1 ianuarie 2021 a inceput cu o liberalizare a pietei de energie electrica venita mai mult din senin, neexistand in acest sens nici macar o tentativa a unei campanii de informare a consumatorilor in acest sens, pretul la energie electrica pe noua piata universala (fosta reglementata) sarind peste noapte cu aproximativ 20%. Nici Ministerul Energiei nici ANRE, nu au facut nimic pentru a preveni asta, toti fiind luati „prin surprindere”, solutia gasita de ei fiind amanarea liberalizarii pietei pana la data de 1 iulie 2021, dar asta nu s’a reflectat insa si in preturile la energie, care au continuat sa cresca de la o luna la alta.
Companiile care vindeau energie electrica ieftina, nu isi pot onora contractele
Tot peste noapte in comparatorul de preturi al ANRE, pentru a da iluzia unei piete concurentiale, au aparut o gramada de companii furnizoare de energie electrica de care nu auzise nimeni pana atunci, in urma unei anchete dovedindu’se ca defapt sunt niste companii cel putin dubioase, intermediari despre care am scris la acel moment aici. Aceste companii de pe site’ul ANRE, autorizate de ANRE, prezentau oferte de energie mai ieftina decat la furnizorii traditionali, insa care pe langa posibilele costurile ascunse, nu prezentau nici garantia ca pot onora contractele deoarece, desi obligate de lege, nu incheiasera la randul lor contracte de achizitie de energie electrica pentru a fi distribuita mai departe la pretul contractat si uite asa, odata cu apropierea datei de 1 iulie 2021, respectivele companii fantoma au inceput sa isi notifice deja clientii ca nu le mai pot furniza serviciile contractate.
Teapa cu sprijinul statului
Practic la ce asistam azi e o teapa data multor oameni cu ajutorul implicit al statului roman care prin organismele sale de reglementare si control (ANRE) nu au facut absolut nimic sa previna acest lucru, desi despre problema lipsei de energie contractata de acesti furnizori fantoma se stia inca din luna februarie, aceste companii continuand sa apara pe pagina celebrului comparator al ANRE, cei tepuiti la inceputul anului fiind acum obligati fie sa ramana pe piata universala, fie sa incheie contracte cu un alt furnizor la un pret mult mai mare decat cele de la inceputul anului.
Balamucul din luna iunie
Conform unui raport, pana acum au fost incheiate noi contracte de furnizare a energiei electrice de aproximativ 10% din totalul de consumatori, campania de informare fiind cel putin la fel de inexistenta pe tema asta ca si la inceputul anului, multa lume habar neavand ca din iulie incolo vor plati si mai mult decat pana acum, pretul estimat/kW in piata universala fiind de peste 0,85 de bani. Avand in vedere ca multi au lasat pe ultima suta de metri incheierea unui contract nou, sau vor afla intre timp de aceste schimbari, luna iunie cu siguranta ca va fi un balamuc si mai mare ca si pana acum, ENEL de exemplu nefiind deloc pregatit din nici un punct de vedere pentru a face fata unei avalanse de cereri, spre exemplu eu dupa 5 luni de cand am incheiat noul contract, nici macar in ziua de azi nu beneficiez de conditiile lui, repectiv plata la luna si nu ma doua luni, desi am facut nu mai putin de trei sesizari in directia asta, raspunsul lor mai pe ocolite e ca sunt depasiti crancen de situatie, pentru ca ENEL e unul dintre „investitorii” care a avut grija sa isi reduca costurile la minim dand afara la greu din personal si externalizand mare parte din servicii la niste firme mici si vai de mama lor. In rest, pe partea de digitalizare sunt de Doamne fereste, in perioada in care se dau citirile MyEnel fiind mai mult offline decat online.
Daca nu ti’ai facut inca un contract, ar fi bine sa te grabesti
Avand in vedere ca pretul la energie va exploda si mai rau, bine ar fi sa te grabesti sa iti faci un contract pe piata concurentiala, iar sfatul meu ar fi sa nu alegi pretul cel mai mic din motivele care dau titlul acestei postari! Pentru 2-3 bani in plus la kW s’ar putea sa ai surpriza ca acea obscura companie cu care ai facut contractul sa te anunte ca nu iti mai poate livra si sa te trezesti aruncat pe piata universala la niste costuri de iti plangi de mila!
Opine personala
Daca stati si aruncati putin un ochii la comparatorul ala de preturi de la ANRE, o sa realizati destul de usor ca avem de a face cu un cartel in piata de energie si defapt aceasta asa zisa liberalizare a pietei de energie din Romania, nu este decat o teapa prin care au mascat explozia pretului la energie electrica si inca nu s’a terminat! Efectele perverse ale asa zisei liberalizari la gaze de anul trecut se vad abia acum, pentru luna iulie fiind anuntata o noua explozie si a pretului la gaze care va creste cu aproximativ 25% fara de pretul actual, motivatia ministerului Energie fiind ca „a crescut cererea dupa pandemie”. Una peste alta, ne asteapta vremuri grele si buzunare din ce in ce mai goale, pentru ca daca e sa rezumam ultimele 5 luni de #lucrurifantastice, dincolo de ce fumeaza Citu, situatia e cam asta:
Sa recapitulam pe scurt ultimele 5 luni:
+20% la curent;
+25% la gaze;
+35% la benzina;
+10>50% la alimente de baza;
+10>30%produse nealimentare
+10-20%restul utilitatilor platite in EU
Oare ce fumeaza Citu? Sa ne dea si noua!#romaniiTrebuieSaStie #lucrurifantastice pic.twitter.com/ZOmlGwERXi— ice4you (@ingerisidemoni) May 20, 2021
Haos.Ce am observat la noile facturi ii ca se aplica penalizari dupa a 15 zi de la scadenta in loc de 30 iar dupa 25 zile pot sa iti opreasca curentul fata de 60 cat era inainte.
Da, mare atentie la ce tip de contract alegeri, la ala fara „abonament” (nu ma intreba la ce’i ala bun si ce rost are) te arzi rau de tot la astea si platesti cam acelasi kW!
#muiePSD #ciumaRosie ca apropo de explozia pretului la gaze, ia sa vedem ce scria propaganda tefelista in 2018 cand se propunea plafonarea pretului la gaze pentru populatie, da’le si la pretenii tai, votantii aia multi ca poate au uitat cum daca nu isi umpleau astia acum buzunarele de pe prosti, ne intoarceam in comunism, rusii, stii tu , deci : https://m.ziare.com/ordonanta-teodorovici/expert-plafonarea-pretului-gazelor-risca-sa-ne-coste-enorm-si-sa-ne-arunce-inapoi-comunism-singurii-avantajati-ar-fi-rusii-1542964
Economia creste, când prețurile sunt mari. Nu?
Teoretic cand creste nivelul de trai, trage dupa el si preturile, ca cerere. Conform lui Citu, e cum zici tu!