Leul pierde cursa in fata scumpirilor

De cateva luni de zile monitorizez preturile atat la raft cat si in online. Daca pentru produse alimentare acestea au crescut mai mult sau mai putin justificat cu aproximativ 10% in ultimele 2-3 luni, pentru produsele IT acestea crestere este de la 10% in sus, in unele cazuri mergand chiar cu pana al 30% fata de inceputul anului pentru produsele finite cum ar fi telefoanele de ultima generatie.

La alimente oricine ce mi’ar spune mie, cresterea este datorata pregatirilor pentru reducerea TVA , la cele electrice si electronice o prima cauza ar fi cresterea aberanta a monedei americane in care se fac aceste importuri. Un prim efect de recul in piata a acestei situatii l’am avut inca de acum vreo 3 luni de zile de cand au inceput sa ne scada simtitor vanzarile care oricum merg destul de prost inca de la inceputul acestui an. Oameni sunt din ce in ce mai prudenti si mai putin doritori sa cheltuie multi bani pentru niste produse cu o valoare atat de perisabila cum sunt cele IT, iarasi incep sa simt acelasi efect de a „tine fiecare de ce are” … desi abia ce reusisem cumva sa scapam de el dupa un 2014 extrem de ciudat si oscilant.

Daca mai pun la toate astea si faptul ca benzina este iarasi aproape de pragul de 6 lei … cred ca am spus tot.

Previziunile mele pentru urmatoarea perioada nu sunt deloc faine … dupa 1 iunie la mancare ieftinirile vor fi doar de fatada insa nimic real in buzunar, iar pe piata IT trendul de scumpire va continua pana la sfarsitul anului chiar daca nu cu salturi la fel de mari ca in aceste prime 6 luni. Cu mancarea s’ar putea sa avem ceva noroc ca pe toamna sa se mai ieftineasca daca va fi o recolta buna … daca nu … se vor folosi si de acest pretext sa mai bage ceva in preturi ducand moneda nationala in derizoriu ca putere de cumparare.

Sunt eu nebun sau aflati in pragul deflatiei astia de ne conduc destinele s’au gandit ca cea mai buna solutie pentru a corecta asta ar fi putina inflatie uitand ca odata plecata la vale nici dracu nu o mai poate controla?!

Bleah …

3 comentarii la „Leul pierde cursa in fata scumpirilor”

  1. Acum dupa ce mi-am stricat telefonul si am nevoie de unul nou au inceput astia sa scumpeasca..:(( :))
    Cu benzina n-am probleme. Nici n-am varsta de carnet (decat de note) dar bicicleta e moca.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura