Curiozitati de prin lume adunate: Crestinii si dezbinarea…

Stiti ce este in imagina de mai jos?

Daca nu va spun eu: Sfantul Mormant de la Jerusalim, in fapt capela Aedicule….care sta sa cada.

Sfantul mormant este impartit intre trei – da auziti bine! – trei biserici crestine: armeana, catolica si ortodoxa. Acces au si crestinii copti, sirieni, maroniti si georgieni. De aici certuri, scandaluri, ba chiar lupte fizice intre preotii si calugarii diverselor fractiuni.

In 2015 insa arhitecti israelieni au constatat ca micuta capela sta sa cada. Cu calm statul Israel a fortat bisericile crestine sa ajunga la o intelegere si sa repare capela si apoi toata biserica, altfel ii evacueaza fortat si inchid biserica.

Un amanunt: in anul 637 califul Omar a incredintat familiei Nusabayah cheile bisericii, familie venita in Jerusalim ca si companioni ai profetului Mahomed. Dupa recucerirea Jerualimului de catre Saladin in 1191 familia a fost inregistrata oficial drept pastratoare a cheilor bisericii si asa a ramas pana azi, pentru a impiedica tocmai certurile privind accesul.

Interesant este ca o a doua familie, numita de sultan, clanul Joudeh, asista prima familie din sec. 16 incoace. Impreuna cele doua clanuri pazesc UNICA cheie care deschide usile!! Iata in imaginea de mai jos pe actualul custode al cheii.

In schimb la Bethlehem politia palestiniana trebuie sa stea de paza efectiv ca factiunile crestine sa nu se ia la bataie ca in 2011

Aceasta deoarece aici ortodocsii detin acum cheile bisericii dupa ce din 1852 sultanul, dorind a incheia conflictele intre crestini, daduse cheile familiei Houseini; dupa asediul israelian din 2002 ortodocsii au izgonit pe custozi si au schimbat incuietorile! Totusi, UNESCO, Israelul si Autoritatea Palestiniana au dat banii necesari repararii monumentului, reparatie in plina desfasurare …

Singura concluzie pe care o putem trage de aici este ca in ciuda faptului ca musulmanii nu au cea mai buna reputatie in ultima vreme, tot ei sunt aia care reusesc sa mentina linistea cand vine vorba despre cele mai sfinte locuri ale crestinatatii!

Fac pariu ca lucrurile astea nu le stiati! laugh Hai, acum suprindeti-ma voi pe mine!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura