De cand a devenit Bacalaureatul o mare performanta si de ce

Am trolat destul pe tema asta mai ales ca am fost indirect implicat prin examenul fiicei mele, acum nu vreau sa scriu decat o concluzie si cu asta voi incheia acest subiect ce ma bucur ca il voi trece in sfarsit in ladita cu amintiri.

Sa o luam cu inceputul.Bac’ul de ieri|Bac’ul de azi

 

Din ce am vazut a atins si Marius putin tema asta din punctul lui de vedere, fiind la cateva generatii de mine. Ei bine, zilele astea am avut ocazia sa vorbesc cu colegi de generatie pe tema asta si am ajuns la un momendat sa ne punem intrebarea de cand mama dracului luatul Bac’ului a devenit o atat de mare performanta in vremea in care pe vremea noastra, luatul Bac’ului era o simpla formalitate care incheia doar un curs a patru ani de studii … si nimic mai mult, performanta constand in a lua admiterea la un liceu bun si nu bac’ul la terminarea lui, pentru ca pe vremea aia se dadea admitere la intrarea in liceu, unele dintre ele avand si cate 10-15 copii/loc, mediile minime obtinute la admitere (singurele care contau!) pentru intrare la unele licee fiind de la 9,50 in sus, unde ulterior era la fel de greu sa faci fata pentru ca se facea carte pe rupte! Eu nu am fost un elev eminent, mai degraba unul rebel, de la 16 ani ramas singur pe lume am putut sa iau ce decizii vreau, una din ele a fost sa termin totusi scoala la care reusisem sa intru din cei 7 cu care m’am luptat pentru un loc. Ca un facut, am avut parte si de un experiment al astora din invatamant, fiind prima si din pacate ultima generatie la care au experimentat orientarea celor patru ani de liceu inspre partea practica si mai putin teoretica fiind un liceu cu profil tehnologic. Si uite asa, am facut 4 ani de practica in paralel cu 4 ani de teorie, ultimi doi fiind mai mult orientati inspre meserie, fiecare dintre noi fiind obligati sa ne facem un contract de practica cu o uzina/mina/fabrica de unde primeam burse lunare de studii in baza muncii pe care o faceam la ei, iar la finalul celor 4 ani si un loc garantat de munca in meseria pentru care fusesem calificati, contract cu durata minima de 12 luni sau urma sa restituim bursele luate pe ultimi doi ani! Si uite asa, ajunsesem ca in ultimul an de liceu, sa muncim (din greu si orice, aveam bataturi in palmi cum nu am mai avut niciodata nici inainte nici dupa laugh ) 8 ore/zi la institutia unde avem contract, doar 2 zile fiind rezevate materiilor teoretice. La un nemotivat aveai media scazuta la purtare, la doua nemotivate erai OUT! Examenul final de absolvire a constat in proba practica ce nu se cumula cu restul, pe care daca o picai erai PA pentru ca nu mai ajungeai si la cele teoretice. Desi nu m’am rupt in mod deosebit cu scoala, am luat Bac’ul cu BRIO, 9,25 de pe diploma stand dovada, 10 fiind la proba practica unde si acum imi aduc aminte ca am primit spre indentificare defect/demontare/reparare defect/montare/test de lucru un ciocan de abataj denumit generic si picamer.  Pe langa asta, mai adauga ca din clasa mea au promovat toti fara nici o problema, desi nu eram nici pe departe genii vreunul, ba dimpotriva, tin minte si acum ce chefuri si chiuluri trageam din cand in cand. laugh

Din punctul meu de vedere, stilul asta de invatamant ar da si azi mai multi oameni calificati (noi era la sange!) si mai putini someri ai generatiei inspre nicaieri. Din pacate a fost doar un experiment care ca orice lucru bun in tara asta s’a terminat odata cu generatia mea care se pare ca eram (asa cum zicea un bun prieten al meu) o generatie croita pe munca. Azi lucrurile stau altfel, nu mai exista fabricile si uzinele comuniste, insa exista mediu privat unde in urma unui parteneriat intre stat si privat, s’ar putea califica la locul de munca destui copii in meseriile care se cer si se cauta astazi, fara a mai fi nevoie sa invete materii rigide si inutile la nivel teoretic, fara nici o reflexie asupra nivelului practic ce intr’un final va conta in viitorul acelui copil.De cand a ajuns Bac’ul o performanta si de ce?

 

Ei bine anii au trecut, lucrurile s’au schimbat treptat din rau in mai rau. Intrarea la licee se face acum in baza unei medii intre cea obtinuta in scoala generala (de cele mai multe ori umflata la greu) plus nota de la capacitate si uite asa, un copil cu „10” medie generala dupa 8 ani de „studii” si 3 la capacitate ajunge sa ocupe un loc intr’o clasa a unui liceu la care teoretic nu ar avea ce sa caute pentru ca nivelul lui real este reflectat de acel 3 la capacitate si nu de acel 10 umflat cu plasele si spagi de parintii inconstienti de pe urma carora profita la greu multi dintre „profesorii” din generala, unde scoala nu se mai face decat pe alocuri! In conditiile astea, te bucuri ca ti’a intrat copilul la liceu unde in scurt timp intervine problema meditatiilor pe bani grei, pentru ca nivelul sau real dupa 8 ani de scoala generala este apropiat de 0 si uite asa, timp de 4 ani de zile in liceu, trebuie sa pompezi bani din greu in meditatiile cu care sa recupereze minim 3 ani din aia 8 irositi, plus sa faca fata la cei 4 care ii are inainte ca sa poata ajunge ca intr’un final sa ia acel BAC ce incepe acum sa se justifice ca o mare performanta cand te gandesti cat efort, sacrificii si sudoare ai depus pentru a sprijini un copil sa ajunga acolo! Fara acest suport va rog sa ma credeti pe cuvant ca este aproape imposibil ca un copil sa ia Bacalaureatul (exceptandu’i pe cei foarte putini care au fost daruiti si mai sunt si muncitori), acele putine note de 10 pe care le vedeti ca mari realizari la Bac’ul din ziua de azi ascund in spatele lor cheltuieli fabuloase ce in mare parte au mers in meditatiile pe care le fac acei copii si in nici un caz nu sunt meritele vreunui liceu asa cum le place lor sa se mandreasca! Nu generalizez acum, sunt si licee unde se face inca scoala la un nivel bun, dar in majoritate sunt licee unde mersul la scoala in mare parte este mai mult pierdere de timp, faptul ca avem licee care inregistreaza de ani si ani de zile nivel foarte scazut de promovare ca sa nu mai zic de cele cu nivel 0 sunt dovezi suficiente ca existenta lor este mai mult decat inutila intr’o societate unde oricum munca este blamata iar scoala a cazut in derizoriu producand anual doar sute de mii de someri cu diplome care nu stiu nici sa faca ceva si nici incotro sa o ia cand trece eurofia obtinerii diplomei de Bacalaureat.Ce e de facut ca lucrurile sa se schimbe si de maine Bac’ul sa fie ceva firesc?!

 

Ar fi probabil simpla o revenire la o triere clara a celor care merita sa ajunga pana la Bac prin admiteri cum erau odata la licee in vremea in care pus in practica experimentul la care am luat eu parte sa ii absoarba pe cei care dupa patru ani de studii macar ar sti sa faca ceva, dar probabil ca nu se vrea, pentru ca asta ar da peste cap toata mafia care s’a infiltrat in toti acesti ani in invatamantul romanesc! Un invatamant orientat inspre carte nu ar mai aduce atat de multi bani celor care te dezbraca la propriu pe toata perioada scolii si mai ales la sfarsit de ciclu. Mai putin copii la meditatii nefiscalizate le’ar subtia multora traiul (foarte) bun si probabil ca ar (re)aprinde focul grevelor in invatamant. Mai multa carte in scoli ar incepe sa trieze din profesorii care nu isi merita locul acolo dupa ce au ajuns cu 2 sau 3 la titularizare sa ocupe un post caldut. Mai putini absolventi cu Bac ar duce la inchiderea fabricilor de diplome ce poarta pomposul nume de universitati. Generatii mai bine educate ar crea probleme in cabinele de vot si miscari reale de strada nu doar manipulate. Mai multi oameni bine pregatiti ar subtia numarul sclavilor care muncesc pe un pumn de euro dincolo, fara un viitor si perspective clare, ca sa nu mai zicem de gaura la bugetul unei tari care a ajuns sa se bazeze pe asta.

Incheiere:

Cu astea fiind scrise, cred ca e acum mai clar pentru toti de ce BAC’ul a ajuns o performanta in ziua de azi si de ce nu se va schimba absolut nimic in bine nici in viitorul apropiat, ba chiar dimpotriva, numarul celor ~40.000 de copii care anul asta au decis ca nici macar sa mai incerce sa dea Bacul probabil ca se va dubla la anul si cui sa ii pese de asta si mai ales de ce?!

 

8 comentarii la „De cand a devenit Bacalaureatul o mare performanta si de ce”

  1. invatamantul este principala bomba cu ceas la temelia statului asta, cat s-o mai numi stat (ala de drept(i) e o colonie militarizata in fapt). n-ai cum sa substitui 17 ani de scoala ca sa devii inginer eventual (cu 6 zile de lectii pe saptamana) cu o scoala la fara frecventa si materii optionale inca din ciclul primar. nu meditatiile sunt de vina ( asta e doar pretul platit de catre cei care vor sa evadeze din mocirla submediocritatii) – e o complicitate vinovata intre guverne, cei care presteaza in scoli si parinti – cu binecuvantarea satisfacuta a stapanilor de colonie.. da, stiu, vechiul sistem era comunist – platea statul pentru ceea ce avea nevoie in economie, nu producea cohorte de someri pe cheltuiala publica.. s-a vrut flexibilitate – o avem – avem optiunea sa fim mediocri sau analfabeti functionali, si, ce sa vezi, este optiunea preferata de o majoritate.. conform zicerii filozofice, ai n-ai bacul, semintele acelasi gust are. o sa ne facem bine cand o sa fim in stare sa producem mai multi electricieni, instalatori si ingineri de orice fel, care sa fie laolalta mai multi decat cei cu diploma in drept (asta intr-o tara in care legile se aplica dupa ureche si interes de sus pana jos) .. deci .. niciodata.

    Răspunde
  2. Prietene Cola, nimic nu este intamplator, cum nici situatia din invatamant! Schimbari trebuiau facute la nivelul adaptarii acestuia la societatea in care traim, insa bazele au fost, sunt si vor ramane aceleasi! Ca sa intaresc ultima ta parte a comentariului, pot doar sa iti spun ca acum cateva zile ii multumeam lui Dumnezeu si unui prieten ca inca mai exista oameni ca el si nu doar ca mine care pricepe cate ceva din apasatul butoanelor sau depanarea unui PC desi nu am facut nimic din toate astea prin scoala, motive fiind doua alese random:

    1. Ca stie sa bata o tabla pe casa in vremea in care eu ma frecam cu mana in cap nestiind de unde dracului sa incep!
    2. Ca stie sa traga un glet in vremea in care eu nu stiam nici macar de care trebuie sa cumpar!

    Prietenul asta este din generatia mea, diferenta fiind ca am urmat cai diferite amandoi si culmea fara legatura cu scoala ce am facut’o. Intre timp pana sa ajungem aici insa am muncit pe branci fiecare ce a apucat. Probabil ca fara oameni ca mine ar avea de suferit o parte a societatii de azi, dar crede’ma ca mai ales fara oameni ca el am putea spune ca am belit’o pentru ca de exemplu nu te ajuta cu nimic un PC fancy cand iti ploua cu galeata in casa!

    Cand om pricepe toate astea si om pretui din nou toate astea probabil ca lucrurile or sa inceapa sa mearga din nou in tara asta in care nu e nevoie doar si numai de programatori care sa faca curul mare companiilor colonizatoare! Educatie si mai ales o sansa in viata ar merita oricine, ce ar trebuie sa faca cardasia de care vorbeai e sa incerce sa dea o sansa tuturor iar Bac’ul sa nu mai fie realizarea suprema decat pentru cei care vor sa urmeze studii superioare ce sa nu mai fie doar fabrici de diplome! Avem nevoie de oameni calificati si mai ales o sansa ca meseria lor sa fie pretuita si aici si nu doar pe la altii, sau o sa ajungem sa ne rugam de araboi sa nu mai ocoloesca Romania pe ruta migratiei cu speranta ca poate om gasi printre ei unii care sa munceasca si pe aici!

    Altfel … niciodata.

    Răspunde
  3. subiectul e prea incitant ca sa nu ma manance limba .. si sa nu ma apuce dracii.. 99% dintre noi am avut aceleasi experiente traumatizante cautand un meserias in care sa avem incredere .. stiu ca sistemul comunist inventase policalificarea – dar am trecut dupa 25 de ani intr-o zona in care prea multi au calificari incerte (ca sa ma exprim elegant), sau de nisa – si de la bancurile cu zidari, electricieni , ingineri ,am trecut la bancurile cu dorel .. o sa avem in ritmul asta doua coduri caen de meserii cu toatele : 1313 – Dorel si 6666 – Garcea.

    Răspunde
  4. Eu am doar doua intrebari:
    – Daca ar mai fi scoli de meserii ce ar face Dorel?
    – Daca s-ar invata inca din clasa intai ce ar face analfabetii cu diplome universitare sau cu doctorat?

    Răspunde
  5. Dupa un asemenea articol nici nu ai ce sa mai zici, poti sa fii sau sa nu fii de acord, depinde in ce tabara esti , pana la urma doar asta conteaza, tabara. Pentru cei din sistem e mana cereasca toata framantarea asta, parinti ca parinti fac si ei tot ce pot pentru copilul lor, e normal, copii sunt cu frica pe ei, BAC-ul e un fel de bau-bau, unii nici nu se mai duc, isi dau seama de valoarea lor si mai ramane statul de drept, plin de rezultatul propriilor actiuni, de oameni incapabil produsi de un sistem incapabil, cercul vicios.

    Pe undeva aici as vede rostul Presedintelui Iohannis, daca ar fi sa seschimbe ceva in invatamantul romanesc, sa faca ceva la care se pricepe sau poate nu. Ca un om din sistem care a prins si celelalte vremuri cu varf si indesat, ar putea sa vada, sa vrea sa faca ceva, dar nu, banuiesc ca uraste poporul asta, eu asa vad… e mic, asta e, are doar ganduri mici, ce sa mai e un neamt parvenit cu case din meditatii laugh si tara ce o pastoreste i se potriveste ca o manusa.

    Pana la urma schimbarea ar trebui sa vina de la noi, noi parinti sa nu mai acceptam, dar pentru asta trebuie sa avem cu ce, sa fim pregatiti, dar cand pe marea majoritatea i-a pregatit acelasi sistem, nici nu-si mai pun problema, e normal ca totul sa fie o porcarie.

    Răspunde
  6. Copii sunt produsul parintilor. Prin urmare oricat am incerca sa dam vina pe societate tot noi suntem cei vinovati de ce se intampla. Este greu de acceptat dar este necesar. Trebuie sa fim responsabili pentru generatia care se formeaza acum dar trebuie sa stim ce vrem de la ei.

    Răspunde
  7. Cand ai un presedinte care declara nonsalant ca a obtinut 5-6 sau cate dracu de case din meditatii NEFISCALIZATE, la ce te mai poti astepta de la el?! Oare nu este el exemplul perfect si perfid care reflecta realitatea invatamantului romanesc si oricant de absurd ar parea ca iti poti lua atatea case doar din meditatii va pot spune ca cunosc eu cateva cazuri care incaseaza in fiecare zi din 6 in jurul a ~1500 lei! De aici incolo va rog sa faceti voi singuri un calcul banal a 1500 lei*6 zile/saptamana*minim 10 luni dintr’un an ca sa va dea o suma totala. Evident ca nu toti meditatorii fac banii astia, insa chiar si cel mai amarat incaseaza minim 300 lei/zi! Nu am treaba ca oamenii astia fac bani in felul asta, insa e infect faptul ca scoala a ajuns doar si numai o pepiniera de selectie a acestora! La cursuri se predau doar generalitati si materie la firul ierbii … for more please insert coin! Asta este realitatea mocirloasa a invatamantului din Romania, din mediocritatea careia, vorba lui Cola, se zbat sa iasa cei care platesc pretul acestui sistem cretin.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura