China face un urias pas inapoi

1976 este anul cand Deng Xiaoping , cel care a reformat China din temelii transformand’o dintr’o tara preponderent agrara lasata de Mao in China moderna si puternic industrializata de azi, ia cea mai importanta decizie luata vreodata in istoria Chinei: limitarea conducatorului la doua mandate pentru a se evita periculosul cult al personalitatii prin care a trecut si China in vremea controversatului Mao Zedong, facand in felul asta un urias pas inainte.

2018 este anul cand Xi Jinping, actualul presedinte al Chinei sustinut de cei 3000 de delegati ai unicului partid decid ca aceasta masura sa fie eliminata si in felul asta China sa faca un urias pas inapoi in anii ’70, expunandu’se din nou inevitabilului cult al personalitatii.

Pe langa faptul ca in ultimi ani sub conducerea lui Xi Jinping regimul chinez a devenit mai autoritarist si mai represiv, efectele acestei masuri au si fost destul de repede vazute in social-media si presa chineza, unde cenzura a intervenit rapid si mai ales brutal, eliminand orice stire care continea opiniile contestatarilor acestei masuri, compensand in rest cu stiri de propaganda care aduc aminte de vremurile dinaintea revoltei din Piata Tiananmen.

Si uite asa, am asistat la sinuciderea unei dintre cele mai eficiente forme de guvernare cunoscuta ca modelul: China celor doua sisteme.

Desi pare o masura care ii priveste pana la urma pe chinezi, vestile astea nu sunt deloc bune pentru lumea in care traim pentru ca nu ne lipsea deloc un lider maximo la Beijing dupa ce avem unul la Phenian si Moscova, bonus un nebun ultra-nationalist la Casa Alba.

Pareri?

17 comentarii la „China face un urias pas inapoi”

  1. who cares ? democracy-ul chinezesc e solid, mai solid decat la noi .. atat cat poate fi democratia de autentica in capitalism .. mai grav sunt paraditi cetatenii nostri decat ai lor .. noi vorbim deja de faraoni si faraoance, nici macar alesi de cineva, doar numiti .. china e o mare corporatie, vanzarile si profiturile merg .. cumva board-urile de la amazon, google sau apple au limita de doua mandate ?

    Răspunde
  2. @Cola – atat ca spre deosebire de altele, corporatia asta are si una din primele trei armate ale lumii, mai e si mare putere nucleara si manifesta in ultimi ani o pofta de expansionism ce n’am mai vazut pe la ei de la dinastia Ming incoace. bomb

    @Redoo – haaat! S’a aruncat crocodilul lacost la momeala, pai se putea?! rofl In rest, ai dreptate, am vazut asta si la congresul PNL, cand al’de Che Oloș a mai fost mujit o tura si odata cu el toate sperantele …

    Răspunde
  3. Și dacă își schimbă președintele la două mandate, armata lor se desființează? Întreb și eu … dimpotrivă, cei noi pe funcții au tendința de a fi mai radicali decât predecesorii..
    Cât despre democrație, nu avem ce lecții da nimănui, nici noi, nici Occidentul democrat..

    Răspunde
  4. Singurul lucru bun din toata treaba asta era ca macar nu isi mai faceau aia icoane cu ei. Pe de alta parte, desi nu imi place niciodata sa fac asta, dar din pacate sunt nevoit destul de des laugh … iti dau dreptate; radicalismul este in crestere cam peste tot, era inevitabil sa fie altfel si pe la ei. Am o postare pe teava legata de tema asta ca una de ansamblu … o sa apara ea candva.

    Răspunde
  5. Nu stiu daca China face un mare pas inapoi, mai de ceva timp se dorea o strangere a surubului datorita exceselor , in special coruptia enorma din cadrul PCC.
    Sa fim realisti, China nu poate deveni un stat democratic, fie si din cauza populatiei enorme. Aveti sa vedeti India ce belele are datorita suprapopularii.

    Răspunde
  6. Cred ca si Iohannis ar putea deveni presedinte pe viata, tacut si discret, mereu in vacanta, cu ce ar deranja si Kovesi desigur, procuror-sef pe viata, totul ar fi clar, deja jumate au plecat, restul nu mai au mult de trait crazy

    Răspunde
  7. @Radu – si stabilirea unei protipendade care a ales sa faca asta pentru a isi proteja excesele, crezi ca era cea mai buna solutie?

    @Vasile – corect! rofl De maine am avea si noi macar liniste … ca domnul presedinte odata asigurat de asta, ar lua lumea „la pas”, iar doamna K ar lua si ea probabil o bine meritata vacanta ca de amu nu are cu cine sa se mai bata. laugh

    Răspunde
  8. Domnilor tovarăși, fanarioții nu pot fi numiți pe viață, ci doar cât dorește inalta poartă .. care scurtează, după caz, fie viața, fie mandatul laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura