Unul dintre cele mai plăcute şi aşteptate obiceiuri de întreaga familie, este împodobirea bradului. Bradul de Crăciun reuneşte familia sub ramurile sale, aduce cadouri, dă speranţe de mai bine pentru anul care urmează. El simbolizează viaţa, bucuria, sănătatea. Fiind un obicei foarte răspândit, prezintă şi multe curiozităţi, dar care, deși nu pare, pentru români este totuși un obicei relativ nou, care l’a înlocuit pe cel ancestral, cel al Butucului de Crăciun despre care azi se mai știe mai mult prin câteva lucrări etnologice.
Bradul de Crăciun, curiozități și tradiții din România
Deși avem impresia că bradul de Crăciun este în tradiția noastră de când lumea și pământul, în realitate primul brad de Crăciun prezentat publicului a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. Obiceiul a fost preluat imediat de boierimea bucureşteană a vremii.
În casele boierilor din România, primul brad de Crăciun ar fi fost împodobit de bona de origine germană a copiilor unui boier din Bucureşti. Bradul, împodobit ca în Germania, ar fi plăcut atât de mult musafiriilor încât din anul următor şi în casele lor a fost împodobit un brad de Crăciun. Începând din acel an, bradul de Crăciun împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele româneşti. Aşadar de 150 de ani românii nu îşi imaginează sărbătoarea Crăciunului fără bradul împodobit în casă, sau într-un spaţiu public.
Pana la traditia impodobirii bradului de Craciun, în Romania a existat obiceiul Butucului de Crăciun
În România a existat obiceiul butucului de Crăciun, asociat cu Zamolxe, considerat zeul Soarelui și al Luminii, ritual azi dispărut, atestat încă de la romani, care presupunea că un trunchi de brad tăiat era ars pe vatră, în semn de jertfă, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, pentru a simboliza moartea şi renaşterea divinităţii. Butucul, numit și Cloşcă sau Buturugă – era un simbol al trupului zeului murea violent prin tăiere şi renăştea printr-un rit funerar de incinerare. Focul , metafora a Soarelui, avea rol purificator , de protecție, fertilizator, de regenerare si de transmutare căci prin consumarea buturugii arse pe vatră, se îndeplinea un ritual de renaştere anuală.
Mai târziu, termenul Butuc, a căpătat și un sens figurat
În zicalele şi expresiile populare, în actele ritual şi practicile magice Butucul are semnificaţie funerară: “a găsi pe cineva butuc” – se spune despre omul mort fără lumânare; “a lega butuc” despre omul legat şi imobilizat ca un mort. Butucul era de regulă tăiat și adus în casă, de către bărbatul familiei apoi ars pe vatră în noaptea de 24/25 decembrie, în unele locuri chiar până la Bobotează , pe 6/7 ianuarie. După ce butucul era pus pe vatră , membrii familiei se așezau la masă, celebrând simbolic și cu linia ancestrală. Buturuga, era considerată drept strămoşul din care descinde un neam întreg. La întocmirea arborilor genealogici , Butucul este numele strămoşului mort din care coboară „spițele de neam”.
Tăciunele ce rămânea nears era pus de-o parte și folosit ca leac pentru vindecarea bolilor , iar cenușa se împrăștia în ogradă, la rădăcina pomilor fructiferi, pentru rod. Cuvântul Butuc era des întâlnit și în descântece şi farmece, acel tăciune posibil să fi fost folosit de poporul român și în astfel de practici, potrivit etnografului folclorist Ion Ghinoiu.
Un alt obicei moştenit de români de pe vremea dacilor era cultul pentru brad
Acest cult existent și astăzi în unele zone ale ţării, bradul find prezent in toate cele trei etape ale vietii unui om, unde bradul find plantat la nastere si taiat la nuntă sau la moartea cuiva, dupa cum urmeaza:
– naşterea: (plantarea unui brad la naşterea unui copil);
– căsătoria: la sate nunta avea loc duminica. Sâmbăta seara băieţii se strângeau la casa ginerelui, petreceau şi împodobeau bradul. Printre podoabe se află şi un ştergar cusut de mireasă. A doua zi, la petrecere, se face „hora miresii”. Hora este condusă de ginere, imediat lângă el se află „fratele de ginere”, care ţine bradul. După ce se parcurge un cerc, cele două familii îşi dau reciproc daruri, pe care trebuie să le vadă toată lumea. În brad se află şi un covrig mare, dulce, în care s-a pus şi ardei iute. Ginerele rupe din covrig, dacă va nimeri o bucată ardeiată înseamnă că nu va avea o viată uşoară cu viitoarea soţie. Dacă nimereşte o bucată dulce, va avea o căsnicie fericită. După terminarea petrecerii bradul se pune în vârful casei şi rămane acolo până se usucă. Este un semn că în casa respectivă locuieşte o familie tânără. Obiceiul se păstrează şi astăzi.
– moartea: la moartea unei persoane se „găteşte” pomul cu colaci, acest pom în unele zone este un brad, care simbolizează prin frunzişul său mereu verde, viaţa de dincolo de moarte, ideea de continuitate, de veşnicie. în cadrul ritualului de înmormântare bradul reprezenta „nunta” mortului cu natura.
Legenda Bradului de Craciun
„Legenda Bradului de Crăciun” este o frumoasă poveste cu origini crestine in care este descris modul in care bradul este ales de către Iisus Hristos să fie Pomul de Crăciun.
Bradul de Crăciun, curiozități și tradiții de prin lume adunate
- Un brad pentru a putea fi folosit ca pom de Crăciun are nevoie de 7-10 ani ca să crească;
- Brazii, după tradiţie, se împodobesc în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Se spune că, de fapt, Moş Crăciun este cel ce aduce bradul;
- Au fost şi perioade când bradul se împodobea de Anul Nou;
- Este bine să fie ţinut până la Sf. Ioan, pentru ca prosperitatea să se menţină tot timpul anului;
- Cunoscutele coroniţe din crengi de brad simbolizează continuitatea, sănătatea, bucuria şi viaţa lungă;
- Cu mulţi ani în urmă a existat şi obiceiul ca bradul să se aşeze cu vârful în jos;
- Iniţial se construiau piramide din lemn pe care se puneau crengi de brad;
- Beteala a fost inventată în Germania în anu 1610 şi era din argint, fiind deci valoroasă şi simbolizând bogăţia. Pentru că argintul se oxida a fost înlocuit ulterior cu alte materiale strălucitoare şi uşoare;
- Germania a fost primul şi cel mai mare furnizor de podoabe pentru pomul de iarnă. Ulterior această adevărată industrie s-a dezvoltat şi în alte ţări;
- Primul care a pus lumânări într-un brad a fost Martin Luther, protestant revoluţionar al secolului al XVI-lea. Se spune că, odată, drumul de întoarcere spre casă al acestuia trecea printr-o pădurice de brazi. Era noapte, era senin şi stelele străluceau. Era ca şi cum stelele ar fi stat atârnate de crengile brazilor. Imaginea l-a impresionat atât de mult pe Martin Luther, încât acesta a vrut să o reproducă acasă spre a le-o arăta şi copiilor săi. El a pus în locul stelelor lumânări aprinse;
- Pe la 1605, în Franţa, la Strasbourg, de Crăciun brazii se aduceau în case şi se ornau cu bomboane, nuci, turta dulce, cu flori din hârtie şi mătase;
- La Paris, obiceiul bradului împodobit de Crăciun a fost adus abia în 1837, de prinţesa Helene de Mecklembourg;
- Epoca victoriană a adus moda de aşeza bradul de Crăciun nu pe masă, ci pe podeaua;
- În Rusia europeană, Ajunul Crăciunului era sărbătorit în pădurile de brazi, unde era ales cel mai frumos dintre toţi şi împodobit cu lumânări aprinse, bomboane şi jucării;
- În Polonia, bradul era decorat cu steluţe, îngeraşi şi păsări;
- În Cehia, cu coji de ouă colorate, iar în Ucraina bradul tradiţional era ornat cu o pânză de păianjen, pentru noroc;
- În Suedia se puneau în brad figurine de lemn colorate care reprezentau animale, copii sau îngeraşi;
- În Danemarca se foloseau steaguri mici, clopoţei, fulgi de zăpadă şi inimioare, iar lituanienii îşi acopereau brazii cu steluţe, forme geometrice şi cuiburi de păsări;
- În Statele Unite, obiceiul de împodobi bradul de Crăciun a fost adus de coloniştii germani, stabiliţi în Pennsylvania, şi a fost văzut ca o ciudăţenie. Primul brad a fost decorat pe la 1830, dar puritanii americani l-au considerat un simbol al păgânismului şi l-au renegat, mult timp americanii l-au socotit un obicei păgân. Apoi au început şi ei să împodobească brazi, dorind ca aceştia să fie cât mai înalţi;
- În 1850, Charles Dickens descria împodobirea pomul de Crăciun ca pe o tradiţie destul de costisitoare, pentru că în acele vremuri se puneau în brad păpuşi, fructe, săbii, bijuterii, mici instrumente muzicale, mobilă în miniatură şi jucării.
- Beculeţele puse în brad sunt invenţia lui Edward Johnson, asistent al lui Edison, care în 1882 inventează prima instalaţie electrică pentru pomul de iarnă;
- În 1846 regina Victoria şi prinţul Albert apar cu întreaga familie într-o poză pe pagina unei reviste, în jurul unui brad împodobit. Impactul asupra populaţiei a fost puternic, obiceiul împodobirii bradului fiind adoptat repede de multe familii.
- Secolul XX a adus tot felul de ornamente: ghirlande, globuleţe, beculeţe, îngeraşi şi clopoţei puşi în brad pentru a se alunga spiritele rele.
- Primul brad din Rockefeller Center a fost adus în 1931, era destul de mic şi neîmpodobit, dar doi ani mai târziu a fost înlocuit cu altul mai înalt şi iluminat electric. În 2016, bradul de Crăciun are mai mult de 30 de mii de lumini şi este îmodobit cu cristale Swarovsky;
- În țările comuniste, inclusiv România, Bradul de Crăciun a fost înlocuit de Pomul de iarnă pentru a se anula simbolistica creștină a acestuia.
Farmecul sărbătorilor de iarnă îl dă bradul de Crăciun
Si este dorit de copii şi de adulţi în aceeaşi măsură, este locul unde se produc miracolele Marii Sărbători, astfel ca astazi nu ne mai putem imagina Crăciunul și sărbătorile de iarnă fără bradul de Crăciun, la care visăm toată copilăria.
Citește și:
- Originea și istoricul cuvântului “LER” din colindele românești
- Tradiții și obiceiuri de Crăciun la români și în restul lumii
- Traditii si superstitii in Ajunul Craciunului
- La colindete si nu la colindat – traditii adevarate de Craciun
- Totul despre Craciun, crestinism si paganism
- Pitaraii de la Jiet
- Originea colindului „O, brad frumos”, cel mai răspândit colind de Crăciun
- Ignatul la romani – traditii care nu trebuie sa moara
Am respectat întotdeauna una dintre tradițiile enumerate de tine în articol – am împodobit bradul în fiecare an în ziua de Ajun, pe 24 Decembrie.
Nu e rau poate sa incercam sa respectam cat mai multe, ca pana la urma, e vorba de indentitate! Am inteles si eu, mult mai tarziu, dar niciodata nu e prea tarziu!
Va doresc un Craciun fericit alaturi de cei dragi si un an nou plin de impliniri si sanatate!
Multumim, multa sanatate si toate cele bune alaturi de cei dragi!
Până la bebe, am avut vreo câțiva ani când nu am mai luat brad, sau împodobit. Acum avem din plastic. Probabil la casa voi planta după ce terminăm cu casa și unul in curte.
De vreo 15 ani am unul de plastic care imita foarte bine un brad natural, din doua motive:
1. Ma saturasem de jepcareala cu brazii din fiecare an;
2. Mi’se pare completa risipa sa dai banii pe ceva ce folosesti cateva zile dupa care sa il arunci la container. Pacat si de bradul ala care desi de crescatorie, mai bine era plantat intr’o padure.
La faza cum pusul in curte m’am gandit si eu, ba chiar am incercat in vreo doi ani, dar din motive pe care nu le inteleg, nu s’au prins desi toate restul pe care le’am pus au fost ok. De atunci n’am mai incercat si nici loc nu prea mai am, dar probabil ca o sa gasesc vreunul si o sa mai incerc la anul inca odata.
Ai plantat până la urmă? Se spune că nu e bine să ai brad în curte. Sau măcar nu unul țepos, doar ornamentalii obișnuiți la curți. Eu cred.
Și noi îl împodobim întotdeauna în Ajun.
Conform noului studiu suntem.. sârbi, mă rog, slavi… nu știam de unde mă lovise grav o poftă de a asculta Bijelo Dugme. Ne pare rău, duomnu’ Leșe! Cântăciți la altă masă, vă rog! Pentru că e târziu și mi-a mers la suflet, o uitasem pe asta.. Noapte bună!
https://www.youtube.com/watch?v=gL97OdaBtsQ
Nu, penrtru ca am un labrador care daca nu sapa tot, atunci roade tot!
Traiasca fratii nostrii crestini sarbi!
Nu, penrtru ca intre timp m’am ales si cu un labrador care daca nu sapa tot, atunci roade tot!
Traiasca fratii nostrii crestini sarbi!
Câine deștept!
Ziveli!
Cam asa …
Foarte fain articol! Macar acum sa uitam de lucrurile rele! Eu maine aduc acasa bradul si vineri il imoodobesc impreuna cu copiii! Doamne ajuta!
Doamne ajuta!
Despre obiceiul butucului de Craciun habar nu aveam! Multumesc, frumos articol!
Nu cred ca stie multa lume si tocmai de aia m’am ocupat un pic de documentare si am scris articolul!
Anul asta facem primul bradut alaturi de prichindel! Abia asteptam sa il impodobim ca atunci cand eram copii!
Multi ani fericiti si cu bucurie si de acum inainte!
Întotdeauna am împodobit bradul în Ziua de Ajun! N-am înțeles niciodată moda asta mai nouă de a-l împodobi cu săptămâni înainte, chiar dacă e din plastic. Cred că pe vremea comunismului apreciam mai mult sărbătorile și tradițiile, tocmai pentru că unii încercau să le schimbe
Nici eu nu l’am inteles, la unii probabil ca e nerabdare, la altii moda imprumutata de prin supermarketuri, habar nu am. Si noi avem acelasi obicei si l’am pastrat la fel, cat era fii’mea mica, asta era treaba ei, o lasam sa isi faca de cap asa cum vrea ea sa il impodobeasca.
Eu eram cu cioplitul și pusul în suport. Nevasta cu împodobitul, copiii cu surprizele de sub el. Uneori se trezeau de mai multe ori pe noapte să vadă dacă a venit Moșul.
Usa bine închisă sa nu-i scapi p’aia din dreapta unita sa ti-l facă portocaliu, noul trend nemtesc‼️😁💨
Tin un par langa usa mereu, nu mi’ frica de baubau! 😂
„Oare cate gheare are
Cum o arata bau-bau
Cat de fioros e oare
Cum o arata bau-bau?”
Impodobirea bradului de Craciun vine de la uscarea ciupercilor Amanita pe crengile coniferelor, de catre samani, pentru a usura trecera triburilor peste iarna, cand ciupercile uscate erau carate cu sacul si distribuite prin hornurile bordeielor inzapezite.
Sunt mult obiceiuri asociate prin diverse culturi.
Da, dar asta este cel primordial, pentru ca aceasta ciuperca – astazi considerata „otravitoare” – a asigurat supravietuirea speciei in tipul ultimei glaciatiuni…
N’as spune ca e mai primordial decat la alte popoare. Druizii, anticii sacerdoti, celtii, vikingii aveau acelasi obicei de a impodobii brazii la noi in Europa, doar ca era un obiceiuri mai mult sau mai putin sumbre.
Mai ieftin e în Dubai, dar nu are varză!
In your face, Dragnio! #fițiresponsabili#savesarmaua Și nu uitați să vă luați pâine! ( a se vedea secțiunea de comentarii )
Asteptam podcastul, eventual sa il faca in colaborare cu ala de covrigi a lu’Ciolacu!
Un popotacast. Corect, niște covrigi în coadă îi mai lipsesc!
#Sustin
Fie vorba între noi, comentariul trebuia să fie la subiectul despre potol, dar am încurcat borcanele fiind în viteză.
Iar asta e pentru politruci și mioarele lor.