Bye Nokia, Welcome Samsung (?)

Vestea plecari Nokia de la Jucu a cazut ca un trasnet pentru economia judetului Cluj desi dracul nu era atat de negru. Pentru platforma de productie Nokia din Cluj au inceput destul de repede sa se arate interesate mai multe corporatii straine ce in teorie par mai serioase in oferte decat producatorul finlandez de telefoane, care intre timp are de purtat si un razboi cu fiscul romanesc pentru faptul ca au incercat in cel mai pur stil romanesc sa il fenteze cu niste componente de import ce s’au dovedit a fi produse finite si nu subansamble cum au trecut de vama. In ultimele zile se vehiculeaza tot mai des vestea ca Samsung ar cam vrea sa isi mute productia celor doua fabrici din Cehia in Romania, santajand totusi statul ceh cu un ajutor de vreo 25 de milioane de euro, daca acesta vrea sa mai pastreze 950 locuri de munca din cele cateva mii care ar urma sa se mute in Romania. Nu stiu cat de tare sa nu bucuram de vestea asta, pentru ca daca fac asta statului ceh, care i’a ajutat pana acum cu peste 100 milioane de euro, de ce nu ar face’o si la noi dupa cativa ani?! Nu zic ca investitia nu ar cadea mai mult decat bine economiei romanesti, dar in acelasi timp sper ca macar de data asta contractul sa fie bine facut astfel incat pe langa faptul ca ii stimuleaza sa vina la noi in acelasi timp sa ii si conditioneze, pentru ca altfel in maxim 5 ani de acum inainte faza facuta de Nokia se va repeta, deoarece asemenea producatori nu se numara printre cei seriosi care au de gand sa stea prea mult intr’un loc ci se muta ca tiganii cu cortul acolo unde le este mai bine la acel moment. Evident ca o companie in plin avant nu se compara cu una aflata in pragul colapsului dar niste asigurari suplimentare nu ar strica. Ramane sa vedem daca Romania isi permite sa puna si conditii, dar la cat de disperati sunt coreeni sa vina aici (ii si cred … platforma Nokia poate intra in productie rapid, au deja oameni pregatiti acolo iar salariile sunt un sfet decat in Cehia) eu zic ca ar trebui profitat de asta si discutiile purtate sa fie de pe alte pozitii fata de cele purtate cu Nokia acum cativa ani. Om trai si om vedea … mai sunt cateva mari corporatii care si’au anuntat de ceva vreme venirea dar deocamdata cu atat am cam ramas …

2 comentarii la „Bye Nokia, Welcome Samsung (?)”

  1. Ai dreptate, dar hai sa vedem jumatatea plina a paharului; daca vine Samsung in tara va crea locuri de munca si va creste credibilitatea Romaniei in ochii investitorilor straini, daca ai nostri nu sunt in stare sa-si dezvolte afacerile.

    Răspunde
  2. Este o sabie cu doua taisuri ce spui tu si trebuie vazuta ca atare. Asa cum venirea unei compani mari intr’o tara sporeste increderea posibililor viitori investitori, tot asa retragerea unei asemenea companii reduce increderea acestora pe termen scurt si mediu. O economie fragila cum este a noastra nu are nevoie de asemenea fluctuatii, pentru ca nu este una care sa le poata suporta sau compensa foarte usor. Avem nevoie de investitii stabile, pe termen lung, nu de bule de sapun ca altfel nu luam pe mere ce dam pe pere. Orice investitor trebuie sa gaseasca aici facilitati fiscale pentru a avea un motiv intemeiat sa vina si sa ramana insa in acelasi timp trebuie sa prezinte la randul lui niste garantii ca le merita pentru a evita cazurile in care dupa ce se vad cu sacii in caruta sa place in alta parte unde sa repete aceiasi manevra la infinit.

    Din pacate … nu stiu daca noi vom prinde zilele cand acest lucru se va intampla pe aceste meleaguri.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura