Momentul 1 ianuarie 2021 a fost momentul ala cand in piata de energie din Romania s’a pornit o reala haiducie pe fondul unei asa zise liberalizari a pietei, care a venit fara nici un fel de reguli, fara nici un fel de limitari, fara nici cel mai mic interes de protectie a consumatorilor care au devenit peste noapte victimele sigure ale hingherilor distribuitori de energie, care fiind constienti de asta s’au comportat si se comporta ca niste pradatori pe o piata captiva unde au la indemana victimele sigure fara ca acestea sa aiba parte de nici o posibilitate de aparare legala, ANRE asistand pasiv la acest jaf cu Ministerul Energiei de mana.
Ministrul energiei, Virgil Popescu, despre jaful din piata liberalizata: „Cred ca ar trebui facut, cred s’ar putea face …”
Invitat aseara la Digi24, televiziunea de casa a sistemului, Ministrul energiei, Virgil Popescu, a raspuns la niste intrebari servite elegant la fileu de Prelipceanu, dandu’mi impresia ca a fost invitat acolo la o sueta in calitate de portar la Ministerul Energiei prin nonsalanta si lipsa de orice empatie si solutii la necazurile consumatorilor batjocuriti si calariti ilegal de hingherii din distributia de energie, pastrandu’si in permanenta un zambet indiferent pe fata in vremea in care, ridicand din umeri, opina si el ca probabil ar trebui sa se faca ceva, crezand ca s’ar putea face ceva, ba chiar avand tupeul sa se planga ca s’au treziti si ei luati prin surprindere in inocenta lor de care au profitat oamenii aia aia rai:
„Prețul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziție de energie electrică pentru anul acesta este la fel ca prețul din 2020 care s-a achiziționat în 2019 și tot așa. Nu a crescut prețul. Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut, pentru portofoliul de clienţi casnici pe care îl avea, energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza… Or, noi ne-am trezit, uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii, că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii – foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi, pentru că producătorii trebuiau să-și vândă energia”
a spus Popescu, care a continuat descriind, la fel de nonsalant si usor amuzat, schema prin care romanii sunt fraieriti si nevoiti sa suporte preturi enorme la energia electrica si gaze, care pe modelul asta vor suferi un nou salt urias in iulie:
„Or, dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, şi vii şi spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva. Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi acționează în continuare speculativ. Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă, achiziționată de către client, și acum încep să rezilieze contractele pentru că au un anumit preț negociat, dar prețul pe piața zilei următoare e mai mare. Acest lucru nu este o piață liberă normală. Cred că trebuie să impunem niște reguli aici. Sunt furnizori care reziliază contracte chiar dacă au energie, dar câștigă mai mult dacă vând în piața zilei următoare, care e mai scumpă.”
Ce crede Popescu ca ar trebui facut, dar nu face nimic, asteptand probabil sa se intample de la sine
Ca si cum in studio era invitat portarul de la ANRE, ministrul Energiei Virgil Popescu in loc de solutii si ordine de ministru sau alte pargii pe care le are la indemana in functia pe care o ocupa pe banii nostrii, emite niste opinii, teorii, discutii la un pahar de vorba ce par purtate la poarta ministerului despre un ANRE despre care vorbeste ca de o institutie de pe Marte si nu una aflata sub tutela politica a ministerului pe care, teoretic, il conduce pe baza fluturasului de salariu:
„Sunt lucruri care trebuie reglmentate mai bine de către ANRE. Piaţă liberă, dar toți să respecte anumite reguli. Să fie o piață liberă, dar nu sălbatică”
a mai spus ministrul Popescu.
Opinie personala
Asadar daca nu i’a fost cuiva clar pana acum, Romania nu are ministru si nici minister al Energiei ci doar „o piata salbatica” in care vanatorul suprem este distribuitorul de energie si prada captiva cumparatorul, respectiv fiecare dintre noi care am ajuns sa platim preturi astronomice atat la energie electrica cat si la gaze desi Romania este o tara care isi asigura mai bine de 75% din consumul de gaze si energie din productia interna, unde preturile la productie au ramas apropiate de cele din 2019, diferenta de bani fiind bagata in buzunare de vesnicii baieti destepti din energie care erau la un pas de infarct cand a fost promulgata infama OUG 114 care fusese gandita in asa fel incat sa impiedice fix acest jaf ce urma sa fie liberalizat odata cu piata! Au trecut mai bine de 6 luni de zile de cand jaful din piata de energie e la liber si un an de cand e in piata de gaze, iar sinistrii astia care ne conduc destinele tot ce pot sa faca e sa zambeasca indiferent si opinand si ei ca ar trebui sa fie facute si reglementate niste lucruri, dar probabil ca pentru asta trebuind sa vina martienii aia care au ANRE in subordine, pana atunci pot trage astia linistiti 10 piei de pe noi, ca nu e problema nici acum cu nu a fost nici cand ne’au incasat ani la rand de 3x valoarea certificatelor verzi, nici cand ne’au bagat pe gat contoarele alea inteligente la de cu 5x pretul fata de pretul real de piata si nici vreodata in rest!
Platiti ba ca prostii si ridicati si voi din umeri ca Popescu asta, iar la iarna eventual mai puneti o haina pe voi!
-o in bara rau de tot, ANRE NUESTE CONDUSA DE MINISTRUL ENERGIEI/NU ESTE IN SUBORDINEA LUI.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Acum, daca ar face ce se spune in lege – adica ce am scris mai sus – ar fi altceva…
Bai Radule, ma lasi cu povestile astea? Copy/paste puteam da si eu din statutul ANRE, dar pe bune acum, desi stiu ca nu e in subordinea directa a ministerului, babaiete, ala care conduce ANRE e numit politic, vrei sa imi zici mie ca ala e de capul lui „autonom”? Pe langa asta, vrei sa imi spui ca Ministerul Energiei nu are nici o influenta/putere asupra ANRE? Pe bune? In ce lumea pulii traim ba Radule prietene, ca te stiam baiat istetuc?! Sa te vad la iarna cat de fericit o sa fi si din ce imi mai dai citate cand te’or umfla facturile de nu mai stii pe unde ti’a ramas salariul!
Daca tu crezi ca pulica ala de Ministru are vreun cuvant de spus la ANRE te inseli total…am avut de-a face cu cacatii de acolo, stat in stat, toti alesi pe sparanceana, pun pariu ca majoritatea sunt ajunsi pe acolo, ca in multe alte asemenea „agentii autonome”, pe filiera padurilor de langa Bucuresti, mana in mana cu traderii de energie si alti bajeti destepti…sa indrazneasca vreun politician sa intre pe tarlaua astora si cred ca vom asista la atac cu bazooka nu cu bomba…cat despre facturi iti spunea mandea simplu…scumpesti, esti deosebit de bou, lumea fie va consuma mai putin spre deloc si atunci iei canci, fie, care poate, vor cauta sa ia din import mai ieftin, in ambele cazuri te duci singur la groapa daca te duci in preturi de neacceptat pentru consumatori…de aia se va alege praful de industria energetica…resurse, prodecutie, distributie samd….isi omoara ca prostii clientii
Stiu Radule ce stuparis e acolo, problema e ca eu doar semnalam niste aspecte la care bine ar face ca oamenii sa nu mai puna botul atat de usor si doar sa accepte sa plateasca, ca niste prosti pentru mizeria, incompetenta si batjocura astora. In rest, nu se va alege praf de nimic Radule ca astia vand tot inainte pe nimic, planul e pregatit deja, iar de pierdut nu au ce consumatori sa piarda pentrru ca piata noastra este una captiva.
Doamne ajuta cu sanatate!
Mafie…problema este că încă nu înțeapă. Deși ar trebui, fiindcă salariile în general, din cate știu, dacă nu au înghețat au și scăzut la multă lume.
Stai numa sa vina iarna si sa inceapa consumul, sa vezi tu intepat la facturile alea care se vor dubla fata de valoarea din iarna trecuta, cresterea la gaz e de „doar” 75% conform noului contract semnat de mine zilele trecute, de curent ce sa mai vorbim … si inca nu a venit iulie cand incepe „valul” doi! Sunt doar curios cati or sa fie suparati, daca or sa fie ca din cate vad supararile vin odata cu pesedeul si se duc tot cu el …
Nu vreau să mă gândesc, dar vom trece prin asta oricum! Așa că „pârtie!!”
Nu trece zi fara inca o veste fantastica:
Din punctul meu de vedere, scumpirile ar trebui sa fie undeva la 300%, și nu în 10 ani, ci peste noapte.. de ce ? Pai simplu, poporul a pus botu’ la propaganda verde, și a pus ștampila de vot unde au pus ștampila și trotinetistii corporatiști .. când votezi, trebuie sa îți și asumi – ca să aibă sens economic sa îți izolezi casa, să treci pe iluminare pe led, sa treci pe mașini sau trotinete electrice, sa îți pui panouri solare pe acoperiș, toată energia trebuie sa scumpească de câteva ori, cel puțin.. ok, și ce vor face bătrânii și săracii ? Habar nu am, dar știu ce trebuia să fi făcut mai demult – să fi ieșit draku la vot când era de votat, să nu fi pus botul la ifosele rezistilor cufuriți, să fi înțeles că dacă nu sunt uniți ca in Polonia sau Ungaria, se va alege praful.. în concluzie, îmi aduc aminte cu nostalgie ce aer curat și liniște erau in oraș in lockdown, am trecut deja pe hibridă și o sa trec la electrică next time, o sa înlocuiesc tot ce este electric în casă cu variante low energy (nu acum tot, ci pe rand, așteptând scumpirea de cel puțin 300%),fiindcă cine sunt eu să mă opun voinței boborului ? Dacă lumea o crede pe Greta, asta e, ne aliniem..
Eu de ceva vreme am trecut pe low-power si am in plan niste ideei de o cvasi independenta din care deocamdata sunt doar teorii, dar ramane sa vedem ce o sa iasa. La aia de le zici tu, stai linistit ca o sa le iasa si ochii abia in iarna care vine, cand facturile pe care le plateau lunar pentru energie si gaze o sa li’se dubleze in vremea in care veniturile sunt in scadere datorita inflatiei pana la cer, costurile alea cu energia urmand sa se reflecte si in preturile la alimente si intretinere, de uite asa o sa ajungem la ala 300% de care vorbesti tu!
Daca se face 2 lei/kwh, inca e bine, ca tot anunta astia, statistic ca romanii pun banii la ciorap mai multi ca in 2019… Vrem o tara ca afara!
Vineeeeeeeeeee, da’ asa de tare, de o sa vrea si mai multi sa plece din ea!