Dubla amenintare a terorismului jihadist?! Da, sigur…

In doar cateva saptamani s-au succedat atacuri teroriste care au curmat sute de vieti. Lovit puternic de ofensiva aeriana a Coalitiei si a Rusiei , ca si de ofensivele terestre din ultima vreme, Statul Islamic se afla in pierdere de viteza, de resurse si teritorii. Si atunci s-a reintors cu calm la origini: lansarea de atacuri sangeroase asupra civililor occidentali, facand astfel o nedorita si sangeroasa  concurenta mai vechii Al Qaeda.

In fapt, ISIS este o organizatie desprinsa din Al Qaeda in 2013. Razboiul civil din Siria si instabilitatea din Irak au permis expansiunea sa teritoriala.Au comis insa  putine atacuri asupra Vestului pana in 2015, acesta fiind apanajul dintotdeauna al Al Qaeda. In ultima perioada insa insuccesele militare sunt vadite si teritoriul IS s-a redus la jumatate, iar randurile organizatiei sunt subtiate de luptele neincetate si dezertari.

Expertii confirma insa o competitie acerba pentru recruti, bani si prestigiu intre cele doua entitati teroriste. Competitie care in repetate randuri a dus la lupte fratricide sangeroase . Chiar daca Ben Laden a plecat la Allah organizatia sa ramane puternica, versatila si extrem de periculoasa. IS a reusit prea putin pe plan extern, cooptand doar organizatii din Egipt, Libia si Nigeria.

Recentele atacuri comise de afiliatii si agentii IS in 2015 sunt insa o dezvoltare periculoasa. Supusa unor puternice ofensive in Siria si Irak organizatia IS a copiat de la bunica Al Qaeda meteahna atacarii civililor nevinovati in Occident si aiurea in atentate publice extrem de sangeroase. Rezultatele au fost insa nule, crescand doar determinarea inamicilor IS de a il distruge.

Intre timp Al Qaeda isi vede cu calm de treaba. Prezenta sa in Sahel si Maghreb pare nestirbita, dovada si atacul sangeros si extrem de precis din Mali. In Cornul Africii si in Yemen Al Qaeda a exterminat cu duritate pe aceia tentati de afiliere la IS, la fel si in Afghanistan. Al Shabaab ramane ferm afiliata Al Qaeda. Iar Al Zawahiri , egipteanul successor al lui Ben Laden, pare a fi un authentic lider, deci un om periculos.

In plus, Al Qaeda se fereste sa ucide musulmani, cu exceptia shiitilor. Prestigiul lor de teroristi”buni” pare a creste fata de „apostatii” din IS, care au masacrat fara nicio remuscare zeci de mii de musulmani.

Aici este in fapt marele pericol. Pe langa conflictul suniti siiti, conflictul Al Qaeda IS pare sa domine mintile musulmanilor internauti si nu numai. Tot mai multi ii ridica in slavi pe oamenii lui Ben Laden. Paradoxal atrocitatile IS au revigorat sprijinul pentru Al Qaeda. Trebuie sa recunoastem ca atacurile Al Qaeda sunt sofisticate si cu scop precis, nu doar atacuri de dragul terorii. IS probabil va fi infrant si agentii sai in mare parte lichidati. Al Qaeda ramane insa la un sfert de secol de existenta viabila si periculoasa, o organizatie cameleonica , oricand capabila de atacuri coordonate si precise.

Concentrandu-ne prea tare pe IS riscam sa dam un nou suflu Al Qaeda.

Voi ce parere aveti?

3 comentarii la „Dubla amenintare a terorismului jihadist?! Da, sigur…”

 1. Eu l’as cita pe un general rus:

  „Nu conteaza de care parte este, cui foloseste si pe cine ataca, un terorist este un terorist”

  De aici incolo, toata tavetura asta cu joaca de’a terorismul serveste cuiva … asa cum am mai scris, Al Qaeda este creatia serviciilor secrete … mai exact CIA care au pus umarul la crearea ei atat logistic cat si militar pentru a le servi scopurilor strategice din zona, Ben Laden a fost un om scolit si educat in vest si nu un camilar de doua parale cum cred unii, de aici si „rafinamentul” despre care vorbesti. IS sunt camilari in mare parte, mai degraba o factiune rebela decat o organizatie … lucru care ii face si mai periculosi.
  In rest … da … si eu sunt de parere ca aceasta concentrare de forte importriva IS le da ragaz celorlalte organizatii sa se regrupeze putin, lucru deloc imbucurator.

  Răspunde
 2. In 2013 Al Qaeda aproape ca pusese laba pe trei tari: Mali, Somalia si Yemen. In 2014 aproape ca le pierdusera, iar acum sunt in aceste tari o insurgenta extrem de periculoasa, mai ales in Somalia, unde ataca la greu tarile vecine(atacul de la mall-ul din Nairobi si atacul de la Universitatea din Garissa).
  la inceput poate ca au fost creatia CIA , dar precum Frankenstein s-au intors contra creatorilor lor. Si Hitler se zice ca a fost creatia unor cercuri politico-financiare din Vest, iar Lenin agent german…

  Răspunde
 3. Nu prea stiu ce sa zic, momentan nu cred ca vom mai auzi ceva legat de Al Qaeda.. toti vor merge pe ISIS, daca se poate spune asa..citeam mai demult cum ca s-ar fi unit cele 2 grupari, insa nu stiu..

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura