Vineri 27 octombrie inevitabilul s-a produs: guvernul spaniol a activat articolul 155 din constitutie, a preluat controlul direct in Catalonia, a declarat parlamentul si guvernul catalan dizolvate si a convocat alegeri in 21 decembrie, alegeri care, zic eu, sunt in teren minat pentru ambele parti, deoarece pot avea ca rezultat fie in parlament dominat de loialisti, criza over, sau unul dominat de independentisti, caz in care Madridul trebuie sa isi retraga functionarii si sa antameze negocieri serioase cu in govern care, posibil, sa nu fie deloc dispus sa mai stea in minut in cadrul Spaniei.
Raspunsul catalan a fost sfidator: Carles Puigdemont a declarant independenta Republicii Catalonia si a indemnat populatia la proteste pasnice si nesupunere civica. A fost record Guiness pentru cel mai scurt stat ca durata de viata….
Azi Carles Puigdemont si 5 membri ai guvernului au plecat la Bruxelles, posibil pentru a se refugia in exil, avand in vedere ca circula zvonuri ca vor fi arestati si judecati pentru tradare. Daca s-ar intampla asta…eu zic ca alde aia de la Madrid fac o eroare imensa, cauza independentista are nevoie de martiri, o represiune impotriva catalanistilor risca sa dea apa la moara cauzei lor si sa le dea poate chiar majoritatea absoluta in parlamentul catalan.
E adevarat, nu prea vrea nimeni sa recunoasca un stat catalan. Daaar…daca Madridul joaca prost nu se stie niciodata….
In timpul acesta situatia economica nu pare roza. Peste 700 de firme si banci si-au mutat sediile din Catalonia. PIB-ul Spaniei pare a fi suferit o lovitura si acest lucru nu e deloc imbucurator. Al patrulea stat al UE in criza nu e de colo colea.
Cum vi se pare toata vanzoleala asta? Mie personal imi lasa impresia unei ieftine dramolete…
Mie imi pare ca-si taie craca si unii si altii, de fapt pare un concurs, treaba e nasoala, economia se duce de rapa pe faza asta cu instabilitatea si unde mai pui ca sperie turistii ceea ce nu e de colea, chiar daca unii declarau pe acolo ca mai bine ar primi refugiati decat turisti, fiecare cu ai lui si sincer nu stiu daca aveau nevoie de asa ceva acum.
Acelasi sentiment il am si eu, avand de o parte si de alta niste cretini iresponsabili vanduti probabil unor grupuri de interese in dauna unui real interes national in care ar trebui sa primeze moderatia si binele comun. In cazul dat eu vad doar ca pierde toata lumea, economia Spaniei primind cea mai grea lovitura, in lunile care vin cu siguranta ca se va resimti din plin in buzunarele oamenilor de rand care sunt acum doar angrenati intr’un joc politic murdar.
Trist …
Asa e cand se umfla pasatul in unii si se cred mai cu motz, uitand ca unitatea face o natiune puternica, in ciuda micilor diferente intre regiuni. Aviz banatenilor si ardelenilor de pe la noi poate le vin si lor idei cretze
Bravo D-l Mircea, „unitatea face o natiune puternica”, ce te faci insa cu cei care se considera o natiune in sine si au avut mot la basca toata viata?!
Ii trimiti in delegatie 6 luni ca sa vada ca si aia pe care ei ii considera sub-umani, sunt tot oameni ca si ei
Cam asta ar fi rolul benefic al calatoriilor, voiajelor, vacantelor … nu selfi-urile postate cu miile pe FB, sa-ti deschida ochii … ai mintii, ca aia de la natura poa’ sa fie oricat de beliti ca nu inseamna ca si vezi ceva cu ei
Mircea, idiotii de genul asta nu se desteapta niciodata pentru ca prostia nu are leac! Nici unul din cretinii astia nu vor intelege in veci ca atunci cand e bine cum e, binele ala face parte dintr’un ansamblu care functioneaza ca atare! In momentul in care acel amsablu nu mai exista, se duce dracului tot de rapa, cel mai important exemplu la ora actuala cred ca este nu criza din Catalunia ci Brexit’ul din care abia acum idiotii care l’au votat incep sa inteleaga ceva pe spatele lor, dar e cam tarziu sa mai poata face ceva. Teama imi este ca e cam prea tarziu si pentru Spania, aceea desprindere a Catalunie cred ca ramane o chestiune de timp pentru ca nici unul dintre cei responsabili nu s’au straduit sa apeleze la ratiune, stand agatati de niste ideei rigide ce duc de rapa o natie care pana mai ieri era una dintre cele mai importante in economia UE.
Se pare ca asta va fi noul trend, sa fim independeti ca asa o sa o ducem mai bine, de ce sa-i ducem pe alti in spate spun politicieni, ce producem sa se intoarca la noi, de ce sa dam si la alti si asa se exploateaza egoismul natural ala omului transformat in nationalism si exploatat de cativa politicieni cu interese clare, ale lor sau de conjunctura in perioadele de criza economica sau politica. In general lumea uita expresia „uniti suntem mai puternici” atunci cand o duc rau sau se simt amenintati material si financiar si apare instinctul de conservare, „nu am pentru ca dam la alti”. Oricum problema peste tot a plecat de la politicieni, de obicei de la opozitie care si normal aplica la teme sensibile cu scopul clar de a ajunge la putere, „sa fim independenti cu noi la conducere”, ca pana la urma care e scopul politicului oriunde in lumea asta, sa ajunga la putere prin promisiuni de orice fel, fie si din astea de independenta, ca daca nu pot sa conduca o tara intreaga sa rupem o bucata si sa o conducem pe aia, pare simplist gandit dar intodeauna lucrurile evidente sunt simple.
Vasile, ce avem azi nu este de ieri, ci este rateul politicii din ultimi cel putin 10 de ani pe continent, in care nici una din tarile importante nu a mai dat vreun politician de valoare si cu viziuni clare de viitor! De avut parte am avut numai de papagali in functii cheie, care au dus de rapa totul si este cumva normal ca acum se agata de unica sansa de a isi pastra functiile, aia cu nationalismul si independenta ce place cum suna prostilor la ureche. Din UE nu a mai ramas decat numele … sa fim realisti, cu politicienii actuali si in forma actuala, UE e doar o chestiune de timp pana se va dizolva pentru ca probleme sunt peste tot din ce in ce mai spinoase si nimeni capabil sa le gestioneze, ca sa nu mai zic ca se anunta o noua criza economica ce se zice ca o sa o bata la curul gol pe aia din 2009, cel mai crunt lovita fiind Germania, care in ciuda aparentelor este din ce in ce mai fragila dupa numeroasele lovituri incasate pe toata linia, cea din domeniul auto fiind doar o bomba cu ceas care nu a explodat inca. Daca e sa ne luam dupa istorie, examenul de corijenta al politicului a fost razboiul. Sa ne fereasca Dumnezeu.
Da asta e buna „examenul de corijenta al politicului a fost razboiul”, toti ar trebui sa ne gandim la asta cand mergem la orice fel de vot sau referendum si ar trebui sa fim atenti sa nu devenim masa de manevra a cativa oameni care cica ar trebui sa ne reprezinte interese, care interese?!
Nu se gandeste nimeni Vasile, tovarase! Cei care isi aduceau aminte de el si atrocitatile lui, sunt oale si ulcele, ultimul supravietuitor incetand din viata acum cateva zile fara ca nimeni sa bage de seama. Pe langa asta, povestile lor, au murit odata cu ei, pentru iresponsabilii urmasi nu au mai fost capabili sa le transmita noilor generatii pentru a ii avertiza in vreun fel, lucru ce intr’un final nu va face decat sa repetam din nou istoria si sa ne trezim intr’o buna zi pusi in fata faptului implinit, ca dupa un oarecare entuziasm caracteristic mintilor slabe, sa ne dam seama ca e prea tarziu sa mai impiedicam ceva ce ne’am dorit fara a stii ce ne’am dorit atunci cand am plecat urechea la veninul politicienilor iresponsabili care sunt capabili oricand sa se catere pe munti de cadavre doar pentru a isi mentine puterea.
Poate parea doar melodramatic ce discutam noi pe aici, dar din pacate cred ca suntem atat de aproape ca discutia asta teoretica sa devina o trista realitate, incat nu stiu cati dintre noi suntem constineti cu adevarat.
Macar sa discutam, poate din intamplare mai citeste unu, altu …
Tot speranta aia o am si eu iar de cele mai multe ori tot de aia imi pierd timpul sa le scriu, si nu pentru ca ma cred ca sunt vreun soi de guru atotstiutor si atotpredicator, ci pentru ca macar incerc sa creez discutii din care poate reusim sa fiim mai constienti de ce se intampla pe la altii pana nu ne trezim si noi in aceiasi situatie.