ANAF anunta controale la persoanele fizice pe baza datelor colectate inclusiv de pe retelele sociale

In urma cu vreo 2 luni a aparut o lege conforma careia curierii sunt obligati sa raporteze lunar toate tranzactiile care se fac cu banii cash, in vizior fiind luate atat persoanele fizice cat si juridice care practica comertul online, acest mijloc de vanzare a produselor fiind un paradis al evaziuni fiscale.

ANAF anunta controale la persoanele fizice pe baza datelor colectate inclusiv de pe retelele sociale

Presedintele ANAF, Lucian Heius, a declarat vineri intr’o conferinta de presa ca inspectorii ANAF vor demara incepand cu 1 iulie verificari in baza analizelor de risc care au fost deja efectuate de ANAF, analize in urma carora au fost descoperite sume nedeclarate de persoanele fizice in valoare de peste 104  miliarde de lei, adica nu mai putin de 20 de miliarde euro, datele fiind colectate inclusiv cu ajutorul retelelor sociale unde respectivii suspecti de evaziune fiscala au postat atat foto/video din vacantele exotice cat si bunuri mobile si imobile in vremea in care in baza de date a ANAF apareau cu declaratiile unor venituri minime.

Principalele declaratii ale presedinteşlui ANAF

  • 561.000 de persoane fizice vor fi verificate de ANAF;
  • Nu mă interesează cum îi cheamă, mă interesează doar CNP-ul;
  • Lună de lună, cel puţin 70 de echipe vor face verificări;
  • Din fericire, avem resurse şi programe informatice pentru a găsi aceste proprietăţi pe care nu le-au declarat;
  • Nu cred că, dacă vom găsi diferenţe în urma aceste controale, va mai putea spune cineva că a găsit banii în grădină la bunica, trebuie să oprim flagelul acestor oameni care fură şi fac evaziune şi se consideră şi exemple pentru tânăra generaţie;
  • Trebuie să aducem banii la bugetul de stat! Analizele de risc au identificat zonele unde sunt cele mai mari sume acumulate de persoane fizice şi nu ar fi plătit taxe către stat, în valoare totală de 104 miliarde de lei (20 mld euro), din care:
  • Braşov: 11,3 miliarde lei
  • Bucureşti: 29,9 miliarde lei
  • Cluj: 14,3 miliarde lei
  • Craiova: 6,3 miliarde lei
  • Galaţi: 12,4 miliarde lei
  • Iaşi: 12,5 miliarde lei
  • Ploieşti: 19,4 miliarde lei
  • Timişoara: 8,4 miliarde lei
  • În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem, să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute.
  • Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe care îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constaţi că ele sunt aproape inexistente. Am dat o sarcină direcţiei generale de control venituri persoane fizice să îmi facă o analiză de risc şi am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să îl finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare şi cu revoltă de-a dreptul că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atenţie, o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro;
  • Am văzut ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile la societăţile pe care le au şi ce cheltuieli au putut să angajeze. Şi apoi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat. Legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei (să ne înţelegem, este o limită), deja există o neconcordanţă la declarare, există un risc în acest domeniu.
  • Doar 16% dacă încasăm de la aceşti oameni aducem 4 miliarde de euro la buget. Nu mai iau în calcul accesoriile, că poate nu am găsit toate cheltuielile pe care le-au făcut, ca să estimăm cu corectitudine averea pe care au dobândit-o şi sursa de finanţare.  Nu-ţi poţi cumpăra 10 apartamente fără să poţi spune de unde ai banii şi fără să plăteşti impozit!
  • Ştiu, voi deranja pe foartă multă lume. Le spun prin intermediul dvs: Fiţi deranjaţi! Prescripţia generală pentru creanţele bugetare este de 5 ani. Nu mă pot duce mai mult de 5 ani în urmă.

Sursa.

Opinie personala

Nu este prima oara cand ANAF are tentative de astea de a ii lua putin la puricat pe cei care fac evaziune fiscala, pana acum toate aceste actiuni sfarsind destul de lamentabil dupa ce s’au laudat ca au prins cativa gainari marunti, in vremea in care smecherii au dus’o la fel de bine ca pe aia nu ii deranjeaza nimeni de 33 de ani incoace, desi isi afiseaza ostentativ opulenta peste tot, ranzand in nas oamenilor cinstiti care muncesc de le sar capacele ca sa isi poata plati darile, iar din putinul care le ramane sa reuseasca cumva sa puna si ceva pe masa. Nu stiu cat succes va avea aceasta noua tentativa dar fiind o foame uriasa de bani la stat si avand si sabia angajamentelor din PNRR deasupra capului, de data asta ANAF s’ar putea sa nu prea mai aiba de ales si macar intr’o oarecare masura sa si faca ceva mai concludent decat a reusit vreodata, desi bugetul le’a fost crescut an de an si s’a reflectat atat in salarii cat si dotare, singura problema ramanand pregatirea in mare parte proasta a personalului, in special a tinerilor angajati, lucru ce s’a vazut prin pierderea fara numar a proceselor de catre ANAF, in instanta fiind invocate numeorase vicii de procedura. Sa apuna epoca bogatilor saraci?

Si totusi, la multinationale cand incep controalele?

ANAF anunta controale la persoanele fizice pe baza datelor colectate inclusiv de pe retelele sociale
ANAF anunta controale la persoanele fizice pe baza datelor colectate inclusiv de pe retelele sociale. Credit foto: anaf.ro

27 de comentarii la „ANAF anunta controale la persoanele fizice pe baza datelor colectate inclusiv de pe retelele sociale”

  1. Era un banc pe vremuri: Cica nea Nicu a luptat in semiilegalitate. Cum asa? Pai el se ascundea da’ nu-l cauta nimeni. Asa si cu marii evazionisti. Lupta cu ANAFU in semiilegalitate. Ei se ascund da’ nu-i cauta nimeni. Tot mamaia cu patrunjelu’ va salva bugetelu’! mail laugh1 Claba!

    Răspunde
  2. Dacă facem un calcul simplu rezulta o evaziune estimata de ~9000 euro pe an de persoana, 16% e ~1250 euro, pe bune?! Taxa de protectie?! ?✌️??️

    Răspunde
    • Maestre, aia 20 de miliarde sunt doar banii estimati ca ar putea fi recuperati, neconcordanta dintre ce au declarat si ce ar avea defapt, nu averea totala… doar 10% daca ar recupera si tot ar fi vreo 2 miliarde la buget. Asta … daca e sa o luam asa … ca si cum am crede ca or sa faca ceva si nu or prinda 1-2 gainari cat de dat pe la TV si cam atat … cum dealtfel cred ca se va si intampla, ca baietii aia si’au platit taxele de protectie unde trebuie deja. hi

      Răspunde
  3. Amână inevitabilul , nimic altceva – falimentul – oricum nu vor face nicio brânză cu amenințările astea, și chiar presupunând că vor recupera vreo sumă – e o singură sumă, la buget au nevoie de sume de genul ăsta lună de lună .. e ca armamentul trimis în Ucraina, să lungească agonia, când se știe deznodământul.. când a început cu covidul, și s-a închis economia, câțu a preferat să se împrumute fără număr , în loc să reducă cheltuielile bugetare care nu erau investiții .. se și lăuda idiotul că dobânzile erau foarte mici – normal, că erau bani proaspăt tipăriți fără număr de BCE. Acum doar dobânzile pentru refinanțarea datoriilor ne rup.. pe scurt, oricât balet vor vrea să execute cu ANAF și cine mai vor ei, e ori faliment ori tăieri de-a valma cum a făcut și Băsescu .. dacă voiau să plătească impozite pe salariu, curvele de pe centură s-ar fi angajat la parlament sau în servicii, nu le convinge nici mama organului statului să plătească taxe..

