Generatia de sacrificiu care a trait in ultimi ani ai comunismul a fost cea care a pus bazele culturii saraciei in Romania, anii ’90 care au urmat find ani in care educatia financiara la romani s’a facut de vanzatorii de vise si sperante, naivitatea financiara a omului de rand find exploatata din plin atat de un stat slab si corupt in varful caruia s’au catarat securistii si fosti nomenclaturisti, cat si de smecheri, cunoscuti si ca milionarii de carton, care au speculat tot ce se putea specula pentru a pune mana pe uriasa mostenire comunista care peste noapte a fost numita a fi doar fier vechi, pentru ca jaful avutiei nationale sa fie justificat de o vesnica tranzitie din care multi romani inca se zbat sa iasa.
Economism sau mai bine cheltuim tot ce avem azi, pentru ca maine poate fi mai rau
Dupa tepele date in anii ’90 si inceputurile anilor 2000 in care romanii au ramas prin diverse scheme financiare de tip PONZI, sub obladuirea statului esuat, si fara bruma de economii pe care o mai aveau, multi dintre romani au trecut de la cultura „pusului la ciorap” la cea in care au preferat sa cheltuie tot ce au pentru a trai macar o zi ca niste regi. Si treptat lucrul asta a devenit o obisnuinta, traiul pe datorie si creditul tot mai usor obtinut, sporind acesta tendinta pana la nivelul la care Romania s’a transformat dintr’o tara de deponenti la CEC, intr’o tara de cotizanti la banci si alte institutii non bancare, creandu’se in acest fel o vulnerabilitate uriasa a populatiei si adancind tot mai mult prapastia saraciei poleite, aia in care desi multi nu’si vad capul de datorii, continua sa isi cumpere case si masini pe care nu si’le permit, bunuri de consum mult peste nivelul lor sustenabil, vacante de cateva zile pentru care trag mai apoi un an de zile, poleieli cu care isi acopera cat de stralucitor si zgmotos pot saracia ce ii transforma intr’o uriasa patura sociala vulnerabila in fara unor crize ca cele care acum s’au suprapus si care probabil ca odata cu acutizarea lor, vor duce intr’un final la o implozie sociala.
De ce traim de azi pe maine, lectia pentru generatiile viitoare
Dezbatere deschisa la comentarii.
„Iarta-i Maria ta, ca sunt saraci si flamanzi!”
Creditul e singura metodă de creștere a economiei, problema reală este că noi avem creștere majoritar pe consum .. banii sunt materializarea datoriei, nu a proprietății sau avuției , iar cel care se îndatorează nu plătește taxe, spre deosebire de cel care economisește .. de exemplu – dacă pleci într-o vacanță pe bani împrumutați, nu plătești taxe pe venit / profit pentru banii cheltuiți în vacanță .. știu că sună ca naiba, dar ăsta e adevărul.. și o spun deși nu am avut împrumuturi niciodată în viața mea, nici măcar cărți de credit.. pe de altă parte, odată ce mergi pe direcția asta, să rostogolești datoriile, ești complet expus la evenimente similare cu ce se întâmplă acum .. dar nici cei care nu se îndatorează nu sunt scăpați de probleme – plătesc taxe pe banii câștigați, taxe pe proprietate, sunt supuși riscurilor de inflație, riscurilor de piață liberă samd .. în final, sistemul e de așa natură făcut, să nu îți facă viața ușoară .. acum câteva sute de ani, era măcar sistemul de închisoare a datornicilor.. între timp sistemul a fost corupt, iar bunăstarea e rezultatul speculării breșelor din sistem, nu mai are legătură cu ce produci și cât consumi ..
Maestre Cola perfect de acord cu tine, insa problema la noi e ca nu multi iau credite de investitii, ci strict de consum, iar cand fac pasul asta nu au nici cea mai vaga idee cum sa consume cat de cat inteligent astfel incat sa nu intre in bucluc si sa se trezeasca cu datorii mai mari decat pot sa duca. In rest da, sistemul in intregul lui e conceput sa nu scape nimeni si toti sa fim captivi intr’un fel sau altul, la un moment dat sau altul.
Ne straduim de ani de zile sa punem cel putin 10% din veniturile lunare deoparte, dar e tot mai greu odata cu accelerarea crizelor si cresterilor uriase de preturi, de la covid incoace. Din pacate insa multi nu isi permit sa faca asta si abia traiesc de la o luna la alta. Sunt prea mari diferentele sociale in Romania si nici cultura financiara nu avem ca tot saraci am fost.
Faceti un lucru bun! Da, la noi generatii la randul a fost sarace lipite, Romania de azi, asa saraca cum e fata de alte tari, find totusi in cel mai bun moment din toata istoria ei.
Fix la asta ma uitam acum, sunt pe la jumatate. Și am așa, impresia că ăia de ar avea musai nevoie să vadă asta, n-o vor face…sunt prea ocupați cu altele :)) O chestie zisă de Sima… românul are un apetit de risc mult mai ridicat decât restul lumii. Probabil s-a tăiat la montaj explicația așa că fiecare e liber să concluzioneze.
In altă ordine de idei, zici că băncile… La cum a evoluat la momentul acesta sistemul bancar pt persoanele fizice, dacă ai o educație financiară cât de cat, dacă ai capul pe umeri și ceva disciplină creditul e mană cerească. Am niște prietenii, zgârciți ar zice unii, ce de vreo 10 ani aproape, au ceva schemă cu două carduri de credit…d-alea cu dobandă zero si esalonat rate.. N-am înțeles prea bine că nu-s atat de disciplinat financiar incat s-o aplic dar ei merg pe economisire cu astea la modul că nu se ating de banii din conturile de salarii decat pt a plăti ratele scadente din luna anterioară și odata la 6 luni platesc jumatate din ce datorează începand cu ratele cele mai mari. E complicat…dar din ce vorbeam odata cu ei, au ajuns constant la un grad de economisire de vreo 80% din castigurile lunare. Dar na, daca am fi toti asa…s-ar duce pe lupă lumea. Nu că nu s-ar duce oricum…
Aveam deja scrisa prima parte a articolului prin draft, documentarul ala a venit la fix pe ce aveam deja scris, am mai facut doar cateva copletari si l’am postat. Da, extraordinar de misto realizat, nu stiu cine e in spatele proiectului insa e foarte bun, apreciend in primul rand ca nu s’a manjit cu cacat de propaganda politica de nici un fel, pur si simplu a dezbatut foarte bine si documentat o realitate si caracteristica a noastra ca popor. Bine ar fi sa il vada aia care ar trebui sa’l vada … eu sper ca macar generatiile viitoare sa faca asta ca sa inteleaga ceva.
„Morisca” de care zici tu o stiu de multa vreme, insa e una de care eu unul nu ca nu as avea disciplina necesara, ci nu as avea rabdare si nici nervi sa o pun in aplicare ca e o chestie cu prea multa bataie de cap! Se potriveste celor super chibzuiti care isi socotesc atent fiecare miscare pe care o fac, iar eu ca un chibzuit notoriu pot sa zic ca aia nu prea’i viata!
La nivelul de salarizare si preturile din Romania, de unde si din ce sa mai pui deoparte? Am 2 joburi, pana acum 3 lunj unul part time, acum la negru, ce sa mai fac mai nene?
Din pacate e o realitate si la cum se arata vremurile, pentru toti mai mult va deveni o certitudine ca vor munci din ce in ce mai mult pentru a avea din ce in ce mai putin, inspre nimic … si vor fi fericiti.
Si tu ai dreptate, si tu ai dreptate, cum a zis Solomon. Beleaua e ca sistemul finaciar si monetar actual nu mai e sustenabil, banii sunt facuti doar prin speculatii pe burse si nu mai au nici un fel de acoperire. Pentru a iesi din aceasta schema, sefii la lume, care stiu ca pana la urma populimea le va sari de gat (nu din dragoste), s-au gandit foarte serios la un nou razboi mondial dupa care va veni si acel Great Reset. S-a incercat fara foc da’ n-a iesit. Asa ca, nu va agitati, toata lumea va pierde in final, chiar si sefii despre care vorbesc. Ca si ei locuiesc tot pe coaja asta pe care stam si noi. Concluzia care se desprinde e: scapa cine poate. E doar chestie de bulan. Nici daca strangi alte aseturi in afara de bani, n-ai siguranta ca nu vine valu’ si-mi ia calu’. Nimic nu mai e sigur, nici aurul, nici pamantul, nici casele, nimic, nimic. Stiu de la al batran ca-n 29-33 cand a venit crahul, s-a ales praful de tot. Si acum situatia e infinit mai proasta. Deci, bucurati-va ca vechii daci, vom ajunge toti la Zalmoxis in ciuru’ gol asa cum am venit.
Fiecare își gestionează după bunul plac resursele…nu există nimic care sa ii învețe pe oameni cum sa economisească.
Daca in locul unor eterne laturi am fi avut ceva politicieni responsabili, educatia fianciara ar fi fost subiect de admitere in liceu si proba obligatorie la BAC.
Nici macar ca materie nu a fost vreodata propusa. Pai la ce trebuie, important e sa ai consumatori. Ai sa razi, dar in comunism se facea un soi de educatie financiara in scoli, copii find invatati sa economiseasca prin diverse instrumente dedicate special pentru ei, CEC’ul find una din inatititiile implicate.
@Stefan: te inseli, daca din scoala s’ar invata notiuni basice, alta ar fi treaba.
Mai oameni buni, tot o dati cu educatia financiara. Pai nu va suparati, cand dobanzile la depozite sunt real negative (doar un mic exemplu), ce dreaq de economisire visam noi acilisea? Poate educatie financiara furata de la baietii de dupe blocuri, de la smecheri si camatari. Pai tot sistemul financiar mondial e capusat si papusat de zmecheri care fac bani la greu de pe urma asa-zisilor educati financiar (din State, spre exemplu, ca acolo ii invata despre burse si alte hotii). Nu fratioare, smenul cu banii e o arta la care se pricep doar „talentatii”, orice om obisnuit care ar aplica cele invatate in scoala in materie de educatie financiara ar fi victima sigura. Nu intelegeti ce se merge pe sistemul fiecare cu aia a lu’ ma-sa? Vremurile cand bancherii si baietii din zona finantelor erau niste gentlemeni (daca chiar or fi fost vreodata?) s-au dus „solid gone”. A zburat puiu’ cu ata, treziti-va! E pe rupte, care pe care! Suntem in plin WW3 si din punct de vedere financiar-bancar. Asta e adevarul, sa n-o mai dam pe dupe cires, cum s-ar zice p’in populime!
PS Sa nu-mi ziceti de investitii in afaceri sau alte basini, gen obligatiuni, bonduri, etc. Daca nu esti mufat unde trebuie si nu dai parnosu’, esti mancat cu fulgi cu tot. D-aia poporu’ in intelepciunea sa instinctiva merge pe principiul „ce-am avut si ce-am pierdut” iar eu zic ca poporul, talpa, are intotdeauna dreptate. Instictul nu te inseala never ever.
Banii se pot investii si in mici invarteli care sa’ti acopere pierderile inflatiei + un mic profit. Variante sunt, trebuie doar sa fi atent la piata si micile ei nevoi, si aici ma refer la cele legale bineinteles! Daca nu iti dezvolti spiritul asta mercantil si nu il educi, atunci tot pe „dobanda negativa” o sa fi.
Cuvantul definitoriu este „invarteli”. Cum o dai tot la varianta mea ajungi. Invarteli legale nu exista. Invartelile sunt exact definitia „afacerilor” de care vorbeam (unde sunt profesori bajetii de dupe blocuri, bancherii de azi si multi alti exponenti ai lumii financiare „oficiale” de azi). Treaba ta, crezi ce vrei, pentru mine e clar ca legal, cu oricate cunostinte financiare ai avea, n-ai cum sa dai inainte. Ma rog, fiecare crede ce vrea. Inca, suntem teoretic, o tara libera!
Eu de 33 de ani asta fac si din asta am trait, deci, teoretic, vorbesc in cunostinta de cauza!
Maitre dupa ce ai zis in ultimul coment, nu pot decat sa adaptez un pic titlul,
Invartelile la romanii si educatia financiara… cultura o exclud!!
Comitetul nostru tovarasesc aproba in unanimitate propunerea ta tovaraseasca, urmand ca rezolutia sa fie comunicata in cel mai scurt timp la gazeta de perete!
In alt dezordine de ideei, pana si Stolojan recunoaste in documentarul ala cat de prost a fost cand nu a ascultat sfatul unuia dinte marii bancherii de pe dincolo, care l’a indemnat ca pentru a gasi solutii si ridica economic tara asta, sa ia in aparatul executiv bisnitarii, o resursa infinita a tarii asteia de care nici un idiot de la finante nu a profitat! Q.E.D