Cronica unei calatorii – Capidava

Istoric:

Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi cetate romană, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu același nume Capidava.

În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.

Distrusă de goți în secolul III, fortificația a fost refăcută în secolul următor, devenind apoi și centru episcopal. Izvoarele din secolele IV – VI atestă o unitate de cavalerie – Cuneus equitum Solensium – și unitățile de equites scutarii și vexillatio Capidavensium. Fortul a fost părăsit după invazia cutrigurilor (559).

După retragerea oficială romano-bizantină din Dobrogea (circa 600), cetatea a fost reclădită de bizantini în secolul X, adăpostind de asemenea și populația băștinașă. Incendiul provocat de pecenegi în 1036 a dus la abandonarea definitivă a acesteia.
wikipedia.org

Mai multe despre istoria acestui loc cititi aici.

In primavara am pornit sa bantui prin Dobrogea, pentru a ii vedea si cunoaste si istoria acestui colt de tara. Prima incursiune a fost de Pasti, cand am vizitat Adamclisi si nu numai, ramandu’mi in suflet locurile frumoase vazute acolo iar acum am pornit inspre un alt loc pe care mi’l doream a il vedea inca de cand eram copil si ma uitam la Ciresarii laugh Cei de o varsta cu mine sigur isi aduc aminte de acest serial pentru copii. Iaca nimic nu mi’a stat in cale si am ajuns, iar ce am gasit, puteti vedea mai jos …

As fi vrut sa gasesc un loc cel putin la fel de frumos ingrijit ca si Adamclisi sau Sarmizegetusa , dar din pacate, am gustat o MARE dezamagire, cand am ajuns si am gasit totul lasat intr’o paragina ce cu greu poate fi descrisa in cuvinte! Practic totul este inecat in balarii si ciulini, nu este absolut nimic amenajat, nu exista paza. Sa nu mai spun ca nici macar indicatoare nu gasesti daca mergi dinspre Cernavoda, astfel ca la prima tentativa de a ajunge, am ratat o mica intersectie nesemnalizata (bineinteles) si ne’am trezit in Megidia laugh Am reluat harta la puricat mult mai atenti am refacut traseul pe GPS si cumva am reusit sa si nimerim locul ce il cautam. Din nou un mare minus pentru turismul romanesc care nu stie sa isi promoveze valorile, ca sa nu mai zic de lipsa de interes a autoritatilor locale din zona Dobrogei care habar nu au sa promoveze ceva in afara de marea aia imputita (la propriu). Dupa ce am vazut Adamclisi si apoi Capidava, a fost un soi de una calda, alta rece. Cu toate astea, va recomand ca intr’o buna zi sa ajunti acolo! Locurile sunt cu adevarat superbe si contrastante, linistea de acolo si momentele de relaxare ce le puteti avea merita din plin si va fac sa treceti peste dezinteresul celor care nu stiu sa isi promoveze valorile.

Concluzie: daca sunteti pasionati de istoria acestui popor si calatoriile in locuri frumoase, este un loc pe care vi’l recomand!

Locatie:

Localitate: Capidava
Judetul: Constanta
Tara: Romania
Coordonate: 44°29′37″N 28°5′25″E

Un comentariu la „Cronica unei calatorii – Capidava”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura