Masina second-hand|Sfaturi pentru cumparare

Motto: citeste si da mai departe!

Avertisement: urmeaza un post lung, foarte lung dar zic eu ca si documentat! smile

Dupa ce te’ai horatat ce masina sa iti iei, asa cum am promis, revin cu acest post in care sa te ajut sa alegi o masina second-hand cat de cat ok in baza unor sfaturi care mi’as dori sa fie utile celor care sunt in cautarea lor. smile

Sa incepem cu cele trei reguli de aur:

Prima regula de aur pe care trebuie sa o respecti cand alegi sa iti cumperi o masina second-hand este sa te inarmezi cu foarte multa rabdare si mai ales sa nu te arunci sa cumperi prima masina iesita in calea ta chiar daca pare a fi ceia ce iti doresti!

A doua regula de aur, la fel de importanta este sa iti stabilesti un buget maxim la care sa lasi totusi loc si de o mica rezerva pentru ca s’ar putea ca pentru 100EU in plus sa pierzi o masina care merita acei bani! Nu e bine nici sa arunci cu banii, dar nici sa te zgarcesti la o suma modica! Informeaza’te foarte bine inainte din toate canalele posibile care este pretul mediu al masinii pe care vrei sa o achizitionezi ca sa nu iti iei vreo teapa de toata frumusetea. De asemenea, informeaza’te cat costa restul de taxe ulterioare ca sa vezi daca ti’le permiti sau nu!

A treia regula de aur, nu cheltui toti banii pe care ii ai pentru a cumpara masina! Nu uita de faptul ca dupa cumpararea ei, mai ai nevoie de minim 300EU pentru a putea sa o pui legal in circulatie! Banii astia sunt necesari pentru vizita obligatorie la RAR, taxele de inmatriculare (care pot include si cea de prima inmatriculare!), numere si asa mai departe. Ia in calcul si o mica revizie obligatorie dupa cumparare care include macar schimbul de consumabile ce se mai poate ridica in jurul a 100EU! Aceasta revizie este absolut necesara daca vrei sa ai liniste ca vei trage de masina aia macar o vreme! In general aceste investitii nu le face vanzatorul indiferent de cate gogosi o sa iti bage la cumparare ei! O idee despre costurile consumabilelor va puteti face aici si aici.

Alte sfaturi utile:

Actele

  • la cumpararea masinii verificati foarte atenti actele masinii care trebuie sa includa: cartea de indentitate completa si in original; talonul in original; dovada fiscala in original pe numele proprietarului daca taxa a fost platita; dovada ANAF ca este libera pentru vanzare; copie dupa buletinul proprietarului; contract de vanzare-cumparare; asigurare obligatorie chiar si daca este temporara in privinta inmatricularii! De asemenea verificati daca numerele de inmatriculare corespund cu cele din acte si bineinteles daca mai sunt valabile, mai ales la masinile inmatriculate dincolo sau cu numere rosii. Fara toate aceste acte nu veti putea pleca cu masina de pe loc, fie ca este in curtea cuiva fie prin vreun targ auto si nici nu o veti putea inmatricula ulterior!
  • verificati atenti atat seria de sasiu cat si seria de motor! Acestea trebuie sa fie stantate de fabrica direct pe motor si caroserie (nu pe tablite aditionale!) si sa corespunda cu cele din cartea de indentitate a masinii si talon! O serie anapoda la sasiu poate fi din cauza ca masina este furata, o serie anapoda la motor poate sa fie din cauza ca acesta a fost schimbat si neomologat, lucru ce va duce ulterior la complicatii destul de bizare pe care nu le doriti!
  • Daca masina nu este trecuta legal pe cel care o vinde, aveti grija ca la actele pe care le are la masina sa aiba si o copie dupa buletinul proprietarului de drept si de asemenea contractul de vanzare cumparare in original incheiat intre propietarul de drept si intermediarul care va vinde masina!
  • Nu dati banii pana nu aveti in mana toate actele in original, nu acceptati copii ale lor acoperite de povesti vanatoresti! Ce’i in mana nu’i minciuna!
  • Mai multe informatii gasiti aici!

Verificare vizuala:

Daca nu aveti un prieten care se pricepe cat de cat la masini, atunci incercati sa urmati cateva sfaturi simple care or sa va aduca o gramada de informatii utile despre masina pe care proprietarul nu stie sau omita sa vi’le spuna!

  • asigurati’va ca masina are pe cat posibil vopseaua originala! Acest lucru va garanteaza ca masina nu a suferit avarii majore! De asemenea sa fiti atenti sa nu aiba elemente vopsite, pentru ca o aripa sau o usa vopsita este semn clar ca acolo masina a fost lovita si reparata. Este foarte greu sa gasesti o masina fara asa ceva, insa macar sa fie cat mai putine posibil, iar unde gasiti element vopsit neaparat sa faceti o verificare foarte amanuntita dedesupt ca sa va asigurati ca reparatiile au fost facute cum trebuie si nu va pun viata in pericol!
  • Un ochii bine antrenat va face rapid diferenta intre o vopsea originala si una data ulterior, in schimb voi puteti trage de unul din chederele de cauciuc din interior si compara ce vopsea gasiti dedesupt cu ce vedeti afara! O mica diferenta se va vedea, vopseaua de sub chederele din interior va fi putin mai „proaspata” insa din punct de vedere al nuantei daca vopseaua este originala si in exterior atunci ar trebui sa fie indentice!
  • Pentru a afla varsta reala a masinii in ciuda kilometrilor de pe bord uitati’va atenti la uzura volanului, schimbatorului de viteze, a chederelor interioare, scaunului de la sofer si a clantelor de la usi. Desi sunt masini al caror componente se uzeaza mai repede datorita calitatii mai slabe a materialor folosite la constructie, totusi, un scaun, un volan sau schimbator de viteze foarte uzat sunt semne clare ca masina aia a vazut multe la viata ei! Unii mascheaza toate aceste lucruri cu ajutorul siloconului, cremei de papuci sau al unor huse, stergeti siliconul/crema de papuci cu ajutorul unui servetel si dati jos husele pentru a vedea ce a incercat cel care va vinde masina sa va ascunda. De asemenea se mai practica inlocuirea nucilor de la schimbator cu unele mai noi, in schimb mai nimeni nu se chinuie sa schimbe si husele care imbraca schimbatorul si frana de mana pentru ca sunt si scumpe la achizitie deci … de acolo puteti trage o concluzie cum puteti si de la clantele de la usi care daca au joc mare sunt semne clare de uzura foarte mare!
  • evitati pe cat posibil masinile cu elemente de tuning aftermarket (faruri, stopuri, oglinzi, xenon etc) din doua motive: 1. pentru ca pot sa fie neomologate si aveti probleme la inmatriculare; 2. pentru ca in general sunt de foarte proasta calitate si multe contin improvizatii ce pot fi periculoase! Cumparati masina cat mai aproape de original iar daca are folie pe geamuri asigurati’va ca este omologata de fabrica sau ca cel care vinde masina are autorizatie RAR pentru acele folii! Pe langa problemele la inmatricularea ulterioara, amenzile sunt usturatoare si se poate ajunge pana la talon suspendat!
  • un far/stop mai nou ca celalat poate fi semnul unui accident mai ales daca este completat si de o bara vopsita proaspat! Verificati ce se afla sub capota in zona farului/stopului respectiv si a radiatorului, s’ar putea sa aveti mari surprize ale vreunei carpeli facute in graba pentru vanzarea masinii. Daca vopseaua de sub far/stop este originala atunci poate fi vorba de un accident minor cum ar fi lovitura unei pietre deci nu este caz de panica.
  • nu faceti mofturi la mici zgarieturi sau ciobituri daca vopseaua este originala pe masina! Este de preferat sa o cumparati asa dar sa aiba vopseaua originala decat sa fie vopsita pe undeva! Acele mici zgarieturi/ciobituri se pot scoate sau masca ulterior cu un polish profesional care nu costa fabulos sau chiar rapid si simplu de catre voi daca sunt minore cu ajutorul substantelor de pe aici.

Verificare tehnica: Cel mai bun lucru pe care il puteti face este ca la cumpararea masinii sa ii solicitati vanzatorului sa te insoteasca intr’un service autorizat unde sa solicitati o verificare tehnica a masini din toate punctele de vedere. Nu costa foarte mult si va poate scuti de o gramada de probleme ulterioare! Daca acest lucru nu este posibil si nu aveti macar un prieten priceput, atunci incercati sa urmati cele cateva sfaturi de mai jos:

  • inainte de toate asigurati’va ca functioneaza absolut orice in interior! Verificati cu atentie fiecare optional, aparasati pe rand fiecare buton, verificati fiecare martor in bord! Un beculet lipsa in bord la ABS de exemplu daca masina are asa ceva, poate insemna ca a fost anulat de cel care va vinde masina, ABS’ul fiind defect! Acestea trebuie sa se aprinda absolut toate la punerea contactului si sa se stinga absolut toate dupa pornirea motorului in afara de cel de la frana de mana daca aceasta este trasa sau cel de la combustibil daca benzina este putina! Orice alt martor din bord indica o problema orice v’ar spune cel care va vinde masina! Verificati cu atentie instalatia de AC! Porniti motorul, cumplati instalatia si vedeti daca baga aer rece, pentru siguranta deschideti capota si puneti mana pe conduca de la compresor. Una trebuie sa fie calda si alta rece! Povesti de genul: „nu are freon” sa nu le credeti pentru ca asta oricum indica o problema!
  • daca are geamuri electrice, oglinzi electrice, inchidere centralizata verificati’le cu atentie pe fiecare in parte sa functioneze usor si corect! Orice zgomot suspect la unul din geamuri sau usi de exemplu poate indica o problema destul de costisitoare! Nu credeti povesti de genul „nu mai are baterie telecomanda d’aia nu se inchid usile automat”!
  • verificati motorul din punct de vedere auditiv! Acesta trebuie sa functioneze rotund fara sacadari, fara zgomote metalice, fara trancanituri. Deschideti capacul de la ulei in timpul functionarii, daca observati ca scoate gaze de carter (de culoare albastra) este semn clar ca acel motor este unul terminat!
  • verificati si vizual motorul, acesta nu trebuie sa prezinte urme de ulei sau alte lichide scurse prin diverse locuri! Motorul trebuie sa fie uscat si curat pe cat posibil! Un motor spalat poate ridica serioase semne de intrebare pentru ca utilitatea acestui lucru este nula dar poate acoperi anumite aspecte mai putin placute cum ar fi scurgeri de ulei sau alte fluide! Verificati ca acestea sa fie toate la nivelul recomandat (ulei/antigel/lichid de servo/lichid de frana) si sa nu prezinte nici un fel de impuritati! Pelicula de ulei de exemplu in vasul de expansiune (borcanul de apa) ne indica faptul ca garnitura de chiuloasa este arsa si bine ar fi sa fie numai atat. De asemenea daca uleiul de pe joja (tija de verificare a uleiului) prezinta o consistenta ciudata (foarte apoasa) si un puternic miros de combustibil indica faptul ca combustibilul nears este aruncat in baia de ulei din cauza functionari incorecte!
  • verificati fumul pe care il scoate pe esapament atat la pornire cat si la functionarea in relanti sau accelerare puternica. Acesta nu trebuie sa fie nici negru (semn ca motorul nu arde bine combustibilul) si nici albastru (semn ca motorul arde uleiul) ci incolor si cu mirosul caracteristic de combustibil ars. La motorele moderne datorita catalizatorilor aceasta poate avea un miros asemanator cu cel al samburilor de caise. smile Fumul albicios pe timp rece este normal si datorat condensului de pe conductele de esapament care trebuie sa dispara treptat dupa incalzirea motorului si a esapamentului.
  • multi din producatori pun la dispozitia cumparatorilor metode de testare foarte simple fara ajutorul unui tester. Pentru Opel Astra G/H de exemplu aceasta metoda foarte simpla este descrisa aici. Folositi’va de google sa gasiti si pentru alte marci si nu ezitati sa cautati de forumurile de marca!
  • verificati suspensiile, masina trebuie sa stea dreapta si nu inclinata in nici o parte. La apasarea caroseriei pe colturi, aceasta trebuie sa revina imediat inapoi, daca intarzie sa revina la pozitia initiala acestea sunt semne ca telescoapele sunt terminate!
  •  nu in ultimul rand, faceti o tura lunga cu masina, incercati toate treptele de viteze, acestea trebuie sa mearga usor si cursiv, iar motorul sa raspunda viguros pe toata plaja de turatie fara a da in nas si fara a se balbai! Aveti grija si la ambreaj, verificati’l pe loc cu frana de mana trasa si cuplata treapta I-a de viteze, daca nu patineaza, motorul va muri imediat cum ati eliberat pedala de ambreaj la mai mult de jumatate de cursa. Cu cat prinde mai sus cu atat ambreajul este mai uzat, exceptie fac putin masinile cu ambreaj hidraulic care este putin mai moale si prinde mai sus, dar tot se va simti daca patineaza sau nu la acest test! De asemenea intrati pe drumuri ceva mai denivelate, opriti muzica in masina observati si ascultati cu atentie comportamentul masinii! Orice bataie sau zgomot metalic la trecerea pe la denivelari poate indica probleme!
  • in mers testati comportamentul masini in curbe care trebuie sa fie la o limita acceptabila intre sub si supravirator! Un tangaj exagerat chiar si la masinile cu suspensii moi poate indica probleme destul de mari pe la sistemul de suspensie! Pe drum liber si drept la viteza redusa lasati pentru o secunda volanul din maini si observati daca se mentine directia sau nu, in cazul in care trage intr’o parte sau alta ceva nu este in regula la sistemul de directie, care de asemenea trebuie sa mearga foarte lejer si fara zgomote ciudate daca masina are servodirectie. De asemena verificati foarte atenti franele la mai multe trepte de viteze, acestea trebuie sa prinda din prima, pedala sa fie ferma si franarea sa se faca cu toate patru rotile, lucru usor de verificat dupa o frana brusca pe o suprafata moale de teren. Toate cele patru urme de franare trebuie sa fie prezente si constante!

Pentru ca postul este deja destul de lung ma voi opri aici, multumindu’va celor care ati avut rabdare sa il cititi si in acelasi timp dorindu’va sa faceti alegerea cea mai buna iar sfaturile de mai sus sa va fi cu folos!

Alte intrebari sau orice altceva le astept la comentarii!

Spor la cumparaturi!

121 de comentarii la „Masina second-hand|Sfaturi pentru cumparare”

  1. Chiar dacă e foarte mișto articolul, totuși, parcă l-aș fi spart în mai multe bucăți. Chiar dacă am ajuns până la final, parcă e prea mult de digerat așa deodată. smile

    Pentru că de ceva timp fac și eu un mic research pe acest segment, aș mai adăuga un sfat pe care mi l-a dat cineva cu o vastă experiență în domeniu. Indiferent de cât de neuzată ar părea o mașină SH, tot timpul păstrează o mie pentru a-i schimba distribuția. Mai pe scurt, dacă vrei o mașină de 7 mii, ia una de 6 mii și ține o mie pentru schimbarea distribuției.

    Răspunde
  2. Sfatul ala este cuprins la a nu cheltui abosolut toti banii pe masina! Distributia aia nu multi o inteleg dar este sfanta a fi schimbata! O distributie rupta inseamna motor distrus pentru ca odata desfacut ala nu o sa mai fie motor!

    Multumesc pentru aprecieri … am vrut sa fac asa cum ai zis tu … insa cand ma loveste inspiratia si am timp de ea nu ma mai opresc pentru ca nu stiu cand o sa mai am timp. In plus de asta, odata pus la bookmark … poate fi reluat absolut oricand … m’as bucra sa tina cineva cont de ce am scris si mai ales sa ajute.

    In rest … Stefane iti stau la dispozitie …. daca ai alte intrebari sau orice nelamuriri … intreaba ca nu te costa nimic … nici macar un profitshare!

    Răspunde
  3. Foarte tare, chiar am de gand candva in urmatoarele luni sa ma apuc sa-mi caut o masina. Mersi mult pentru sfaturi smile

    Răspunde
  4. Cu multa placere! Daca mai ai si alte intrebari sau curiozitati iti stau la dispozitie atat cat imi este priceperea. In cele scrise am incercat sa cuprind in mare parte cam tot.

    Spor la cumparaturi si ma bucur ca ti’am fost de folos! 😉

    Răspunde
  5. Cred că anul următor pun și eu mâna pe o mașină. Au boșorogit mașinile de la muncă, nu vreau să-mi mai bat capul cu ele.
    Mă gândeam la ceva până în 5-6000e maxim. Nu neapărat mare, nu neapărat de fugă, dar să nu dorm pe autostradă cu ea. Adică viteza de croazieră să fie 130 sau pe acolo.
    Lumea zice să nu aleg nimic din perioada 2003-2008 că e prăpăd. Recomandări?! smile Spre ce să mă orientez?!

    Răspunde
  6. Marius, intrebarea ta este una foarte buna la care ma voi stradui sa raspund cat de bine pot sper numai sa ai tu rabdare sa citesti pe cata am eu sa scriu pentru ca nu imi place sa dau raspunsuri sterile si evazive gen Tweeter/Facebook and sh|t. laugh

    Deci …

    Legendele conforma carora au fost ani in care productia de masini a fost un dezastru se purtau si inainte de perioada spusa de tine. Pana la astea umbla o legenda urbana conform careia sa nu iti cumperi masina dupa 2000. Un mic sambure de adevar exista acolo, dar nu un adevar in totalitate.

    Realitatea este ca modelele de masini pana prin 2002 nu prea au fost modele noi de masini ci unele concepute si intrate in productie inainte de 2000. In mare parte cele din 2001 in sus sunt facelift’urile acestor modele mai vechi, dintre masinile comune pe la noi sa luam de exemplu Golf 4 lansat in ’99 construit pana in 2004; Astra G lansat in ’98 construit pana in 2008; Passat B5 lansat in ’96 urmat de B5.5 din 2001; Ford Focus 1 lansat in ’98 construit pana in 2005 si asa mai departe. Practic aceasta perioada a fost una de tranzitie in industria auto, foarte putini constructori avand curajul sa vina cu masini noi noute cum a fost cazul Renault Laguna 2 care a fost lansata in 2001 ca o platforma complet noua, conceputa ca o masina a anilor 2k si construita pana prin 2007 dupa ce a suferit si ea abia prin 2005 un facelift. Daca ar fi sa dai crezare zvonurilor atunci ar trebui sa elimini din ecuatia unele dintre cele mai fiabile modele VW fabricate vreodata cum ar fi acele celebre Passaturi B5-B5,5 care erau si sunt inca considerate masini „fara moarte” care au si contribuit major la legenda actuala a fiabilitatii Passat’ului, motoarele de tipul ALH 1,9TDI fiind niste repere in industia auto, pentru ca daca erau intretinute corespunzator iti garantau 1 milion de kilometrii fara interventii majore asupra lor.

    Pe de alta parte, perioada 2001-2008 a fost o perioada care a adus schimbari majore si destul de radicale in industria auto, experimentandu’se tot soiul de tehnologii care astazi au devenit standard pe multe masini moderne! Avand in vedere acest lucru, normal ca au fost si destule kikxuri, ca tot vorbeam de Passat pentru ca este un exemplu comun si mult iubit pe la noi, daca B5 si B5,5 au fost niste masini solide, Passat B6 produse pana prin 2008 au fost un dezastru pe linie mai ales daca luam in calcul variantele 2.0TDI! Problemele de bloc fisurat, injectoare defecte, turbina, ungere defectuoasa si multe altele saracindu’i pe cei mai multi dintre proprietarii lor. De asemenea alte modele prezinta probleme electrice sau electronice pentru ca inca se experimenta in piata diverse tehnologii. O contributie majora in scaderea calitatii generale a masinilor insa a avut’o si globalizarea, multe din componente fiind comune indiferent de marca.

    Acum strict referitor la cazul tau, eu as cheltui pana in 5000EU pentru o masina second-hand! De aici in sus m’as orienta inspre o masina noua, chiar de productie interna, de ajutor iti poate fi si un tichet rabla pe care il cumperi de la cei care il au cam la jumatate din valoarea lui! Suma este una destul de serioasa, masina destul de noua ca ani, probleme pot sa apara destul de multe, iar costurile de intretinere si mai ales reparatii ulterioare vor fi destul de consistente indiferent de marca!

    In rest daca aceasta varianta nu o iei in calcul, ca si recomandari pot sa fiu doar subiectiv pentru ca fiecare din noi este asa cand vine vorba de preferinte. Eu unul nu as elimina nici un brad din discutie in afara de alea italiene. laugh Eu zic ca pana te hotarasti sa iei o masina sa experimentezi cat poti de mult pe cate modele iti cad cu tronc si incearca sa te orientezi inspre modele cu face-lift pentru ca in general acelea au in mare parte belele anterioare rezolvate. Fireste daca iti place modelul, eu unul am ales Laguna 2 fara face-lift pentru ca modelul face-lift pur si simplu nu imi place de nici o culoare si cel putin pana acum in ciudata povestilor cu bau-bau eu nu regret nici o clipa alegerea facut, ba dimpotriva! laugh Din perioada discutata, nu as elimina din discutie de exemplu masini ca Ford Mondeo MK-III, Astra H sau japonezele, in mod cert insa m’as feri de modelele de la VW mai ales Golf si Passat.

    In rest ca dotari, confort, motorizari si alte alea ca sa iti faci o idee citeste postul asta ca sa iti faci o idee despre ce vrei si ce nu vrei, iar ca sa le vezi pe viu nu ezita sa mergi pe la un targ auto intr’un weekend sau doua si sa vezi cum sta treaba live! laugh

    Daca ai alte intrebari si orice nelamuriri … discutia ramane deschisa, deci … le astept! 😉

    Editare ulerioara: de ce ar fi bine sa te feresti de VW, citeste aici si aici alte opinii legate de VW in afara de a mea! laugh

    Răspunde
  7. ice, de Fiat-uri ma feresc. Am la munca. In afara unui consum decent pe timp de vara, e nebunie. Pica tot pe ele. Absolut tot.
    Logan am in familie, as putea sa o preiau ca masina, dar tabla dupa cativa ani scartaie. Greu de crezut ca au pus tabla noua, intre timp.
    Imi face cu ochiul focusul ala mic, din 2011. Pentru 2 persoane e chiar ok, dar nu stiu cat de fiabil este…

    Răspunde
  8. Fordul in general face masini bune, insa au o hiba majora: sunt scumpe ca dracu la piese pentru ca au o politica destul de ciudata in ce privesc licentele pe care le inchiriaza producatorilor aftermarket.
    In ce priveste Focusul din 2011 nu este un model rau cu toate ca au fost ceva probleme cu fiabilitatea la cateva modele. Ce nu imi place la ele este calitatea materialelor din care este fabricat interiorul si mai ales acea consola de bord futuristica, plasticul ala scartaie ca dracu cand apesi pe el. Alta chestie care nu mi’a placut la ele este spatiul interior destul de redus mai ales in fata unde efectiv dai cu genunchii de bord, iar daca tragi scaunul mai in spate sa stai cat de cat lejer, nu mai prea ramane loc in spate. Eu unul sincer, de banii aia ti’as recomanda sa te uiti dupa o japoneza, Toyota Yaris gasesti la pret bun si la un an si mai bun de atat, sau de ce nu …. Prius 2 … o masina extrem de fiabila si economica pe care probabil ca o sa o am si eu anul viitor. smile

    P.S. LOGAN 2 e alta treaba fata de Logan 1! Tabla este mult mai bine tratata, izolatia mult mai buna, vopseaua si lacul mult mai ok, caroseria este monococa! Nici macar nu suporta vreo comparatie! Pe langa asta, eu sa primesc un Logan fie el si primul model nu as mai face nici un fel de mofturi! laugh

    Răspunde
  9. Salut ! As dori daca se poate sa imi lasi o adresa de mail/facebook/skype daca este posibil deoarece as avea nevoie de un mic ajutor legat de achizitionarea unei masini noi si ma simt mai confortabil sa vorbesc in privat.Multumesc anticipat si astept raspunsul tau !

    Răspunde
  10. Salut! Scurt si la obiect te pot ajuta doar aici pentru ca din discutia noastra sa poata culege si altii informatiile care i’ar putea interesa. Daca e ok asa, astept intrebarile tale.

    Răspunde
    • In primul rand multumesc pentru raspuns.Lista mea este destul de lunga dar o sa iti spun ce vreau eu in momentul asta de la tine.Eu o sa iti enumar niste modele cu tot cu motoare.Ce vreau eu de la tine e sa faci o clasificare dupa cat de buna o consideri tu pe fiecare.Fiabilitatea pe primul loc, iar mai apoi aspectul.Benzina toate si mentionez ca dispun de un buget de 12.000 euro.Vreau daca poti sa le clasifici pe toate din fiecare categoria pentru ca eu sa mai elimin din optiuni.Mersi frumos !
      Categoria Cabrio:
      1.Audi A3 Cabrio an ~2008 1.8 TFSI
      2.Porsche Boxster an ~2004-2005 2.7
      3.BMW Z4 an ~2008 2.5i
      4.Mercedes-Benz SLK an ~2007-2008 2.0
      5.Alfa Romeo Spider an ~2008 2.4
      6.Audi TT Cabrio an ~2008 1.8T

      Categoria Sport
      1.Audi S3 an ~2008 2.0 TFSI
      2.Seat Leon Cupra R an 2008 2.0 TSI
      3.Ford Focus ST an 2008 2.5
      4.VW Golf VI GTI an 2010-2011 2.0
      5.VW Scirocco R Line an 2008 2.0 TSI

      Categoria masinilor „normale”
      1.BMW Seria 3 an 2010 2.0i
      2.Peugeot RCZ an 2010 1.6
      3.VW Golf VII an 2014 2.0 TSI
      4.Audi A3 an 2010-2011 2.0 TFSI

      Răspunde
  11. Pai ma bat doua lucruri:
    1. Ziceai ceva de masina noua
    2. Modelele enumerate de tine sunt departe de 12000EU pentru o masina noua.

    In alta ordine de ideei … toate cele enumerate de tine sunt scumpe atat la intretinere cat si la taxe mai ales cele care trec de 2 litri ca sa nu mai zic de brand. Dar fie … o ordonare pot incerca sa fac ca opinie personala:

    Categoria Cabrio:
    5.Audi A3 Cabrio an ~2008 1.8 TFSI
    1.Porsche Boxster an ~2004-2005 2.7
    3.BMW Z4 an ~2008 2.5i
    2.Mercedes-Benz SLK an ~2007-2008 2.0
    6.Alfa Romeo Spider an ~2008 2.4
    4.Audi TT Cabrio an ~2008 1.8T
    Categoria Sport
    5.Audi S3 an ~2008 2.0 TFSI
    2.Seat Leon Cupra R an 2008 2.0 TSI
    1.Ford Focus ST an 2008 2.5
    3.VW Golf VI GTI an 2010-2011 2.0
    4.VW Scirocco R Line an 2008 2.0 TSI
    Categoria masinilor “normale”
    1.BMW Seria 3 an 2010 2.0i
    4.Peugeot RCZ an 2010 1.6
    3.VW Golf VII an 2014 2.0 TSI
    2.Audi A3 an 2010-2011 2.0 TFSI

    Asta este un clasament pur teoretic mai ales ca multe din masinile prezente sunt cam acelasi drac cu motorizari asemanatoare mai ales daca vorbim de masinile din concernul VW.

    Răspunde
    • Am uitat sa mentionez faptul ca doresc o masina SH,nu una noua si preturile incep de la 7500 pana la 15.000 deci posibilitatea de a cumpara SH masinile exsita.Mersi pentru raspunsul tau !

      Răspunde
  12. Sa fiu sincer ii acelasi drac, platforma fiind aceiasi. De mers as merge pe 1,8TFSI’ul de la Audi fiind mai maricel si teoretic mai modern. In ce priveste designul si faptul ca nu sunt foarte comune as alege insa Scirocco.

    Răspunde
  13. Salutare,
    Te rog frumos Ice, vreau sa imi recomanzi si mie o masina sh sa fie pe benzina sa fie fiabila dtpdv si sa tina cu casa…Aaaa si sa imi fie fidela sa nu ma lase pe drum abandonat,cum m-a lasat amanta s-a dus la capsuni in Spania si nu s-a mai intors nici pana in ziua de astazi,eu mi-am gasit alta dar nu face ce facea capsunica…In decembrie ac as vrea sa o cumpar, bani cred ca fac pana atunci vreo 5000 de €uroi dar recunosc ca mi-e frica de samsarii din Ro.Tu de unde esti, eu sunt din Ph ca daca ai putea sa ma ajuti la cumpararea masinii as face cinsteeee.Iti multumesc pentru ca existi si te astept cu raspunsurile Pertinente aici,cu stima maxima Stefan

    Răspunde
  14. Salutare Stefan si bun venit pe aici!

    Imi pare rau de patania ta cu capsunile … cine stie … or fi fost mai bune ale spaniolilor. laugh In ce priveste alegerea unui brand … cum ziceam, pentru mine unul de multa vreme nu mai este un reper chiar atat de important, prefer sa imi cumpar o masina care imi place si nu una care e in trend.

    Bugetul tau este unul destul de generoas in marja careia poti gasi masini destul de bune. Ca sa pot sa imi dau mai bine seama ce iti doresti, spune’mi te rog cam ce preferinte si nevoi ai … adica … ai familie cu copii? … pentru ce vrei sa folosesti masina? … cat crezi ca in mediul urban si cat extraurban? … iti plac break/sedan/hatch/van? … ti neaparat sa aiba dotari cu nemiluita sau strictul necesar? Chestii de genul asta … ca sa vedem cam ce anume gasim in functie de ce iti doresti tu. Citeste si postul de aici ca sa iti fie mai usor … si apoi incercam sa gasim ceva. smile

    P.S. Viata mea este impartita intre HD si Bucuresti, cinstea o primesc oricand, oriunde … laugh

    Răspunde
  15. Salutare,
    Nu ca de atunci nu mai mananc capsuni,mi-a picat pe ele…Eu sunt putin casatorit am doi copii in total suntem 4 din cand in cand 5 s-au 2 s-au decat eu.Mie imi face cu ochiul japonezele de la toyota,honda s-au coreenele de la hiunday.O sa ii dau o utilizare mixta urban si extraurban,ti-am spus vreau o masina sa tina cu casa, sa o iubeasca si nevasta, adica sa nu consume mult sa nu fie defectuasa piesele sa fie ieftine si impozitele si asigurarea anuala sa aibe preturi de bun simt si dotari, strictul necesar pentru secolul in care traim…Mi-ar placea sa aibe un motor de 1,6 s-au 1,8 distributie pe lant sa fie incapatoare. Sa aibe garda mai inalta de la sol,caroseria sa fie ok dtpdv sa vireze bine sa se comporte ok in curbe,sa fie bine echilibrata si daca se poate sa fie de culoare alba cu trapa in plafon si tapiterie textila cu scaune incalzite si sa fuga tare tare dar te rog frumos, sa nu zboare. Securitate maxima daca se poate…Sper ca nu sunt prea pretentios?Si sa imi recomanzi vriun avion,ca nu am autorizatie de zbor…Sa fii iubit de cine vrei tu si cat vrei tu, eu te astept cu raspunsurile pertinente in continuare,sper ca nu ma faci sa ma supar si sa plec si eu la capsuni…Ca m-am lasat nu mai mananc m-am dat pe jamon

    Răspunde
  16. Prietene … cred ca inteleg de ce o fugit la capsuni amanta! laugh Nici inalta, nici scunda, nici subtire nici carnoasa, nici blonda nici bruneta, nici cuminte nici panarama … laugh Ce vrei tu ii nici CA-CA nici CA-CA si ar cam fi … 3 masini in una singura … o sa incerc sa analizez un pic mai bine situatia si sa vedem ce struto-camila putem gasi in banii aia. laugh

    Ziceai de japoneze … da, sunt masini foarte bune insa pica la capitolul: piese ieftine! Se strica mai rar, sunt fiabile, insa piesele fiind in mare parte import extraUE costa destul de mult! O idee de pret al consumabilelor iti poti face daca te uiti pe aici.

    Koreenele … au crescut mult in ultima vreme, insa eu nu am atat de multa incredere in el iar la partea de piese ai aceleasi probleme ca si la japoneze. O idee de pret al consumabilelor iti poti face pe aici.

    La capitolul piese ieftine in functie de marca (entry level sau premium) ar trebui sa te gandesti la o europeana si aici oferta este una destul de vasta.

    Ca si masina spatioasa ai de ales intre SUV si de la clasa D in sus de turisme ce pot sa fie in 3 variante: sedan/hatchback/break. Eu sunt fan’ul hatch’ului pentru ca ofera compromisul ideal intre celelalte doua. Sedan nu imi place ca ai accesul tampit la portbagaj, gura de acces fiind destul de mica; break nu imi plac pentru ca au un comportament rutier ciudat cand sunt goale pe spate, iarna se incalzesc greu in interior si niciodata uniform daca nu ai sirocol, vara se racesc la fel de greu si sa nu mai zic ca urasc aspectul ala de ambulanta. laugh La toate astea adauga ca sunt si mai grele si mai ciudate ca aerodinamica, de unde rezulta un consum mai mare de carburant mai ales la variantele submotorizate, iar tu pe acolo ajungi ca vrei impozite mici. laugh

    Ca motorizari recomand in continuare benzina aspirat sau GPL pentru Romania. Impozitele mici sunt pana la 1600cc care eu dealtfel il prefer ca compromis ideal de putere/consum/taxe.

    Ca si modele … trebuie sa analizez bine treaba. Am cateva in minte dar acum nu am timp sa le analizez pe toate. Personal fug de masinile grupului VAG (VW/SKODA/SEAT) ca tot ce s’a fabricat dupa 2005 din cauza problemelor mari de fiabilitate, tehnologii depasite sau in stadiul BETA si mai ales un cost de intretinere care te arde rau la buzunare. Pana revin … incearca sa alegi tu cateva modele din ce ti’ar placea in baza a ceia ce am scris mai sus si le dezbatem!

    Răspunde
  17. Salutare Ice,
    Am revenit sa iti multumesc pentru ceea ce faci,in legatura cu masina mie mi-ar placea un suv precum” Dacia Stepwai”tu ce zici?De unde esti din Hd ca acolo am facut eu armata in Hateg, chiar jos la poalele muntelui langa zimbrii,fatucele sunt foarte dulci,dar am avut o problema cu limba,nu vorbeam ungureste…

    Răspunde
  18. Cum am promis, iata ca revin, deci …

    Dacia Stepway nu este un SUV ci un Crossover. smile La banii de care dispui ai cam avea sansa sa te apropii de unul din prima generatie cu facelift (2010-2011), ceia ce in principiu nu este o alegere rea. Garda inalta la sol il avantajeaza a fi folosit atat pentru mediul urban (borduri) cat si pentru cel extraurban si chiar ceva semi-offroad. Spatiul interior este decent, dotarile intrunesc un minim necesar, motorizarile Renault chiar daca sunt de generatie mai veche sunt decente si mai ales fiabile, interesant ar fi sa incerci sa gasesti o varianta pe GPL din fabrica. Singurul – pe care l’as nota ar fi la portbagajul ceva cam mic si lipsa echiparii 4×4. In rest … la banii aia este o masina destul de robusta, ieftina la piese si care se cam incadreaza in ce ti’ai dori, de gasit nu nu prea iti gasesti nimic mai ok ca si kilometrii, an de fabricatie si gama din care face parte.

    In ce privesc fetele din Ardeal … sa stii ca nu e nevoie sa vorbesti neaparat ungureste, limba inimii e cea care le place cel mai tare. laugh

    Răspunde
    • Salutare Ice,
      Iti multumesc pentru seriozitate,si devotamentul Patriotic de care dai dovada.Tu ce crezi sa iau cu motor diesel s-au benzina,recunosc ca nu prea imi plac polizoarele in trei pistoane ,deoarece merg foarte accelerat si papa mult…De tabla ce poti sa imi spui?Vezi ca stau cu geana pe tine si vad ce publici si pe blogul lui Marius Cucu de la Ploiesti,fii atent sa nu ma invartesti ca la Ploiesti…Te astept in continuare cu raspunsuri pertinente?Sanatate si le multumesc Parintilor tai,pentru ceea ce esti

      Răspunde
  19. Nu sunt genul aluia de le invarte ca la Ploiesti stai linistit pe partea asta. Daca ma citesti si pe la Marius ai vazut ca sunt destul de constant in ideei. laugh

    Tabla pe Dacia nu este cu nimic mai rea decat in rest. Izolatia e destul de buna, nu ca la a doua generatie insa destul de ok. Daca te uiti pe la Loganele de prin 06-07 chiar si dupa 10 ani se prezinta destul de binisor, aceiasi tabla o gasesti si pe Sandero.
    In ce privesc motorizarile, nu sunt fan diesel, prefer de departe benzina aspirat din cauza fiabilitatii si mai ales a costurilor de intretinere mult mai reduse. In ce priveste benzina downsizing … inca nu ma pronunt desi s’au dovedit destul de fiabile motorizarile de 0,9L de la Renault. Oricum, de gasit nu o sa le gasesti pe prima generatie. Un test cu motorul ala pe o masina aproape de ce vrei tu doar ca generatia a doua am facut aici. Sunt putin sceptic inca dar la prima vedere a fost chiar impresionant pe toate plajele de turatie.
    Bafta si multam de aprecieri! smile

    Răspunde
  20. Salut
    Am citit articolele tale despre modul, criteriile si recomandarile de care e bine sa tinem cont cand ne alegem masina pe care dorim sa o achizitionam. Eu si sotia dorim in viitorul apropiat sa cumparam o masina si mi-ar placea dacane-ai putea recomanda tu ceva dupa care pe baza criteriilor enumerate in postari sa o evaluam. Mai jos am scris cateva detalii de care te rog sa tii cont cand ne alegi masina:
    -Bugetul este de 7000 de euro
    -Sa nu fie o masina cu doua usi
    -Ne plac f. mult crosswaver-urile deoarece sunt mai mari si au motoare mici pt taxele la primarie
    -Nici masinile cu 7 locuri nu ne deranjeaza

    Mi-ar placea sa aleg o masina din cele recomandate de tine si sa iti fac o poza sa iti trimit.
    Sper totusi daca nu imi raspunzi la acest mesaj sa nu te superi ca l-am trimis.

    Multumesc.

    Răspunde
  21. Multumesc ingerisidemoni
    Sunt incepator pe blog in privinta comenatriilor deoarece mai mult citesc decat comentez dar sper totusi ca voi fi notificat intr-un fel atunci cand se comenteaza pe blog.
    Zi fain!

    Răspunde
  22. Bine ai venit!

    Sub fiecare comentariu ai optiunea de a te abona cu un singur click prin email atat la postari cat si la comentarii! Toretic ar trebui sa functioneze ok si sa iti fie de folos! Uneori exista ceva probleme cu email’urile de la Yahoo, de aceia ca sa fi sigur poti sa iti pastrezi la favoritele din browser acest articol si sa il verifici din cand in cand in modul manual daca nu primesti notificarile! smile
    In cursul zilei de astazi voi incerca sa raspund la cerintele tale sperand ca te voi putea ajuta sa faci o alegere cat de buna se poate. De folos mi’ar fi daca mi’ai spune ce preferinte de marca sau originea marci ai?! Adica … esti deschis la iti cumpara o masina cat de cat ok indiferent de marca sau originile ei (desi azi e o globalizare masiva) sau preferi sa te limitezi de exemplu la masinile nemtesti cum se poarta pe la noi si cam atat? smile
    Bafta si multumesc!

    Răspunde
  23. Revin cu o lista pe scurt! Alegerea modelelor le’am facut in baza cerintelor tale:

    – crossover/suv sau 7 locuri; motor mic pentru taxe mici (maxim 1,6L benzina, sau 1,7L diesel); an de fabricatie 2009->/maxim 7000EU

    Modelele din care ati avea in principiu de ales sunt:

    Crossover/SUV clasa mica:

    Dacia Duster
    Dacia Sandero Stepway
    Nissan Qashqai
    Kia Soul

    7 locuri:
    Opel Zafira B
    Dacia Lodgy
    VW Touran
    Toyota Previa
    Citroën C4 Grand Picasso

    In baza acestor modele, sau daca aveti voi in viziune vreun alt model, putem continua discutia. De asemenea, ganditi’va ce motorizare doriti pentru ca in functie de model motoarele pot sa fie mai mici sau mai mari.

    Discutia a fost deschisa … haideti sa vedem ce iasa. smile

    Răspunde
  24. Multumesc mult.
    Eu m-am gandit ca la cei 10 000 de km pe an merita sa incerc un break de la renalut, in speta renault megane 3. L-am gasit la 7000 de euro dintr-un an f bun, 2013. Ideea e ca peste 2 ani daca resursele financiare vor creste voi putea vinde masina zic eu la un pret destul de apropiat de cel cu care am cumparat-o (anul va fi destul de bun iar km cu 20 000 mai mult decat actual, undeva la 120 000). Credeti ca fac o alegere buna?
    Multumesc

    Răspunde
  25. Renault Megane 3 a fost un model destul de fiabil pentru ca venea pe fondul Megane 2 unde francezii au facut destul de multe greseli si experimente ce intr’un final s’au concretizat pozitiv in acel Megane 3. Practic, pe partea de motorizari mare lucru nu au schimbat ci doar au rezolvat multe din belele aparute anterior, cum ar fi celebra fulie defazoare pentru benzinare ce la Megane 2 a fost o durere de cap pentru cei care au avut asa ceva. De asemenea au mai lucrat la partea de electronica cunoscuta cu bube pe la Megane 2, pe Megane 3 fiind raportate mult mai putine belele.
    In rest … masina este o masina din categoria gama compact cu suficient spatiu interior pentru gama sa. Avand in vedere ca ai ales o varinata brak trebuie sa iei in considerare cateva dezavantaje:

    1. Fiind un spatiu mai mare interior se va incalzi mai greu iarna/racii vara;
    2. Masinile de genul asta, avand curul mai lung sunt ceva mai instabile cand sunt goale pe spate;

    Ca avantaje … in primul rand primeaza spatiul interior care este extrem de generos mai ales in cazul rabatarii banchetelor spate.

    La ce sa fi atent:

    1. Daca este de culoare alba, recent adusa posibil sa fie masina de flota/taxi. In Franta TAXI’urile si masinile de flota sunt in general albe;
    2. Daca este diesel, sa fi atent la starea turbinei/ injectoarelor, filtrului de particule daca are asa ceva;
    3. Kilometrii aia sa fie cat se poate de reali, cartea service sa nu fie masluita! Pune un CAN-CLIP pe ea inainte de cumparare;
    4. I’ati notite din tot ce am scris in cele doua posturi si incerca sa o verifici cat de minutios se poate, pas cu pas inainte de a scoate banii din buzunar!

    Pretul este unul onest pentru o masina de 3 ani (inca nu putem zicem 4) si putin peste 100.000km. Adica nici mult, nici putin, dar depinde ca acei kilometri sa fie reali, sa ai o vaga idee despre istoricul masinii si dotarile pe care le are. Bine ar fi sa o negociezi totusi, cat de putin, respecta regula de a nu da toti banii pe care ii ai pe masina, pentru ca ulterior ai nevoie de niste bani pentru inmatriculare si pachetul de intretinere care consta in:

    – schimb de consumabile (filtre, ulei, antigel), o idee de costuri iti poti face >>aici<< , >>aici<< si >>aici<<
    – schimb distributie de la A la Z orice ti’ar povestii fostul proprietar, o idee de cost iti poti face >>aici<< alegand modelul si motorizarea;
    – si alte chitibusuri care pot sa mai apara!

    Sper ca ti’am fost de folos. Astept din partea ta si alte intrebari bazate pe mai multe informatii despre masina ca sa puntem avea o discutie clara si la obiect.

    In ce priveste recuperarea banilor dupa 2 ani si 20.000km. Asta este o problema discutabila. In principiu valoarea unei masini scade cu in functie de mai multe aspecte cum ar fi cererea de pe piata, uzura aparuta, preturile masinilor mai noi ca ea … nu poti face o estimare clara in cazul asta. In mare, pot sa zic ca in cel mai pesimist caz, vei pierde undeva in jurul la 1000EU in acei doi ani, dar cum ziceam asta nu iti pot garanta nici eu si nici nimeni! smile

    Răspunde
  26. Multumesc mult pentru timpul acordat de a-mi raspunde la toate intrebarile si a ma ajuta sa-mi aleg masina.
    DEZAVANTAJE:
    1) Chiar nu m-am gandit la acest aspect legat de timpul de incalzire/racire habitaclu dar nu cred ca este foarte deranjant pentru mine, nu sunt f. pretentios. Intrebarea pe care o am este adresata atat tie cat si celor ce au un megane 3. Daca merg in masina si o pornesc pot iesi apoi din ea si incuia usile cu motorul pornit? Eu stau la casa dar de multe ori nu o parchez in curte si o las in fata portii. Mi-ar fi usor sa ies pana la poarta si sa o pornesc cu 10 minute inainte de plecarea la drum. Lucru bun si pentru motor fiind diesel si pentru incalzirea/racirea interiorului.
    2) In facultate am lucrat la Dacia – departamentul PROBE. Masinile de le mai vezi pe strada, mai rar acum deoarece se invart in poligon la Titu le conduceam cate 8 ore pe zi iar aici am stapanit ceva abilitati de sofat. Nu pot spune ca sunt un sofert experimentat dar pot spune ca nu sunt un incepator (cu toate ca atunci cred ca eram mai atent decat sunt acum). Sper sa nu fiu pus in impostaza de a-mi fugi masina de sub picioare de prea multe ori.
    La ce sa fi atent:
    1) Nu caut culorea alba deoarece eu aleg modelul si motorizare si tot ce trebuie la masina iar sotia culoarea smile iar aceasta va fi neagra (nu sotia, masina) laugh
    2) Crezi ca daca merg cu un mecanic atunci cand o cumpar pot evalua starea injectoarelor/turbinei, filtrului de particule? Merg la un service, platesc un mecanic si il iau cu mine sa imi evalueze aceste componente.
    3) Unul din prietenii mei lucreaza la Titu si mi-a spus ca la masinile pe motorina cu ajutorul laptopului si programelor de la serviciu imi poate spune 100% daca masina a avut sau nu km modificati. Mi-a zis ceva de filtru de particule, cu ajutorul lui programl din laptop ii arata acest detaliu.
    4) Asa voi face cu informatiile primite de la tine, le voi scoate la imprimanta si voi merge la cumparator. Daca il vad panicat deja are un minus, ascunde ceva nemernicul laugh
    Cat despre recuperarea banilor nu este foarte clar nici pentru mine dar ma gandesc ca aceasta alegere este mai ok decat un Audi / BMW / VW din 2006, 2007 sau 2008 la 7000 de euro.

    Răspunde
  27. La prima ta intrebare:

    Teoretic, la orice masina poti sa faci asta daca ai o a doua cartela in cazul Renault. Eu de exemplu la Laguna mea (dap si eu am Renault smile ) aveam inclusiv sistem de inchidere automata temporizata. L’am dezactivat din soft pentru ca e riscant sa uiti de lucrul asta si sa te trezesti tu pe afara si masina incuiata cu motorul pornit. In cazul tau se pare ca asta este optiunea de care ai nevoie, numai sa ai mare grija ca mereu a doua cartela sa o ai la indemana sau macar cheia siguranta pentru descuiat usa la sofer.

    La a doua ta intrebare:

    Megane 3 sunt echipate din standard cu ESP/ABS lucru ce te va ajuta foarte mult in situatii grele, cu toate astea va trebui sa ai totusi grija la centrul de greutate mai ales la intrarea in viraje stranse cand e ud pe jos. Daca te’ai jucat atatia ani pe la Titu cu masini, in mod cert vei stii sa ii faci o tura de testare a comportamentului rutier ca sa ii cunosti limitele. Daca telescoapele/arcurile pe spate sunt in buna regula si gume corespunzatoare sezonului ar trebui sa simti doar un usor comportament supravirator dar nimic iesit din comun.

    La a treia ta intrebare:

    Chiar esti atat de chitit pe diesel? Te intreb pentru ca la diesel riscurile sunt mult mai mari decat la benzina sa te alegi cu niste belele destul de scump si complicat de rezolvat. In teorie, cu ajutorul unui CAN-CLIP (tester oficial de la Renault) vei afla atat kilometrii reali cat si eventualele defecte aparute pe la injectoare sau turbo. Din punctul meu de vedere, decat sa cari pe cineva dupa tine sa vada o masina, mai bine iei masina si te duci cu ea la o reprezentanta Renault sau un service autorizat si cat de cat ok, unde sa ii faci verificarile necesare. Daca vanzatorul e de buna credinta si vrea sa vanda masina aia nu vad de ce ar refuza lucrul asta.

    Intorcandu’ne la discutia cu benzina sau diesel, eu sincer evit second-hand diesel. Prefer oricand o masina pe benzina aspirata la care riscurile sa se intample ceva sumt mult mai mici fiind motoare mult mai putin complexe si cu o intretinerea mai ieftina. Daca costurile ti’se par prea mari cu combustibilul, ulterior ii poti pune o instalatie GPL care costa in jurul a 2000 lei, dar cum spuneai ca oricum nu faci mai mult de 10.000km/an in cazul dieselului (care are intretinerea mai scumpa si iei mai scumpa si masina din start) nu vei face nici o branza si nici GPL nu se merita pentru ca amortizarea lui in conditiile astea s’ar face cam in doi ani, iar tu spuneai ca dupa perioada aia cam vrei sa iti iei altceva, desi cine stie … s’ar putea sa iti placa asta asa tare sa nu mai vrei sa o dai, vezi cazul meu cu Laguna. laugh

    In rest, in ce priveste valoarea de revanzare, prin traditie, masinile frantuzesti se devalorizeaza mult mai rapid decat cele nemtesti, dar ce nu inteleg multi este ca la o masina de 3-4 ani riscurile sa se intample ceva in perioada de utilizare sunt muuuuuuult mai reduse decat la o masina de 10-15 ani pentru ca vorbim de alta uzura, alt numar de kilometrii. Asa ca … visele alea cu imi recuperez mai bine banii, sunt si raman vise daca iei in calcul ca s’ar putea sa bagi in masina aia cat nu face. In plus de asta, niciodata nu vei plati intretinerea unei masini din segmentul de clasa medie cat pentru una din segmentul premium. In concluzie, masina nu trebuie vazuta ca o investitie pentru ca nu este o investitie (in afara de cele de colectie) ci doar un consumabil cu care iti faci treaba o vreme.

    Daca mai ai si alte intrebari, le astept sa le dezbatem.

    Bafta si ma bucur ca te pot ajuta! smile

    Răspunde
  28. Uite cum din nou imi schimb alegerea smile. Mai pus pe ganduri, benzina sau motorina? Dupa ce m-am sfatuit si cu cativa prieteni si am citit si pe net am inceput sa caut aceiasi masina dar pe benzina. Poate iti vine sa razi dar sa stii ca nici pe olx si nici pe autovit nu am gasit masini pe benzina.

    Stii cumva unde mai pot arunca un ochi pentru a vedea ceva preturi si dotari?
    Multumesc

    Răspunde
  29. Mai joaca’te un pic pe la ani, uite una care aparent e ok:
    https://www.olx.ro/oferta/renault-megane-euro-5-impecabil-2012-ID7pvoc.html#f22a88607b
    Desi e alba, e adusa din Germania, deci sansele de a fi taxi sau de flota s’au redus. Partea buna e ca are cea mai fiabila motorizare pe benzina de la Renault.
    Sunt putine pentru ca romanii au fixul asta cu diesel si aia care le aduc stiind asta, prefera sa aduca diesel, plus ca de dincolo sunt si mult mai ieftine avand mult mai multi kilometrii decat o benzinara. Incearca si pe lajumate.ro si carzz.ro
    Pana la urma, asta e … daca nu gasesti benzinara mergi pe un diesel, numai sa te asiguri ca are kilometrii putini si ca nu are probleme ca altfel o sa te rupa ulterior la bani … ca orice diesel.

    Sa iti fie de folos! Bafta! smile

    Răspunde
  30. Merci mult pentru link. M-am la ea, primul lucru, e alba-sotia ma omoara iar dpmdv vreau sa cel putin doua dotari, clima si varianta cu navigatia mare. Vin de la o masina cu aer conditionat si vreau mai mult de atat (nu vreau dublu clima sau mai stiu eu ce) si o masina ce are un casetofon pe caseta…sunt satul de radio smile.
    Nu vreau sa-ti ocupi timpul cu nevoia mea dar daca dai peste ceva bun, te rog nu ezita sa dai doar un copi paste pe forum si ma uit eu apoi la ea.
    Merci si zi faina!

    Răspunde
  31. Partea cu culoarea e cel mai greu sa o indeplinesti si zic ca aici se pot face oarece concesii daca in rest e ok, dar, tine de fiecare chestia asta.

    In ce priveste clima … fata de a.c. … diferentele sunt mai mult de nuanta decat de efect. Am avut masina si cu a.c. si cu clima automata si cu climatronic … actuala are clima automata … pe care sincer o folosesc putin inspre deloc pe modul automat din trei motive mari si late:

    1. Nu mi’se pare suficient de eficienta in modul auto mai ales cand este foarte cald afara;
    2. Si cel mai important este ENERVANTA crunt pentru mine unul datorita faptului ca in modul auto cupleaza cand are ea chef si iti e lumea mai draga, astfel ca e misto rau de tot sa fi intr’o depasire si pe jumatatea masini pe care o depasesti sa te trezesti ca iti intra clima si simti acel mic lag datorata conectarii compresorului! Personal pe mine unul ma scoate din minti chestia asta.
    3. Fiind o instalatie mult mai complicata care include si niste senzori destul de scumpi, riscul aparitiei unor defectiuni ulterioare destul de costisitoare este destul de mare. Ajunge sa ti’se buleasca vreun motoras de la clapete si o sa iti fi dorit sa fie avut doar a.c. laugh

    In ce priveste navigatia … aici vei avea o vesnica problema cu updatarea hartilor, mai ales fiind adusa de dincolo masina! De 100x mai bine pentru mine unul e varianta unui GPS clasic cu harti pe viata sau a unei tablete care face acelasi lucru!

    La partea audio … cu caseta nu mai gasesti ca dotare de la Logan incoace. smile

    https://carzz.ro/renault-megane-3-break-ca-nou-anunt_505463.html

    Sare din buget destul de mult, insa are pe ea tot ce s’a putut pune pe masina aia, si conform spuselor omului doar … 30.000km. Poate ca negociata bine reusesti sa o scoti la un pret decent, ia in condiderare faptul ca este si gata inmatriculata ceia ce te scuteste de vreo 300EU plus CASCO din spusele omului. Da’i un telefon … ca nu te costa nimic. smile

    Răspunde
  32. Salut, am citit o buna parte din tot ce ai scris tu Ice, plus comentariile si imi place cum relatezi ideile si cum incerci sa imparti cunostiintele tale cu altii, felicitari pentru acest lucru!

    Si ca fiecare de aici as avea si eu nevoie de un sfat legat de achizitionarea unei masini.

    Vreau sa imi cumpar in viitorul apropiat, in 2,3 luni o masina, fiind prima mea masina.Am un buget de pana in 6000euro si sunt indecis de ce as putea sa imi cumpar! Tin sa precizez ca as fi interesat sa fie pe Diesel masina, cam dupa astea m-am uitat pana acum
    La inceput eram pe A4 1,9diesel 2.0 2006+, apoi au inceput sa-mi placa A3-urile, mai un E90 320D, ba ca mi-ar place si golf V. golf VI etc pana cand am inceput sa le studiez mai bine si am ajuns la concluzia ca imi plac si Ford-urile si mai ales Mondeo MK4 an 2008++ cu motorizarea pana in 2.0 TDCI, nu vreau mai mare de atat!

    Ceea ce vreau eu sa stiu este o parere generala despre masina respectiva, despre firma Ford in general, despre intretinere, fiabilitate, in concluzie sa nu manance bani cu galeata dupa ce o cumpar!
    Precizez ca sunt student,as folosi-o destul de mult prin oras…dar nu as trece la o masina foarte mica doar pentru acest motiv! Imi plac masinile mari si spatioase….si vreau sa ma simt comod intr-o masina nu sa stau inghesuit!
    Astept te rog parerea ta despre aceasta masina si orice informatie care m-ar face sa o cumpar sau care m-ar face sa ma orientez si pe altceva!

    Multumesc!

    Răspunde
  33. Serban – bine ai venit pe aici si multumesc de aprecieri! smile

    Azi am condus un FORD FOCUS 2009 vreo 1400km sa ajunga in tara … sunt cam terminat dupa 24 de ore de drumuri si stress .. daca ai putintica rabdare, iti promit ca o sa incerc sa iti raspund punctual la intrebarile tale, amu … sunt prea obosit si am sa te rog sa ma intelegi! smile Daca e ok … sper ca maine sa apuc sa fac asta!

    Bafta si toate cele bune! smile

    Răspunde
  34. Ok nu-i problema multumesc frumos!
    Daca se poate sa imi spui cate ceva totusi despre Audi A3 2006++ Motor 1.9 diesel, A3 2.0 140CP sauu A3 2.0 170CP… sunt la acelasi pret cu Ford Modeo MK4 si nu stiu ce sa fac !
    Odihna placuta si ne auzim pe maine!

    Răspunde
  35. Buna dimineata!

    Cu nasul in cafea am sa incerc amu sa incropesc o oarecare opinie personala in functie de ce m’ai intrebat. smile

    Din start esti in cateva mari contradictii si anume:

    – Diesel/oras;
    – branduri premium/intretinere ieftina;
    – motor mare/intretinere ieftina;

    Despre avantajele diesel vs benzina poti citi aici avantaje/dezavantaje. Ca sa sintetizez din punctul meu de vedere, dieselul trebuia sa ramana in agricultura si alte masini industriale! laugh Pentru oras mai ales, recomandarea mea merge de departe inspre benzina, in oras cu un diesel o sa ai dureri de cap fara numar, mai ales daca iti iei o masina cu filtru de particule. Dieselul prezinta avantaje de consum doar daca faci multi kilometrii in afara oraselor in regim autostrada, in rest avantajul consumului mai mic devine null! Pe langa asta ia in calcul faptul ca o masina SH diesel adusa de dincolo are infinit mai multi kilometrii decat una pe benzina, chiar daca ceasul ala de bord iti arata altceva!

    Masinile grupului VAG (VW/AUDI/SKODA): o sa te suprinda opinia mea care este contrara cu a restului … dar eu recomand sa te feresti de ele! Intretinerea este premium (mai ales la AUDI) iar fiabilitatea nici pe departe conforma cu renumele, mai ales la modelele 2006 in sus unde mai degraba e un soi de ruleta! Sunt celebre la diesele VAG (mai ales cele de 2 litri) problemele cu injectoarele, turbina, pierderile mari de ulei, probleme cu volanta! Pe la Golf V-VI nu sunt de ignorat nici problemele cu rugina, mai ales la haion. Toate sunt probleme extrem de scumpe de rezolvat. Cateva confirmari ai aici. Pe langa asta, sunt niste motoare de conceptie antica (i’au si prins astia cu cioara vopsita la noxe) foarte zgomotoase si lipsite de cel mai elementar rafinament cum ar fi motorizarile diesel de la Renault de exemplu care iti dau impresia ca sunt mai degraba pe benzina decat pe motorina.

    O alta teorie contra diesel ar fi sa iei in calcul faptul ca li’se cam canta prohodul, multe orase europene incepand fie sa le taxeze ca la balamuc fie chiar sa le interzica in anumite zone. Si pe la noi se lucreaza deja la un proiect asemanator din cate se aude!

    Din lista enumerata de tine castiga Mondeo MK4, dar ferestete de dieselul de 1,8 litri la care problemele cu volanta si turbina sunt celebre! Mie unul nu imi plac mai ales la interior unde au o consola de bord extrem de incarcata si comenzi dispuse cel putin ciudat. De zgomotoase sunt aproape la fel de zgomotoase ca si VAG, pe mine unul m’a terminat Fordul ala ce l’am condus ieri, de la care inca imi zumzaie urechile. laugh

    No cam asta ar fi … ca raspuns la ce ma intrebai pana aici. Daca mai sunt si alte intrebari, scrie’le te rog si incerc sa iti raspund cand pot si cum pot. Bafta!

    Răspunde
    • Multumesc, eu am deja doua, sa fiu eu sanatos, aveam pe aici un baietas care e chitit pe un Ford Focus adus de la nemti, i-am gasit eu unul prin Cluj de 6000, da nu, vrea adus proaspat musai de la nemti….

      Răspunde
  36. Salut, ma bucur ca am gasit blogul tau, e foarte fain structurat si detaliat, am zis sa iti cer o parere pt achizitia unei masini smile

    Am condus o multime de masini de-a lungul timpului si imi place sa cred ca ma pricep, dar in ultima vreme din cauza atator optiuni pe piata parca e tot mai dificil de luat o decizie…

    Nu am fost niciodata fan masini VAG (desi am condus 3 generatii de Passat si un Golf, Skoda Octavia 2 si 3-ul din 2014, si foarte putin timp, un Rapid, dar toate pt ca erau masini de firma). Pe plan personal, am avut de-a lungul timpului modele Opel, un Avensis, un seria 3, un Suzuki. Despre masini italiene nici nu poate fi vorba, despre Citroen-Peugeot-Renault sunt destul de rezervat. Am condus, dar fara prea mari concluzii… E timpul sa iau iar o masina personala si efectiv nu reusesc sa ma decid, desi in trecut nu am patit asa ceva :))

    Revenind, uite cam care ar fi cerintele:
    – tind sa inclin spre marci asiatice, in ultima vreme am citit si auzit de la posesori numai de bine; dincolo de fiabilitate, ma ingrijoreaza doar costul intretinerii ulterioare (piese), pentru ca sunt modele relativ noi multe dintre ele si inca e putina informatie pe tema asta
    – sa fie clar masina sh dar nu mai veche de 3-4 ani si nu mai mult de 100.000km (ca sa nu pierd bani cu procentul de depreciere normala la orice masina, nu as lua noua niciodata)
    – as lua doar masina cumparata initial din romania de la reprezentanta de noua (istoric de service clar, datorita garantiei, km reali); stiu cum se aduc masini de afara si e o loterie groaznica
    – am un buget flexibil intre 6000-12.000 euro
    – fac cam 15.000km/an, dintre care 80% in oras
    – prefer motoare sub 2000cc datorita taxelor si consumului, evident
    – oscilez intre berlina si poate un SUV compact, desi nu stiu daca e doar fudulie sau chiar are sens pt oras un SUV
    – sunt atent din fire cu taxele, consumul si costurile de intretinere ulterioara, deci caut un echilibru intre o masina decenta ca marime (am 1.90 si 90kg :)) si costuri de intretinere, ca altfel as fi luat o buburuza si asta era.
    – circulam 1-2 persoane de obicei, rar 3-4. De carat chestii cu ea, tot asa, destul de rar, in afara de cumparaturi zilnice.
    – clar m-as gandi la KIA, Hyundai, Honda, Toyota, in zona asta, Avensis-ul si Suzuki nu mi-au facut niciun fel de probleme in trecut
    – mereu am vandut masinile cand deja isi spuneau varsta sau daca au fost accidentate, nu le-am schimbat de amorul artei sau de plictiseala
    – inteleg prea bine ca masina e facuta sa te duca din A in B (latura mea realista), dar parca as vrea-o si cu o personalitate mai puternica de data asta smile nu intentionez sa o schimb neaparat in cativa ani, putem imbatrani frumos impreuna, dar valoarea de revanzare e importanta cat de cat..

    Cam astea ar fi gandurile mele, oscilez la cateva modele, am facut cateva drive teste, m-am intalnit cu cativa proprietari. Din pacate nu am mai intalnit o masina de care sa ma indragostesc din prima, ci mai degraba primeaza logica si nivelul de cheltuieli ulterioare (daca nu ar fi asa, multi ne-am lua seria 7 sau clasa S cu bani putini si apoi sa nu avem bani sa o intretinem corespunzator :))

    Multumesc mult de timp

    Răspunde
  37. Salutare domnule Alex si bun venit pe aici!

    In primul rand multumesc de aprecieri! smile

    In al doilea rand, am sa te rog sa imi acorzi un pic de timp sa iti pot raspunde la intrebarile tale pe masura lor, pe cat de detaliat si priceput pot. smile

    Multam, revin in curand! smile

    Răspunde
  38. Si am revenit …

    Experienta ta buna cu marcile asiatice este justificata de faptul ca sunt niste masini cu o fiabilitate foarte ridicata mai ales daca vorbim de japoneze, desi nici koreenele nu sunt mai prejos cu toate ca sunt ceva mai fragile. Desi se strica mai rar, partea proasta este data de costurile de intretinere pentru ca mare parte a pieselor de schimb sunt importate din afara zonei EU, deci automat sunt mai scumpem, mai ales subansamblele.

    Ca branduri, cea mai tapana masina mie unul mi s’a parut Toyota Avensis. Sunt ele ceva mai uratele dar sunt construite ca un tanc, tapene si durabile. La banii pe care esti dispus sa ii investesti te incadrezi la o Toyota Avensis III (2013-2014) eventual sa cauti una cu motor pe benzina de 1,8 litri pentru taxele mai mici.

    Eu sa ma banii tai, sa vreau sa imi iau masina, ca sa o folosesc mai mult in oras, sa consume putin si taxele sa fie mici inspre deloc, mi’as alege de departe PRIUS Hibryd cu garantie de un an! smile Sunt ok aia care le vand ca firma, ii stiu de multa vreme si desi exista o oarecare spaima la hibrydele alea, nu e dracu atat de negru cum pare, ba dimpotriva, bateriile alea fiind garantate de Toyota 300.000km, nu prea ai treaba cu ele si nici cu masina in rest, si crede’am ca dorind sa imi iau la un momendat am studiat de mi’au sarit capacele. smile

    In rest in ce priveste modelul, din punctul meu de vedere ca masina de oras, SUV fie el si compact este un nonsens! Berlina este suficienta.

    Răspunde
  39. Multumesc mult pentru raspuns, pe lista scurta, sa ii zicem asa, au cam ramas variantele astea: Opel Astra/Insignia (mai degraba a doua, pt aspect, finisaje, confort), Hyundai i30, Toyota Corolla/Avensis (din motivele pe care le-ai enumerat si tu) si in final… Citroen C4 (am condus si mi se pare o masina corecta din toate punctele de vedere). Clar benzina preferabil, un 1.6, maxim 1.8. As fi curios ce parere ai despre Insignia/i30/C4, daca ai timp candva. Din toata documentarea de pana acum, Insignia sunt o multime la vanzare, piesele am inteles ca sunt decente dpdv pret, insa la fiabilitate e oarecum ruleta ruseasca, am intalnit cativa proprietari care au avut probleme la cutie si la echiparile diesel. Despre i30 nu stiu foarte multe, despre C4 doar ca ofera un super raport pret/dotari si ca e confortabil…

    Răspunde
  40. Ok, sa le luam pe rand:

    Insignia – ok motorizarea pe benzina, dureri mari de cap motorizarea Diesel care este de origine FIAT, nu as recomanda asa ceva, mai ales la modele dupa 2010 unde Opel a recunoscut ca are mari probleme mai ales cu motoarele de 2 litri, rechemarile in service fiind fara numar. In ce priveste motorizarile pe benzina, atentie la ce alegi, este o masina grea (~1,7tone) parerea mea ca e necesar macar un 2 litri Turbo pentru a nu suferi din cauza submotorizarii mai ales cand masina este incarcata. In rest e o masina decenta, desi consola aia de bord e mult prea incarcata pentru gustul meu.

    I30 – nu e o masina rea, in general destul de fiabila, baiul ramane doar la piesele de schimb, problema de care sufera orice asiatica. smile Desi sunt ok, pe mine nu prea m’au convins inca, multe din tehnologiile prezente pe ele functionand destul de ciudat, de exemplu asta iarna cu o Elantra din 2013 eu nu mi’am dat seama care e diferenta dintre a o conduce cu ESP activat, sau dezactivat … adica mai exact, desi teoretic functiona ok, se aprindea si martorul in bord ca ar fi „intrat” … eu sincer, nu am simtit vreo diferenta cu el dezactivat. laugh

    C4 – sunt masini decente, confortabile (ca orice frantuzoaice) materialele sunt de buna calitate, finisajele decente, destul de bine accesorizate din standard, motorizarile PSA sunt destul de fiabile fiind prezente pe foarte multe alte masini (Ford, Volvo, Mazda, Peugeot, Citroen) mai ales 1,6HDI, un motor bun cu un consum de invidiat daca a fost bine intretinut. In ce priveste benzina, probleme multe nu sunt (in afara de alea comune si pe la restul cum ar fi bobinele de inductie exemplu) motorizarea de 1,6 litri/120CP aspirat fiind suficient pentru o masina din segmentul compact.

    In rest, in ce priveste Citroen, si asta ca si Renault e de doua feluri: iti place de inebunesti sau nu ai ochii sa le vezi! Eu unul m’am indragostit de frantuzoaice si sincer, nu ma mai vad prea curand la volanul unei nemtoaice, eventual mi’as lua o japoneza daca ar fi sa schimb ce am acum, dar de gand nu prea am. smile

    Răspunde
  41. Buna ziua,

    Am citit cu mare interes toate articolele si postarile.

    Sunt interesat de un Juke, pana in 9000 euro. Ce parere aveti? Ma refer la fiabilitate, eventuale probleme cunoscute, etc.

    Nu as vrea sa discut design-ul… cand vb de Juke, il iubesti sau il urasti.

    Eventual daca ma puteti ajuta cu o alta propunere alternativ.

    Multumesc

    Răspunde
  42. Ziua buna si multam in primul rand ca mi’ai citit postarile! smile

    Nissan Juke … da, este genul de masina pe care il iubesti sau il urasti … de aceea nu vom discuta de design ci strict de masina. smile

    Din punctul de vedere al fiabilitatii este un Nissan, adica masina japoneze cea ce direct ne duce cu gandul la fiabilitate. smile Ca motorizari, tehnologia lor este impartita cu cei de la Renault (Nissan face parte din Grup Renault) si in general sunt motoare destul de ok. Daca vrei diesel o sa ai parte cam de acelasi motor care este si la masinile Renault, respectiv 1,5dci@110CP care este un motor ce si’a dovedit fiabilitatea in timp si beneficiezi si de un consum foarte, foarte bun. Motorizarile pe benzina sunt tot de origine Renault, sunt cele de 1,6L clasice (aspirate) de 115/117CPCP si Turbo de 190CP. Ti’as recomanda varianta aspirata pentru fiabilitatea ridicata, consumul mai redus si lipsa de probleme ce pot aparea cu turbina, motorizarea nu este impresionanta insa este foarte bine ajutata de superba transmisie (tractiune 4×4 Nissan Torque Vectoring) ce are la baza si o cutie foarte bine etajata de la Nissan, capitol la care sunt maestrii.

    Ca si probleme … nu are ceva iesit din comun, in general proprietarii lor din cate am mai discutat sunt destul de multumiti.

    In rest … ca la orice japoneza, elementele de caroserie si accesoriile te ustura rau la buzunare fata de o europeana.

    Sper ca ti’am putut fi de folos. smile Daca mai ai alte intrebari le astept. smile

    Răspunde
    • Mulțumesc pentru răspuns.
      Sunt in dubii intre 1,5 diesel sau benzinarul de 190 cp.

      Strict din punctul de vedere al fiabilitatii ce ar fi ok sa aleg, diesel-ul sau benzinarul de 190. Nu din punct de vedere al consumului,
      doar ca potentiale probleme.
      Stiu ca diesel-ul de 1,5 e f bun, dar ma gandeam la surplusul de putere al celor 190 cp.

      Răspunde
  43. Benzinarul de 190CP este de departe alegerea corecta din orice pozitie daca nu te intereseaza consumul care nu este unul modest deloc, in urban incadrandu’se la modul realist undeva pe la vreo ~12-13% in extraurban in jur de ~8-9%! In rest ca si confort/putere nu incape loc de discutii! Ca si fiabilitate este ok, motorizarile astea sunt prezente pe mai multe modele Nissan si nu sunt raportate mari probleme.

    Răspunde
    • Mulțumesc frumos pentru răspuns.
      Care ar fi o eventuala alternativa?
      Ma refer la un crossover inchegat, nici mare nici mic, motor decent ca si putere si care sa se incadreze in bugetul meu de maxim 9000 euro?

      Răspunde
    • Bună seara,

      Am revenit si am nevoie de ajutor…

      Am gasit un Juke in Bucuresti. Doar ca e benzinarul de 1,6 si 117 CP.

      Puteti sa ma ajutati, oare e cunoscut motorul asta la Nissan?

      Masina are pana in 130 k, km.
      Am cerut detalii istoric, sper sa fie cu noroc.
      Orice comentariu/ajutor imi este cu folos sa nu ma tepuiesc…
      Seara buna

      Răspunde
  44. Amu sincer vorbind la banii aia daca cauti bine te poti alege si cu un Duster bunicel care este net superior mai ales din punctul de vedere al utilitatii fiind mai mare decat Juke. La Duster beneficiezi de o intretinere mult mai ieftina, piesele fiind de origine indigena.

    In banii aia te’ai apropia si de un Qashqai in stare buna, un soi de frate mai mare a lui Juke; Subaru Forester; Honda CR-V; Hyundai Santa Fe; Kia Sorento … variante sunt destule, depinde acum de ce pretentii ai tu (an de fabricatie/dotari/pentru urban/extra urban, etc smile ) si cam ce vrei mai exact. smile

    Răspunde
    • Mulțumesc frumos.

      La Duster ne-am gandit si noi, insa nu ne place interiorul…
      Ne dorim un crossover mititel si cu un motor decent. Sper ca Juke sa fie o alegere buna si sa gasesc si pe aproape.
      Am vazut ceva pe la Oradea in bugetul meu, dar e cam departe de mine. Eu sunt din Targoviste.
      Daca aflati vreun Juke cu navi mare alb sau rosu in bugetul meu, prin apropiere, nu ezitati sa imi spuneti.
      Multumesc inca odata.

      Răspunde
  45. Interiorul de la Duster se cam incadreaza in ce se face si in rest, modelul facelift este chiar decent daca il iei in varianta fulloption, iar Infotainmentul ala e absolut genial de simplu si util, dar … voi stiti mai bine ce va place, nu ma pot eu pronunta. smile
    Logan …

    Juke …

    Sa fiu sincer mie imi place mult mai mult Duster, dar cum ziceam e vorba de gusturi. Ca idee, cam acelasi interior ca la Juke va fi pe Duster 2018 din cate am vazut prin pozele spion. smile

    Ca sa gasiti ceva pe placul vostru o sa dureze ceva vreme, dar cu rabdare o sa gasiti pana la urma. Din pacate in zona aia nu am forte multe cunostiinte, dar daca aflu ceva cu placere! smile

    Răspunde
  46. Acelasi motor il am eu pe Laguna sub brand Renault, diferenta este ca are doar 110CP, cei 7 cai in plus de pe Juke/Laguna 3/Megane 4 si mai apare si pe Almera, platforma comuna cu Laguna 2, sunt dati de o fulie defazoare care a fost problematica la inceputuri (motoarele de 113CP) dar rezolvata ulterior la motoarele de 115/117CP.

    Ca motor: fiind unul harsit de prin 2000 incoace si dezvoltat in comun cu Renault, este recunoscut ca un motor foarte fiabil si economic (vezi aici cat de economic), fara a suferi de mari probleme in timp! Am meu sub sigla Renault are acum vreo 187.000Km si merge ca un ceas elvetian fara a consuma nici o picatura de ulei. Ca motor sa nu te astepti la cine stie ce performante sportive, dar este un motor decent, Laguna 2 a mea are aproape 1300Kg si pentru mine unul a fost suficient pana acum. La Juke e si mai ok, pentru ca beneficieaza de acea superba transmisie de la Nissan care il ajuta foarte mult fiind foarte bine etajata!

    Ca probleme: cele mai mari pe care le poti intalnii sunt la bobinele de inductie care insa se inlocuiesc usor si sunt ieftine (vezi aici cat de ieftine), vezi aici despre ce este vorba. De asemenea mai pot aparea probleme la clapeta de acceleratie care in timp necesita o curatare. In rest, nu sunt semnalate belele mari, cum ziceam este un motor fiabil care inca se monteaza in momentul de fata atat la Renault cat si la Nissan din aceste considerente! smile

    La ce sa fi atent am scris in postare, in mare enumerand: nu motor spalat, nu fluide curse, nu zgomote ciudate. In Bucuresti daca ai nevoie te pot pune in legatura cu un baiat (lucreaza la reprezentanta Renault-Nissan) care sa vina sa puna CANClip’ul pe ea si sa iti ofere o diagnosticare.

    Concluzie: este motorul ce ti l’as recomanda, asa cum am facut’o din start! smile

    Răspunde
    • Mulțumesc mult pentru tot ajutorul si disponibilitatea.

      Exact asta am mai citit pe forumuri, faptul ca motorul poate parea un pic lenes. Insa am inteles ca pe modul sport se comporta mai bine.

      Astept raspunsul dealer-ului in ceea ce priveste istoricul pe documente al masinii si apoi vad cum fac sa „ma vad cu masina”.

      Mulțumesc inca odata!!!

      Răspunde
  47. Cum am spus: nu te astepta la performante sportive, dar la cele 1,1 tone cat are masinuta aia (a mea e mai grea cu 200Kg) se descurca mai mult decat onorabil ajutat de aceea transmisie de la Nissan. smile In rest, este mult mai ieftin la intretinere, ca exemplu, uite cat costa o bobina de inductie pentru 1,6 litri aspirat si uite cat costa una pentru 1,6 litri Turbo. smile E doar un exemplu. smile

    Mi’a facut placere. Daca te mai pot ajuta cu ceva, sau ai nevoie de omul de legatura pentru diagnoza te rog sa imi spui si rezolvam! smile

    P.S. Legat de lenes … multi nu stiu sa conduca motorizarile cu 16V! Motoarele astea sunt de turatie, cuplu ai la 4000rpm, caii la 6000rpm … in concluzie, daca schimbi ca bosorogul la 2000rpm … la ce te astepti? smile

    Răspunde
  48. Ca ultim sfat amical: sa nu uiti de prima regula, aia cu entuziasmul! E foarte importanta! smile Incearca sa te pastrezi cat de limpede poti cand faci alegerea! Cu inima ai ales deja modelul, de acum alege cu mintea in asa fel incat sa existe un echilibru intre ele, adica sa fie si ce ti’a placut da si ok! smile Inainte sa dai banii din mana verifica totul cu atentie dupa descrierea de mai sus si daca esti sigur ca totul e ok … posibil sa iti fi gasit aleasa, daca nu, treci peste si dute sa vezi si alte masini! smile
    A … si nu uita, negociaza la sange, oriunde mai e loc, fie si de un plin de benzina!
    Mult succes! smile

    Răspunde
    • Mulțumesc mult.
      D-asta imi este si mie teama. Ma incant relativ repede si sunt si un pic nerabdator, mai ales ca nu sunt multe optiuni pe piata in bugetul meu…
      O sa incerc sa fiu cat se poate de obiectiv.
      Seara buna

      Răspunde
    • Am revenit, mai mult retoric… sunt total nehotarat.

      Masina are ceva elemente revopsite si deasemeni mici zgarieturi, adica necesita eventuale revopsiri.

      Momentan am doar foto, n-am avut timp sa merg sa o vad.

      Are carte service, inmatriculata, primul proprietar in Ro…

      Sunt debusolat….

      Repet, e un post retoric, nu stiu ce sa intreb, e o decizie personala. ☺

      Răspunde
    • Am revenit ☺

      Inca n-am achizitionat niciun Juke, dar sunt f aproape de a o face.

      Sunt 80% decis sa cumpar un Dig Turbo benzina de 1,6. Ce parere aveti despre motorul acesta? Nu ma refer la consum. Doar ca fiabilitate si riscuri…

      In alta ordine de idei, ce acte trebuie sa ma asigur ca primesc de la proprietar, in afara de actele masinii.

      Zi frumoasa

      Răspunde
  49. Ce inseamna elemente revopsite si care au fost motivatiile celui care o vinde?

    Ce inseamna zgarieturi si cat de adanci sunt? Daca sunt doar superficiale este posibil ca alea sa iasa la un polish profesional destul de simplu! Daca ai nevoie de o verificare de genul asta, te pot trimite tot in Bucuresti la un baiat sa o vada si sa iti ofere o opinie, lucreaza la un atelier de polish profesional, iti poate face eventual si o oferta sa ti’o puna la punct sa vezi daca iti convine.

    Eu incerc sa te ajut cat pot … sa imi spui numai daca am cu ce! smile

    P.S. Masina SH perfecta nu vei gasi! Pe ici pe colo va trebui sa faci concesii, cum am scris in postare, poti accepta pe ici pe colo cate un element vopsit cu conditia ca lucrarea sa fi fost facuta bine atat la suprafata cat si dedesupt. E tare greu sa gasesti o masina cu vopseaua originala si fara probleme de genul asta pe principiul: exista doua tipuri de masini: alea lovite si alea care nu au fost inca. smile Cu toate astea nu trebuie sa te grabesti si nici sa te arunci. Eventual mai renunti la culoare sau alte minuni decat sa iei una cu culoarea care iti place, navi mare sau alte avioane si cu probleme.

    P.S.2 Ai ceva poze cu elementele vopsite si zgarieturile sa dau si eu o geana cat de cat? Daca da, incearca sa le pui pe adresa de email de la contact.

    Răspunde
    • Incerc sa adaug fotografiile, sper sa reusesc.

      Elemente revopsite destul de multe: ambele bare, aripa, portiera. Mi-a spus ca nu ar avea si kit, indreptari tabla, etc.

      Mi-a spus ca zgarieturile nu ies la polish.

      Masina e revanduta de un dealer din Buc, nu stiu daca e ok sa ii dau numele.

      Răspunde
  50. Ok, m’am uitat peste poze, in aparenta nu sunt probleme grave, singura care ar necesita atentie este aceea de pe o usa (din cate mi’am dat seama) care este pana la tabla, in rest, cea de pe spoiler sau restul de zgarieturi nu sunt problematice ca si rezultate in timp. Ceva ceva, mai iasa din ele la polish, nu de tot insa din cate am vazut eu se mai pot stompa cat de cat mai ales daca intra putin in ele. Asta ar fi cum ar fi, dar partea cea mai ciudata este reprezentata de acele foarte multe elemente vopsite de care povestesti, pentru care nu gasesc explicatii de ce au fost vopsite daca masina nu a fost lovita?! Ambele bare si fata si spate? Pai asta inseamna ca a avut accident si in fata si in spate, sau?? Mie unul nu prea imi e clar deloc, de ce ai vopsi un element daca zice ca nu a suferit si reparatii majore? Vopsitul nu este foarte ieftin, sa dai o vopsea doar pentru vreo zgarietura superficiala … hmmmmm, nu stiu ce sa zic.
    In final … decizia iti apartine tot tie. Si eu cand am cumparat masina mea, avea o lovitura usoara la pragul de langa aripa spate si putin pe usa. Am trecut peste cand am vazut ca nu fusese reparata ci lasata asa cum erau, fiind afectata doar foarte usor si superficial vopseaua care era originala, am ales sa imbrac ambele parti in fibra de carbon. De asemenea pe ici pe colo mai avea si are zgarieturi superficiale care nu afectau insa integritatea elementului … deh, masina SH. Am fost bucuros de vopseaua originala, restul le’am mai scos la polish si le’am mai corectat pe ici pe colo, decat sa ma apuc sa o vopsesc si sa fac mai rau ca vopseaua aia niciodata nu ar fi mai fost ca aia de fabrica.
    In final ai doua variante mari si late:
    – faci un drum pana colo sa vezi cu ochii tai si eventual te duci sa vada si prietenul meu despre ce este vorba cu ochii de specialist;
    – o lasi balta si mai cauti.
    A treia varianta nu prea exista. smile

    Răspunde
    • Mulțumesc pentru răspuns.

      Asa e, astea sunt variantele. Asa e, decizia e la mine…
      Grea decizie. Nu-mi permit nici sa astept prea mult. Am vb deja sa dau masina actuala.

      Mda, astept sa vad ce scrie si in cartea service si o sa iau o decizie.

      Seara frumoasa ☺

      Răspunde
  51. Din cartea aia service iti poti face o oarecare vaga idee, dar sa nu crezi 100% povestile din ea care pot fi multe si marunte. Daca mai ai intrebari … pe aici ma gasesti! smile
    Bafta si o seara faina!

    Răspunde
  52. Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat sau o părere despre achiziționarea unui automobil. Mai exact dispun de un buget de aproximativ 15000 euro și mi as dori un autoturism second gând nu mai vechi de 2014 care sa se încadreze in acest buget. Eu din cercetările făcute m am oprit la jn audi a3 Limousine ( nu sportback)cu kit de s-line din 2015 și ma gândeam la motorul 1.8 TFSI sau acel 1.4 TFSI. Ce părere ai ? Îmi poți recomanda și altceva in același buget? Menționez ca nu am copii încă dar intenționez sa păstrez mașina pentru câțiva ani buni minim 5. Am ales aceasta mașina pentru calitatea materialelor spațiul din interior motorul pe
    Benzina destul de bun din ce am înțeles. Mulțumesc anticipat.

    Răspunde
  53. Seara buna!

    Nu sunt un fan al masinilor VAG, dar voi incerca sa iti raspund punctual la intrebarea ta.

    Pentru modelul ales de tine, 1,4 litri este prea putin, cu alte cuvinte masina este submotorizata, 1,8 litri in schimb este mai satisfacator. Ca intretinere, este o masina scumpa si nu straluceste nici ca fiabilitate, ca dealtfel cam toate masinile de la VAG din ultimi ani. In banii aia sincer ti’as recomanda de departe o japoneza hybrid care este net superioara atat ca tehnologie moderna cat mai ales din punctul de vedere al fiabilitatii.

    Personal balesc dupa un Citroën DS5 Hybrid 4 … o masina aflata la ani lumina de ce vrei tu si care s’ar incadra in bugetul tau. smile

    Discutia este deschisa, daca mai ai alte intrebari le astept si voi incerca sa iti raspund in limita timpului disponibil cat de repede pot! smile

    Răspunde
  54. Mulțumesc pentru răspuns.Mărturisesc ca sunt total pe lângă când vine vorba de Citroën. M am uitat la niște review-URI și interiorul deși e plin d etehnologie nu prea e pe gustul meu e puțin prea plină de butoane. Ma atrage mai mult un aspect mai simplu oarecum conservator. E vorba doar de gust nu contest calitatile mașinii recomandate de tine dar nu e pe gustul meu. Poți sa spui ca sunt snob dar acestea sunt gusturile mele. smile oricum sunt surprins de câta tehnologie au reușit sa adune intr o mașina de bugetul asta.
    Între timp am văzut și eu ca modelul de1.8 TFSI e mai indicat. Dacă îmi poți spune mai multe la ce sa ma aștept ce sa verific cu atenție. Mașina vreau sa ma duc sa o cumpăr din Germania.

    Răspunde
  55. Citroen a fost mereu vizionar, masina asta nu face deloc expeptie, treaba aia cu „Citroën, creative technology” nu e chiar doar slogan, uite cateva doar din inovatiile aduse …

    In concluzie, nu e nimic neobisnuit pentru un Citroen sa aiba atat de multa tehnologie la purtator. smile

    Pe de alta parte, nu e vorba ca ai gusturi de snob sau de altfel, ai gusturile tale si trebuie respectate! Si eu sunt adeptul masinilor cu o plansa de bord cat se poate de curata si compacta, de aia poate mi’a si placut mult de tot masina pe care o am acum …

    Revenind la ce te intereseaza pe tine. In primul rand daca mergi in Germania dupa masina uita toate lucrurile alea cu oameni cinstiti si onesti, bla, bla, bla, bla. In mare parte cei care vand in Jermanica masini sunt turci sau alte nationalitati conlocuitoare care vor fi la fel de dornici ca si romanii sa iti dea o teapa! Nici nemtii sa nu crezi ca se dau in spate de la asa ceva, in concluzie, prima regula este sa fi cel putin la fel de atent ca si prin Romanica!
    Nu pleca din Romania dupa ea doar in baza unui anunt pe net sau ca ai vorbit cu cineva la telefon! Cauta mai multe masini in zona aia unde te duci pentru ca atunci cand ajungi s’ar putea fie sa „nu mai gasesti masina aia” dar sa aiba una mai scumpa … fie chiar sa o vanda intre timp si sa ramai cu datul din buze.
    Nu cumpara de acolo o masina la atatia bani fara a avea un istoric clar al ei. Cerei si pe masa si pe taicasu, verifica actele atent, nu cumpara masina fara TUV si numere de tzol.
    Pe la verificare caroseriei respecta regulile de mai sus si la motor la fel. Mai mult de atat nu prea ai ce, o sa cam tina de noroc. Fiind motoare TFSI te poti astepta la surprize de genul: pompa de inalta presiune/injectoare/turbo. Sa fi atent la cum se aude turbina, in teorie nu trebuie sa suiere cand o accelerezi. O turbina care suiera zgomotos e pe moarte si ieftina nu e. De asemenea sa fi foarte atent la elementele de suspensie, cum ar fi bratele sau telescoapele sa fie cat de cat ok pentru ca sunt crunt de scumpe daca va fi nevoie sa le inlocuiesti. Nu ti’as recomanda sa iti iei faruri/stopuri cu led, daca gasesti fara led cu atat mai bine pentru ca la schimbarea lor ulterioara (cu tot cu far/stop) or sa iti cam dea lacrimile si nici extrem de fiabile nu sunt.

    Oricum … acum cand ma gandesc la banii aia pe care vrei sa ii dai pentru o rabla SH fie ea si (h)Audi laugh, eu unul sincer, mi’as cumpara masina noua din toate pozitiile! La banii aia gasesti o gramada de masini noi mai mult decat decente, iar faptul ca e noua iti aduce linistea garantiei si a faptului ca nu te poti alege cu o teapa de zile mari. La varianta asta te’ai gandit?

    Răspunde
  56. Mulțumesc frumos de opinii.
    M am gândit și la o mașina noua. Dar in banii ăștia nu prea am văzut ceva decent. Poți sa mi recomanzi ceva in bugetul meu.

    Răspunde
  57. Luand in calcul ala 15.000EU la care ai mai pune inca 1.000EU cat te’ar costa drumul, plus taxele plus alte alea, te’ai incadra la noul Hyndai Elantra de exemplu, o masina super tare si fiabila. Eu unul nu m’as feri nici de oferta celor de la Dacia, in banii aia iti iei un Duster nou de toata frumusetea. Tot in banii aia iti gasesti un Renault Megane/Captur din noua generatie care arata bestial si sunt si foarte interesante ca masini. Peugeot 2008SUV e iarasi o varianta, VW Jetta la pret bun mai ales daca iti iei un cupon rabla … si de ce nu noul Ford Focus, motorul ala de 1 litru e genial la ei, are fratele meu asa ceva.
    Cum am mai spus, eu nu as da nicidoata atat de multi bani pe o masina SH care oricum in maxim 2 ani va ajunge la maxim jumatate din valoarea initiala si e deja batranica bine. Daca tot esti dispus sa dai atatia bani, eu unul as mai taia din pretentii pe ici pe colo, as mai face niste compromisuri si la banii aia mi’as cumpara o masina nou-nouta la care sa am linistea garantie.

    Cu placere! smile

    Răspunde
  58. Hehe, ma bucur ca ai revenit! smile Ieri am vazut un Juke si ma gandeam la tine. smile

    In ce priveste acea motorizare: este una ok, dar foarte pretentioasa si putin cunoscuta ca belele fiind una destul de noua si rara mai ales pe la noi. In principiu Direct Injection Gasoline (DIG) Turbo Engine, este in genul TFSI de la VW, adica motoare cu injectie directa, supraalimentate. Problemele ce pot aparea sunt comune la toate: pompa de inalta presiune si injectoarele, in mare parte datorita combustibilului prost si bineinteles turbina, in mare parte datorita exploatarii necorespunzatoare, mai ales daca masina este folosita multa vreme in mediul urban. Toate astea in caz de de belele, reprezinta o cheltuiala de la mare in sus, de aia asigurate ca de la bun inceput iei un motor bun ca altfel o sa iti plangi de mila. O alta belea cu care te vei confrunta e pe partea de service-reprezentante unde iti vei repara masina tocmai ca nu multi se baga la motoarele alea. Din pacate, in Romania de service’ul Nissan-Renault se plange multa lume, desi nici la altii nu e cu mult mai bine.

    In rest sa te astepti si la consum sanatos, mai ales in mediul urban.

    In rest, iti doresc sa faci o alegere buna si astept noutati!

    Bafta! smile

    Răspunde
  59. Juke, interesanta alegere, curajoasa, oricum e o masina deosebita, care atrage atentia. Am avut o experienta cu o astfel de masina am stat in spate laugh , din pacate nu prea e loc daca ai 1,85 sau mai mult, in rest ce a zis ICE e punctat perfect.
    Dupa parerea mea e o masina de imagine, emana tinerete si energie, nu poate fi in niciun caz o masina de toata ziua sau de familie. Daca esti o fire pragmatica sigur nu ai ce face cu Juke. Sfaturi nu dau, gusturile nu se discuta si e placerea fiecaruia de a conduce o masina cel reprezinta.

    Răspunde
    • Mulțumesc pentru răspuns.

      Cum as putea sa stiu ca este un motor bun?

      Masina are 140k km, achizitionata din Ro de la reprezentanta.
      Are istoric revizii service, fara alte interventii.
      Orice ajutor e binevenit.

      Zi frumoasa

      Răspunde
  60. Te poti duce la un service autorizat si sa-l pui pe tester, cred ca e singura chestie reala. Desigur service-ul il alegi tu si nu vanzatorul pentru a fi sigur ca nu exista o intelegere anterioara.

    Răspunde
  61. In completare, cum ziceam: te pot ajuta pro-bono cu un asemenea om (in BUCURESTI) care sa iti puna testerul pe masina, plata fiind la el, nu la mine. In rest tine minte un lucru:

    – oricati mecanici ai duce, orice masina ai lua SH, e ruleta ruseasca! smile Asculta motorul, urmareste ce am scris eu pana aici, dar, nu poti avea pretentia si la ieftin si bun si ce „fumuri” avem cand vorbim de SH smile Motorul ala este unul ok in principiu, dar sa fi totusi pregatit cu bani in functie de pretentii si mai ales sa stii ceva de la mine:

    Rari sunt aia care vand masini ok ca sunt satui de ele, cei mai multi o fac ca nu si’le permit si au aflat asta cand au avut de ales intre sa le vanda sau sa le repare!

    Regula asta se aplica (in 90% din cazuri) la masina ce ti’o doresti tu, pentru ca modelul ala e PREMIUM nu de om sarac! smile

    Răspunde
  62. Oricand cu placere! Sper ca ai inteles faptul ca oricat de „dure” sa directe par, nu sunt rautacioase si nici cu vreun interes ascuns, ci doar sincere in masura priceperi ce nu pretind ca e absoluta! smile

    Răspunde
  63. Stimabile ai zis-o adanc p’asta
    „Rari sunt aia care vand masini ok ca sunt satui de ele, cei mai multi o fac ca nu si’le permit si au aflat asta cand au avut de ales intre sa le vanda sau sa le repare!”
    E o regula de aur, cand vezi o masina aparent super, la un pret de chilipir, sa zicem, trebuie sa te intrebi; „De ce dracu vinde asta masina?” , s-a plictisit de ea?

    Răspunde
  64. Treaba asta e mai degraba din experienta decat din putul gandirii! laugh

    Regula asta se aplica cam peste tot, dar MAI ALES la masinile premium la care si intretinerea ulterioara e tot la fel! In concluzie, masinile astea se cam vand cand vine vremea unor reparatii scumpe datorita uzurii normale sau mai putin normale. De aia eu mereu i’am sfatuit pe toti ca la masinile SH sa se uite pana in limita a 5.000EU, de acolo in sus deja ai cam avea bani de o masina noua, care chiar daca e mai modesta, nu o sa iti rupa dupa aia nici buzunarele si nici cardul. Amu, no … fiecare stie ce si cum e mai bine pentru el, asa cum scriam mai sus, nu am pretentii ca opiniile mele sa fie luate ca adevarul absolut. smile

    Răspunde
  65. Salutare! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, o recomadare.
    Doresc sa imi achizitionez un auto, bugetul meu fiind 6500 e.
    Ideal imi doresc ceva cu cutie auto, SH, nu noua si neaparat nu break. Auto pe care doresc sa il pastrez 3-5 ani.
    Cautand si cercetand smile, am dat peste 2 care m-au atras.
    1) BMW 318i automat din 2006, 126k km, full dotari – vanduta printr-un dealer auto renumit
    2) Audi A3 1.6TDI manual din 2009, 124k km basic – a unui prieten, deci nu samsari.
    Ambele se incadreaza in bugetul meu, variaza intre 6000-6200.
    – pe care dintre cele doua mi-o recomandati?
    -ce alte variante mai recomandati in acest buget cu cutie automata.
    Multumesc frumos,
    Alin D.

    Răspunde
  66. Salutare!

    Oricum ar fi, aia 3 ani de zile intre cele doua masini primeaza mai ales daca zici ca sti istoricul masinii si esti sigur de el! In concluzie castiga A3’ul prietenului tau din toate pozitiile, desi daca masiniile alea nu au fost noi la cumparare si cu un singur proprietar la noi, kilometrii aia mi’se par cel putin dubiosi pentru o masina de 11, respectiv 8 ani.

    Ca si alte recomandari, faptul ca esti conditionat de cutia automata, asta reduce destul de mult variatele din care ai de ales la banii aia, dar raman destule. Personal eu la banii aia si neaparat cu cutie automata, chiar si cu cele doua de mai sus in discutie, as alege oricand ceva de genul asta. O masina ca un tanc dpdv al fiabilitatii si care isi va pastra destul de bine valoarea la revanzare. Ai mai gasi Skoda Octavia 2010-2011 destul de bine dotate la banii aia; Ford Mondeo; Renault Laguna 3 … acum depinde si de gusturile tale, desi asa cum am spus mai sus, eu as alege masina prietenului daca as fi sigur 100% de istoricul masinii … care este un mare avantaj la cumpararea unei masini SH.

    Răspunde
    • Multumesc frumos de raspuns si de informatii. Si eu inclin tot spre A3, cu toate ca mi-as dori cutie automata, asta ar fi singurul inconvenient la Audi. Ma duc sa o vad mai bine si daca ma incanta o iau. Daca nu imi face cu „ochiul” o sa ma indrept spre recomandarile tale pe care le-am luat si eu in calcul, in special Toyota.
      Si inca o intrebare motorizarea 318i de la BMW 130cp este problematic? Am tot discutat cu prieteni si toti isi dau cu parerea ca ar fi „lesinat” si predispus la multe probleme, cea mai comuna fiind pierderea de ulei… ce ati auzit despre el? In caz ca ar fi sa fie BMW ul in stare perfecta cu toate ca e 2006, sa il evit total sau merita o sansa? smile.
      Multumesc frumos!
      Alin D.

      Răspunde
  67. Alin,

    Fiind o masina premium, orice problema poate sa apara la BMW o sa coste fabulos, adica de genul minim dublu fata de o masina entry-level. E si cazul lui AUDI, insa la ala macar ai o siguranta in ce priveste istoricul. Pe langa asta, la acel BMW fiind vorba de o cutie automata, acolo sa te rogi sa nu ai probleme ca ai pus’o! Nu stiu cate sti despre cutiile astea, insa necesita sa fie foarte bine intretinute (ulei scump schimbat periodic de exemplu) sau e jale cu ele, costurile de reparatie iti rup buzunarul/cardul. In concluzie, e mai ok o manuala macar din punctul asta de vedere, la AUDI nu sunt probleme cu acele cutii manuale, ca la DSG sa te fereasca sfantul si la aia! Dpdv al motorizarii, nu stiu exact ce cod de motor este la BMW, insa pe la 318 sunt intradevar probleme cu pierderile de ulei, mai ales la diesel. Eu zic ca uiti masina aia, si sa te uiti inspre AUDI acela de care vorbesti, dar in ciuda prieteniei sa il verifici antet ca asa cum am zis si la AUDI problemele costa! La AUDI sa o verifici bine de tot si pe la suspensii, daca trebuie schimbate sa te pregatesti cu bani seriosi pentru ca sunt destul de scumpe pe partea asta!
    Du’te, vezi care e treaba, verifica masina minutios dupa recomandarile din postare si apoi ia o decizie cu mintea limpede, „la rece”! Daca nu e ok si ai dubii, mai cauta, eventual du’te inspre TOYOTA, aia din anuntul ala parea super ok daca e cum zice omul cu acte si istoric la TOYOTA, nu o sa regreti! smile
    Bafta si daca te mai pot ajuta cu ceva astept sa scrii pe aici! smile

    Răspunde
  68. Buna seara! Am citit incantat articolele pe care le aveti pe site legate de achizitia unei masini (si comentariile foarte interesante). Felicitari pentru cunostintele in domeniul auto si pentru acest site! Am ajuns aici cautand „ce masina sa-mi iau?”. Si, da, caut de aprox 1 luna o masina. Am tot citit pe internet, forumuri, pareri si nu ma hotarasc. Daca ma puteti ajuta v-as fi recunoscator. Am un buget de 3000Euro (mic fata de ce am citit in comentariile acestei pagini). Am 2 copii. Masina doresc sa o folosesc pentru oras (dus copii scoala/gradinita, cumparaturi), naveta la servici zilnic si eu si sotia (80km dus-intors – stat in coloana – vestita zona Comarnic – Sinaia…) si concediu [o data pe an la mare, la cort! => multe bagaje smile – am citit si „trebuie sa-mi iau masina mai mare”]. Imi place Renault Scenic. Am gasit de curand unul pe motorina 1.9 DCI.
    https://www.olx.ro/oferta/renault-scenic-1-9-diesel-ID9SOlF.html
    Este putin peste bugetul meu, si da, nu am nici 1000euro in plus cum ati scris ca ar fi normal pentru ca vor mai fi cheltuieli dar, daca e nevoie, o sa fac un imprumut la o banca. Ce parere aveti despre acest tip de motor? Doresc sa tin masina cat mai mult, daca s-ar putea chiar si 10 ani. Va rog, daca aveti alte sugestii in materie de marca/model sa ma sfatuiti; eu nu am mari pretentii, doresc doar sa mearga bine, sa nu necesite investitii majore, sa consume decent. mentionez ca acum avem un Corsa din 1994, facut tablaria de 2 ori, iar acum chiar nu mai merita. Va multumesc.

    Răspunde
  69. Buna ziua!

    Ma bucur ca am putut sa va ajut cu ce am scris pe aici si multumesc pentru cuvintele faine!

    O sa va raspund pe scurt si sper ca si la obiect pentru a nu va zapaci foarte tare.

    Eu pentru ce aveti dumnevoastra nevoie nu v’ar recomanda motorina! Masinile pe motorina sunt destinate pentru deplasarile lungi in afara localitatilor nu de frecat in oras, pentru ca avantajul dat de motorina se anuleaza instantaneu … adica o sa consume aproape cat o benzinara frecata in oras, bonus diversele probleme pe care le au motoarele diesel folosite in acest regim de utilizare cum ar fi catalizator infundat, filtru de particul de asemenea, pompa de motorina, injectoare de la motriina proasta etc. Eu as alege de departe benzina la care pentru consum mic i’as pune GPL. Daca va hotarati la Renault, nu e o alegere rea, insa atentie la motoarele pe benzina de la Renault cele de 1,6 litri sa incercati sa gasiti una dupa 2006-2007 sa nu aveti dureri de cap cu fulia defazoare. Megane’le ala arata binisor in principiu, sa fiti insa atent la partea electrica! Sunt masini ok, insa au cateva mici belele la partea electrica respectiv geamurile, spira de la airbag sofer, bobinele de inductie (asa e un lucru destul de comun la benzinare) … in principiu nu foarte scumpe ca rezolvare dar va recomand sa le dati o atentie deosebita. Daca totul e ok si un tester cu CLIPCAN confirma asta in principiu e ok. Atentie si la instalatia GPL, erorile nu se vad cu testerul de masina. Sa va asigurati ca porneste bine si ca functioneaza ok atat pe benzina cat si pe GPL atat la cald cat si la rece! Atentie la injectoare, masinile care au mers mult pe GPL si mai putin benzina, risca sa termine injectoarele. Nu sunt scumpe, dar de evitat sa nu chletuiti in prima faza cu masina, oricum …. ideea este ca aia vedeti pe tester daca nu e ceva ok.

    Ca intretinere eu am o Laguna 2 pe benzina cu motor de 1,6 litri si va pot spune ca este foarte decenta si fiabila. O idee mai clara despre costurile de intretinere si piese va puteti face singur daca intrati aici. Selectati marca, modelul, anul si uitati’va pe la diversele piese.

    Bafta si sper ca v’am fost de folos!

    Răspunde
  70. Polo este o masina mica, nu departe de Corsa, sunt in aceiasi clasa. Eu unul nu as recomanda’o pentru o familie, solutia cu „sicriu” deasupra este relativa in sensul ca acolo incap cateva bagaje insa nu rezolva problema disconfortului la drumuri lungi. smile

    Laguna2 este mult mai potrivita, ce ai gasit tu este PH2, adica facelift care are multe din belele primei editii rezolvate, desi eu am PH1 si ma declar multumit, un jurnal de bord gasesti aici, inclusiv detalii despre consum la benzina. Pe GPL e alta treaba. smile

    P.S. Mda, la unele postari s’au dus dracu pozele odata cu hostul de poze. Momentan sunt plecat din tara, de revenit o sa revin pe miercuri/joi … si o sa incerc sa le refac pe cat posibil.

    Răspunde
  71. Va salut din nou! Am verificat Renault-ul de care v-am scris mai sus pe autodna si, din pacate, nu am gasit nici o inregistrare legata de nr. de km. Am gasit insa ca a avut 9 proprietari printre care firma leasing/ inchiriere. Nu stiu ce sa fac…

    Răspunde
  72. Un prim indiciu: are carlig, asta denota faptul ca a tras rulote cu ea si asta inseamna muuuuulti km! smile Sfatul meu: cauta o alta masina cu un istoric mai clar.

    Răspunde
  73. Va salut din nou. Am fost sa vad Laguna de mai sus si nu mi se potriveste, ca model de masina vorbind. Este solida, inchegata dar nu mi se potriveste; fiecare cu gustul sau; Cred ca am fost sa vad acest model de masina influentat fiind, in urma citirii articolelor de pe forumul dvs. si a felului in care transmite-ti mesajul legat de masina (convingator). Langa Laguna era parcat un Scenic. Am facut o mica proba si cu el si mi-a placut. Model 2006, 1.5DCI, varianta lunga, 7 locuri, Grand Scenic, plafon panoramic, climatronic, senzori de tot felul etc. Nu functioneaza frana de mana, „a ramas pe deschis”, spunea vanzatorul, si ca reparatia costa in jur de 250lei (motorase) + 100lei manopera. Am vorbit la un service auto sa mergem pentru o testare si vanzatorul a fost de acord. Maine urmeaza sa mergem, azi au intervenit diverse din partea vanzatorului. Au si CLIPCAN la service-ul respeciv. Ce parere aveti de model? Pretul este de 2500euro. Mie mi s-a parut ca intra putin mai greu in viteze dar am mers f. putin cu masina. Maine o sa merg cu ea in test-drive de la Campina la Sinaia si sper sa-mi dau seama mai bine cum intra in viteze. Ce parere aveti de model? Orice alte recomandari sunt bine venite. Nu are nici un istoric la masina. Spune ca a venit cu ea pe roti din Olanda si ca merge f. bine. Multumesc.

    Răspunde
  74. Nici masina aceasta nu are un istoric al km in autodna.ro. In bord are acum 202.000km. Motorul este 1.5, 74÷76KW (101÷103HP). Nu stiu cum sa va atasez poze, masina nu este pe net la vanzare, abia aseara a adus-o.

    Răspunde
  75. Eu am ales masina aia pentru ca mi’a placut si am scris experienta mea cu ea pentru cei care cauta un asemenea model, nu incerc sa conving pe nimeni sa isi cumpere una, decat daca considera ca e ok pentru el! smile

    Si eu am vrut Scenic in prima faza, dar nu am gasit la momentul ala unul sa imi placa. Masina e ok, probleme clasice … cunoscute, 1,5DCI este un motor bun, rescunoscut ca unul, daca a si avut parte de intretinere buna! Cutia ar trebui sa mearga fluid la fel ca si la Laguna, nu prea are ce sa isi dea drumul mai ales ca acum nu este foarte frig sa zici ca ar fi uleiul gros in cutie. Asigurati’va de asta, reparatie la cutie nu prea se face, de obicei se schimba si nu e tocmai ieftina.

    In ce priveste frana de mana, orice v’ar povestii, mergeti intr’un service sa obtineti o parere clara de la ei.

    In ce priveste numarul de kilometrii, oricum totul este empiric in sensul ca o masina intretinuta bine cu 400.000km la bord, poate functiona mai bine ca una intretinuta prost cu 100.000km la bord! Pe acea platforma nu veti gasi niciodata numarul de kilometrii, dar il puteti afla cu CANCLIP sa va faceti o idee. Aici am scris un articol in acest sens destul de relevant: https://ingerisidemoni.ro/blog/a-fi-sau-a-nu-fi-dat-kilometrajul-de-la-masina-inapoi/

    Verificati bine masina si daca e ok si considerati ca vi’se potriveste aia e! smile

    P.S. Atentie la masinile din tarile nordice! Se aduc de acolo pentru ca sunt mai ieftine din pricina uzurii caroseriei accentuate datorita conditiile meteo dure. Verificati bine lucrul asta, reparatia caroseriei este mai scumpa decat cea tehnica! Si inca ceva, daca zice ca a adus’o pe roti, atunci trebuie sa mai aiba inca numerele din tara de origine valabile! Daca nu este asa, atunci e „nuca”! Cautati alt vanzator, nu e de incredere! smile

    Răspunde
  76. Salut si felicitari pentru aceste explicatii ft ft detaliate. Esti genial smile …..
    In mare parte mi am facut o idee insa orice sfat in plus este bine venit.
    Intrebarea mea este : Ce masina ti ai cumpara tu cu 5000 €? Acesta este bugetul.meu si inca sunt nehotarata.
    Si a doua intrebare : Din Germania sau Romania?

    Răspunde
  77. Salut, Raluca!

    Nu stiu cat de genial sunt insa ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor! smile

    In legatura problema ta:

    Bugetul tau este unul pe care eu unul il vad ca maxim pentru a fi investit intr’o masina second-hand, suficient de generos si in marja carui ai de unde alege. Ca sa iti pot raspunde insa ceva mai concret la intrebarea ta, mi’ar fi util sa aflu:

    – la ce doresti sa folosesti masina;
    – cate persoane o vor folosi;
    – in ce masura o vei folosi urban/in ce masura extraurban;

    As prefera sa am datele astea inainte de a incerca sa vin cu o opinie care sa te ajute sa faci o alegere. smile

    La a doua ta intrebare: din experienta iti spun ca la banii aia, nu merita sa te chinui sa mergi pana in Germania dupa ea! Masinile bune nu sunt nici acolo foarte ieftine, iar daca mai pui si ~500EU costuri de drum ca sa mergi dupa ea, nu te alegi cu o mare afacere si risti nici sa nu iti placa ce gasesti cand ajungi acolo in ciuda fotografiilor cat de detaliate ar fi ele. Cu rabdare si atentie poti sa gasesti si aici o masina buna, lucru despre care vom discuta dupa ce imi dai mai multe detalii.

    Toate cele bune si o zi frumoasa! smile

    Răspunde
  78. O parere Stimabile, Renaul Megane II, motor 1.9 DCI, combi, 2009, 180000 km, 4000 de euro, e albastru, imatriculat deja. L-as lua pentru rulota. Cu Ibiza am fost in weekend la Sarata Monteoru, aseara am venit si nu prea m-a incantat cum se comporta. Am urcat usor pana la statiune, da nu e de drumuri lungi cum am eu de gand. Multumesc!

    Răspunde
  79. Daca masina aia a avut o intretinere corespunzatoare, 1,9DCI alea sunt niste motoare decente. Mie unul in primul rand mi’au placut pentru rafinament fata de alte motoare cum sunt alea nemtesti de tractoare din aceiasi generatie.

    In rest, 4000EU mie unul mi’se pare mult pentru masina aia si ar merita doar si numai daca stii in clar istoricul masinii si de la cine o iei, pentru ca altfel, in aceiasi bani gasesti Renault Megane III deja, la care s’au rezolvat multe din belelele genetice de la Megane II. Tot in banii aia, gasesti Renault Laguna 2 facelift, sau chiar Laguna 3 care e deja din alt film. Uite aici un exemplu:

    https://www.olx.ro/oferta/renault-laguna-1-5-dci-110-cp-2009-IDbn3dh.html#df059e4932;promoted

    Dar repet, daca stii masina aia, de ce intretinere a avut parte si de la cine o iei, atunci asta este un atuu foarte important, desi daca mai tragi in jos inca vreo 2-300EU din pretul ala, ar fi unul corect pentru toata lumea! smile

    P.S. Uite o „giugiuca” … Initiale Paris … aka maxim’ul de la Renault! smile

    https://www.olx.ro/oferta/laguna-2-initiale-paris-facelift-IDbnVSk.html#58b9a7e641

    Răspunde
  80. Sunt de acord cu tine, da cunosc masina, e Luxe Privilege, e albastru din ala misto, nu stiu cum i zice, are 2 randuri de anvelope bune pe jenti, pe masina aliaj, e misto si cea neagra recomandata de tine si da mi-ar place si motor de 1.5.
    Apropo zi-mi ceva de keyless go/entry?

    Răspunde
  81. Daca cunosti masina, asa cum am zis, asta este un mare atuu! Negociaza cu omul si daca e dispus sa mai rupa de acolo vreo 300EU atunci este un pret corect pentru toata lumea!

    keyless go/entry e tare misto din punctul meu de vedere pentru ca nu mai esti nevoit sa folosesti cheia (cartela) nici cand deschizi masina, nici cand o pornesti, aceasta putand fi in buzunar sau intr’o geanta, la apropierea de masina aceasta deschizindu’se automat si pornind doar la apasarea butonului, pe langa alte optiuni pe care le memoreaza pentru fiecare sofer in parte. Eu la a mea nu am putut programa decat keyss entry, pentru go aveam nevoie de un senzor special ce lipseste la modelul meu.

    In ce priveste motorul de 1,5 litri, daca a fost bine ingrijot e trainic si beneficiaza de tehnologie mai noua decat cel de 1,9L pe care l’a si inlocuit dealtfel. De tras trage pe aproape. Eu unul la ce se anunta insa in privinta dieselului, as opta pentru un benzinar aspirat de 2 litri daca nu as alege sa merg pe mana prietenului cu Megane.

    Răspunde
  82. Ok, multumesc frumos pentru ca ti-ai facut timp sa-mi dai un sfat, sigur va fi un Renault Megane, combi si cum ziceam vreau ceva sa traga rulota, sa aibe cuplu bun, ambreiaj sanatos, transmisie la fel, carligul sa il pun eu, sa nu fi avut inainte, as prefera combi, minim motor 1.5, dieselul e bun la ce vreau eu, are consum predictibil, dar e si cum zici tu cu ce se anunta in privinta lui, iar treaba asta ma enerveaza pentru ca la cate utilaje, tir-uri, etc. pe motorina sunt, chiar autoturismele sa fie cea mai arzatoare problema vizavi de poluare sau e doar o noua gogorita de marketing!?
    Zic si eu una, nu are legatura, pentru ca tot am scris si va fi a treia masina, pentru vacante sa zicem, cu care nu voi circula curent, as vrea sa avem si noi legislatie adaptata, Austria are in privinta asta o chestie tare buna, visez… nu avem noi timp d’astea, politicul e deturnat periodic cu chestii mai importante!

    Răspunde
  83. Oricand, cu drag! smile

    Problema nu este neaparat la noi, baiul e ca dieselul e condamnat la moarte pe dincolo, din 2019-2020 sunt anuntate deja o gramada de orase care vor lua masuri in acest sens, taxele fiind in bataie de joc de mari fie si pentru tranzit, ca sa nu mai zic ca in unele nici macar voie nu mai ai cu ele. E o bataie de joc in mod cert, oricat urasc eu dieselul si sunt de acord ca polueaza fabulos fiind un produs secundar de rafinare a petrolului, sa fim seriosi, e doar inca un motiv idiot de a trage taxe suplimentare de pe oameni in numele unei ecologii care nu are nici o legatura cu ecologia in fapt. Daca punem in discutie autoturismele, vs la un loc camioanele, vapoarele si industria care foloseste acest combustibil, ar reiesii ca alea sunt doar varful iceberg’ului, iar acum ca unii ca jegurile alea de nemtii in loc sa investeasca au trisat, asta nu inseamna ca acum trebuie sa tragi de pe toti.
    Ca ultima opinie (daca nu te mai pot ajuta cu alta) vezi cum iasa negocierea cu prietenul tau. Daca aia nu e ok, atunci orienteaza’te inspre un cinstit motor pe benzina 2l aspirat. Nu e exagerat de scump la taxe si iti ofera suficienta putere pentru ce ai tu nevoie, motorizarile Renault sunt foarte fiabile mai ales in cazul dat. Am condus o Laguna cu un asemena motor, crede’ma ca e cam ce ofera si un DCI de 1,9 litri, avand insa confortul unei intretineri MULT mai ieftine. smile

    P.S. Pe partea cu „ambreaj sanatos”, daca nu ai mai condus o frantuzoaica o sa ai o prima supriza cand il apesi si vezi cat de moale si cat de sus prinde! laugh Eu m’am temut la a mea ca e varza, m’am dus cu ea la service’ul meu de casa si m’a lamurit omul ca asa e la frantuzoaice. Am mai codus eu inainte, da nu mi’a pasat si nici bagat in seama, de data asta abia mi’a „sarit in ochii”. Deci, sa nu iti faci griji in privinta asta, mie unul si acum inca imi mai iasa sa imi moara uneori motorul (am benzinara cu ambreaj hidraulic) la manevrele fine, ca uit cat de sus prinde! laugh

    Răspunde
  84. Am condus Renault-ul in discutie prin zona Monteoru, nu m-a deranjat trecerea de la Ibiza, mi-a parut stabila in curbe pe serpentine, frane bune la vale, asistarea ferma daca exagerezi, multe chestii bune pe ea si linistita pe niste piatra cubica, el a condus Ibiza mea, a fost super incantat de scaunele tari si ferme, pozitia la volan, plus comenzile care vin ceva mai in intampinare ca la Renault, era incantat si de un schimb, cand a descoperit ca are GPL de uzina laugh
    Am plecat impreuna de la Buzau, stiu masina de vreo 2 ani de cand a adus-o, are numai Renault prin curte, un Clio si inca un Megan benzinar, 3 volume. Initial a zis ca sa fie masina de familie, copii mici, scaune speciale, loc in spate de carucioare, da etapa a trecut si efectiv nu prea folosit-o, a facut 12k, cum ziceam, prin concedii cu trupa, omu’ are si o afacere de productie ambalaje, acolo umbla cu altceva, cam asta ar fi, ca tot am lungit si m-am pus pe povestit
    Prin mai gasisem o Toyota Hilux la vreo 10k, buna, buna… am mers cu ea o saptamana, era buna la mine aici la de toate, dar nu stiu de ce s-a razgandit proprietarul si nu a vrut sa o mai vanda pe moment, poate prin toamna unknw
    Cat despre diesel vs benzina discutia e lunga si fiecare are avantaje si dezavantaje pe segmentul lui si un criteriu important este sa folosesti ce e mai adecvat vizavi ce vrei sa faci cu masina respectiva, in cazul meu sa trag o rulota cu tot ce e nevoie pe ea sa rezisti o saptamana autonom si in cazul asta consider ca am nevoie de un diesel robust cu un consum predictibil si un pic mai greu decat un autoturism de oras…. cam greu, nu… sa impaci pe toata lumea! pardon

    Răspunde
  85. In mare discutia diesel vs. benzina am dezbatut’o aici. In rest, cred ca si mie cel mai mult la Renault mi’au placut franele (asistarea aia la franarea de urgenta face toti banii mai ales in situatii limita cum am exprimentat eu odata din cauza unui cretin ce mi’a taiat calea) si sentimentul de siguranta in rest chiar daca masinile lor sunt ceva mai moi si ai prima impresie ca nu sunt atat de inchegate, daca te obisnuiesti cu ele cand te urci intr’o nemtarie ai impresia ca sofezi un boltar. laugh In plus de asta, au un fealling aparte, naiba stie, mie unul dupa asta prim Renault al meu, greu m’as mai intoarce inspre o nemtoaica, dar nah, nu zic niciodata-niciodata. laugh

    Pai daca zici ca e de facut schimb, de ce nu? Ibitza nu e o masina rea, dar Megane ala e cu o clasa peste din mai multe motive. In ce privesc scaunele mie mi s’a luat de scaune ferme si tari, sunt misto primi 100km, dupa care iti vine rapid dorul de scaunele moi si confortabile dintr’o frantuzoaica. laugh In ce privesc comenzile de bord, eu unul la Laguna am apreciat enorm simplitatea lor si faptul ca desi sunt complexe, sunt si extrem de compacte, adica mai exact, in afara de comenzile de clima, nu prea ai de ce sa ridici mainile de pe volan ca toate sunt acolo. Cam asa e si la Megane. In rest, bordul are butoane putine si multifunctionale, lucru ce mi’a placut, urand mereu masinile cu foarte multe butoane care in mare parte indeplinesc doar o singura functie.

    Hilux e din alt film, dar pentru mine unul ar fi mult prea mult. Merita luat asa ceva daca chiar ai nevoie de o masina de incredere pe care sa o muncesti de toti banii aia, ca altfel arunci doar banii pe geam. smile

    Răspunde
  86. Maine ma duc la Brasov sa vad un Peugeot 2008 din 2014, 170k, 7500 negociabil, habar n’am cu ce se mananca, nu am auzit de asa ceva pana acum si e adusa din Italia unknw
    Multumesc pentru sfaturi si rabdare!

    Răspunde
  87. E ceva intre SUV si break, dar le’a iesit frumoasa rau si ca orice PSA, nitel cam scumpa la intretinere. Pretul e cam cat trebuie, acum ramane sa vezi si masina.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura