Un munte de carpe si poluarea globala

O reclama …faina, am zice noi barbatii smile ! Dar dincolo de ea se ascunde o realitate dura: exploatarea fara mila a celor ce produc asemenea haine si poluarea mediului atunci cand hainele astea nu mai sunt purtate!

V-ati intrebat vreodata cat de nociva este haina pe care nu o mai purtati?

Multi cred ca donand hainele sau ducandu-le la gunoi ele vor ajunge in cele  din urma in procesul industrial! Din pacate insa doar 0.1% din hainele vechi se intorc in fibre pentru haine noi! Si doar 15,9% au un uz industrial!

Altii cred ca vor face ceva bani incercand sa isi vanda toalele de „firma”, avand neplacuta surpriza sa constate ca si-au pierdut valoarea, indiferent de marca, pentru ca industria s-a miscat rapid si-a scos alte tone de carpe la vanzare! Se cheama fast-fashion industry si scuipa mii de modele in fiecare luna, nu in fiecare an, ca in trecut!

In orice caz 84% la suta din hainele care nu se mai poarta ajung la groapa de gunoi sau la incinerator. Ajunse in groapa de gunoi devin o sursa masiva de poluare: toxicele folosite la fabricarea lor se pot scurge in pamant si afecta calitatea panzei freatice, iar descompunerea lor – care poate dura sute! de ani – duce la masive emanatii de gaze de sera, in special metan! Iar incinerarea lor arunca in atmosfera mii de tone de gaze de sera si toxice in fiecare zi!

Asa arata o central termoelectrica ce foloseste doar gunoi pentru arderi…

Cam 14 milioane de tone de gunoi textile se arunca anual in lume; se apreciaza la nivel global ca gunoiul textil a ajuns la 20 kg de persoana si e in crestere; daca s-ar recicla ar fi echivalentul scoaterii de pe drumuri a 7 milioane de masini si a emisiilor lor!

Evident, o parte din haine ajung la second hand, dar astea sunt o mica fractie; de obicei, hainele nedorite se compacteaza in cuburi si in foc sau la gunoi cu ele! Asta daca nu sunt taiate in carpe pentru spalatorii auto sau nu devin parte din izolatiile unor cladiri; insa aceste utilizari sunt limitate.

Bineinteles ca lumea se intreaba de ce hainele din fibre natural nu se descompun mai repede; naivi fiind, nu realizeaza ca nu mai este nimic natural in haine, la cate chimicalizari indura pana ajung la noi.

Evident producatorii de moda doresc din ce in ce mai mult sa recicleze, deoarece fibrele din reciclari sunt mult mai ieftine decat cele virgine, neutilizate. Dar tehnologia buclei inchise a reciclarii totale este inca la vreo 10 ani departare! In plus, fibrele din reciclari trebuie amestecate cu fibre virgine altfel rezulta haine de proasta calitate. Se apreciaza ca s-ar putea treptat ajunge la a recicla 30% din ce se arunca. Putin, spun criticii, mai ales ca intreg procesul de a duce la groapa de gunoi sau a arde textilele in incineratoare costa 45 euro per tona, un cost enorm pentru multe orase din lume.

Vorbim insa doar de fibre din material naturale; fibrele din mase plastic momentan nu sunt reciclate si ajung inevitabil la gunoi, unde in cateva sute de ani se vor intoarce la starea de petrol si gaze!!

Iata de ce marci de renume , ca H&M sau Levi’s, ofera sume serioase de bani cercetatorilor care ar realiza tehnologii de reciclare masiva a fibrelor din haine vechi, astfel incat intr-o buna zi sa purtam haine facute 100% din fibre reciclate. Nu e de colo colea sa reciclezi 14 milioane de tone de deseu in fiecare an, dar daca s-ar putea face ar fi un real game changer si ar putea chiar sa inspire si alte industrii.

Eu personal dau de pomana direct la cei mai nevoiasi hainele sau le transform in carpe, nu arunc la gunoi.

Voi cum procedati?

2 comentarii la „Un munte de carpe si poluarea globala”

  1. Pe la noi se recicleaza chiar foarte mult. Exista la nivel local un proiect numit Deixalles (deseuri) care face fel de fel de ateliere pentru oamenii fara servici sau cu vreo discapacitate si din magazinele lor poti sa cumperi o sumedenie de obiecte realizate din haine refacute. Exista posete facute din blugi sau cravate, portmonee etc.

    Răspunde
  2. Foarte misto Maline … uite o idee superba care ajuta si la reciclare si aduc si bani pentru cei fara venituri pe care nu mai trebuie sa ii ti in carca de la buget! Pe la noi e naspa treaba. Fiica’mea si’a facut curat prin dulapuri si adunat vreo 2 saci de haine foarte bune dar care nu le mai poarta din diverse motive. Din pacate, pur si simplu nu mai am cui sa le dau si nu e prima oara … ca in ziua de azi pe aici pur si simplu nu le mai vrea nimeni. E un paradox sincer sa fiu mai ales ca saraci sunt destui dar astia prefera sa dea 1 leu la reducerile de la SH.O fi o noua forma de shopping si asta, una a saracilor, ca altfel pur si simplu nu inteleg.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura