100 de ani de la marile batalii din 1916 si urmarile lor de azi: “Iron Harvest”

Anul 1916 a fost anul decisiv al Primului Razboi Mondial. A fost anul de cotitura, dincolo de care infrangerea Puterilor Centrale, in ciuda victoriilor din Est, a devenit inevitabila in Vest. Iar punctul de inflexiune a fost marea batalie de pe Somme si nu de la Verdun, asa cum cred multi.   Prima zi a acestei batalii – 1 iulie – a intrat in istorie ca una dintre cele mai sangeroase, zeci de mii de soldati francezi, britanici si germani fiind ucisi sau raniti. A fost prima batalie din istorie cand aviatia si tancurile au fost folosite pe scara larga.

Inevitabil armele au tacut, dar urmarile acelor lupte sunt si azi vizibile. Transeele, fortificatiile, ba chiar piese de echipament si scheletele unora dintre soldati sunt si azi vizibile si/sau gasite, inclusiv la noi in Romania. Insa cea mai nenorocita mostenire a Primului Razboi Mondial, indeosebi in Franta pe valea raurilor Marne si Somme si in jurul Verdunului si in Belgia in jurul localitatilor Ypres si Paschendale, este “Iron Harvest” – Recolta de fier.

Iata ce gasesc in fiecare an fermierii in pamantul lor:

The bomb disposal team line up the haul and x-rays it to check there is no chemical weapons inside before detonating the munitions

Proiectile de obuzier: capse cu pulbere in prim plan si proiectilele in plan second…

 

Pictured: Two cases of white phosphorus bombs are stored in water to keep them safe. Chemical weapons are then handed over for destruction

…. si proiectile cu gaze de lupta si fosfor alb.

The army unit are called out on an almost daily basis to dispose of potentially deadly munitions uncovered by farmers

…. genistii “recolteaza” in fiecare zi proiectile gasite de fermieri si asezate in stalpii de curent.Inca active!!

A plume of smoke and an explosion of earth jump up as the bomb is set off in a Belgian field

Sursa: dailymail.co.uk

Se apreciaza ca din peste un milliard de proiectile trase in razboi peste 300 de milioane nu au explodat; fie  rata de productie era prea mare si fabricile scoteau rebuturi , fie proiectilele se ingropau in solul saturat de apa toamna si iarna si nu explodau.

In 2015 au fost gasite doar in Belgia 150 de tone!! si se aprecia ca vor mai trebui cam 100 de ani de munca pana cand Franta si Belgia vor fi libere de “recolta”.

Cat despre periculozitate, din 1919 incoace sute de persoane au fost omorate sau mutilate, printre ele fiind si 20 de genisti; in plus, cheltuielile cu deminarea sunt enorme, deoarece peste 30% din proiectilele nexplodate sunt in fapt arme chimice cu clor, cu fosgen sau gaz”mustar” ori cu fosfor alb, a caror distrugere se face in medii controlate computerizat si puternic filtrate.

In plus, poluarea solului este si ea ridicata din cauza chimicalelor scurse din proiectile, ca sa nu mai vorbim de panza freatica!

Si astea sunt belele din doar doua tari provocate de Primul Razboi Mondial. Ganditi-va ce grozavii zac ingropate de la Al Doilea si de la toate razboaiele moderne; inclusiv Australia, SUA si Canada au belele, sute de mii de proiectile neexplodate infestand solul miilor de poligoane folosite pentru antrenamentele uriaselor armate trimise de aceste tari in Europa in ambele razboaie.

Si sa nu mai vorbim de mine…..

Va mai arde sa va jucati de-a pac-pac?

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...