Europa e in pragul unor schimbari majore si noi o lalaim cu … #rezist

Miercuri ce a trecut presedintele Comisiei europene Juncker a lansat in dezbatere o Carte alba, in care a expus mai multe scenarii vizand o transformare a Uniunii Europene pana in 2025. Destul de repede insa s-a aflat ca , in fapt, scenariul 3, adica o UE in doua viteze, este in fapt unicul plan.

Nu multa lume e lamurita ce ar insemna asta. Deci …ce inseamna o Europa in doua viteze?

In prima viteza, nucleu dur de state, in fapt nucleul originar al UE, vor mari pasul fata de restul statelor, mergand spre o integrare tot mai accelerate, in timp ce restul statelor, mai cu seama cele care nu au de gand sau doar mimeaza dorinta de a intra in zona euro, sa „graviteze” in a doua viteza in jurul nucleului pana la o data la care s-ar hotari si ele sa intre in hora.

Ideea nu este deloc noua si era pe tapet si cand s-a negociat ramanerea UK in uniune, dar boul de Cameron n-a acceptat si …stim cu toti ce a urmat.

Tocmai Brexit-ul, paradoxal, a deschis calea acestui plan. Fara o opozitie reala la integrarea tot mai accentuata, planul lui Juncker, ajutat si de rezultatele financiare ok din zona euro, are sanse de reusita, mai ales ca, dincolo de palpitatii, alegatorii olandezi, francezi si germani nu vor propulsa eurosceptici la putere.

O opozitie majora a aparut imediat din partea statelor estice, desi unele din ele, teoretic, at fi avantajate noua arhitectura, deoarece ele nu doresc integrare, ci o devolutie in sens invers, adica o micsorare a suveranitatii structurilor europene in favoarea statelor membre. Un alt argument este si situatia internationala deosebit de incordata, in special datorita atitudinii agresive a Rusiei si a imprevizibilului Trump.

In weekend, la Versailles, s-au intalnit Hollanda, Merkel, Rajoy si Ganeloni. Cei patru au hotarat sa aiba o pozitie comuna si sa ceara explicit o Europa in doua viteze.

Eu personal cred ca se cam alege praful si pulberea de UE si noi, est europenii vom fi din nou la cheremul rusilor si/sau al americanilor, in fapt UE isi recunoaste: escul extinderii, esecul integrarii, esecul economic. Iar noi, al dracu sa fie, vom suporta oalele sparte.

Toate bune…cat mai sunt!

21 de comentarii la „Europa e in pragul unor schimbari majore si noi o lalaim cu … #rezist”

  1. Am şi eu o întrebare de om prost. De la Hammurabi încoace s-a ştiut un lucru simplu: imperiul subțire cu cheltuială se ține. Adică, dacă vrei să trăieşti bine la Babilon, Ninive, Susa sau Roma, va trebui să-ți găseşti nişte periferii/sateliți/ vasali pe care să-i sugi. Pardon, să-i mulgi. Situația a rămas fix aceeaşi în evul mediu, evul modern şi evul contemporan. În 1915, un nene pe nume Friedrich Naumann a scris o cărțulie numită „Mitteleuropa” care- a devenit bestseller pe la OKH, adică statul major al armatei germane. În esență, conform conceptului Mitteleuropa, Germania urma să fie miezul din fanta, înconjurată de Erganzungraumen, adică „spații complementare” mai pe limba noastră. Adică, un centru şi diferite grade de periferie organizate economic (fără a fi exclus politicul şi socialul) de centru: tu de ocupi de industrie grea, tu de industrie uşoară, tu de agricultură, ție-ți tai pădurile şi-ți belesc resursele. Noi, ăştia mai comuniştii, am mai auzit asta undeva, nu-i aşa. Puneți la socoteală anul (Germania avea impresia c-o să câştige WWI) şi ghiciți unde se termina Mitteleuropa şi cine urma să fie suptă, pardon, mulsă fără să primească nicio firimitură, de leac, dacă n-avea cumva poftă s-o strângă ursu-n brațe! Ca să vezi, nimic nou sub soare! Ideea asta i s-a părut nemaipomenită şi altui nene, cu mustăcioară, care-a mai revizuit-o şi adăugit-o, ştie toată planeta cum. Şi-ajungem la a noastră UE în care Germania părea c-a găsit piatra filosofală: dacă vrei să sugi, pardon, mulgi periferia liniştit, o ridici în slăvi, o pupi pe creştet, îi zici că-i cetățean european şi votul ei face fix cât al centrului. Dacă jigneşti periferia, aşa cum o face acum, rişti să te trimită în p…mă-tii şi să-şi caute alt centru, mai pe plac. Uite, iuesei. Sau pe celestul dragon. Pe care n-ai vrea să-l ai suflându-ți în ceafă. Pe cine-o să sugi, pardon, mulgi tu centru superdezvoltat dacă-ți fuge periferia? Africa? E luată. Asia? Idem, dacă nu te ia ea pe tine. America de Sud? E hunting ground pentru alții de ceva secole. Şi atunci? Care-i motivul pentru ții să-ți jigneşti boul care trage? Dacă în loc să te implore să -l laşi să-ți tragă în continuare căruța, îşi găseşte alt căruțaş?

    Răspunde
  2. @Intrigat – absolut corect rationament .. aud in stanga, dreapta , vai vai vai, pe noi cui ne lasa astia .. io-te al draku, o fi vreo criza de stapani de sclavi/boieri/sefi si nu stiam noi .. io cred ca e criza de sclavi, iobagi, serbi, cum vrem sa le zicem, ca de boieri niciodata nu fuse vreo criza in istorie .. care va sa zica replica noastra ar trebui sa fie – noi oricum nu prea va mai voiam, dar daca voi nu ne vreti, haide pa .. dar cu retragerea tuturor privilegiilor acordate – pe romaneste, renuntam la maxim 4 miliarde /an atrase de la UE (nu cred ca a fost nici atat, dupa ce scadem cotizatia noastra), dar ne cam vrem petrolul, gazele, padurile si mai ales impozitele neincasate – avem de impozitat zeci de miliarde de euroi profit anual, pe care le tot trecem cu vederea, ca suntem , nu-i asa, frati europeni .. trebe terminat cu sarada asta ipocrita ..

    Răspunde
  3. Asta zic şi eu, Cola, treaba e verificată, de mii de ani, o putere trebuie să-şi atragă sateliți ca să continue să fie putere, de ce se chinuie toți să-şi creeze sfere de influență şi să şi le mărească…De-asta eu nu pricep în ce film jucăm. Ce vrea de fapt Germania, s-o roage toți est-europenii să-i țină iobagi?! sad

    Răspunde
  4. Nu, germania nu vrea sa se mai oboseasca sa pastreze aparentele .. santajul cu mcv-ul s-a cam fasait .. plus ca pentru altii din est nu au avut ideea geniala cu mcv, dna, lupta anticoruptie, samd .. si e greu sa gasesti o lulutza pentru fiecare dintre ei, si e greu sa gasesti atatia idioti sa o aclame in public, etc .. e mult mai simplu sa-i santajezi de dupa gard .. si s-ar putea sa si mearga stratagema, daca suntem idioti .. sa ne amintim episodul cu ‘primiti refugiati or else’ .. or else ce ? s-o fi intrebat orban (iohannis are doar certitudini, deci nu are intrebari) .. or else va punem si sarma ghimpata la gard .. hai sa vedem si alt aspect – aia din viteza a doua, a treia si marsalier, vor fi mai putin ‘integrati’ democratic – se vor aplica niste reguli mai laxe, si nu criteriile aplicabile lor – vor exista drepturile omului de mana a doua, a treia , etc .. le-a mers in romania sa aduca la putere un dulap mucegait .. isi fac probabil calcule ca vor face la fel si in restul satelitilor .. de aia zic ca trebuie sa jucam destept si fara compromisuri ..

    Răspunde
  5. Eh, Cola, România o să facă ce-a mai făcut, treabă brevetată deja de sute de ani, o să semnalizeze hăis şi-o s-o ia cea, o să facă un viraj în ac de păr de-o să-i usture ochii taman când le-o fi lumea mai dragă iar imbecilul ăsta de Ciolannis o să se trezească într-o bună dimineață poftit afară pe nepusă masă cum s-au trezit nemți mai cinstiți ca el…ca Mackensen în 1918, juncker prusac cum scria la carte. Iar Germania pare că n-a învățat nimic din 2 războaie mondiale, să vedem ce zic francezii când îi văd pe Fillon şi Le Pen executați numai ca să iasă unul pe placul reichului. Aş vota pentru Le Pen (deşi femeia e un dezastru) numai ca să nu dau satisfacție Ciorduțelor berlineze şi bruxeleze….

    Răspunde
  6. Sa zicem ca vechea UE de 15 natiuni, plus Slovenia si Croatia, ar renaste si noi am fi dupa gard. In acest caz, teoretic, libera circulatie a orice ar avea de suferit, nu? Pai…nu, ca suntem cu totii membrii WTO si nu avem voie sa punem stavile.
    Probabil se va negocia largirea AELS – sunt doar 4 tari acolo – si vom avea acces laPiata Unica ca si Norvegia, vom fi out ca ei si mulsi in continuarea, fara a mai primi banutu’.
    Veti spune ca vom avea din nou suveranitate; e adevarat, dar punctele nodale ale economiei nationalr, recte banci, asigurari, mare parte din industrie si o bucata tzapana de agribusiness, plus o halca din industria energetica sunt tot la ei, nu la noi. Iar orice incercare de a schimba status quo-ul ar fi drastic pedepsita.
    Singura posibilitate de a iesi din aceste chingi ar fi o nationalizare, dar nu cred ca ar avea careva sange in el.
    Sa fim realisti, Gusa a spus-o raspicat: vom fi lasati prada rusilor sau americanilor, toate statele fost comuniste vor deveni un fel de tampon Est-Vest…
    Cat despre pe cin ar mai mulge Germania…pai nemtalaii i-au ars la greu pe partenerii UE, in special statele PIIGS, au pe cine mulge, fiti fara grija, intr-o deplina cooperare franco-germana.
    Iar UK – daca nu fuge Scotia – va fi un minunat loc de spalat banu’…

    Răspunde
  7. Daca nu eram niste idioti condusi de tradatori, azi aveam un nou acord de genul celui de la Visegrad pe care am reusit sa il ratam cu aceiasi eleganta cretina si in anii ’90. Si uite asa, facand parte dintr’o UE estica, cu resursele stapanite de noi, acum ne cam durea la ciozvarta de cutia de viteze de la Bruxelles unde aveam un alt cuvant de spus facand parte din acest grup. Ungurii sunt frati cu toti … si mulg de peste tot, facand parte din tot si toate. Pe aia ii doare la ciocanel, daca maine ies din UE nu e bai, au variante suficiente, pe cand noi, desi teoretic am putea fi o tara bogata si cu un cuvant greu de zis, suntem doar aia mulsi de la periferia tuturor acordurilor ce ne puteau fi favorabile daca nu eram condusi cu indolenta noastra de tradatorii lingincuristi care se inchina Bruxellului la ca sfanta icoana.

    Răspunde
  8. Bravo Radule, ai zis un cuvant magic, NATIONALIZARE! Ar trebui si motive, strategii, in interesul cui? Securitate nationala… sa zicem, apoi ce urmeaza , s-a mai intamplat prin America de Sud si apoi au murit de foame, ca asa e la comunisti… se moare de foame

    Răspunde
  9. Nationalizare pentru cine mai exact? Aceiasi clica de securisti si hoti care au dus la sapa de cauciuc tara asta dupa ’90? Ar fi o solutie doar intr’o tara cu principii si viziune, Romania nu sufera de „bolile” astea.

    Răspunde
  10. După mine, România nu are, nu a avut şi nu va avea acelaşi modus operandi cu Polonia, Ungaria, etc. Asta e, chestie nu atât de istorie şi civilizație, cât de geografie. Nu cred că va avea nici de ce să ne pară prea rău; fără o proptea serioasă, gen iuesei, Visegrad, care e un mini Intermarium (chestie care mi-ar fi plăcut şi mie multişor), vârât între Rusia şi Germania, n-o să reziste neam. Şi chiar proptită de iuesei, nu-l văd să reziste, acolo toți au sfârşit prin a-şi sări la gât şi-n alte epoci din istorie, Polonia a ciupit din Cehoslovacia în 1939 şi-acu se face că plouă, nu zic ce relații au slovacii cu ungurii, etc. Tentația e mare şi-acolo să te crezi stăpân de iobagi iar potențiala ta periferie, Ucraina şi Belarus, e de fapt blana ursului din pădure. laugh De-aia toți teoreticienii conceptului de Intermarium (spațiul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră) au inclus musai Ucraina şi Belarusul. Tre’ să ai nişte vaci de muls dacă vrei să contezi barem la nivel regional, dacă nu global. Iar noi…nu ştiu de ce am senzația c-o să fim iar ăia care vor râde la urmă.

    Răspunde
  11. De la tineri pasoptisti pina la TFL-ii de azi,cu totii au incercat sa alineze poporu’ asta
    legilor europene.E un fetis al celor care cred ca Europa e raspuns la toate greutatile
    acestui popor uitind de fapt esenta lui.Ilie Moromete sintetizeaza caracterul romanilor si
    nimic nu s-a schimbat,oamenii ca el au facut Unirea,razboaiele si au trait dictaturile.Cu
    tot raul pe care partidele i l-au facut,Moromete inca crede in partide si continua sa creada
    intr-o viata mai buna.Un tinar TFL-ist ii spune lui Moromete cum e cu „dupe facultatii” si
    ii arata ca de fapt,el reprezinta o generatie trecuta.Reactia lui Moromete la discursul TFL-eului,
    reprezinta esenta poporului Roman,consternare,lehamite si resemnare.Acel TFL-eu credea intr-o
    aliniere la politica Germaniei si Italiei,asa cum spuse-se capitanul.
    Am spus toate astea pentru ca sint actuale.In razboiul dintre UE,US,Rusia,China noi,si de fapt
    nu NOI,credem ca alegem o cale.Dar e calea dreapta?.Poate noi nu vom afla,dar cu siguranta vor
    afla urmasii nostrii.Personal am crezut si cred intr-o Romanie independenta extern,cu armata
    puternica si deschisa sa faca afaceri cu cei care au banii,dincolo de ideologii.
    Europa asta cu doua viteze e reactia la atacurile US si Rusiei.Nici una din puteri nu doreste
    o Germanie puternica stiind ca aschia nu sare departe si oricind poate sa apara alt mustacios
    sa vrea Reich-ul celor o mie de anii.Dar pe mine toate astea ma lasa rece.De ce vrem noi sa fim
    parte a acestei Europe?.Centralizare,impunere de legi,control,comert impus si birocratie cam astea
    sint binefacerile.
    Un batrin trecut prin front imi spunea acum ceva vreme „inaite de razboi,doar hirtie cu Dumnezeu
    n-aveam…toti au zis sa facem ca ei,ca ne apara…da cind o fost,tot NOI singuri am ramas”
    Astea au fost aberatiile mele.Sa auzim de bine.
    PS:Stati linistiti,tovarasi…Johanis a plecat la UE,s-a rezolvat,stati linistiti!

    Răspunde
  12. Succint ce-mi place sau displace:
    Comert liber da,
    Cooperare intre tari da, educatie, turism, cultura samd
    Moneda unica nu,
    Armate de birocrati conduse de Comisari nu. Deciziile importante trebuie luate de cetatenii tarii respective nu impuse de un mare centru exterior.

    Răspunde
  13. @Intrigat – sa luam in calcul totusi si imperialistul american care are de gand sa sustina acele tari ca o centura de protectie impotriva expansiunii Rusiei. Cam asta e diferenta acum.

    @Razvatree – bine documentat si punctat! Mama ei de carte, uite ce face din oameni! laugh In rest, daaaa … mai linistiti de atat nu putem fi!

    @Vic – tu stii cine vrea acelasi lucru? UK iti spune ceva? laugh

    Răspunde
  14. Fratilor, vad oameni instruiti pe aici cu ceva biblioteci citite la viata lor sau daca nu macar cu memorie vizuala si abilitatea de a lega vorbe, treaba e simpla; Romania nu a fost niciodata o putere, indiferent cum s-a numit, poporul asta si conducatori lui nu au avut niciodata aspiratii de marire, cotropire si asuprire, am fost un neam de mamaliga si imi asum ce zic sau daca vrea cineva sa ma contrazica cu exemple clare, restul e istorie si faptul ca nu am invatat niciodata nimic din ea, cei de acum, generatia de dupa ’89… cu atat mai putin, ne duce iremediabil catre destinul ce ne-a fost menit mereu, sa fim calcati in picioare, sa fim manipulati si sa fim ultima frontiera, in fata rusilor acum si in urma cu un secol, doua, trei in fata turcilor sau a tatarilor. Toti ne-au promis, occidentul ne-a imbarbatat, am avut aliante militare si doar atat, am fost moneda de schimb, asta e destinul nostru si asa va fi mereu, aspiratii si vise! Am avut si inca avem o tara bogata, dar e felul nostru de a pleca urechea si a fi tradatori cu noi insine ne-a asezat unde suntem la masa istoriei si asa vom ramane.

    Răspunde
  15. Pai zi tu mai Vasile, nu iti e mai mare dragul sa intri pe aici pe la comentarii si sa gasesti adunati de prin cine stie ce zari oameni atat de deosebiti si exceptionali in felul lor?! Nu e tovarase misto locul asta, unde au reusit cumva sa se adune aia de se aseamana? smile Singurul nostru defect se pare a fi cartile alea blestemate de ne’au tampit de cap, ca iote altii nu mai pot! laugh

    In rest … in afara de perioada de aur scrisa de Carol I in cartea de istorie a Romaniei, cand mandria nebuna a prusacului a facut ca tara asta din una de vasali saraci sa ajunga o tara cu o moneda folosita ca valuta forte si o piata care dicta pretul graului la nivel mondial. Multi au vazut asta in Sasul cel bun … evident, fara a il cunoaste totusi pe Carol I. In rest … tara de opinci am fost, suntem si vom fi … daca nu avem norocul sa ne ocupe unii … altii.

    Răspunde
  16. Logic, matematic si politic vorbind unele tari merita sa fie in a doua categorie pentru ca mereu au fost ruda mai saraca si le-a convenit de minune lucrul asta.

    Răspunde
  17. Stimabile ICE, ai dreptate, Carol I a facut multe pentru tara dar, sa nu uitam de spolierea sistematica a taranilor, de marile rascoale din 1888 si 1907, ultima mai cunoscuta de toata lumea… poporul a dus-o rau intodeauna, talpa tari si-a rupt spinarea in razboaie cu speranta ca va primi drept de proprietate asupra pamantului ce-l muncea si ceva in plus, cine era la putere atunci, liberali si conservatori, vesnici tradatori ai istoriei si atunci vizavi de Cuza si acum vizavi de poporul roman. Mi-e greata cand aud de mari liberali, istoria romantica pe care o promoveaza unii nu e totuna cu istoria adevarata
    Invatati, invatati, invatati…. zicea Lenin!

    Răspunde
  18. Imi pare rau ca nu mai traiesc batranii mei spoliati de comunistii ca ultimi oameni, ca sa poata povesti cat de minunati si superbi erau liberalii pe vremea cand ii taxau si pentru cosurile de fum de pe case! A dracu ecologie, astia au fost vizionari! In rest … istoria talpii tarii este crunta pe toata perioada ei, dar macar Carol a fost unul care a reusit sa puna bazele unei Romanii moderne din una agrara lasata de Cuza.

    @Malin – ai dreptate! Spania si Italia fiind printre ele.

    Răspunde
  19. Maline, matematica si politica nu au nicio legatura una cu alta, politica e o curva si matematica o stiinta exacta, poate doar daca vrei sa zici ca politica este exact o curva si unele tari merita sa fie si futute si cu bani luati.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura