PNNR prevad o crestere a impozitelor pe cladiri si masini in functie de eficienta energetica, respectiv nivelul de emisii

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNNR) la care Romania de angajeaza pentru urmatorii ani si pe noi odata cu el, contine o serie de angajamente care care nu suna roz deloc, acesta fiind intocmit in concordanta cu noua politica „Green Deal” care o sa devina pentru foarte multa lume o povara tot mai mare in urmatorii ani, unul dintre aceste angajamente vizeaza impozitele pe proprietatile mobile si imobile, care vor fi caculate intr’o cu totul alta formula decat pana acum, lucru ce foarte probabil ca va duce la uriasa scumpire a impozitelor pe proprietati, ce colateral va lovi crancen atat si in piata imobiliara cat si in cea a chiriilor.

Angajamentele PNNR prevad o crestere a impozitelor pe cladiri si masini in functie de eficienta energetica, respectiv nivelul de emisii

Un paragraf din PNRR ar putea indica insa faptul ca autoritatile pregatesc o noua formula de calcul a impozitului auto si cladirilor, care sa tina cont atat de valoarea de piata a proprietatilor cat si, ca noutate din „GreenDeal”, de nivelul emisiilor si eficienta energetica.

„Revizuirea impozitului pe proprietate, respectand principii precum: incurajarea libertatii de impunere a cotelor de catre autoritati in intervale mai largi definite la nivel central, estimarea bazei impozabile cat mai aproape de valoarea de piata a proprietatii in detrimentul altor criterii folosite pana acum, includerea unor mecanisme de ajustare a sarcinii fiscale care sa tina cont de eficienta energetica in cazul cladirilor si de nivelul emisiilor in cazul vehiculelor”.

scrie in PNNR, capitolul: „Reforma 4 Revizuirea cadrului fiscal”.

Cum va arata probabila formula de calcul a impozitelor pentru proprietati mobile si imobile

In urma discutiilor pe care le’am avut cu oameni mai avizati ca mine, noua formula de calcul probabil ca va arata cam asa:

  • in cazul cladirilor pe langa un impozit „cat mai aproape de valoarea de piata a proprietatii in detrimentul altor criterii folosite pana acum” care va fi sub o noua formula ce va include si valoarea de pe piata imobiliara, se vor mai adauga si criterii ce vor tine de „Casa verde”, respectiv eficienta energetica a cladirilor, in calcul fiind luata vechimea acestora, materialele din care sunt construite, consumul de apa/energie si bineinteles sistemul de incalzire al acestora. Astfel ca o cladire care este incalzita cu combustibil fosil de exemplu, va fi departajata in impozit de una care foloseste „energie verde”, cele care folosesc lemne si carbuni urmand sa fie probabil ca cel mai drastic impozitate, urmate fiind de cele care folosesc gaz si curent din surse conventionale. Adica mai pe sleau zis, aproximativ ~70% dintre romani, cei mai saraci dintre ei, vor plati probabil impozite foarte mari, acesta fiind procentul incalzirii in Romania cu lemne si carbuni, abia 30% fiind norocosii care folosesc gaze, dar nici aia nu vor rade prea mult, pe langa pretul urias la gaze pe care il platesc deja, urmand si un impozit mult mai mare decat pana acum;
  • in cazul automobilelor, spre deosebire de imobile unde se va tine cont de un impozit „cat mai aproape de valoarea de piata”, in cazul acestora acest lucru nu va conta, adica faptul ca masina aia are o valoare infima, ci doar de norma de poluare pe care o are, o norma stabilita dupa niste creterii absolut empirice, Volkswagen dovedind lucrul asta in scandalul „Diesel Gate”, scandal in care s’a dovedit ca ajutati de un soft WV a pacalit ani de zile testele de emisii, astfel ca un cazan diesel VW clasat EURO5, in exploatare reala nu indeplinea nici macar normele EURO1. Si ca nu cumva sa se creada ca am ceva personal cu Volkswagen, mentionez aici ca acelasi lucru s’a constatat si la alti producatori auto, insa intre timp a fost pusa batista pe tambal. Una peste alta, de platit vor plati cel mai mult tot aia ~70% din romani, care sunt si cei mai saraci si care nu isi vor putea permite sa isi cumpere in viitorul apropiat masini electrice sau hibrid pentru ca sunt si vor ramane foarte scumpe multa vreme de acum inainte.

Piata imobiliara si cea a chiriilor vor cunoaste o explozie a preturilor

In urma acestor mariri de taxe si impozite pentru proprietati precum si noile criterii „Casa verde”, piata imobiliara si cea a chiriilor vor cunoaste o explozie a preturilor, deoarece:

  • in cazul pietei imobiliare, noile constructii se vor scumpii foarte mult pentru ca dezvoltatorii imobiliari se vor prinde ca e de ciupeala de aici si pentru ei, astfel ca noile constructii vor fi facute in baza noilor criterii „Casa verde”, respectiv din materiale mult mai scumpe decat cele conventionale folosite pana acum, precum si dotari ce tin de „energia regenerabila”, lucru ce va duce la o explozie a preturilor, care vor trage dupa ele si preturile la cladirile vechii;
  • in cazul pietei chiriilor nici aici lucrurile nu vor fi mai roz, chiriile urmand sa se scumpeasca destul de mult deoarece proprietarii de imobile dedicate chiriilor, vor porta integral, sau cel putin o parte a noilor impozite inspre chirias prin marirea chiriei pe spatiu, adica mai exact, tot cei mai saraci vor avea de suferit si dus aceasta povara.

Populismul lui Citu: „Nu sunt adeptul taxelor, nu îmi doresc taxe, chiar dacă e vorba de taxe de mediu

Premierul liberal al Romaniei, Florin Citu, in plina campanie electorala pentru presedentia PNL, tine sa ne asigure populist ca nu va introduce sau mari taxele pentru masini, dar nu sufla nici o vorba despre modificarea modului de impozitare pe imobile si masini prevazut in PNNR:

„Acolo nu scrie taxă. Scrie o măsură de descurajare, deci pot să fie mai multe lucruri, o măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează în România. Şi aici trebuie să fim foarte atenţi cum facem acest lucru. (…) Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor. Vedem ce soluţie vor avea. Am fost foarte clar eu şi în negocierile cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, nu îmi doresc taxe, chiar dacă e vorba de taxe de mediu, pentru că pozitiv putem să descurajăm oamenii să îşi cumpere maşini vechi. (…) Românii bogaţi, bineînţeles, dacă creşte economia, îşi vor lua maşini noi. Deci vrem ca toţi românii (n.r. bogati?) să-şi permită maşini noi.”

a declarat Citu la digi24.

Conform istoriei, Romania a mai trecut printr’o perioada „Casa verde”, cunoscuta ca „Fumaritul”

Asa cum stiu cei care trec mai des pe aici, sunt pasionat de istorie si mereu caut analogii in trecut pentru a intelege prezentul si mai ales viitorul, astfel, conform istoriei, Romania a mai trecut printr’o perioada „Casa verde”, respectiv plata „taxei pe cosul de fum” sau „fumaritul”, care a fost perceputa in Moldova si in Muntenia timp de circa 250 de ani pe fiecare cos de fum de pe casa, acest impozit fiind cunoscut si ca „cosarit”, incasatorii taxelor fiind cunoscuti ca si  „fumari”.

In romanul sau, „Ciocoii vechi si noi”, Nicolae Filimon scria ca:

„Fumăritul asemenea era o dajdie ce plateau si stapanii de pivnire si carciumi, aceste dăjdii se vindeau (concesionau) la particulari si ei le adunau prin oamenii lor numiti taxidari.”

Nicolae Balcescu descria „fumaritul” ca un impozit platit în secolul al XVII-lea pe fiecare cos al caselor taranesti, respectiv pe fiecare casa:

„Se asezase dajdie, supt numire de fumarit”.

scria Balcescu, O. I 121.

Potrivit scrierilor din „Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir, fiecare casa taraneasca era obligata sa plateasca: „in vreme de pace 80 de aspri (un florin) dajdie numita fumarit iar in vreme de razboi nu mai putin de un taler imparatesc (120 aspri) iar la vreme de mai mare nevoie un galben”, care pretuia atunci 200 aspri.

Dupa 1893 aceasta taxa a fost modificata si pastrata pana la regimul PNL+PNT din perioada interbelica, fiind aplicat pentru uscaturile stranse de tarani din padure, adica tot de cei mai saraci dintre romani.

Opinie

Asadar, dragii mei, cand vine vorba de nenorociri si taxe, nimic nu e nou, ci doar se repeta, Greta nefiind aia care a dat gaura la macarona ecologica. Ce se schimba e doar abordarea considerentelor, acum fiind clamata lupa pentru climat, o fata morgana a noii paradigme in care traim. Daca e sa ne uitam tot prin istorie, toate aceste dijme si constrangeri nu au facut decat sa alimenteze nemultumirea celor multi, care vazandu’se in situatia de a nu mai avea dupa ce bea apa, in noua paradigma si apa fiind un lux, schimbarile de putere au decurs intr’un mod nu tocmai democratic, cei propulsati ca nou regim nefiind democrati la randul lor. Nu stiu ce va fi in viitorul apropiat si nici cum vor decurge lucrurile, insa o treaba imi e clara: nu ne indreptam inspre un viitorul deloc luminos!

Sursa: smokingcoolcat.blogspot.com

5 comentarii la „PNNR prevad o crestere a impozitelor pe cladiri si masini in functie de eficienta energetica, respectiv nivelul de emisii”

  1. Romanii bogați… bineinteles‼️?
    Și mai facem și tabere, săraci vs bogați, criterii, au treaba ăștia la greu sa ne beleasca‼️
    Bravo ca ai zis de FUMĂRÍT, săracii sunt beliți la fel și după 200 de ani‼️
    Pe când un nou 1907, desigur PNListi o sa scoată tunurile…⁉️?

    Răspunde
    • Pai no, amu ce te mira? In 2019, la doar 9 ani uitasera toti ca le’au taiat salariile si pensiile, ca multi au ajuns la sapa de caucic in credite elventiene … tu vrei sa isi mai aduca careva aminte de 1907?

      Multam de aprecieri, analogia a fost facuta in context ca poate se intelege mai bine, desi speranta e nula.

      Răspunde
  2. Taxa pe coșul de fum nu a fost invenție locală, la vremea aia.. civilizațiile mari, unele și mari imperii, erau în stare să își numere populația, restul săracilor de pe planetă numărau hornurile.. noi nu suntem în stare în atâta vreme să facem un recensământ , deci revenim la fumărit.. există soluție și să le tăiem elanul europenilor pe taxe verzi, nu detaliez, și oricum nu se poate face mai nimic câtă vreme sunt la guvernare neterminații de acum.. între timp, poate măresc ăștia întâi taxele pe arderea gunoiului, așa, de vreo 20 de ori, sa ne aliniem vestului civilizat.. e bine că nu vrem sa mai importam rablele altora, dar întâi să nu mai importam gunoiul altora.. iar bătrânii și săracii , e bine de știut, nu sunt parte din green deal, o să-i digitalizăm integral, și să rămână doar avatarurile lor, undeva in cloud, dar să nu genereze trafic prea mult nici acolo, că încurcă banda atât de necesară cetățenilor acceptați de noua ordine mondială.. deh, când nu belești ochii la timp, te belesc alții pe tine, la propriu..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura