Atacul de la Orlando este un nimic fata de carnagiul din Siria si Irak

Este extrem de regretabil ca 49 de oameni au fost ucisi in cel mai sangeros atac terorist din SUA de dupa 2001 incoace. Dar zi de zi in Siria are loc un Orlando, ba cateodata chiar mai multe. Ezitarile politicii externe americane si interventia fatisa a puterilor regionale in conflict, pe langa cea a Rusiei, prelungesc cel mai sangeros conflict de la razboaiele din Congo incoace, conflict al carui bilant trece de 450.000 de morti.

Este adevarat ca in ultimele luni datorita implicarii mai hotarate a SUA si a Rusiei Statul Islamic si-a luat-o zdravan peste mutra si poate de aceea comite aceste atacuri contra Vestului. La ora acesta fortele kurde si arabe regrupate in SDF – fortele democrate siriene – au lansat puternice atacuri in nordul Siriei menite sa conduca la ocuparea orasului Raqqa, asa zisa capital a IS, ofensiva cu siguranta coordonata cu fortele lui Assad, care au atacat puternic inspre Raqqa dinspre sud. In acelasi timp fortele irakiene sunt pe cale sa elibereze Fallujah, symbol al insurgentei contra SUA, dupa lupte aprige ce dureaza de aproape 2 saptamani. Caderea unei mari parti din teritoriul IS in mainile inamicilor sai ar insemna o mare lovitura, de aceea cred eu ca vor urma multiple atacuri sau tentative asupre tarilor din Vest.

Insa nu doar contra IS se duce lupta. Armistitiul din Siria pare a isi da obstescul sfarsit. Puternice lupte au loc in zona orasului Aleppo intre opozitia siriana, fortele lui Assad si Nusra – al Qaida in Siria, care mai nou pare a isi fi afiliat toti jihadistii neafiliati IS si a traficat inclusiv tancuri, fapt ce indica din nou complicitatea murdara a Turciei. Ca lucrurile sa fie si mai complicate in nordul Siriei au loc lupte violente intre Nusra si ISIS. Al Qaida incearca din rasputeri sa elimine orice posibil aliat pentru Occident si orice competitor, pentru a devein singura opozitie fata de Assad si fata de Occident.

Fortele lui Assad, desi sustinute de Rusia, nu pot singure sa infranga ISIS si Nusra, mai ales ca recurg la aceleasi tactici de a ataca continuu civili si spitale.Assad trebuie sa plece de la putere, dar nu vrea. Iar intre el si rebeli nu exista impacare. Asa ca razboiul va continua, cu sau fara ISIS.

In fapt, asta este marea drama: mii de civili sunt ucisi lunar fara ca nimeni sa ii regrete, in timp ce toata lumea plange victimele unui islamist dement. Cu tot respectul, dar ar trebui sa plangem TOATE victimele, iar liderii politici ar trebui sa  puna osul sa termine odata acest razboi.

Trecand oceanul, in USA republicanii nu vor deloc sa se faca ceva concret pentru limitarea accesului la arme de foc si munitie in SUA. Dezaxatul ala , desi fusese pana in 2014 suspectat de FBI, si-a cumparat o pusca de asalt si tone de munitie, care pusca de asalt seamana in multe privinte unei arme militare.

Nu armele ucid, domnilor republicani, oamenii lasati sa isi cumpere la liber arme puternice ucid! 30.000 de morti anual. In 5 ani au murit impuscati 450.000 in Siria si 150.000 in America.

Ne mai place de America? Dar occidentul?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura