Nici noi nu castigam 3000EU in Romania, dar nici viata in Germania nu mai e ce a fost

In Romania traim intr’o iluzie permanenta, una in care fiind mereu in urma vremurilor avem impresia ca lucrurile se schimba din punctul de vedere al nivelului de trai, singura diferenta e cea de perceptie in functie de bula fiecaruia. In vremurile in care unii zic ca o duc tot mai greu si raman nostalgici la alte vremuri, altii sunt convinsi ca o duc mai bine atat ei cat si cei din jurul lor pentru ca au reusit sa ajunga la un oarecare nivel de castig la care „nici nu visau inainte”.

Nici multi dintre noi nu castiga 3000EU in Romania

Pentru mine unul Romania nu a fost niciodata reper din punctul de vedere al castigurilor pentru ca pe la noi situatia economica a fost mereu una foarte volatila din mai multe motive. Cu exceptia unor perioade scurte de timp, Romania s’a confruntat mereu cu situatii in care atunci cand preturile erau mici romanii nu castigau suficienti banii sa si’le permita, iar cand au inceput sa castige banii aia, preturile au sarit in aer de vina fiind in mare parte suprataxarea si inflatia care le’au saracit discret buzunarele, dar iluzia ca acum castiga mai mult decat in urma cu ceva vreme, a ramas. Spre dosebire de roman, neamtul, avand o alta cultura financiara si alt nivel de trai, a dezvoltat o gandire mult mai pagmatica, pentru neamt conteaza ce isi permite de banii aia pe care ii castiga si aici este atent, spre deosebire de romanul care este mereu prostit de cifrele fluturate de politicieni, desi in fapt daca ar fi ceva mai atenti la asta ar realiza ca politrucii de pe la noi, de paine nemancatorii, cu o mana dau si cu cu doua iau, mentalitate ramasa chiar si diasporezilor care inca se cred bogati atunci cand castiga cu ceva mai bine decat in Romania si se intorc cu cateva mii de euro in Romania, rupti de contextul in care banii aia intre timp au ajuns pe aici la aproape jumatate din valoarea lor de atunci de cand au plecat ei sa dea cu sapa pe la altii.

Dar nici viata in Germania nu mai e ce a fost

Si nu mai e, pentru ca in Germania dupa socul treceri de la marca la euro tara nu a mai prea revenit niciodata la prosperitatea pe care o stia atunci, iar in ultimi ani si in Germania preturile au tot crescut la toate, de la mancare la utilitatii, de la chirii la taxe si impozite, iar lucrul asta neamtul il vede destul de repede prin formula aia in care stie foarte bine ce isi cumpara acum un an cu 3000EU si vede ce isi mai poate cumpara azi cu aceiasi bani, iar scaderea nivelului de trai se vede in tot si toate, inclusiv pe piata masinilor second-hand, o piata pe care o cunosc foarte bine si unde daca acum cativa ani gaseai masini foarte bune la preturi decente, acum gasesti la preturile alea decente din ce in ce mai multe rable care sunt vandute abia atunci cand sunt la un pas sa isi dea duhul, in vremea in care alea decente de altadata sunt vandute la preturi premium. Cam asa se explica si succesul pe care l’a avut Dacia in Germania cu masinile lor ieftine, masini care nu au prins doar la o anumita patura a populatiei, ci cam prin toate paturile sociale de sub alea bogate, ce intre timp s’au cam uniformizat. Lucrul asta il recunosc si sunt perfect constienti si nemtii, in discutiile avute cu ei cei mai multi sunt perfect constienti de faptul ca atunci cand  ajung la un supermarket platesc pentru acelasi cos de cumparaturi mai mult decat plateau acum un an sau doi, tot la fel cum sunt constienti si la pompa de cati litri de combustibil cumpara cu aceiasi bani, iar lucrurile astea le taxeza atunci cand democratia le da instrumentele necesare, fiind mai putin victime ale populismului ieftin.

Poate ca pragmatismul asta ar trebui sa il invatam si noi

Pentru ca lucrurile in Romania sa se schimbe in vreun fel poate ca exact pragmatismul asta ar trebui sa il invatam si noi, iar abia atunci poate ca nu am mai pune botul atat de usor la populismele cu care se castiga pe la noi alegerile din patru in cinci ani si tot cam asa am invata sa ne evaluam corect si munca. Sa fi fericit ca acum castigi 1000EU fata de aia 500EU pe care ii castigai acum cativa ani, nu e o mare realizare daca aia 1000EU intre timp au ajuns tradusi in bunuri cam tot cat aia 500EU de acum cativa ani plus o punga de seminte si cateva beri la pet.

Articolul asta nu s’a vrut un fel de bucurie ca moare si capra vecinului, #dacat zic.

13 comentarii la „Nici noi nu castigam 3000EU in Romania, dar nici viata in Germania nu mai e ce a fost”

  1. Ar trebui sa comparăm capre din aceeași rasă – modelul nostru economic e mai apropiat de ăla de peste ocean .. cele câteva sisteme sociale care ne mai leagă de modelul european sunt aproape distruse în favoarea sistemelor private, accesibile doar ălora 1% în atenția lui Câțu – sistemul de pensii publice, învățământ public, sănătate publică, transport public – prin public, mă refer administrate de stat.. de aia nici nu merge sistemul juridic – pe criteriile MCV, jumătate din antreprenorii de peste ocean ar fi la pușcărie , iar penalul Câțu ar reprezenta în sfârșit și el o majoritate în țara asta.. deci capra noastră a murit demult, fără legătură cu capra vecinilor…

    Răspunde
    • Din nefericire trebuie sa itit dau dreptate si mai adaug ca in astia 4 ani ramasi vor rezolva si putinul ala ramas, sa fie bucurie!

      Răspunde
    • De care vacanta zici, ca aseara abia ce m’am intors din inca una?! laugh Nu are nici o treaba ce fac in viata reala cu ce scriu pe aici si nu te contrazic cand zici de ton agresiv, #dacat ca eu scriu fix cum imi vine, cand imi vine, nu imi fac un plan inainte si nici nu imi propun ceva.
      Legat de „pandemie” … la mine s’a terminat inca din aprilie anul trecut … iar de atunci doar fac constatari si imi verific prin confirmari tot ce am scris pana in aprilie anul trecut si dupa.
      Sanatosi sa fim, ca prostie e destula! victory

      Răspunde
        • Eu nu’s sensibil de felul meu si probabil inteleg agresivitatea diferit, sau mai degraba o traduc altfel. In rest, eu scriu, tu scrii, altii scriu …dar nimeni nu e obligat sa si citeasca, asta din fericire e inca voluntara ca optiune. In alta ordine de idei, diversitatea de opinie si dezbaterea reprezinta o normalitate dintr’o lume normala, ce traim azi, respectiv sa acceptam o dezbatere sau doar idei care le mangaie apropape incestuos pe ale noastre, fac parte dintr’o ideologie pe care din nefericire am mai trait’o intr’o parte din viata mea si pe care tot de atunci ma straduiesc sa o uit, desi o vad tot mai imbratisata azi, pe modelul „sa nu ne atingem nici cu o floare” ca neconformismul ne costa. Multam, mie mi’a ajuns!

          Răspunde
  2. Covrigu asta a avut si o parte buna. A aratat ca pana si aia din vest pot fi prinsi cu chilotii in vine. Asta ca sa vada si pelicanii ca p-acolo nu mai zboara porcii roz pe fereastra. Daca ne da Dumnezeu si un razboi adevarat, se va vedea ca cam toata omenirea e in cacaolu si doar narile mai sunt la suprafata. Pentru cine nu pricepe: nu e nici o diferenta intre Omul de Neanderthal si Omul modern. Doar bata difera. Si asta ca sa nu ne mai dam ochii peste cap pe chestie de superioritate! drinks

    Răspunde
    • Ca sa confirm cumva teoria ta, eu am o vorba a mea: pentru ca omenirea sa se intoarca la pesteri, tot ce trebuie facut e sa fie taiat un fir. Cam la asta este tot la ce se reduce „evolutia” noastra. victory

      Răspunde
  3. Mai taxează nemții fix cât ( mai ) taxăm și noi! boast Ei încă mai plâng după mărci. Deci, de când nu mai pot ei „taxa”? Dar francezii? cool Cu englezii am văzut, brexit a fost o eroare pe principiul ăluia de zicea că vanitatea e păcatul lui preferat. laugh Și pe aici a fost 2016, după care ne- am revenit. sarcastic

    Răspunde
      • #dasepoate#ținempasulculumeabună#așada#
        #dedatastanoifacemistoria#laugh
        Lasă, tovarășe, că nu există meteorit care să facă treabă mai bună ca noi! Eu contez pe noi, când toți și toate sunt razna, războiul e la o aruncătură de băț.#prinnoiînșine# sarcastic

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura