Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii – pe intelesul tuturor si dincolo de manipularile ieftine

Acum cateva zile, mult contestatul Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost promulgat prin OUG la recomandarile CCR de catre Guvernul Romaniei. Bineinteles ca asa cum le este prostul obicei, alianta de la guvernare nu au fost in stare sa comunice nimanui despre ce este vorba si asa au mai lasat inca un front deschis contestatarilor care s’au apucat sa imprastie peste tot fake’news’uri care au darul de a dezinforma si a crea panica in randul oamenilor de rand care au inghitit ce li s’a servit gata mestecat. Eh, ca tot nu au fost ei in stare, hai sa incercam impreuna sa ne lamurim cum e treaba cu FSID asta.

Desi opozitia il prezinta ca sfarsitul lumii si propaganda securista ca ultima lovitura a economiei romanesti, FSID nu e ceva nou sub soare, acesta fiind aplicat si de multe alte tari printre care as aminti aici doar de Italian Strategic Fund, Strategic Investment Fund of France, Sovereign Fund of Brasil, China Investment si multe altele, cel mai apropiat exemplu de noi fiind Programul de investitii polonez, scopul acestui program este acela de a crea conditiile prin care sa se asigure finantarea la scara larga a proiectelor de investitii cu importanta strategica pentru stat, investitii facute din banii proveniti din vanzarea de actiuni al companiilor de stat, STATUL RAMANAND ACTIONAR MAJORITAR (adica tot companii romanesti in care doar se aduce capital strain prin participarea obtinuta in urma cumpararii actiunilor minoritare) care sunt transferati ulterior catre acest fond suveran (program de investitii) care sa ajute cresterea economica in baza fondurilor acumulate si din dividendele obtinute prin listarea acestora la bursa.

 

Acest gen de FSID care in momentul de fata este doar in faza de Proiect Legislativ, pe termen mediu si lung poate produce efecte foarte benefice asupra economiei romanesti prin implementarea unei strategii economice oferind alternativa la imprumuturile facute pana acum pentru finantare proiectelor de investitii de interes national (infrastructura, energie, agricultura), fiind in acelasi timp si o masura de stimulare economica, actionand ca un instrument prin intermediul caruia sunt finantate proiectele de investitii strategice nationale fara capital propriu sau acces la piata interna si internationala. 

Un alt beneficiu al unui asemenea fond este acela ca poate sustine moneda nationala care in acest moment este expusa crizelor din zona euro, fara a beneficia insa de sustinerea si facilitatile oferite de apartenenta noastra la uniunea monetara europeana.

Si acum, daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, un scurt rezumat ar suna cam asa: printr’un asemenea fond pe care si multe alte tari il au, Romania ramane prin stat majoritara la companiile importante si in acelasi timp se poate dezvolta si prin fondurile proprii acumulate intr’un asemenea fond, fara a mai sta la mila fondurilor altora, fara a plati SUPRAdobanzi si mai ales isi poate asigura un pilon suplimentar de stabilitate in cazul unei crize financiare artificial create cum a fost si cea din 2008 cand Romaniei i’a fost exportata criza desi nu facea parte din zona euro, in vremea in care Germania de exemplu era campioana cresterii economice.  dash

No, amu, sper ca sunteti lamuriti si mai ales imuni la cacaturile fake news de genul asta …

Un comentariu la „Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii – pe intelesul tuturor si dincolo de manipularile ieftine”

  1. O idee extraordinara mah…cum ar zice nentu Florin Persic. Acu, romania, psd, romani si cumetri, aparitia unui astfel de fond suveran pare sa fie o garantie destul de serioasa pentru viitoare imprumuturi. Momentan, dividende trimestriale, procente de 90% din ele…ceva bani de astupat gauri. E ok…orice societate ce se respecta are nevoie si de ceva socialism…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura