Acum cateva zile a fost in sfarsit promulgata o noua lege a asistentei sociale ( 274 de voturi pentru, patru impotriva si două abtineri) care in principiu va cam pune leprele la munca, masurile anuntate fiind destul de dure in privinta ajutorului social, una din prevederi fiind legate de pierderea acestuia daca cei apti de munca vor refuza locurile de munca unde sunt trimisi. Proiectul mai prevede ca, in situatia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singura poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni. Acest an e calculat de la data deciziei de incetare a acestui drept. Initiativa legislativă stabileste si obligati pentru primari in scopul valorificarii fortei de munca locale, acestia avand obligatia de a intocmi planul de activitati sezoniere pe baza solicitarilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate. Pot trimite solicitari si intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care au nevoie de forta de munca si functioneaza pe raza unitatii administrativ-teritoriale.
Ei bine, desi aparent sucarul mare va fi numai pentru aia care au fost pana acum invatati sa traiasca din ajutor social neconditionat, beleaua ii loveste crunt si pe primarii din orasele mici, comune si sate care ani la randul s’au folosit de armata lor de asistati sociali pentru a isi asigura nenumarate mandate de primar si impotriva carora restul locuitorilor care munceau si vedeau batjocura banului public nu prea aveau ce face, pentru ca majoritatea covarsitoare a primarilor asistatilor sociali in afara de platit ajutoare sociale si sifonat banii nu faceau absolut nimic pentru comunitatile pe care le pastoreau. Odata intrata legea asta in vigoare, pe langa degrevarea substantiala a bugetelor de plata unor sume date de pomana leprelor, vor aparea si schimbari pe ici pe colo, disparand incet si sigur si primarii astia ai asistatilor sociali care prin noile schimbari vor ramane fara suportul armatei lor credincioase.
Am si eu un primar d’asta pe aici prin sat de care nu ne mai vedem scapati, abia astept sa vina alegerile locale!
Sa fie intr’un ceas bun!
Abia ăsta e abuz în serviciu – să le tai banii de birt .. în ciuda a ceea ce ni se pare, nu sunt sume semnificative, comparând cu pensiile speciale, de exemplu, și nici nu rezolvă criza forței de muncă… Primarii au mijloace mai sofisticate de a își securiza votul – mai o adeverință de producător, mai un acces la izlazul comunal, mai închide ochii la vreun gard neautorizat .. dar se face un pic de justiție socială, și mai trimite restul de țigani la cerșit la Merkel acasă .. deci tot efect pozitiv
Pe hârtie totul e frumos, s-o vedem întâi pusă în practică și mai ales impusă.
Stiu ca nu e vorba de sume mari, insa la astia se aduna ca intr’o familie care e numeroasa dealtfel, daca pui cap la cap banii ce ii iau de pomana, se aduna cat sa traiasca fara sa isi bata capul cu munca. A nu fi inteles gresit, am fost si raman un sustinator al programelor sociale necesare in orice societate pentru ca exista oameni care au nevoie de asta iar solidaritatea unei societati este motorul civilizatiei, dar in acelasi timp, sunt o gramada care ar putea muncii, dar le pute crunt, in vremea in care sunt zone unde aia care ofera munci sezoniere, nu au cu cine muncii. Cumva cred ca e cu dedicatie inspre zonele alea, e foarte bine daca e si asa.
Legat de ce spui tu cu securizarea votului, stiu cazuri o gramada, inclusiv cu lemn ilegal de foc de prin padure ca primarul sa poata taia linistit lemnul bun si alte alea, dar in mare parte armata lor de baza ramanea tot asta de ajutorati social pentru care primarul era si mama si tata. Amu teama mea nu e ca o sa ne pierdem iara din valori dupa ce se cara pe la altii ci ca o sa avem de a face si cu o infractionalitate crescuta …
@Malin – si eu astept acelasi lucru. Sper ca macar o parte din treaba asta sa fie pusa in aplicare. Teoretic asa ar trebui, practic sa vedem.