    Răspunde
    • Damn right .. cum ar zice romanul neaos! Oricat s’ar da acum cu curu de pamant cloaca politica si oricate sperante glorioase si’ar pune pentru 2024, ala e departe rau, vara asta si iarna care vine urmand sa fie insotite atat de facturile restante pentru dezmatul din 2020-2021 cat si pentru asta la care asistam in 2022 cand zilnic se printeaza miliarde pentru a sustine un razboi cu final previzbil inca inainte sa inceapa. In concluzie, cam orice ar face, rezultatul e tragic si ce se fac acum e doar sustinerea mortului la aparate, taierile din perioada de trista amintire a lui Basescu fiind parfum fata de ce urmeaza, atunci nivelul de indatorare fara acoperire fiind minimal fata de ce e azi atat la nivel de stat cat si persoane fizice, inceputul sfarsitului fiind dat de piata imobiliara care de aceasta data nu se va mai intra in scadere abrupta a preturilor, ci se va bloca la un nivel foarte sus pentru ca datoriile in urma freneziei imprumuturilor sa ramana tot acolo, oalele sparte urmand sa fie platite de catre cei care s’au aventurat la imprumuturi de 25-30 de ani si nu pe spatele bancilor, care de aceasta data au variata vanzari proprietatilor executate catre dezvoltatori ce le vor inchiria unui numar tot mai mare de dornici dupa ce visul traditional al romanului de a fi proprietar va pali odata cu aceste cresteri uriase de pret si insasprirea tot crancena a conditiilor de creditare. SI daca distractia asta nu era indeajuns, deja tot mai multe voci anunta o recesiune crancena in zona EURO cu finalitate intr’o splendida stagflatie pana la sfarsitul acestui an, lucru ce va duce la finalul perioadei romantice in care daca pe aici nu mai aveai ce manca, romanul fugea pe dincolo de unde trimitea ceva bani acasa. Trist, dar cam asta e situatia.

      Răspunde
      • Să ne facem o idee despre adâncimea gropii de rahat în care ce aflăm – licuriciul are de acoperit vreo 7000 de miliarde de dolari tipărite că pandemie, build back better, blm, lgbtqia și grete verzi pe pereți .. își scoate o parte din pârleală pe spatele slugilor din europa de vest , altfel plăteau ăia deja 20 dolari galonul de benzină, deocamdată se învârt între 5 și 8 .. iar europa de vest își scoate parțial pârleala pe spinarea coloniilor din est .. cum ziceai și tu, criza din 2008 a fost pistol cu apă.. e bine, vom fi primii care nu vom mai avea nimic, nu garantez deloc că vom fi fericiți , cum pretindea șobolanul de la wef.. dar who the fuck cares dacă slugile sunt fericite ..

        Răspunde
        • In toate cele e si o veste buna. Occidentu’ va trai la iarna si in anii ce vin mai prost decat traiam noi in anii 80. Deci: se poate face comunism in Elvetia? Da dar e pacat. Nasol, acum nu mai e pacat, e chiar obligatoriu si util. Iata ca se va implini visul de aur al romanilor: ii vom ajunge si chiar depasi pe occidentali la nivelul de trai. Mie mi se brehane, sunt antrenat. Sa-i vad pe nemti si pe francezi sau pe americani sau briti cum vor chitai, va fi o incantare, un extaz, ca atunci cand asculti simfonica la casti cu ochii inchisi! beach

          Răspunde
  4. Câte milioane de cnp- uri? Probabil că de pe rețelele de socializare pomenite se adună atâtea… cool
    ” – Și cum ziceai că merge treaba aici?
    – Ibrișin!
    – Atunci aferim! ”
    #greatresetcuoameninoi sarcastic

    Răspunde
  5. Eu v-am zis mai demult care e parerea mea sincera despre ticneala de azi. Repet, niste psihopati care s-au imbogatit pervers de mult profitand de naivitatea majoritatii si speculand diverse conditii propice lor, au bagat bani grei in cercetare pentru cautarea nemuririi (vezi chestia cu ADN/ARN, printre altele), pentru a-si lua planeta pe persoana fizica. Apoi cand au vazut ca nu tine, s-au gandit ca daca tot nu pot imparati lumea, macar s-o distruga, sa moara toti o data cu ei. Sincer, asta cred. Si pentru asta, mosii nu precupetesc nici un efort si baga tot ce le-a ramas (avere) in distopia lor. Ca majoritatea confunda egiosmul cu altruismul si ticneala cu modernismul si progresul, e fix treaba lor. Din pacate ne afecteaza pe toti. E atat de simplu incat eu sincer cred ca e si realitatea aia adevarata. Experimentul uman pe Terra se apropie de final. A dat-o clar in bara. diablo

    Răspunde
    • Toata lumea scoate din contextul Creatorul acestei lumi si intentiile Lui cu lumea asta, care, da, e lumea lui ca El a creat’o. Ce se intampla nu e decat o purjare a ei, a mai fost, o sa mai fie … nimic iesit din comun, nimic extraordinar, iar Barbosul nu face decat sa deovedeasca faptul ca are foarte mult umor cu fiecare incurcare de planuri si piedici pe care le pune planurilor alora care doar cred ca au puterea de a isi lua planeta asta pentru ei. Istoric vorbind, niciodata imperiile oamenilor nu au invatat nimic, pentru ca partea haioasa e ca atunci cand devin mult prea puternice pentru a fi atacate din exterior, se prabusesc din interior prin implozie. Cam aia e la ce asistam azi si fiecare zi care trece ne duce tot mai aproape de momentul ala. hi

      Răspunde
      • Cib, eu sunt de acord cu Ice. Și problema cea mare nu o au aceia care nu cred…ci noi ăștia care credem, care am știut mai bine, am înțeles și am făcut exact pe dos, conștienți fiind de faptul că dacă noi nu vom vorbi, vor ajunge pietrele să vorbească.
        Dumnezeu nu se va lăsa batjocorit. Suntem atât de mici în Universul ăsta mare și atât de nebuni când vanitatea ne ia mințile! Precum gândim noi, gândesc mulțimi de oameni pentru că Adevărul nu e un privilegiu al elitelor sau un obiect pe care ei să îl poată lua și ține închis într- un seif. Și asta ne face și pe noi răspunzători oricât de oi am pretinde că am fi.
        Nu știu de ce o luăm razna atunci când ne e bine și de ce doar suferința ne face să fim precum am fost creați, după Chipul și asemănarea Lui? Lucrurile au mers prea departe, faptul că ne afectează pe toți e o urmare firească…dar nu e sfârșitul, că vom fi răriți bine, clar vom fi…La asta duce lipsa iubirii aproapelui. N- am vrut să știm, n- am vrut să ieșim din zona de confort atunci când cuiva i se întâmpla ceva rău, când avea parte de o nedreptate, să îl tragem de mânecă atunci când greșea, am lăsat de la noi…sunt niște exemple minore care explică felul în care am ajuns în acest punct. Că am fost încurajați/ înșelați/ convinși să procedăm așa, să ne lăsăm cupinși de lehamite,de indiferență ori de convingerea că noi nu putem schimba nimic…nu ne scuză deloc. Ce am crezut că nu ne afectează în mod direct, am lăsat să se întâmple indiferent ce scuză am invoca, iar acum ne sufocăm de atâta rău…

        Răspunde
        • @Tiana@Ice
          Apreciez enorm ce ati scris. Meritati titlul de OM. Din pacate, eu raman „optimist”, dupa cum bine stiti. Sa dea Domnul sa ma insel eu! Tot ce pot spera e sa traiesc suficient cat sa ajung sa va dau dreptate. Doar ca…

          Răspunde
          • Doamne ajută!
            Nici eu nu debordez de optimism, faptul că știu, sunt convinsă că nu va fi sfârșitul, nu înseamnă că nu mă tem…vor cădea mulți, poate că și eu și alții dragi mie…sunt un om obișnuit, cu nimic mai bun ca alții…N- am uitat nimic din ce a fost, teroarea, presiunea, ticăloșia și urmează să fie mult mai rău…

        • Cib, sunt doar opinii sincere, ca pe aici cam astea se poarta, de unde si faptul ca treptat am devenit un mic club ce ne facem de lucru pe aici, iar de multe ori imi pare doar rau ca nu reusesc sa lansez mai multe teme de dezbatere, ca mai e si viata asta tot mai complicata din offline. Si eu apreciez tot ce scrieti pe aici si va multumesc ca va gasiti timp de pierdut pe aici, desi eu nu sunt nici optimist, nici pesimist, ci doar realist. Doamne ajuta la toata lumea! hi

          Răspunde
  6. Exista doua perle de intelepciune populara care rezuma situatiunea:
    1-Traindo sperando, murindo cacando.
    2-Mangiata la macarone, cacato la pantalone.
    Va pupa tetea! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura