Pledoarie pentru …Miere!

 Apis Mellifera adica albina. Vreo 10000 de specii!!Albinele sunt, de fapt, cele mai importante insecte polenizatoare și interdependența între ele și plante fac din acestea un excelent exemplu al unui tip de simbioză cunoscută sub numele de mutualism”, o asociere între organisme diferite care este avantajoasă pentru ambele părți. Si sunt, impreuna cu alte insecte, vitale pentru perpetuarea vietii pe Pamant!

Dar aceste insecte ne dau si altceva:

 Miere

 Laptisor de matca

 Ceara

Si alte produse: propolis, pasture, apilarnil samd.

Sa mai zic ceva de calitatile mierei crude? Sa amintim doar doua lucruri:

  • In Romania consumul de miere este de 0,1 – 0,15 kg pe locuitor pe an, in timp ce in Germania e de 1,5 – 1,7 kg pe locuitor pe an.

  • Productia romaneasca de miere este intre 15 – 20.000 tone/an, din care 80% se exporta, datorita consumului mic de miere de pe piata interna.

Eu personal cumpar direct de la un stupar, cam 2-3 borcane de 800 g pe luna, iar in trecut nu aveam nevoie, tata avand 25 de stupi – din pacate au murit cu totii, multumim americanilor care au bombardat uzine chimice din Serbia in 1999 si au omorat astfel milioane de insecte in toata Europa de Est.

Voi de unde va luati miere si cat consumati?

4 comentarii la „Pledoarie pentru …Miere!”

  1. Mierea ramane un produs mult subapreciat pe la noi. Eu de luat iau de pe la amici care au stupi. De consumat, intr’o vreme consumam in jur de 1kg pe luna … acum am lasat’o ceva mai moale ca in general nu prea mananc dulce, nevoia asta mi’o suplinesc cu fructe in mare parte. Cu toate astea … mierea ramane ca un produs sanatos, desi pe la noi toate supermarketurile sunt invadate de miere falsa care are in compozitie maxim 20% miere cruda, restul inlocuitori. Bine ar fi sa se evite a se cumpara din asemena locuri si a se lua de la oamenii care se ocupa cu asa ceva.

    Răspunde
  2. Zice ca pe principiulu stupului a functionat comunismul…un conducator iubit,trantorimea si restul proletarilor smile Miere mananc din stupii mei, am ajuns la un numar de 48, dar ma gandesc sa reduc din numarul lor..am inceput de hobby in 2011 si nu vreau sa devina afacere…ocupa mult timp in momentul acesta.
    Clar, trebuie sa creasca consumul de miere pe cap de vita furajata…la mai putin de jumatate de kilogram/ locuitor, matematic, sunt oameni ce nu pun limba pe miere + cei ce cumpara tot felul de apipixuri din supermarket.
    http://e-redoo.ro/ce-este-mierea-cruda/

    Răspunde
  3. Ce sa-i faci, romanii inca copilaresc, abia au descoperit bomboanele colorate, acadele si mancarea la țipla, plus ca e greu sa manci miere din borcan. Eu astept o statistica vizavi de consumul de mici sau ceva stiri cu miere la gratar laugh

    Răspunde
  4. Mister Redoo, daca ai de vanzare, sunt amator!!
    Vasile, la alea cred ca suntem in frunte, ca paduchele, la carnasarie si alcohool nu-i problema, la alea mai sanatoase ii bai mare, plus apa calda si sapun – astea sunt vesnic lipsa la o multime de romani, bani de alcool, tutn si alte porcarii au, de sapun pooola, tot ca Gerula!! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura