Prin primăvara lui ’44, in plin război mondial, doi mari oameni de stat se așează fata în fata. Au de negociat istoria Europei viitoare. Churchill mâzgălește pe un șervețel procentele de influenta pentru statele din est. Stalin citește și încuviințează. Churchill vrea sa arunce hârtia dar Stalin ii spune sa o păstreze.
Cad la pace. Romania nu prezenta interes pentru britanic, asa cum prezintă Grecia.
Grecia, trece in vest, Romania la est
Noi și restul din est, ne-am potcovit cu cei pe care am încercat sa-i oprim din avânt 25 de ani mai devreme: bolșevicii. Acum aveau de făcut o răsplata.
Atunci, în primul război, când bolșevicii ne-au luat aurul, nu doar ca am întregit țara, dar am ajuns cu armata pana la Viena.
Ne-am opus, mai mult ca alții, bolșevismului, ocupând luni de zile Budapesta și organizând alegeri libere.
Asa a scăpat Europa de ceea ce a fost inevitabil 25 de ani mai târziu. Cum ar fi fost sa fi avut Lenin, cel sosit cu trenul blindat de la München, încă de atunci, un aliat ca Ungaria, chiar în inima Europei?
Unii spun ca am stat prea putin la Viena, ca puteam sa mai rămânem, sa avem la masa negocierilor de unde sa cedam.
1947. Regele Mihai fuge și Republica Populara Romana ia naștere. Stalinismul ia în stăpânire ceea ce s-a negociat în 44.
Totul mergea conform planului
In vest, Planul Marshall american, de reconstrucție a Europei, repunea Germania unde ii era locul, In vârful piramidei.
In est, Rusia colectiviza Europa instaurând regimul penitenciar.
Ce a fost atunci, e exemplu urmat pentru unii de azi. Nimic nou, Totul se repeta. Regimul penitenciar rezista.
A fost greu si dramatic
Gheorghe Gheorghiu Dej, mentorul lui Nicolae Ceaușescu pune mama pe putere. Începe destalinizarea. Chiar încălzește relațiile cu SUA. I-a fost fatal.
Ceaușescu preia puterea la rugămintea lui Dej. Continua ceea ce Dej a început. Destalinizarea României.
1968. Ceaușescu face un pas mare. Se opune pe fata când rusii invadează Cehoslovacia. Se urca și în caleașca reginei Marii Britanii la Londra.
Stie foarte bine istoria. Stie de șervețelul lui Churchill dar n-are ce face.
Vine și Richard Nixon, în 69. Tot degeaba. Neîncrederea domnea în mintea tuturor. Cum sa crezi ca un comunist cu state vechi de plata, întoarce armele împotriva marelui de la est?
Suspiciune și deziluzie în ambele parți
Soluția: China. Singura cu care Ceaușescu putea avea relații de încredere. Ce a făcut Ceaușescu pentru China, o știu prea bine chinezii, noi, ne prefacem ca nu știm, nici azi.
Dezghețarea relațiilor intre SUA si China sunt mediate și de Ceaușescu. Azi, China este unde este.
In țara, Ceaușescu începe reconstrucția
Aduce țăranii la oraș și le bagă WC ul în casa. Trage curent și gaz in văgăuni si maidane. Darama maghernițe și face spitale.
Le da școli gratuite unde se fac ingineri și doctori copii de țărani. Cine avea acces la scoală pana-n 44? Doar unii.
Drumuri, hidrocentrale, industrie auto, mecanizare. Pune bazele industriei IT înainte ca Steve Jobs sa facă Apple. Se fac specialiști în calculatoare. Azi, suntem printre primii în Europa pentru ca am avut de la cine sa învățam. Avem profesorii de atunci.
La mare, se ridica hotel după hotel unde țăranii romani sunt trimiși sa se bronzeze. Apoi iar la munca. Construiește cât n-au făcut trei regi la un loc.
Are nevoie de bani. Împrumuta bani din vest, de la FMI, pentru industrializare dar realizează cât de proasta este afacerea. Decide returnarea banilor cât mai repede. Cu ce risc?
Cu riscul propriei vieți
Romanii il privesc cu dezgust. Cum sa stau la coada la Peco ca sa merg la mare, în concediu pe banii sindicatelor, cum sa iau benzina pe cartela sa ma duc cu Dacia la tara, sa iau porcul din coteț?
Eu sunt civilizat deja. Am mașina la scara blocului. Am WC un curte. Am de dus copilul la scoală gratuita, la universitate, sa-l fac om, cum sa stau la coada la benzina? Cine-i tâmpitul care a impus asta?
Ceaușescu știa ce e in tara. Avea ambele rapoarte. Cele reale, si cele măsluite de cei de sub el. Știa de lipsa mancarii dar știa ca trebuie sa dea banii înapoi FMI ului.
Doar câțiva știau de ce se grăbea sa-i dea
1989. Nu avea cale de întoarcere. Era șeful. Si cum romanii știu foarte bine cum trebuie pedepsit șeful când pica în dizgrație, au făcut ca de obicei.
Si nu ne oprim.
Silviu
Eu văd un pic diferit .. colectivizare a fost și în est și în vest .. cu mijloace diferite, dar scopuri similare .. cât de dement ne sună acum că eram învățați când eram copii să ne apărăm de bomba atomică cu botul în asfalt , la umbra unei borduri mai înalte, iar peste ocean elevii învățau să fenteze nucleara în poziția ghemuit sub băncile din clasă .. Ceaușescu nu a fost patriot, patrioții nu omoară compatrioți .. a vrut să rămână în cartea de istorie .. și a rămas .. mai nou nimeni nu mai vrea sa rămână în cartea de istorie – ai vizibilitate mai mare pe feisbuci decât în manuale, prin urmare bolnavii de putere de azi vor doar avere .. nici războaiele nu mai sunt ce au fost .. sunt diversiuni sofisticate potențate tehnologic .. nu se mai împarte prada în procente .. e tâlhărie la grămadă .. nu te lupți cu ăștia decât într-un singur fel .. trebuie sa fii mai deștept decât ei, mai instruit și mai determinat .. niciun individ nu poate face așa ceva, președinte de țară sau partid, împărat, sultan, prim ministru sau bulibașă .. doar un popor poate face asta .. dacă e in stare ..
Eu doar am vrut sa arat fapte, dovezi, realități, nu teorie. Nimic nu e ceea ce pare la prima vedere. Zici ca nu e nicio legătura intre social-democrații bavarezi și regimurile de la București dar este o mare legătura. Si cum istoria se repeta, nu seamăna un pic ce se întâmpla azi în Europa cu ce a fost cândva in istoria recenta? Nu cumva, tot raul de care noi am avut parte, ni se trage mai mereu din aceeași direcție?
Ce ma doare este ca nu învățam din trecut sau de la alții. De exemplu turcii. Geo-strategic, stau mai prost ca noi, și totuși, se descurca de sute de ani mai bine. Diferența de mentalitate, de popor, de educație. Crezi ca la ei e cu mult mai bine ca la noi, dar uite ca sunt luați în considerare mai mereu, pentru ca fac lucruri, se implica, lupta. Noi, am avut, odată, de mult, conducători si hotărâre dar a durat putin. S-a pus praful istoriei peste tot ce-au realizat. Fara voința, fără dorința, nimic nu iese.
Nici măcar turcii nu cred că sunt un exemplu fericit .. un imperiu risipit, devenit o țară dezvoltată inegal între continente, războaie cu separatiști, conflicte înghețate cu vecinii, cu viză de UE refuzată deși a furnizat milioane de cetățeni ca forță de muncă ieftină, cu tentativă de lovitură de stat ca în țările africane , cu regim democratic limitat, samd .. fac și ei ce pot să supraviețuiască..
Turcii sunt luati în considerare din mai multe multe motive, nu doar că sunt doar vreo 80 de milioane doar în tara, fara sa-i mai numere si pe aia de fac shaorma prin germanistan, pe la dristor si prin alte colturi ale lumii . Turci mai au și ceva armată, cumva sunt pozitionati ca tampon între Iran,Irak și Siria și Europa. Un alt motiv pentru care sunt luati în serios ar mai fi si Karadenizul și accesul la ea. Adică, mă cândesc că dacă s-ar reedita batălia pentru Galipolli, azi, turcii ar sta mult mai bine în șa.
Corect! Cu condiția să nu fie dezbinat și să aibe tăria de a- și accepta trecutul, iar pentru aceasta trebuie să și- l cunoască. Ori trecutul nostru e așa o varză povestită de ticăloși care nu au dreptul moral de a vorbi de trecut în cheie morală, cu analfabeți funcțional, cu eroi care nu au prea fost eroi, cu nimeni în drum formatori de opinii, cu unii care nu prea știau ce caută în viețile lor, dar care află entuziasmați să le găsească scuze, cu alții pentru care contează mai mult gardul și lasă liber leopardul… Dacă licuricii suferă acum de disforie de drepturi și libertăți fundamentale, noi care am trăit 50 de ani 24 din 24, șapte zile din șapte, an de an alimentați cu propagandă comunistă și cu tătuc, la ce putem spera?
Putem spera să gândim cu creierii proprii, dacă îi (mai) avem .. lumea își aduce aminte (parțial) nuanțele naționaliste din cuvântările tovarășilor de pe vremea aia .. și o parte din securitate era naționalistă, dar tot securiști erau , și lucrau împotriva interesului național .. doar un popor liber este creativ și motivat .. secretarii de partid, politrucii agățați peste tot in posturi călduțe tot niște javre erau, chiar dacă lătrau arii naționaliste .. șefii de cadre tot la fel .. își hinghereau concetățenii dar strigau lozinci antiimperialiste, anti occident dar și anti rusești .. recunosc că m-au păcălit o vreme, că nici nu eram major măcar, dar am priceput din mers golănia situației .. noi trebuia să fim și mai imuni decât vesticii la propaganda globalistă sau orice fel de propagandă, nu de alta, dar ca și la gripă, trebuia să fi dezvoltat niște anticorpi în atâția ani .. putem vedea cum polonezii, ungurii , cehii, sunt mai atenți la nuanțe .. nouă ne-au curs mucii 50 de ani degeaba, nici măcar nu ne-am ales cu anticorpii anti-propagandă sau anti-totalitarism .. deja suntem penibili ca popor ..
Trebuia, dar uite că nu suntem imuni. Și la cum beculesc licuricii, ne întoarcem de unde am plecat. Nu ne cunoaștem trecutul, nu ne cunoaștem drepturile, nu știm mai nimic despre cum ar trebui să fie democrația, nu ne cunoaștem Constituția. Și ne mai mirăm că ne târâm? Și ne trezim cu Valerici care își bagă nasul în sistemul de educație al copiilor noștri.
Dacă urmărești știrile cu Esca nu exista subiect neintoxicat, care să nu conțină minim un indicator concluzie vârât pe gâtul adrisantului…Lumea consumă televiziune, radio…toate sunt căpușate de bizari care în alte timpuri poate că ar fi plimbat corespondența realizatorilor de emisiuni. Toți ne învața cum să ne fie rușine cu noi, cât de nașpa suntem și pe eroii cărui neam să îi omagiem, ce sărbători sunt cool și trebuiesc adoptate, de 30 de ani. Sunt multe de spus…Dar măcar acolo unde se știe că suntem mințiți și furați ar trebui să nu ne mai bulucim și să ne vedem de viețile noastre.
Indiferent de câți escu și esca ne bagă știrile tendențioase prin urechi, se presupune că între urechi avem un soi de filtru, nu doar un polimer poros, pentru izolație termică .. după vreun an de observație atentă, i-am spus unui amic în state că propaganda lor e la fel de insidioasă ca cea cunoscută de mine anterior, atâta că e o propagandă mai soft și pozitivă, care să mărească randamentul sclavului economic .. omul mi-a răspuns amuzat , că avea o bănuială, iar remarca mea i-o confirmă .. după ce și-a dresat populația să rumege știrile gata vitaminizate cu concluzii pozitive, occidentul se dă disperat că propaganda rusă are atât de mare succes , în alegeri sau aiurea ..
Poți să îmi dai, te rog, un exemplu care ține de propaganda rusă de acum? Eu la treaba cu Trumpu știam că e o marotă a democraților și s- a cam demonstrat.
Cola, am fost atât de lipsiți de mărunțisuri, că după revoluție ( și nici atunci imediat, țin minte ce scumpe erau Snickersurile, Marsul etc ) am avut o reacție ca ăia cu mărgelele. Iar acum peste tot lumea a luat- o razna, înghite tot ce i se dă, nu trece de titluri. Noi ne- am trezit din lac în puț cu etape arse. La vremea când am fost primiți în UE nu îndeplineam condițiile lor. Și azi plătim prețul pentru circularea fără viză. Eu rezonez cu ceea ce spui tu, dar cred că există niște explicații… Și există o demoralizare pentru că vezi că nu se întâmplă nimic cu ticăloșii, e ca și cum te- ai bate cu morile de vânt. Suntem atrofiați, nu mai știm să ne folosim corpul nici măcar în apărare.
Exemplu de propagandă rusă, zici tu .. poveștile cu atacul asupra statului de drept din Romania și Polonia sunt intoxicări ale lor .. lor le folosește, fiindcă suntem în flancul estic NATO .. niște guvernări cu accent suveranist, în două țări cu profundă neîncredere în Rusia, guvernări din familii politice diferite, sunt prezentate în media având aceeași boală, încălcarea statului de drept .. diabolizarea românilor ca fiind tâlharii Europei, tot din Rusia vine .. occidentalii pun botul, fiindcă le este comod să creadă asta .. la ce le folosește ? simplu, dacă vor avea nevoie să ne dea una peste oki vreodată, occidentul nu va fi lovit de vreo criză de compasiune .. la fel a fost diabolizat și ‘ instalatorul polonez ‘ ,etc..
Aaa, mulțam! Astea sunt date prin goarnele de la Bruxelles. Bleax! Ce mizerie plină de blaturi! Și ce dobitoci ăia de peste baltă, să îl mai lase pe ăsta de la noi pe aici! Polonezii nu- s ca noi, din fericire pentru ei.
Articol frumos , daca ai maxim 30-40 si esti fan Bot, anti-Dragnea e bine sa parasesti repede zona, acum depinde cat duce capu’ pe fiecare sa priceapa din el, daca ai pe stoc multe etichete cu comunism, stalinism, etc. esti praf si n-o sa intelegi nimic! Intentie laudabila a autorului sa incerce sa prezinte realist, cat mai scurt si condensat o perioada de istorie ce nu prea se invata niciunde vs Esca parintele televiziuni in Romania!