Candva intrarea pe piata a unui nou furnizor de servicii era o oportunitate de diversificare a ofertei intr’o piata concurentiala, iar cazul intrari Disney+ pe piata de streaming cam asa ar fi fost privita si la noi daca intre timp aceasta piata din ideea buna care a fost candva, nu ar fi cazut si ea in patima lacomiei marilor producatori de continut care au vazut in succesul pietei de streaming o oportunitate estimata gresit pe termen lung de a isi mari veniturile si s’au apucat toti sa isi creeze propriile canale unde sa isi vanda productiile exclusive, cum este si cazul Disney+.
Scurt istoric al streaming’ului online
A fost odata Netflix, care incepand cu debutul online din 2010 a devenit in urmatorii ani cea mai mare retea de streaming din lume. Treptat portofoliul de filme, seriale si documentare al companiei a continuat sa creasca, iar odata ce marii producatori de filme si seriale s’au convins ca acesta este viitorul si nu televiziunea clasica, au inceput sa incheie contracte de distributie cu Netflix la care se adaugau si productiile proprii, lucru ce a dus la o librarie ce continea mii de titluri, nelipsite fiind blockbusterele si aproape toate seriile de succes, fapt ce dus la cresteri constante de utilizatori si implicit recorduri de incasari de la an la an, lucru ce a atras insa atentia celorlalti giganti care au inceput si eu la randul lor sa isi faca propriile canale de streaming si sa retraga tot mai mult continut de pe Netflix pentru a il distribui pe propriile canale nou create. Asa s’a nascut si Disney +, care dincolo de controversatul continut „progresist” pentru copiii, a preluat intre timp si cateva francize de mare succes ce se distribuie exclusiv pe acest canal.
Disney+ vine in Romania ca sa faramiteze si mai mult oferta de streaming
Si uite asa, daca la inceput pentru streaming’ul online din bugetul familiei erau rupti cativa euro/luna, treptat s’a ajuns la situatia in care pentru a urmari ceva ce te intereseaza esti nevoit sa rupi cativa zeci de euro/luna pentru ca esti nevoit sa te abonezi la tot mai multe canale de streaming doar pentru a urmari continuarea vreunui serial sau vreun sequel, ce candva erau disponibile in acelasi loc, pentru ca odata cu aparitia a tot mai multi distribuitori, continutul de calitate a devenit din ce in ce mai faramitat, golul fiind umplut cu tot mai mult junk printre care trebuie sa sapi tot mai mult si sa pierzi tot mai mult timp pana dai de ceva ce ar merita vazut, pana s’a ajuns la aberatia in care timpul pierdut cu cautarea unui film echivaleaza sau chiar il depaseste pe cel alocat pentru vizionarea lui, lucru ce treptat a devenit tot mai obositor pentru utilizator si o lehamite tot mai mare.
Prima consecinta: reintoarcerea la variantele „alternative”
Odata cu aparitia Netflix si popularitatea lui datorita ofertei tot mai bogate de continut si a accesibilitatii oferite de pretul redus si posibilitatea impartirii conturilor, pirateria a intrat de la un an la altul intr’un declin abrupt pentru ca foarte multi dintre cei cu venituri reduse pentru care televizorul ramane cea mai ieftina distractie, au putut sa isi permita cei cativa euro pe luna fara a mai fi nevoiti sa apeleze la variantele „alternative” care nu ofera de cele mai multe ori si calitate continutului. Boomul a fost ajutat si de popularitatea tot mai mare a televizoarelor smart si a altor dispozitivelor dedicate streaming’ului online, care ofera inclusiv butoane dedicate pentru accesarea celor mai celebre canale de streaming, Netflix fiind nelipsit de pe nici o telecomanda moderna. Ei bine, odata cu aceasta faramitare a continutului de calitate si impartitii acestuia pe tot mai multe platforme care ridica tot mai mult pretul ce trebuie platit lunar pentru continutul de calitate, reintoarcere celor cu venituri reduse la variantele „alternative” probabil ca va incepe sa fie din nou tot mai populara, pentru ca la un calcul simplu, pentru 2-3 seriale pe care le urmaresc, sau vreun film din cand in cand, pentru care trebuie sa si sape prin muntii de continut junk pus la umplutura, plata a tot mai multe abonamente lunare incepe sa para tot mai putin justificata.
Opinie personala
Intrare Disney+ si in Romania nu este decat o dovada in plus ca o idee buna candva, a fost si ea la randul ei omorata de lacomia unor producatori care in felul asta cred ca vor face mai multi bani pentru ei. Daca pentru inceput va exista un entuziasm in directia asta si avand mai mult continut pentru copii vor inregistra si un boom al abonarilor pe un an de zile unde exista si o reducere acum la debut, adevaratul succes se va vedea abia peste un an cand abonamentele actuale vor expira si oamenii se vor fi plictisit de continutul existent care si asa nu este foarte bogat, mai ales in regiunea noastra, din lectia Netflix, care acum e in cadere libera, parand sa nu fi invatat nimeni, nimic! Cea mai misto parte este ca daca candva streaming’ul online era prezentat ca viitor si noi obiceiuri de consum, binging’ul find vazut ca pas al evolutiei inspre a tine captivi utilizatorii, in „noile” strategii anuntate de companii de streaming se poate observa o reintoarcere la prafuita era a televiziunilor, utilizatorii urmand sa fie chinuiti cu cate un episod pe saptamana a productiilor de succes, pachete de abonamente platite ce vor include ca „bonus” si reclame, eliminarea partajarii conturilor, transmisiuni sportive live si a unor show’uri de televiziune si alte balarii, adica fix alea pentru care consumatorii de streaming au ales libertatea streaming’ul online in defavoarea televiziunilor clasice cu continut impus si conditionat. Nu stiu care va fi viitorul acestor canale de streaming, insa odata cu inmultirea lor si directiile de strategie pe care le iau din lacomia de a creste doar pe verticala si mai deloc pe orizontala, nu le va face decat tot mai putin atractive pentru cei care nu isi permit o distractie mai scumpa de atat, iar variantele „alternative” urmand probabil sa reinfloreasca si sa se intoarca la gloria de altadata, evolutia lor fiind si ea la randul ei in pas cu timpurile si cererea.
Ma doare in rucsac de astia. Nu am si nu voi avea abonament decat la TV. Oricum nici la ala nu ma uit. Se mai uita nevasta-mea la cate un film. Eu pierd vremea pe YT. Daca vor cere si astia bani, o sa ma uit pe fereastra la lume. E chiar distractiv. Sau pot sa ma filmez pe mine si sa ma „urmaresc” singur, ha,ha. Sau pot citi o carte sau asculta o muzica. Se poate si fara streaming, pa bune!
M-am oprit aici: pentru ca esti nevoit sa te abonezi la tot mai multe canale de streaming doar pentru…
Nu te obliga bro nimeni…e alegerea ta.
Si unde am scris eu ca te obliga cineva in afara de intrepretarea ta scoasa din context?