Piata imobililara din Romania este departe de a fi blocata

Stiu cativa oameni care asteapta niste investitii pe piata imobiliara de la noi, respectiv niste scaderi de preturi datorate unui blocaj in piata care sa urmeze trendul de prin Europa Centrala si de Est, unde pietele imobiliare au inceput sa inregistreze o usoara scadere de preturi in urma blocajelor in piata.

Piata imobililara din Romania este departe de a fi blocata

Din nefericire, primele semne ale lui 2023 arata ca Romania nu va urma trendul descendent al restului de piete imobiliare din Europa Centrala si de Est pentru ca in Romania situatia pe aceasta piata este una complet diferita fara de restul tarilor din aceasta parte de lume, lucrurile schimbandu’se radical dupa criza din 2010 cand BNR a impus niste conditii draconice de creditare bancilor care sunt implicate in finantarea pietei imobiliare. Pe langa acest lucru, apetitul romanilor pentru achizitia de proprietati a ramas la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, in ciudat cresterilor de preturi la imobiliare, atat cele vechi cat si cele noi find in continuare vazute ca invesititii pe termen lung de romanii care in acest mod au gasit si o metoda de economisire. Pe de alta parte, programele „Prima casa/Noua casa” a fost si ramas un pilon de stabilitate important al acestei piete, anual guvernul alocand sume din ce in ce mai mari pentru garantarea finantarilor prin acest program, fapt ce a dus la o stabilitate in piata imobiliara din Romania, devoltatorii avand o oarecare predictibilitate pentru a isi investi banii, desi trendurile vor trebui adaptate cereri.

Consultantii imobiliari estimeaza ca al doilea semestru din 2023 va aduce o stabilizare pe piata rezidentiala

„Creşterea tranzacţiilor în a doua parte a anului 2023 şi oferta în scădere, cel puţin în Bucureşti, unde există un blocaj al auto­rizării, vor duce însă, pe termen mai lung, la o nouă creştere a preţurilor, cu efecte mai ales în 2024 şi 2025“

a declarat Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro, pentru mediafax.ro

„Segmentele de piaţă mai puţin depen­dente de credite ipotecare în achiziţie îşi vor continua creşterea. În schimb, segmentele de piaţă dependente în proporţie de peste 65% de credite ipotecare în achiziţie, în general zone limitrofe ale oraşelor, vor suferi scăderi de preţuri, estimăm în jurul a 5-6% pe medie“

spune Daniel Tudor, fondatorul The Concept.

„Costurile de construcţie se vor stabiliza, ceea ce va determina şi o stabilizare a preţurilor finale. Unii dezvoltatori mai mici vor fi nevoiţi să iasă din piaţă. Vom vedea corecţii la preţurile terenurilor. Începând din a doua jumătate a anului, cererea îşi va relua trendul ascendent!“

este de parere Valentin Morar, CEO al dezvoltatorului imobiliar Wallberg, potrivit Ziarului Financiar.

Alte motive pentru care piata imobiliara din Romania nu va intra prea curand in blocaj

Desi aparent preturile la locuinte sunt foarte mari in raport cu puterea de cumparare, in realitatea insa preturile la locuintele din Romania sunt mult mai mici comparativ cu restul tarilor din UE, motiv pentru care capitalul extern este atras ca un magnet spre aceasta zona de investitii unde exista inca mult loc de crestere odata si cu cresterea puterii de cumparare din Romania, crestere datorata atat veniturilor directe cat si indirecte, multi bani venind inca din strainatate de la romanii care muncesc acolo si investesc imobiliar aici, lucru ce a dus treptat la cresteri de preturi pentru locuinte chiar si in orasele mici, de problema asta lovindu’ma eu anul trecut, cand practic am fost nevoit sa cumpar o locuinta cu de aproximativ doua ori pretul la care as fi cumparat’o in 2020, desi toata lumea, inclusiv eu, se astepta si atunci la o scadere a preturilor dupa criza pandemica. Nu a fost sa fie, oamenii au preferat sa isi tina banii invesititi in plasamentele imobiliare, iar cei care si’au dorit sa vanda au preferat sa tina de pret si sa nu se grabeasca nicaieri pentru ca cei mai multi nici nu aveau nevoie urgenta de bani, alegand pentru asta mai bine sa dea locuintele in chirie si sa obtina un venit minim, decat sa lase la pret.

Nomazi si migrantii digitali, viitorul chiriilor

Desi am ales sa traiesc intr’un oras mic ce nu are o teoretica perspectiva de dezvoltare economica in viitorul apropiat, pe aici prin zona mea au inceput usor-usor sa apara cereri de chirii din partea nomazilor digitali atat din tara cat si de pe dincolo, cea ce ma duce cu gandul la o perspectiva a viitorului in care avand deja internet de mare viteza peste tot, migratia acestor nomazi digitali va creste in zonele mai mici, linistite, mai putin poluate si cu o perspectiva mult mai buna pentru o calitate a vietii comparativ cu metropolele care in timp vor deveni tot mai aglomerate si restrictive din multe puncte de vedere, fapt ce va mentine aceasta piata pe crestere, fenomenul nomazilor digitali la noi find inca unul incipient si despre care nu se vorbeste foarte mult, desi este un fenomen in crestere, motiv pentru care Parlamentul a adoptat recent legislatia privind viza acordata „nomazilor digitali”, astfel Romania se alatura tarilor care ofera vize străinilor care doresc să lucreze de la distanta, respectiv 12 luni, fata de majoritatea vizelor care au valabilitate de doar trei luni, astfel ca Romania a urcat in 2022 pe locul 3 in randul tarilor cele mai atractive pentru nomazii digitali.

Opinie personala

Nu sunt eu cel care are caderea sa faca niste previziuni in privinta asta si nici nu am vreun glob in care sa citesc viitorul, dar avand in vedere aceste motive exprimate mai sus si in baza celor vreo 20 de ani de mici plasamente pe piata asta, tot ce pot sa spun este ca lucrurile s’au schimbat foarte mult mai ales din punctul de vedere al stabilitatii acestei piete, piata in care s’au investit in toti acesti ani foarte multi bani, plasamentele find in crestere si probabil ca vor merge pe acelasi trend odata ce si in Romania incep sa vina noile trenduri, acum pe val find alea cu sustenabilitatea. E loc mult de investitii in sectorul asta si inspre el vor fi directionati tot mai multe fonduri si in 2023 care va fi un an de instabilitate iar in piata existand inca multi bani pentru acest gen de invesitii odata ce bursele sunt tot mai instabile si multe din plasamentele rentabile de ieri, cum ar fi cele in companii tech, devin tot mai putin rentabile si cu un risc tot mai ridicat.

20 de comentarii la „Piata imobililara din Romania este departe de a fi blocata”

  1. Din punctul meu de vedere, explicatia e ca in Romania sunt foarte multi bani negri. Romania este tara din Europa unde fiscul e la misto sau se ia de guvizi. Practic suntem paradis fiscal nedeclarat. Pentru smecheri, of course. drinks

    Răspunde
    • Peste tot e la fel, atat ca pe la altii banii sunt spalati prin diverse insule, imobiliarele ocupandu’se de ce e local. laugh In rest, important e ca in Romania se dezvolta in continuare, asta find cam singurul domeniu care poti zice ca merge bine in tara asta, ca smecheri ca nesmecheri…capitalism ii mai zice, iar eu unul il prefer de departe variantei neo-marxiste, aia cu nu ai nimic si esti fericit!

      Răspunde
      • Normal c-o preferi. Beleaua e ca niste neni cu multi bani si influenta, chit ca-si cam taraie basinile, o vor p-aia cu „nimic”. E clar ca orice biped nu vrea varianta lor. Acu ce-o fi, dreaq stie. „Va jur, nu stiu nimic!” diablo

        Răspunde
  2. Mda, prețurile au săltat destul de binișor și doar Guda zice că vor scădea. Da pe Guda nu-l ascultă nimeni… Ideea este că momentan loviți sunt cei care au strans cu greu un parlit de avans de 15% și s-au trezit că ircc-ul le-a dat visul peste cap. Pândesc de ceva vreme o garsonieră în zonă și nimic care să mă tenteze, încă sunt sus, că majoritatea sunt în stare decentă. Știu că e muncă și bani de băgat dar mă uit după una nerenovată care să fie în bloc decent… că mi-au rămas materiale s-o construiesc de la zero. Sper s-o dibui anul ăsta dacă nu, mai prin toamnă extind zona..

    Răspunde
    • Guda stiu ca e o branza, in rest nu cunosc! laugh Da, preturile sunt sus si ce cred eu este ca la garsoniere si apartamentele cu 2 camere se vor mentine si chiar pipera un pic, pentru ca facturile mici le vor duce acolo, iar trendul pornit in pandemie cu 3-4 camere se va bloca un pic, dar alea sunt sus deja. Legat de locuintele nerenovate, aici e batalia cea mai mare ca toti cauta sa faca profit fie din revanzare, fie de inchirierea ulterioara, asta problema am avut’o si eu de am ajuns sa extind aria pana am iesit chiar un pic din oras. Sunt multi bani pentru investitii pe zona asta si vor tot fi odata cu cresterea investitiilor si pastrarea inflatiei la nivel ridicat. Din pacate, da, se va cam termina pentru multi visul de a avea o casa, creditarea va fi tot mai scumpa, iar veniturile oamenilor de rand nu vor mai tine pasul, eu sincer, chiar ma gandeam ca daca nu faceam anul trecut pasul ala, anul asta nu prea stiu daca reuseam sa il mai fac, pentru ca nenorocita asta de inflatie mi’a cam dat dauna in modestul meu fond de investitii, ca la multi altii in rest si va mai hali ceva in perioada urmatoare, poveste cu care m’am impacat deja.

      Răspunde
  3. Nu vor exista scaderi de preturi pe piata imobiliara din Bucuresti si din cate vad eu pretul a urcat si tot va urca atata timp cat exista cerere . Se construieste la greu , asta inseamna ca nu exista blocaje in Bucuresti , nu pot sa vb de alte zone pentru ca nu am habr de alte orase

    Răspunde
  4. Am citit mai demult ca romanii sunt cei mai putin indatorati. Nu s-au facut imprumuturi pentru case ca in alte tari. Nu stiu care este motivul, sau motivele care au contribuit la asta. Munca la negru, cerintele/politica bancilor, mentalitatea, aceptarea faptului de a sta cu mama si tata pana la 40 de ani… Unde locuiesc eu, este aproape imposibil, singur, sa-ti iei macar o garsoniera in orase; 15% avans, munca permanenta de cel putin 1 an, fara alte datorii, salariu peste medie. Preturile au scazut un pic, dar sunt in continuare foarte mari, iar dobanzile s-au triplat in cateva luni. Mai e o chestie pe care nu o inteleg: au marit dobanzile ca sa diminueze inflatia zic ei. Am mai prins asemenea crize, dar ele au fost cauzate de sectorul bancar. Cum oare se dimunueaza o inflatie cauzata de o criza energetica, marind dobanzile bancare, stie cineva sa-mi explice? In orice caz, se straduiesc din greu sa ne saraceasca, sa dispara clasa medie. Nu cred in schimb ce se spunea aici ca vor veni oameni cu bani din afara care vor cumpara locuinte in Romania. Poate doar unii romani plecati. Case ieftine sunt si in Potugalia si in Spania, etc

    Răspunde
    • In Romania mai baga bani doar rechinii care mai au inca ceva plevusca la plasa. Ma refer la „mari investitori”. In rest totul se va opri pen-ca daca vom intra in carambol va fi jeleu. Dupa, da, va fi grupa mare de investit, ca la cata aratura va fi….!?

      Răspunde
      • @cib,

        Wishful thinking dragul meu, nu va fi aratură căci muniția e scumpă și nici Ciucă nu intimidează pe nimeni…. după cred că vom fi … ceva mai rău ca…. Albania…

        Chiar zău, nu știu cum poți fi atât de optimist cât să speri că va veni cineva să demoleze gratis, când guvernanții se screm sa o facă scump și pe banii noștri.

        Răspunde
        • Eu merg pe mana americanilor. Nu va fi greu sa-i convinga pe rusi. Pen-ca in general zona de granita e arata. Sau ma insel eu si noi suntem in UE si NATO? Muahahaha!!!
          PS Dupa, mai scriem un servetel, mai luam o apica si-o cafea, mai un uiskean si facem si-o investitie, dar musai „strategica”. Doar nu ne-om supara pentru niste pelicani cu pene de guvizi. (text ipotetic intre fosti, prezenti si viitori parteneri, gen cow-boys si ciolovecs). cool
          PPS Cica Maia, Maia noastra ne va fi prezidenta. Cred ca rad si rusii si americanii si cu curu’ de noi. Ghici care vor fi consecintele?

          Răspunde
          • Vorba cow-boy-ului. number adin and number dva.
            Number dva, Maia … crezi că în 2024 se vor putea ține alegeri ?
            Și crezi ca Maia mai rămâne proptită-n funcție până la vară? În 2024 crezi că va fi vie și în libertate?
            Number adin, io zic pas și mă arunc, americanii merg blind , doubledown și pierd… cred că vor face figura din Afganistan, după ce ne vor împinge in conflict fierbinte cu rușii, pe noi si pe polonezi. .. diablo Saigon 1975 gen….
            Wunderwaffen-ul promis de US și UE nu va sosi, se poate vedea ca lipsește capacitatea de producție, expertiza și logistica în timp ce abundă delirul ideologic.

          • Pai daca ne vor impinge in conflict, cat de adanci vor fi araturile? Dupa cum vaz, amandoi intuim cam la fel doar ca eu sunt mai putin talentat la scris. Concluzia e ca trebuie sa fim optimisti adica nu suntem chiar in pom, ci doar asa un pic, in cacaolu. hi
            @Ice: hats down!

          • Ricanii au dovedit ca nu stiu cel mai elementar lucru, pe care pana si eu, care sunt pafarist, il intuiesc. Cine are resurse si industrie si merge pe teoria cantitatii in razbel, ala e the winner. Si rusii mai sunt si acasa. Naspa, nici telijentii nostri n-au aflat duma asta! Good morning, Saigon! drinks

          • @ice,

            Da, știu ce ai postat și mai ales când. bravo
            Maia președinte pe model Al.I. Cuza . înclin să cred că e doar un balon de încercare. Nu are nici vocație, nici anvergură.
            Legat de implicarea montei garnizoanei în Republica Moldova, iarăși înclin să fiu sceptic, apreciez ca fiind mai probabilă implicarea noastră în deservirea unor echipamente de luptă de pe frontul ukrainean. Ukrainienii nu au timpul necesar la dispoziție să-și formeze personal militar care să poată utiliza și întreține astfel de echipamente ( un tanchist de exemplu îl formezi intr-un an ). Despre coșmarul logistic legat de echipamentele donate ar fi mult de scris. Ia în considerare că discutăm despre un parc eteroclit care pentru fiecare producător are nevoie de servisare specializată ( pe teren), specialiști ce nu pot fi modelați din plastilină. E nevoie de timp. În lipsă de timp, echipamentul este trimis insoțit de „turiști” experți.
            La fel cred că deja ne implicăm în activități de comandă și planificare ale operațiunilor de arme reunite.

            Posibil să mă înșel, nu îmi beau cafeaua în monta garnizoanei.

            buba

  5. Văd că se discută chestii grele pe acilea. nu am întrebat chatgpt-ul, dar nu cred că vom intra in război oficial cu rușii, oricât ar vrea americanii și argații lor de aici .. despre polonezi nu mă pronunț, sunt tembeli ca și ukranii, ca și rușii și balticii.. să fie la ei acolo.. iar maia nu e Cuza oricum ai suci problema, singurul lucru care le e comun find pasiunea pentru femei.. să vedem dacă peste câteva luni mai avem ce slăvi, ce uni și ce schenghenui ..

    Răspunde
      • Da, dar insa?, contrar filmelor optimiste gen Hollywood cat IV, intotdeauna scenariile cele mai cretine se indeplinesc in viata reala. Eu merg pe mana lui Murphy! drinks

        Răspunde
        • Mda, insă am contracarat sloganul de campanie electorlă by Ice™.
          Ne batem în meme-uri și in sticle de bere pînă se declară starea de război, că de alegeri nu văd să fie loc în 2024.

          Răspunde
  6. Se construiește haotic peste tot..că să nu mai vorbim de calitatea lucrărilor care lasă de dorit in ciuda prețurilor exorbitante.

    Nu cred că va fi o criza imobiliara.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura