Au picat proiectele din PNRR ca mustele la DTT. Romania pierde si ultimul tren al dezvoltarii

Lansat cu surle si trambite in plina campanie electorala de Iohannis la celebrul Club al Diplomatilor in care PNL anunta cu mandrie ca vin miliardele lui Iohannis peste Romania ca ploaia de primavara, care ulterior din 80 de miliarde s’au facut 30 de miliarde, ca intr’un final sa fie 29,3 miliarde, toata povestea s’a sfarsit epic, respectiv cu o a treia respingere din partea UE care l’a trimis inapoi cu sute de observatii ce il transforma in hartie iginica pe care e sters Citu si intreaga guvernare #dedreapta PNL+USRPLUS.

Citu lanseaza nutretul pentru prosti la prima ora

Intr’o postare scurta pe facebook, ca acolo e guvernata Romani de aproape doi ani, premierul #lucrurilorfantastice pentru Romania, Florin Citu, tine sa lanseze nutretul pentru prosti, in opinia lui, observatiile alea extrem de critice ale UE la adresa marii majoritati a proiectelor fiind doar niste banale observatii si nu o respingere a PNRR:

„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis.”

a scris Citu pe facebook.

Romania pierde trenul celor 4 miliarde care ar fi urmat sa ii revina din prefinantari

Ce uita Citu sa scrie pe facebook pentru prostii carora incearca sa le vanda nutret de propaganda este ca Romania prin aceasta ratare a PNNR pierde nu mai putin de 4 miliarde de euro, banii care ar fi urma sa ii revina ca si prefinantari ale PNRR, respectiv 13% din banii care vor fi dati  tuturor tarilor ale caror proiecte urmeaza sa fie rapid aprobate de Comisia Europeana, Romania urmand sa mai primeasca o sansa de depunerea PNRR abia in toamna, adica pierzand si trenul asta, lucru ce ne arunca din start in afara primei etape a proiectului de dezvoltare.

Observatiile din PNRR, dovada ca proiectul Romaniei este o bataie de joc a incapabililor de la guvernare

Din lunga lista de observatii critice care afecteaza marea majoritate a proiectelor din PNRR’ul tintut de Citu la secret si acum trimis inapoi pentru a treia oara, las aici doar o mica parte din ele:

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Pilonul I Sistemul de management al apei

Valorile asumate pentru ținte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor

Exemplu: Investiția „Extinderea sistemelor de apă și canal în localități aflate în aglomerări mai mari de 2000 de locuitori”. Media pentru obiectivele 1 și 1 este calculată utilizând valorile de la mare la mic 70% -30%. Nu există nicio justificare pentru această ponderare, care plasează media în partea superioară. Nu există o metodologie sau un punct de referință pentru conexiunea la costul unitar al serviciului atât pentru apă potabilă, cât și pentru canalizare. În absența acestor informații, ambele costuri unitare par ridicate.

La alte investiții se precizează că nu sunt furnizate punctele de referință și metodologia de cost.

Pilonul I – Transportul sustenabil

Pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu.

Nu sunt clare explicațiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.

Infrastructura de metrou

Nu este clar dacă 30 rame electrice de metrou sunt incluse în costul de 600 de milioane de euro solicitate.

Pilonul I – Fondul pentru Valul Renovării

Nu este clar cum se obține costul total de 1 miliard de euro. Există neconcordanțe între informații

Pilonul IV Fondul local pentru tranzitia verde și digitală –

Justificarea costurilor este insuficientă sau lipsește

Trebuie furnizate costurile unitare acolo unde este cazul și documentele justificative pentru date comparative

Trebuie explicată împărțirea costurilor pe investiții

Pilonul VI- România Educată

Pentru o mai bună urmărire a costurilor, Guvernul trebuie să explice fiecare investiție, nu grupate.

Numele date diferitelor investiții nu sunt corecte

Nu sunt indicate studiile în baza cărora au fost determinate costurile. Au fost menționate prețurile pieței preluate din Ordinul Arhitecților din România, dar fără a furniza informații suplimentare.

conform stiripesurse.ro, intreaga lista de critici si observatii o puteti citi aici.

Cu Romania aruncata in subdezvoltare, in coalitie s’a trecut la aruncatul matei moarte

Primele reactii pe care le’am vazut sunt deja unele clasice care fac parte din scenariul clasic al aruncatului matei moarte, diferenta fiind ca e data asta, prin nu stiu ce miracol deocamdata nu mai e nici un pesedist de vina, razboiul purtat fiind intre sinistrii ministrii PNL si sinistrii ministrii USRPLUS, primul care a iesit la atac fiind Ghinea care l’a luat la tinta pe Oros pentru pierderea integrala a banilor pentru irigatii. In acelasi timp, din vedeta #lucrurilorfantastice pentru romani, Citu acum pare acum a avea o tinta desenata pe spate,  partea „presei” usersitplusista tragand deja cate salve de tun in directia lui, scotandu’l din vizuina pana si pe Stelica Tanase care s’a apucat sa scuipe venin dupa ce probabil ca s’a vazut lasat fara niste banii din ce i s’ar fi cuvenit pentru „proiectele” multiplelor firme de casa inghesuite prin PNRR’ul ala.

Update: Ghinea a gasit placa cu pesedeul si in locul demisiei face pariuri cu Ciolacu pe soarta Romaniei

Singurul care jubileaza e Orban si opozitia

Dincolo de populismul pesedistilor care in formatul actual n’ar fi facut nimic mai bun in afara de faptul ca si’ar fi mufat proprile firme si securistii lor la banii aia, cel care jubileaza acum e Orban care il vede facut chisalita pe Citu si odata cu el si speranta alora care se aliniasera in spatele lui pentru a il sustine ca si viitorul Romaniei si al PNL, iar macelul abia de acum va incepe, lupta fiind pentru puterea personala si interesele grupurilor obscure in vremea in care Romania e condamnata pentru multi ani de acum inainte la subdezvoltare in chiotele si dopurile de sampanie ale restului tarilor care in felul asta vad ca mai pot ciupi ceva din putinul ala care i’ar fi revenit Romaniei.

Opinie personala

Las aici ce scriam la lansarea electorala a celebrului PNRR:

„Ca o nota personala de final, permiteti’mi va rog doar sa imi exprim pesimismul cu privire la acest subiect din motivele bine cunoscute pentru toata lumea, avand in vedere istoricul nu foarte glorios cu privire la accesarea a orice inseamna fonduri europene de catre Romania si cu atat mai mult acum, cand Romania este guvernata de un guWern dovedit ca total incapabil, care a gestionat mai mult decat dezastruos aceasta criza, iar lucrurile se vad in cifre si nu in simpatia sau antipatia mea. In speranta ca acel plan va fi totusi aprobat de “solidaritatea” europeana, ramane de vazut cu cat ne vom alege in realitate din cele 33 de miliarde propuse pentru Romania, banuiala mea fiind, ca dincolo de entuziasmul propagandistic, nu cu mare lucru, cum nu ne’am ales nici pana acum si mai ales acum.”

citi aici si de ce ajunsesm la aceasta concluzie.

Pe final las si „o poza cat 1000 de cuvinte” si care ar fi trebuit sa fie una de propaganda pozitiva, dar in care Barna si Ghinea ne aratau cel mai bine cum a fost tratat defapt acest PNRR si de ce Romania a pierdut si acest ultim tren:

sursa: facebook/ghinea

Update: Cristian Ghinea – ministrul Bula al Investiilor și Proiectelor Europene.

Un comentariu la „Au picat proiectele din PNRR ca mustele la DTT. Romania pierde si ultimul tren al dezvoltarii”

  1. Las si asta aici, ca poate primesc niste raspunsuri la o intrebare retorica:

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura