O altfel de Genesa

Conform unor scrieri foarte vechii, de origine ebraica, Genesa cea care o cunoastem noi astazi, ar mai avea inca o varianta ce a fost uitata in timp si mai ales dupa ce Biblia a fost modificata de atat de multe ori de’a lungul timpului …

In Biblia de astazi, cuvantul Lilith apare o singura data:

Isaia 34:14 Fiarele din pustie se vor intilni acolo cu cinii salbatici, si tapii parosi se vor chema unii pe altii. Acolo isi va avea locuinta naluca noptii, si isi va gasi un loc de odihna.

In scrierile evreiesti:

Dumnezeu ar fi creat pe Adam si pe Lilith din tarana („Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l’a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i’a facut” ‘ Genesa 1:27).

Se observa ca Eva ar fi venit dupa plecarea lui Lilith, aceasta fiind creata din coasta lui Adam.

Si omul a zis:

“Iata in sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi ‘femeie’, pentru ca a fost luata din om.” (Genesa 2:23).”

Deoarece Eva este prezenta substantiala a femeii in Rai, Lilith trebuia sa fie indepartata din cadru inainte de sosirea acesteia. Lilith nu apare in Biblie, poate datorita prejudiciului adus de catre autorii patriarhi care au modificat scrierile de’a lungul timpului.

Conform scrierilor stravechi, Lilith si Adam se iubeau foarte mult, dar cand faceau dragoste, Lilith nu dorea sa stea pe jos, cerand egalitate intre sexe, intrand in conflict cu Adam. In urma conflictului, Lilith pleaca; blestemandul pe Adam si indreptandu’se catre casa ei de langa Marea Rosie. Adam s’a plans lui Dumnezeu, care a trimis trei ingeri, pe Sanvi, Sansanvi si Semangelaf, pentru a o aduce pe Lilith inapoi in Eden, insa aceasta i’a sfidat pe cei trei ingeri, blestemandu’i. Cat timp a petrecut la Marea Rosie, Lilith devenise amanta demonilor, facand cate 100 de copii in fiecare zi. Cei trei ingeri spuneau ca Dumnezeu ii va lua toti acesti copii daca nu se va reintoarce la Adam.Din nou Lilith a refuzat, fiind pedepsita ca atare si alungata din Eden, il ia pe Sarpe (Diavolul) ca sot, razbunandu’se mai tarziu pe Adam, facandu’l sa ia fructul interzis.

Acesta a fost momentul in care Dumnezeu i’a daruit’o lui Adam pe Eva, cea cuminte si supusa, exact opusul lui Lilith.

Se mai spune ca atractia malefica lui Lilith fata de copiii nou’nascuti vine de la faptul ca propriii sai copii facuti cu demonii au fost luati de catre Dumnezeu in urma refuzului sau de a se reintoarce la Adam. Cei trei ingeri trimisi au fortat’o pe Lilith sa jure ca ori de cate ori va intalni numele sau chipurile lor pe amulete, va renunta la a face rau celor care le poarta.

Pana in secolul optsprezece , in multe culturi ale lumii era comuna practica folosirii amuletelor impotriva lui Lilith.

Aceste amulete se asezau deseori in cele patru colturi ale camerei in care dormeau nou’nascutii si aveau menirea sa’ i apere pe acestia si pe mamele lor. Uneori se trasa un cerc magic in jurul patului nou’nascutului, cerc pe care se scriau numele a trei ingeri insotite de cuvintele : ” Alungata sa fie Lilith ” sau ” Fereste acest copil de tot raul.

Daca un copil radea in somn, era semn ca Lilith se afla in preajma. Se credea ca un bobarnac usor pe nasul copilului facea ca Lillith sa dispara. Lilith este un demon feminin al noptii, printesa a Iadului, care se presupune ca zbura in cautarea pruncilor pentru a’i rapi sau strangula.

O alta varianta, din scrierile vechi, ar fi ca Dumnezeu i’a creat pe Adam si pe Lilith ca frati gemeni. Lilith a cerut sa fie egala cu Adam, insa incercarile sale au esuat, ea parasindu’l in final pe Adam.
Acest personaj, apare si in scrierile musulmane, unde se spune ca dupa ce l’a parasit pe Adam, Lilith s’a imperecheat cu Satan .

Se fac speculatii pe seama faptului ca s’ar putea sa existe o legatura intre Lillith si Lenith, o divinitate a etruscilor, ce nu avea chip si astepta la poarta Lumii de Dincolo impreuna cu Hecate si Persephona, pentru a primi sufletele celor morti.

Lilith a mai fost asemanata cu figuri mitologice si legendare cum ar fi Regina din Sheba sau Elena din Troia. De asemenea, in Europa medievala, Lilith a fost descrisa ca sotie, amanta sau bunica lui Satan.

In astrologie Lilith este numita si Luna Neagra, luata fiind in calcul mereu in calculul unei zodii.

Asadar … sa intelegem ca treptat fiicelor Evei le’a fost luat locul de catre fiicele lui Lilith … avand in vedere ca tot mai greu gasesti o Eva in ziua de astazi? smile

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura