Nu sunt un fan al pestelui, mananc foarte rar, dar imi plac conservele de peste, alea in ulei. Pe vremea lui Ceasca, avand o flota maritima din care faceau parte si multe pescadoare (de a carei soarta Basescu nu raspunde nici in ziua de azi ) lucru ce dus la incurajarea consumului de peste de catre populatie, si acum imi aduc aminte de vestitul dicton …
Pe care il gaseai scris peste tot, mai ales in cantinele muncitoresti gen impinge tava. Eu nici atunci nu ma omoram dupa peste, in schimb imi placeau chiftelele alea mari din peste si cum am zis mai sus, conservele de peste care erau facute pe la noi, la fabrica de conserve din Tulcea daca imi aduc eu bine aminte.
Erau ieftine si bune rau, mai ales alea de sardine, tin minte ca imi luam tot timpul cu mine cand plecam prin vreo excursie, singura lor hiba fiind aia ca se taiau al naibi de greu, pe vremea aia nu se fabricau pe la noi d’astea cu cheita cum sunt astazi.
Ei bine, in amintirea acelor vremuri si mai ales ca imi placeau, din cand in cand am mai incercat cate o conserva de asta, care sunt in cea mai mare parte a lor de origine asiatica, indiferent de brandul inscris pe ele …
Si mai ieftine, si mai scumpe … de toate soiurile si felurile de peste, dar in nici una nu am regasit gustul ala bun care il aveau conservele noastre, majoritatea astora avand un gust fad si lipsit de savoarea pe care o aveau acele banale conserve de peste in ulei de floarea soarelui (nu te miri de dracu de alta zama ca acum) pe care le mancam candva!
E trist, mai ales cand te gandesti ca Romania candva avea o flota imensa de pescuit oceanic si mai ales niste fabrici moderne de prelucrare a pestelui a caror productie mergea in cea mai mare parte la export in toata lumea asta, de care azi s’a ales praful si pulberea in vremea in care noi am ajuns sa importam si sa mancam mizeriile astea asiatice fara nici un gust.
Nu sunt un nostalgic al comunismului dupa cum bine stiu aia de ma cunosc sau trec pe aici, dar sunt unele lucruri care ma infurie si mai ales imi lasa un gust amar cand ma gandesc ca erau multe lucruri bune ce le puteam dezvolta si in continuare daca nu puneau mana pe tara asta toti hotii si parvenitii care au transformat’o in mare parte intr’o ruina.
Voi mancati asa ceva? Niste recomandari?
Eu mananc ton uneori la micul dejun si de cele mai multe ori e produs fie in Spania fie in Portugalia. Nu simpatizez cu niciun alt tip de peste la conserva.
Eu m’as fi multumit cu niscaiva sardine conservate in Romania, la Tulcea, da noi nu suntem nici Spania nici Portugalia sa mancam ce producem noi, noi suntem mai coiosi, cei romanesc ii de cacat si tre sa moara dupa ce o fost falimentat in prealabil si o lasat loc liber la importuri.
Conserve de peste si supa la plic o sa mananc doar dupa ce s-au terminat cainii si pisicile din lume.
E puțin mai scump, dar merita toți banii!
http://www.riomare.ro
Ai toate detaliile acolo!
Maestre Ice, nici in ziua de azi să nu mai văd pește oceanic, după anii studenției.. las la o parte considerentele de sănătate, alimentație echilibrată, samd.. btw, tonul din conservă e mai degrabă înrudit cu tonul de la telefonul fix, nu cu ce vedem pe Discovery că dă din coadă prin ocean
Eheheee …. cine a trecut prin perioada nici o masa fara peste si manca la cantina studenteasca … cred si eu ca mai bine si’ar da glont decat sa mai puna in gura asa ceva. Mie de acolo imi placeau mult de tot chiftelele alea de peste … pe aici se faceau unele mari cat mingile de baseball Tin minte ca abia mancam doua din alea cu sos de usturoi … si acum imi lasa gura apa.
In ce priveste calitatea „ton”‘ului ce se gaseste la noi, mai ales la conserve … stiu, cunoastem … plus ca eu unul oricum nu ma omor dupa el cum nici dupa somon, multam de recomandari.
@Marean, ai uitat de sobolani si gandaci.