Georgia has fallen! – sau cum UE a pierdut accesul la gazele ieftine din Azerbaijan

Ca si Ucraina si Moldova, fosta republica sovietica Georgia reprezinta una dintre redutele razboiului hibrid dus de Vestul colectiv impotriva Rusiei, Georgia reprezentand poarta de acces a  Vestului la resursele de gaz ieftin din Azerbaijan prin prin conducta din Caucazul de Sud (Baku-Tbilisi-Erzurum), spre UE intentionandu’se sa ajunga prin conductele rusesti de gaze ce traverseaza Ucraina, precum si sub forma de GNL transportat pe Marea Neaga inspre Romania, aceasta find reala miza pentru care Georgia este atat de importanta pentru Vest.

Georgia has fallen!

In urma alegerilor din weekend, Georgia a virat puternic de pe directia UE ce parea ca batuta in cuie, partidul nationalist „Visul Georgian” obtinand o victorie zdrobitoare in fata coalitiei de partide proUE, rezultatul find de 54% in favoarea nationalistilor. Cum era de asteptat, UE nu a inghitit usor broasca si cu ajutorul presedintelui georgian, Salomé Zourabichvili, a trecut la o tentiva deocamdata esuata de provocare a unui EuroMaidan pe modelul ucrainean, in care a fost activat un real desant de provocatori ucraineni alaturi de toata salba de ONG’uri finantate de Soros si CIA prin USAid.

Urmeaza Moldova?

La cum se arata lucrurile de peste Prut unde referendumul proUE a fost respins cu peste 55% din voturi in plan intern pentru ca sa fie ulterior „dres” cu voturile „diasporei” ca sa iasa favorabil la limita, dupa aceasta lovitura de baros aplicata de Georgia, Maiei Sandu probabil ca i’au scazut dramatic sansele alea putine de a castiga turul doi, desi sunt convins ca se va face tot ce se poate din butoane ca intr’un final sa castige si cel de al doilea mandat, desi legitimitatea lui in actualele conditii fiind sub zero, analiza sociologului Doru Petruti, seful Institutului IMAS din Chisinau find graitoare in acest sens …

UPDATE: Situatia din Georgia este transata, UE abandoneaza proiectul importului de gaze din Azerbaidjan

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă situația drepturilor omului din Azerbaidjan și a cerut UE să pună capăt dependenței sale de gaze de la Baku. Gazul din Azerbaidjan a fost prezentat ca fiind aproape esențial în înlocuirea livrărilor rusești.

Sursa.

39 de comentarii la „Georgia has fallen! – sau cum UE a pierdut accesul la gazele ieftine din Azerbaijan”

  1. Ca intotdeauna, goana dupa resurse.
    Tare imi este ca se va porni un nou maidan acolo.
    Ma injura lumea sau nu dar in continuare sustin ca „diaspora” sa fie exclusa de la procesul de vot si ong-urile sa-si declare de unde le provin banii si sa se scape de dubla cetatenie.

    Răspunde
    • Cel putin deocamdata, spre deosebire de ce au facut in Ucraina, se pare ca un Maidan nu are parte de suport popular masiv, in afara de o mana de timbulinzi, nu a iesit mai nimic. Dar … se pot aduce desante mai numeroase din alte parti, ramane sa vedem ce va fi.

      Da, si eu sustin aceleasi idei! Diapora cuprinsa de spirit civic e libera si binevenita sa vina si sa voteze oricand … acasa!

      Răspunde
      • Nici macar. Asta s-ar numi turism electoral. smile
        Nu traiesti in Romania, nu te lovesti de problemele de la firul ierbii, nu votezi.

        Răspunde
        • Constitutional, intr’o democratie este interzis lipsirea dreptului de vot al unui cetatean roman! Multi au aceasta cetatenie! In rest stai bland, turismul ala nu se poate practica in masa, pentru ca este enorm de scump si nu ai nici control! Deci e ok asa …

          Răspunde
    • De această dată nu mai e ca întotdeauna. Nu mai au de ce să gonească după resurse, le au. Iar ce nu au încă sunt ca și ale lor… și vor fi. Și vor sta cu fundul pe ele…iar pe cele care nu le pot fereca, le distrug, că fac pârțuri toxice gen. Totul e minciună, totul e deșertăciune…

      Răspunde
  2. E un oarecare paradox aici – ăia în Georgia sunt în majoritate rusofobi ( au și o tonă de mercenari care luptă pentru ucraineni de acum doi ani ), dar au câștigat naționaliștii – acolo e mâna Rusiei, zic .. în Moldova, sunt mulți etnici ruși, și majoritari pro-rușii , dar a trecut referendumul – e mâna vestului .. dar, ca de obicei de la o vreme , vestul își alege bătăliile greșite.. cum ai spus și tu, am spus și eu, rușii vor să scape de Moldova – monedă de schimb pentru alte obiective pe care le au, europa va avea încă o povară economică ( ce era extras ca forță de muncă de acolo, a fost deja extras), plus o populație semnificativ rusofonă, plus lipsa unei noi granițe cu ce va mai rămâne din ucraina după război .. dacă inamicul este vestul, preferi o graniță mai scurtă cu inamicul ( oricum e uriașă) .. pe Maia Sandu o detestă mulți de-ai ei, nu Moscova , care nu dă doi bani pe o țară fără poziție strategică, sărăcită de resurse umane și condusă politic dezastruos.. Moldova va fi doar grija noastră – știe Putin că o lasă pe mâini bune laugh

    Răspunde
    • Cred ca in timp s’a implantat cumva totusi gresit ideea rusofoba a Georgiei, pentru ca si in sovietul ala rusificarea a fost la fel de mare ca in rest, multi dintre georgieni facand parte din familii mixte si avand sustinerea economica din Rusia, unde munceste cea mai mare parte a diasporei georgiene. Pe langa asta, sa nu uitam ca icoanele si cultul lui Stalin in Georgia se afla, nu in alte locuri! 😉

      Pe de alta parte, da, cum am mai dezbatut noi pe aici, saraca Moldova ne va ramane noua sa ne spalam pe cap cu ea, dar va fi la fel ca si pana acum, nu mai mult decat o enclava-tampon.

      Răspunde
      • Și câți ruși a omorât Stalin , iubitorul de ruși? Rușii nu sunt prea iubiți acolo, dar Putin preferă să fie unii care nu pun totul pe tavă pentru UE.. Maia Sandu face asta, dar tava e goală, din păcate pentru ea ..
        O singură pretenție vor avea rușii – fără trupe NATO în Moldova .. dacă se înțelege asta, va fi pace acolo .. dacă nu .. nu știu ..

        Răspunde
  3. Eu cred că în Georgia încă se joacă cartea revoluției colorate de tip Euromaidan. Vom vedea in următoarele zile dacă o astfel de mișcare capătă tracțiune. E prematur să ne pronunțăm. Și să nu uităm ce impact pot avea câțiva lunetiști care trag la întâmplare . Depinde dacă structurile de forță georgiene vor defecta la vârf.
    Insist în a afirma că în acest moment indiferent de prețul plătit în vieți umane și familii și destine distruse, politica de expansiunea UE către Est va continua,
    ignorând realitatea .

    Răspunde
    • Faza cu lunetistii am vazut’o vehiculata peste tot, dar fara tactiune populara, nu e atat de simplu. Aterizarea urgenta a lui Viktor Orban in mijlocul carabolului e semn ca se poarta niste negocieri pe caile mai putin publice. Ne vom lamurii in zilele urmatoare.

      Răspunde
      • Tracțiune nu prea au… aici, https://civil.ge/ , poți vedea ce și cât poate o parte a propagandei de la ei. Poate puțin, spre aproape mai nimic, însă contează enorm să nu apară defecțiuni la vârful structurilor de fortă.
        Mișcarea lui Orban, ooo , da! Atitudine de lider politic adevărat, păcat doar că-i al ungurilor și nu-i al nostru.

        Răspunde
        • Opinia mea este ca lucrurile sunt destul de lamurite, nimeni nu isi mai permite un razboi si in Georgia dupa ce ca inca nu stiu pe unde sa scoata chilotii cu ala din Ucraina si cu Trump pe val. Asta cred ca e motivul pentru care Orban probabil ca a primit prima lui misiune de pivot al negocierilor, chestiunea georgiana parand inchisa mai ales ca nu se bucura nici de tractiune populara asa cum se asteptau. hi

          Răspunde
          • UPDATE: Se pare ca situatia e transata, UE s’a sters cu basca la cur si cu toate ONG’urile de asemenea!

            „Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă situația drepturilor omului din Azerbaidjan și a cerut UE să pună capăt dependenței sale de gaze de la Baku. Gazul din Azerbaidjan a fost prezentat ca fiind aproape esențial în înlocuirea livrărilor rusești.”

            hi

          • Poate doar pe moment tranșată. Pe termen mediu strategia de acțiune este definită de acest câțiva document .

            ”Ne străduim să promovăm o cooperare mai strânsă între statele de la Marea Neagră. Dar există în continuare provocări la adresa democrației în unele părți, unde regresul este o preocupare semnificativă. Trebuie să ne menținem atenția asupra unor țări precum Georgia, colaborând cu parteneri care gândesc la fel pentru a promova măsuri care consolidează democrația și stimulează întoarcerea acestor guverne pe o cale euro-atlantică. La periferia Rusiei, încercăm să ajutăm acele țări care s-au zbătut între atracția aderării la UE și presiunea autocrației ruse și lucrăm cu acești lideri pentru a le scoate din „zona gri” și a le transforma în democrații de tip occidental. Construim o cale pentru țările din Balcanii de Vest, Moldova și Caucaz, independentă de influența malefică a RPC și a Rusiei. Unele elite din această periferie se opun realizării reformelor dificile necesare pentru a adera la UE și NATO. Trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că aceste reforme sunt realizate.”

            O analiză pe care o găsesc interesantă .

          • Erată, în primul paragraf , propoziția …

            ”Pe termen mediu strategia de acțiune este definită de acest câțiva document .”

            Se va citi …

            ”Pe termen mediu strategia de acțiune este definită de acest document .”

          • De atunci si pana azi, realitatile s’au schimbat si sunt intr’o continua evolutie, cu un viitor ce nu cred ca poate sa fie profilat de nimeni in acest moment, decat cel mult ca niste banale supozitii, asa cum sunt si ale mele. Cu toate astea, am dat peste ceva scris acum vreo zece ani tot aici pe blogul asta, cateva randuri care erau oarecum „premonitorii” la ce traim azi, desi nu mi’am propus niciodata sa fiu vreo Mafalda si cu atat mai putin sa ma cred vreun Nostradamus. smile Ce cred cu privire la situatia actuala este ca hegemonul emite intentii nerealiste, acel document find o dovada a unei gandiri geostrategice din anii ’90, deh, gerontocratie hegemonului isi spune cuvantul. smile

            ERATA: Dar ca sa nu se creada totusi in mod eronat ca am fii prorusi, sa aratam totusi si realitatea urata a dictaturii lui Putin …

  4. Babaetz, Germania se duce pe plua si nici UE nu se simte prea bine. Ricanii se vor da loviti in estul oiropean iar Nemtia si branzarii dimpreuna cu baietii din Albion nu mai au demult testosteron. Meciul adevarat e in Israel, care isi joaca existenta pe muchie de cutit iar AIPAC-ul e turat la blana pe malurile Potomacului. Beleaua e ca Iranul ca si Rusia si China, au bomboane hipersonice, ceea ce le dorim si americanilor (sa viseze). Va lamureste Andrei Martyanov care e smenul. Asa ca, singura solutie va fi aia cu nuclearele (alea pe care nu le are Israelul angel). Cum binele invinge intotdeauna dar numai la Hollywood, va doresc o seara excelenta. Al vostru etern optimist bomb

    Răspunde
    • Se vede că nu ai treabă cu filmele…nț! La Hollywood nu mai învinge binele pen’că binele a devenit o chestie jenantă și ofensatoare. Pe modelul portocaliului, pătrunjelul este noul bine ( vezi Lasconi ).

      Nu e nicio problemă, CE ne-a instruit printr-un finlandez ( se știe că școala finlandeză e crema educației ) ca să avem provizii pentru trei zile. Dacă mai pui și alerta comandantului acțiunii la socoteală, sigur de popcorn nu mai apucă să se atingă nimeni, va fi în siguranță.

      Părerea mea e că te înșeli. Ăștia nu sunt niște medievali pârliți lipsiți de haz. Dar merge spusă de Halloween la cei care au salvat bunici…

      Răspunde
      • Tovarășa Tiana, aici e problema reală, percepția realității influențată de cultura wasp, percepție căreia i se opune cea venită din bordul cultural contemplativ de tip oriental . Dacă consumatorii de democratură cer Armaghedon, fii sigură că se va găsi producătorul care să le iasă în întâmpinare. Partea nasoală e că Armaghedonul croit pe asteptările pieții este un gadget atât de complex, încât este imposibil să i se facă mentenanță . Din acest motiv, premiera Armaghedonului se amână.

        Răspunde
        • Multe țin de relativism și probabilități. De exemplu, amarghedonul poate fi unul relativ. Pentru cel care “zboară lin”, percepția lui e că lumea se sfârșește. Probabilitatea ca asta să se întâmple în realitate pentru tuată lumia e nici cât guvidu, deși specialistul de la Balș i-a măsurat săritura. Dincolo de poveștile cu buncărele de lux, ăia care le-ar deține spun că suntem prea mulți, aia e percepția lor, în orice caz, în realitate ei niciodată nu au afirmat că s- au săturat de Pământ…cumva, pe undeva, pari și tu de acord sau doar îmi joacă feste percepția mea? laugh

          Răspunde
          • Unde am scris eu așa ceva? Oricum, vom avea semeni atenți la amprentele noastre de carbon, așa cum s-au găsit vigilenți la intrarea în biserici, la portul corespunzător al măștilor…plus taxa în sine pentru orice implică traiul nostru zilnic efectiv, va fi ca și când ne vor întreba sau reaminti
            Ca să nu mai zic de Canada, pioniera absolută la eliberat cetățenii de griji.
            Scuze, dar citesc mâine. Sunt obosită și încă nu îmi pot scoate din minte obsesia suratelor pentru poșete… sau or fi de fapt mărcile lor, prețul… păi nu mai bine bijuterii? Sunt mai ușor de purtat. pardon Na, ce dileme am și eu la ora asta! 😳

          • LE, acum am citit.
            Mda, “ But that’s called the “death panel” and you’re not supposed to have that discussion.” specialistul în toate, expertul lui mă-sa! care nu doar că vorbește, dar i se și oferă spațiu (și bani de implementare ) pentru asta de politrucii plătiți de noi. bad
            Am scris că au haz. beee Și mizeria asta ajunge să fie aruncată la oamenii obișnuiți, ca să cadă răspunderea pe toți…un fel de #toțiștiau ca să tacă. Problema e că tăcerea a devenit asurzitoare…

          • Armaghedonul #ClaimatChenge …

  5. Apropo de Joe Rogan, Mericutza a ajuns o banana land, avand in vedere nivelul aproape „romanesc” al campaniei electorale. Conform „Redacted” daca va castiga Donald Duck, …asta Trump, niste bajeti din Deep State vor impune un pic de lege martiala dupa ce Antifa, BLM si alti oameni de bine o vor pune de o revolutie colorata in curte la posesoarea copyright-ului in domeniu. Colorata in Merica va fi apoteoza Istoriei. Bere si popcorn va doresc. Vom avea spectacol di granda. drinks Chiar traim vremuri interesante. beach

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura