu ,dupa parerea mea, a facut o greseala pentru ca vrea sa infiinteze o noua biserica ortodoxa cu niste eretici.Daca ar fi facut-o cu ortodocsii ucrainieni ,nu era o greseala ,pentru ca mi se pare normal ca fiecare tara sa aiba propria patriarhie.O sa se ajunga pana la urma la un final fericit. Sa nu uitam ca in biserica lucreaza si Dumnezeu nu doar oamenii.

        Răspunde
        • no Nu poti sa spui ca sunt eretici, e mai mult o chestie de recunoastere a unui sef, local sau global, credinta ortodoxa e aceiasi, intradevar un pic de neutralitate nu strica, caci altfel arata a partinire plus interese occidentale si americane, iar asta nu se face si in primul rand credinta inseamna intelegere si toleranta.

          Răspunde
        • Cred ca vorbim despre Ucraina, ca si samanta de discordie, in cazul asta ca de obicei occidentul joaca murdar, si-a bagat coada sustinand fatis o parte, chipurile pro-europeana, in dauna rusilor. Eu personal ca invitat, strategic, l-as fi preferat pe Патриарх Кирилл.

          Răspunde
  7. Cei pe care i-a cooptat patriarhul Bartolomeu sunt niste schismatici care erau in afara bisericii.Acestia sunt niste oameni de moralitatea indoielnica, care au facut unele lucruri necurate si din aceasta cauza nu am incredere in ei ca ar putea aduce ceva bun. La asta m-am referit. Nu este bine ca s-a ajuns la aceasta despartie, dar aceste lucruri se mai intampla. Si Ierusalimul a intrerupt comuniunea cu BOR dar in cele din urma au refacut-o. Asa va fi si in acest caz pentru ca in biserica lucreaza si Dumnezeu. Tot raul spre bine, cum se zice.

    Răspunde
  8. Vasile,sunt de acord ca occidentul si-a bagat coada aici si nu sunt fericit ca politicul isi baga coada in treburile bisericii ,dar eu am incredere ca orice ar face politicul nu o sa reuseasca sa iasa altfel decat vrea Dumnezeu. Aici se vede slabiciunea omului ,dar ce se va vedea la urma va fi puterea lui Dumnezeu. Numic nu se intampla fara stirea si ingaduinta lui Dumnezeu. Cand omul strica vine Dumnezeu si repara. Sunt ferm convins de asta.

    Răspunde
  9. Redoo nu vezi ca si arta lui este rezistenta? Este un tip care propaga prin arta iedeologie. Din cate stiu are o origine nesanatoasa cu origini comuniste. Satana se arata in chip de lumina ca sa insele. Asta face si Chirila cu arta lui ,care numai arta nu este. Arta inalta omul nu il coboara. Te-a inaltat in vreun fel arta lui? Nu cred. Ea nu inalta, ci coboara. Daca esti sincer, recunosti ca ceea ce am spus este adevarat.

    Răspunde
    • Ba, mj-am imbatat de cateva ori cu Armata, mi-a placut si Hotel Cismigiu iar Calul din Marlboro e chiar piesa. Bine, m-am simtit bine si cu Fratii de la Toflea…in fine, e si asta un habo0tnic dar din alta directie, din alta beserica…si, daca ar fi s-o luam asa, pai si crestinismul a fost tot un fel de #rezist la inceputuri. Da’sta-mi plac mie disputele reliigioase…sunt pline de haz.
      https://youtu.be/6bJ5PT2tM30
      Un crestin e realist zici? rofl

      Răspunde
      • Eu sunt ortodox. Nu confunda merele cu perele. Cei din clip au furat Biblia de la ortodocsi , si cum se intampla cu orice lucru furat, nu ai hazna de el. Nu oricine citeste o carte devine si intelept. Biblia nu poate fi interpretata decat intr-un singur fel . Daca o interpretezi altfel, te duci in iad cu Biblia in mana. Nu oricine se numeste crestin, este si crestin.
        Nu putem compara rezistul cu crestinismul. Crestinismul l-a adus Hristos , rezistul l-a adus Antihrist.
        Pe viitor fi atent ce clipuri postezi ca s-ar putea sa ai parte de rezisenti de la combaterea discriminarii. diablo

        Răspunde
  10. Nu sunt trol. Ultima propozitie din comentariul meu anterior ia-o ca o gluma. De obicei sunt foarte serios cand comentez. Cred ca asta este prima mea gluma la comentarii.Un crestin are curajul de a spune lucrurilor pe nume, ti-am mai spus. Sunt sincer in ceea ce scriu, si intru in discutie pentru ca ma simt jignit, cand se troleaza pe seama a tot ceea ce tine de crestinismul ortodox. Cu alte cuvinte iau atitudine.

    Răspunde
    • Pai…momentan s-o lasam asa ca avem tendinta s-o dam in misionarism no promit ca la urmatoarea mea intalnire cu popii, voi ridica si problemele expuse de tine….mai ales pe cea cu rezistul adus de Mucifer.

      Răspunde
  11. Nu vrei sa afli si o alta parere decat a ta? Nu crezi ce e folositor sa cunosti si alte pareri, pe care sa le compari cu a ta si sa vezi daca nu cumva te afli in eroare. Crezi ca parerea subiectiva a cuiva este infailibila? Nu cred ca este . Se spune ce este bine sa asculti si parerea unui prost, pentru ca, s-ar putea, ca acea parere sa te lumineze referior la o anumita nelemurire? Este o maxima crestina care spune asa: „cine vrea sa se mantuiasca cu intrebarea sa calatoreasca”. Este un adevar fundamental, ca omul cat traieste invata. Asta presupune si faptul ca omul ar putea fi intr-o eroare de perceptie si de gandire si intreband pe cineva, referitor la o anumita nelamurire sau nestiinta sa primeasca raspunsul la intrebare. Niciodata nu vom putea zice, de acum le stiu pe toate ,toate sunt clare 100% pentru mine si nu mai am nevoie sa invat nimic. Sa incercam macar sa ascultam o alta parere, sa vadem daca nu cumva celalat are dreptate ,iar eu m-am inselat pana acum si am fost in eroare.
    Referitor la Mucifer, Hristos spune: „cine nu e cu Mine este impotriva Mea”, „cine nu aduna cu Mine , risipeste”. Asa poti afla de care parte a baricadei esti. Nu iti dau lectii, ci doar expun un punct de vedere.

    Răspunde
    • Marius, da Hristos mai zice ceva: „iubeste’ti aproapele ca pe tine insiti” fara a preciza altceva. E bine sa iei atitudine pentru credinta ta, dar incearca sa ii intelegi si pe altii, lasandu’l pe EL sa judece. wink

      Răspunde
      • Cred ca in afara de a-mi expune parerea, nu am dat in cap nimanui ,nici nu am spus cuiva ca il urasc. Totusi de unde reiese ca urasc pe cineva sau ca nu iubesc pe cineva, prin ceea ce am scris. A iubi pe cineva nu inseamna ca nu trebuie sa-i spui unde greseste, dincontra.

        Răspunde
  12. Cum este ortodoxia o valoare romaneasca ? Parca si rusii si grecii sunt ortodocsi.

    Mi se pare incredibil ca in secolul 21 se mai poate ca un popor sa contribuie de bunavoie pentru construirea unui megalit ridicat in cinstea unui zeu ca oricare altul, dar care a avut norocul sa fie castigator la loteria istoriei. Acum cateva mii de ani am fi ridicat o piramida in cinstea lui Zamolxes, daca am fi avut mijloacele necesare …

    Intre timp popoarele care stau cu adevarat in fruntea progresului investesc in universitati, institute de cercetare, biblioteci – e arhicirculat zilele astea exemplul Finlandei care si-a oferit o noua biblioteca nationala cu ocazia centenarului.

    Răspunde
    • Mircea, daca romani au aur, asa cum au si rusii sii grecii, aurul nu mai are valoare pentru ca il au si rusii si grecii?! Ma faci sa rad de mintea ta limpede. Dumnezeul nostru nu poate fi comparat cu zeii, iar catedrala este o ridicata spre slava Dumnezeului celui adevarat.
      Daca te-ai documenta, ai vedea ca in zilele noastre scoala este facuta pentru indobitocire si pentru implementarea ideologiei neomarxiste (daca sti ce inseamna aceasta).
      Progresul la care te referi este un regres de fapt, din pacate.
      Finlanda are o noua biblioteca national dar oare merge cineva sa citeasca? Cate carti ai citit pana la oara asta? Cred ca putine. Cu siguranta nu ai fost niciodata la vreo biblioteca. Si atunci de ce iti doresti asa de mult o biblioteca?
      Sa ne intelegem, sunt pentru cultura , pentru lectura, dar nu orice cultura si nu orice lectura.

      Răspunde
      • Intr-adevar, mare regres asta – stiinta si tehnologia.

        Daca Dumnezeul tau de care zici in mare lui intelepciune ti-ar da cancer, probabil ca tu te-ai ruga tot la el sa te vindece. In ce ma priveste, eu as prefera sa ma tratez dupa niste metode descoperite intr-un institut de cercetare sau universitate, si rezultatele scrise ale acestor cercetari sa fie pastrate de preferinta intr-o biblioteca, fie ea si electronica (stii ce-i aia ? o sala plina cu dulapuri cu servere si multe harddisk-uri)

        PS. Las-o balta cu atacuri ad-hominem cu „cate carti ai citit pana la ora asta? cred ca putine” ca te faci de rusine, mai ales ca nici nu stii nimic despre mine.

        Răspunde
  13. Sunt de acord ca tehnologia este buna ,dar se stie ca are si efecte adverse . Un exemplu simplu este telefonul destept de azi. El este foarte folositor, dar in acelasi timp are efecte negative asupra vietii omului din toate punctele de vedere. Pana la urma s-ar putea ca efectele negative sa fie cu mult mai multe decat efectele pozitive.
    Eu sunt constient ca viata mea, ca de altfel si a ta este insotita de suferinta. Oricand ne putem imbolnavi de cancer, dar depinde foarte mult cum privesti aceasta suferinta. Eu stiu ca aceasta suferinta are rostul ei si de obicei te apropie si mai mult de Dumnezeu, dar ce te faci tu cand ai parte de suferinta , nu ai nici un sprijin, si vei ajunge la disperare ,pentru ca nu cunosti sensul suferintei.
    Eu zic ca daca te va lovi cancerul, toata stiinta din lumea aceasta si toata tehnologia nu te va ajuta. 99% din bolnavii de cancer vor muri pentru ca stiinta si tehnologia aceasta de acum este neputincioasa. De obicei restul de 1% care scapa, sunt oameni credinciosi care scapa ,de obicei ,datorita minunilor pe care le face Dumnezeu pentru ca sunt credinciosi.
    P.S. Omul cultivat (citit) se vede de la o posta. Nu mi-ai demonstrat, prin ceea ce afirmi si prin logica ta , ca ai fi un om citit.

    Răspunde
  14. Bine că se face! Doamne ajută!
    Păcat că nu fac politică preafericiții, aveam acum și autostrăzi, spitale și școli și sigur – sigur era cheltuit banul public responsabil și eficient. Îi votam cu douâ mâini. laugh
    În rest, evenimentul e tratat precum la nunți și înmormântări, în dulcele stil românesc. Din fericire oamenii care s- au implicat, au făcut- o cu drag. Restul, trece, Catedrala le va rămâne cu voia Domnului generațiilor viitoare, ne mai spălăm obrazul pătat de câte le- am lăsat să fie distruse ori luate.

    Răspunde
    • Am vârât o virgulă în plus, pe principiul ” mai bine să fie acolo „dăcât” să nu” laugh Mă urmăresc și în somn, sunt hăituită de școală și teme wacko Am la virgule de și dau laugh Obișnuiți- vă! pardon

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura