China si Brazilia renunta la dollarul american in urma unui acord bilateral semnat la Beijing

Brazilia si China au ajuns la un acord de renuntare la dollarul american in favoarea propriilor monede pentru tranzactiile comerciale si financiare dintre cele doua tari. Potrivit noului acord bilateral anuntat miercuri, China si Brazilia vor efectua tranzactile comerciale si financiare intre cele doua state in mod direct cu yuani si reali, renuntandu’se in acest fel la convertirea celor doua monede in dolari americani, asa cum se facea pana acum, informeaza Associated Press.

In tot acest timp, fostul presedinte al SUA, Donald Trump a fost pus sub acuzare in SUA, de o instanta acuzata ca a fost transformata in arma politica pe modelul experimentat in Romania. Dar, despre asta, maine! 😉

China si Brazilia renunta la dollarul american

Acordul dintre cele doua state membre BRICS, a fost anuntat in urma desfasurarii unui forum de afaceri la nivel inalt China-Brazilia la Beijing.

„Se așteaptă ca acest lucru să reducă costurile si să promoveze și mai mult comerțul bilateral și să faciliteze investițiile”

a transmis Agentia braziliana pentru promovarea comertului si a investitiilor (ApexBrasil), intr’un comunicat.

Banca Industriala si Comerciala a Chinei si Bank of Communications BBM, au fost desemnate oficial ca banci care vor efectua tranzactiile directe dintre cele doua state.

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, cu un comert bilateral record de 150,5 miliarde de dolari anul trecut

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, reprezentand mai mult de o cincime din totalul importurilor, urmata la tot mai mare dinstanta de Statele Unite. China este, de asemenea, cea mai mare piata de export a Braziliei, reprezentand mai mult de o treime din toate exporturile acestei tari. Incepand cu 2009 Brazilia a devenit si cel mai mare beneficiar al investitiilor Chinei din America Latina, principalele investitii  find orientate inspre reteaua de transport de energie electrice de inalta tensiune, infrastructura, industria de extractia de petrol si gaze.

Rusia saluta acest acord

Rusia, prima tara care a semnat un acord bilateral in care a fost eliminat dollarul american dintre tranzactiile cu China, saluta acest acord, anuntand „era monedelor regionale”.

“Se apropie era monedelor regionale.” — Medvedev

BRICS pe cale sa devina BRICS+

Potrivit declaratiilor de la inceputul lunii martie ale Ministrulu Sud-African de externe, Naledi Pandor, interesul mondial pentru grupul BRICS (Brazilia-Rusia-India-China-Africa de Sud) este „urias”, pentru primul val de integrare pregatindu’se deja un grup de tari candidate care au trimis scrisorile de adeziune printre care se numara Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Algeria, Argentina, Mexic si Nigeria. Potrivit discutiilor informale, pentru cel de al doilea val sunt luate in considerare si adeziunile altor tari printre care se numara Afghanistan, Bahrain, Indonesia, Syria, Turcia, existand dialog in acest sens si cu Kazakhstan, Nicaragua, Senegal si Thailanda.

”Viitor sumbru pentru America şi Europa: hegemonia chino-rusă ameninţă lumea”

Am fost atenţi prea mult, în mai bine de un an, la Rusia. Analiştii politici şi militari au urmărit mai degrabă cum îşi bîţîie Putin piciorul sau îşi ţine mîna nemişcată pe lîngă corp, încercînd să descopere cînd va muri dictatorul. Fără să vedem că, în spatele scenei, se regrupează fostul ”bloc comunist” şi aşa-zisele ”ţări nealiniate” de pe vremuri se aliniază şi ele, ordonat, în spatele Chinei şi Rusiei.

isi incepe editorialul, istoricul Marius Oprea.

În sine, un asemenea comportament, prin care speri că o situaţie va lua sfîrşit prin moartea cuiva, e un semn de slăbiciune. Şi cîte altele n-au fost? Amintiţi-vă lungile conversaţii telefonice Macron-Putin, sau ezitările Germaniei lui Olaf Scholz. În faţa acestor slăbiciuni, ca din orice democraţie, s-a aflat tocmai opusul – un monolit de voinţă şi determinare, specific dictatorilor. În sistemele totalitare de tip comunist (căci şi Federaţia Rusă a rămas un asemenea sistem, dar fără componenta ideologică) nu doar persoana, ci mai ales modul de administrare a puterii e problema. Lipsa de reactivitate a societăţii, fie imbecilizată de propagandă, fie supusă, cum se întîmplă în Rusia şi China, oferă un cîmp de acţiune al liderilor, cu nimic deosebit de timpurile lui Stalin şi Mao.

Un război cu occidentul, preconizat de atunci, e pe cale să înceapă acum. Fie extinzîndu-se în Taiwan, ameninţat din ce în ce mai făţiş de China, ceea ce ar fi un dezastru pentru SUA, deja secătuite de ajutoarele masive furnizate Ucrainei şi desfăşurările de trupe în Europa de est, fie prin implicarea directă a Chinei în războiul ucrainean, prin sprijin direct acordat Federaţiei Ruse. China devine, astfel, principalul actor mondial, pe care stau aţintiţi toţi ochii lumii.

Ambele variante sînt un dezastru pentru lumea occidentală şi pun viitorul sub semnul unui conflict, inclusiv armat, cu alianţa chino-rusă, altădată sovietică, dar la fel de nocivă ca şi atunci. ”Revoluţia mondială” comunistă continuă, chiar dacă sub alte stindarde şi sloganuri propagandistice. Războiul Rece n-a încetat niciodată, decît în minţile prea odihite ale ”consilierilor politici” ai preşedinţilor americani de după Reagan. Iar politica SUA şi a occidentului de după căderea ”Zidului Berlinului” îşi arată acum rezultatele toleranţei la comunism.

Un ”comunism privatizat” nu e mai puţin rău, decît cel clasic, ba chiar mai pervers şi periculos, pentru că foloseşte ”mecanismele de piaţă”, iar ”lupta de clasă” s-a transferat în lumea concurenţei şi a capitalului. De cine va cîştiga acest conflict est-vest, care s-a reaprins deja din februarie anul trecut, în varianta atroce a războiului, depinde şi viitorul umanităţii: axa Moscova-Beijing, sau axa Washington – Bruxelles?

Statele Unite au pierdut, fără glorie, cele două războaie ale sale din Asia de sud-est, de după cel de-al doilea război mondial. Intervenţiile militare în Coreea şi Vietnam, pentru ”stăvilirea expansiunii comuniste” au fost de fapt războaie nedeclarate cu China, purtate prin terţi. Experienţa militară din timpul acestor conflicte a demonstrat o determinare în luptă a soldatului asiatic, în raport cu cel european şi american, pe care n-o ating nici soldaţii ucraineni din trupele de elită, n-au atins-o nici Legiunea Străină franceză şi nici forţele speciale americane, în războaiele amintite. Soldatul asiatic s-a dovedit o armă perfectă în sine, cu numai un bol de orez pe zi şi slab înarmat, în comparaţie cu inamicul. Acum nu mai e nici slab înarmat şi nici subalimentat, căci China e o mare putere economică. Avînd la îndemînă resursele Rusiei lui Putin, devine şi mai mare.

Războiul din Ucraina pare acum o pietricică, dar de la care a pornit de fapt totul. El a blocat angrenajul făţărniciilor şi a funcţionat ca o hîrtie de turnesol. Acum, evident, lumea e la fel de împărţită în două, ca înainte de pragul fatidicului an 1939, pe două axe – cea euro-americană, din care facem şi noi parte şi cea euro-asiatică, moştenitoare a ”reţetei comuniste” a fericirii. Ambele spun că au dreptate şi că vor o lume mai bună, pentru întreaga umanitate. Numai că, vorba unui slogan din anii ’50, să nu ajungă ”lupta pentru pace” să nu mai lase piatră peste piatră.

Cine şi cum mai e capabil, în lumea şi cultura corporatistă, preponderentă în occident, preocupată de subiecte precum ”încălzirea globală”, ori ideologia woke, să lupte cu un inamic mult mai real, palpabil, bine determinat, pregătit militar, motivat ideologic şi istoric, posesor de resurse aproape nelimitate, în raport cu ”statele civilizate”, care şi le limitează singure? Răspunsul şi-l poate da fiecare.

articolul integral il gasiti aici.

Opinie personala

Scriu articole pe tema asta pentru ca la noi nimeni nu discuta despre aceste subiecte, desi sunt de o importanta cruciala pentru viitorul lumii care se scrie chiar sub ochii nostri, lume din care facem si noi parte, iar aceasta lume a pornit pe drumul ireversibil al unor uriase schimbari atat geopolitice cat si economice care sunt dincolo de viziunea ingusta a occidentului care devine tot mai putin relevant, de la o zi la alta. Dupa istorica tranzactie de gaze platita in YUAN pe care a facut’o ieri China cu o companie europeana, acum vine si aceasta decizie a cele mai puternice economii din America Latina de a renunta la tranzactiile in dolari, moment ce poate fi nu doar inceputul sfarsitului petrodollarilor ci si al dollarizari lumii, lovitura aplicata de China hegemonului american, find una dura in contextul in care economia si sistemul financiar american incepe sa gafaie tot mai tare in fata noilor provocari mondiale si ale unor politici tot mai vehement criticate, de tot mai multe voci care acuza establismentul american de lipsa de viziune si solutii pentru viitorul intereselor Statelor Unite ale Americi.

Lectura suplimentara:

  • Forbes: Sancțiunile ar fi trebuit să distrugă sectorul financiar din Rusia. Așa trebuia, dar nu au făcut asta. Unde este criza bancară din Rusia?

Sancțiunile au lovit instituțiile financiare din Rusia, însă nu au produs o criză bancară care să semene cu cea mai recentă criză din Statele Unite, cu falimentul Slicon Valley Bank, sau cu criza prin care trece Credit Suisse.

Băncile din Rusia nu au falimentat, iar rubla a devenit mai puternică. Băncile din Rusia sunt protejate de stat, iar banca centrală a muncit mult în ultimii zece ani pentru a igieniza sistemul financiar. Acesta este motivul pentru care băncile din Rusia au supraviețuit sancțiunilor occidentale și delistărilor de la bursele occidentale mai bine decât oricine s-ar fi așteptat! Pentru un rus mai cinic, a privi la prăbușirea Silicon Valley Bank și a Credit Suisse este ca și cum ai zâmbi superior la o cameră de luat vederi în fața unei clădiri în flăcări

scrie Forbes.

6 comentarii la „China si Brazilia renunta la dollarul american in urma unui acord bilateral semnat la Beijing”

  1. Ar fi frumos daca ar insemna o dezvoltare economica a aacestor țari, ṣi acest lucru s-ar revarsa si asupra populatiei lor. Poate se va eradica foametea din China, Africa, etc. Poate o sa fie aṣa de bine incât cei care au emigrat in vest se vor intoarce spre tarile lor, iar Europa va ramâne alba si curată. Poate, dar nu cred.

    Răspunde
    • Dar cu foamea din Europa ce ne facem? Crezi ca o vor rezolva tot ei si pe aia?! smile Pana una-alta, Europa e in rahat pana in gat, dar inca e ok cata vreme pe punte canta orchestra! Nasol o sa fie cand orchestra nu se va mai auzi, dar totusi, sa speram ca inainte ca Europa sa fie „alba si curata”, o sa mai fie o Europa, aia a natiunilor, asa cum trebuie sa fie, desi, daca natiunile alea nu se pun pe facut copii, ma indoiesc sa mai fie si alea! smile

      Răspunde
  2. Nu stiu daca e de mirare, toata lumea s-a saturat de actuala forma de dominatie mondiala a imperiului anglo-american care nu mai tine cont de nimeni si nimic. E normal ca lumea sa se schimbe, nu stiu daca in bine sau rau, dar asta este.

    Răspunde
  3. He, he, de cand va tot zic ca vine „carnavalu'”! Interesant e ca tocmai cand ne pregateam de comunismu’ american, vom intra in comunismu’ chinez. Bine, comunismu’ ala 2.0, nu fakecomunismu’ lu’ Stalin. Deci ala adevaratu’, ca tot avu dreptate tov Marx. Mare filozof si mare intelectual. Ce-nseamna sa cunosti oamenii. Apoi, de remarcat ca Romania iar s-a suit in barca gresita, deja fiind un obicei al natiei. Paradoxul cel mai mare mi se pare a fi faptul ca singura cale de a scapa de comunismu’ 2.0 ramane razboiul mondial, chiar daca doar pentru foarte putini, pentru ca doar vremurile de cacat de dupa formeaza oameni tari care pot scoate umanitatea din deep shit. Indiferent daca o fac din pestera si cu bata si piatra. Focul ramane conform traditiei singurul mijloc de purificare din care poate aparea pasaroiul Phoenix. Acesta e doar gandul unui mizantrop, a se servi ca atare! drinks

    Răspunde
  4. Am citit una misto mai sus: Foametea din China laugh
    Politica de stocuri alimentare a Chinei e pe minim 1 an jumate in fata, incepand din 2019! China detine ~70% din rezervele de cereale ale lumii, credeti ca degeaba au crescut preturile. Razboiul din Ucraina e pentru resursele Rusiei ce au ajuns la discretia Chinei, restul sunt abureli!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura