Daca in scoala am urat stiintele exacte in frunte cu matematica unde am fost un elev mediocru, am stralucit in schimb la materiile umaniste unde nu am fost un geniu insa am fost un elev peste medie, istoria fiind marea mea pasiune. Pentru ca una din primele lectii invatate la istorie este ca aceasta se repeta tocmai pentru ca noi avem calitatea de a nu invata niciodata nimic din ea, m’am gandit sa va spun astazi o mica poveste istorica care incepe intr’o trista zi de 25 octombrie 1917, cand bolsevicul Vladimir Ilici Lenin in urma numeroaselor miscari sociale in care a antrenat si manipulat prin diversiuni propagandistice marea masa de muncitorii rusi, da o lovitura de stat militara cu ajutorul Garzilor Rosii pe fondul unei slabe guvernari ce refuza sa renunte la putere. Momentul in istorie este cunoscut ca Revolutia din Octombrie, consfintit ulterior de comunisti ca Marea Revolutie Socialista din Octombrie, urmand o perioada a guvernelor provizorii care raman ca unele pana la executarea intregi clasei politice opozante, urmand intr’un final instituirea dictaturii staliniste.
Romania
În ziua de 1 februarie 1933, când a sunat sirena pentru pauza de prânz, muncitorii din secțiile I și II vagoane și locomotive s-au adunat în hala mare a Atelierelor și au protestat împotriva reducerii salariilor, apoi s-au deplasat spre clădirea administrativă. Reprezentanții patronatului au preluat lista cu revendicări, iar muncitorilor le-au cerut să aștepte răspunsul. Pe fondul tratativelor sindicale, grupul de agenți comuniști au provocat scandal și, ca în multe alte situații, i-au atacat pe muncitorii sindicaliști.
Ziarul „Dimineața“ din 02.02.1933 relata: „Cu această ocazie s-au produs încăierări cu social-democrații pe tema metodelor de luptă – aceștia cerând să se procedeze cu prudență spre a nu se da ocazia autorităților să provoace”. În jurul orei 16.00 greva s-a stins și „greviștii au ieșit în liniște pe poartă atelierelor”.
Ziarul Scânteia relata că „La București armata și poliția nici n-a(u) îndrăznit să intervină împotriva greviștilor”. Totuși, grupul comunist a încercat, în zilele următoarele, să provoace incidente și deschiderea focului din partea forțelor de ordine.
Au apărut instigările, inspirate de modelul diversiunii sovietice: zvonul că un muncitor cu nume inventat a fost concediat fără plata retribuției; apariția la poarta Atelierelor a două femei disperate care strigau că peste noapte soții lor, muncitori la Ateliere, au fost arestați de Siguranță. Niciodată nu se dădeau nume precise și nu era identificat locul de muncă al victimei. Acești „eroi” nu s-au regăsit pe nicio ierarhie a PCR, ajuns la putere după 1947, pentru că ei nu existau.
Pe 15 februarie, în jurul orei 9, o delegație formată din Gheorghe Gheorghiu Dej, Chivu Stoica, Panait Bogătoiu, Constantin Doncea, Alexandru Petea și Ilie Pintilie a plecat la Direcția generală. Vreo 4.000 de oameni, așezați în jurul cazanelor de carbid, în care se făcuse foc, în fața Administrației de locomotive, așteptau rezultatul discuțiilor. S-au improvizat doua tribune. În tot acest timp, muncitorul Constantin Negrea a avut grijă ca sirena să sune la intervalele stabilite.
wikipedia.org
Pana aici ati avut cumva vreun deja’vu? Sa mergem mai departe …
16 februarie 1933, Greva de la Atelierele CFR Grivita marcheaza momentul istoric in care in Romania pe fondul crizei economice si a unor nepopulare masuri luate de guvern, comunistii minoritari ce functionau in ilegalitate, manipuleaza, provoaca si organizeaza o prima greva de proportii ce s’a transformat ulterior intr’o revolta violenta din care au rezultat ciocniri intre muncitori si jandarmi. Ecoul acestor miscari de strada ce au continuat in anii urmatori in care au fost manipulate marile mase de muncitori merge pana la tristul moment din 1947, cand …
In urma unei şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a Cabinetului, Petru Groza a declarat: „ … monarhia era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru şi că (…) poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. (…) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”
Acel moment este cunoscut astazi ca lovitura de stat de la acea data in care comunistii minoritari aflati la putere, in urma intelegerilor facute cu partidele istorice (PNL-PNTCD) ce in felul asta incercau sa isi salveze cururile de sovieticii eliberatori, il obliga pe Regele Mihai I al Romaniei sa abdice iar Romania intra in cea mai crunta perioada a istoriei sale din urmatorii sai 42 de ani, in care a fost decimata violent intreaga floare intelectuala la canal sau in temnitele unde au fost torturati si lasat sa putrezeasca de vii, urmand o adevarata vanatoare a dezidentilor opozanti regimului bolsevic, comunistii rescriind istoria cu ajutorul celor care au imbratisat si colaborat din plin cu regimul, multi dintre ei imbracand ulterior haina de revolutionari oricand li s’a ivit ocazia ca niste oportunisti mizerabili ce s’au oferit ca scule utile noilor stapani.
28-29 iunie 1990 este aproape tras la indigo cu Greva de la Atelierele Grivita, folosindu’se in randul muncitorilor exact aceleasi manipulari (povesti cu mineri arestati ilegal si alte alea) cand dupa o lovitura de stat in urma unei manipulate revolutii sangeroase petrecuta cu doar 6 luni inainte, urmeaza inca una in care cade primul guvern post decembrist ca urmare a miscarilor violente din strada, de data asta fiind folositi minerii care traiau in Valea Jiului in conditii crunte si acesta era doar inceputul unor framantari sociale la care reinviatele partidele istorice au participat din greu folosind pentru asta asa zisa societate civila la care ii pusese Soros bazele inca din prima zi de libertate ( fiind primul civil care a aterizat cu un avion privat in Romania dupa propriile declaratii) ce vor marca anii ’90 ca ani ai mineriadelor in urma carora Romania a fost aruncata intr’un haos social si economic ce a continuat pana prin anii 2000 cand dupa ce vechea securitate a pierdut batalia in urma presiunilor externe datotare intrarii Romaniei in NATO si UE, a urmat o perioada de o oarecare acalmie sociala pentru ca agitatorii de pana atunci isi insusisera puterea de care au profitat din plin in perioada 2004-2014 timp in care in Romania a fost reinstituita noua securitatea si o Republica a Procurorilor care au executat orice opozant politic pe modelul patentat de bolsevici in anii ’50, iar miscarile sociale fiind reprimate brutal in numele Statului de Drept, desi Romania nu mai era o democratie, lucru confirmat de un presedinte ce a sfarsit ultimii 2 ani de mandat ca unul nelegitim si anticonstitutional dupa anularea ilegala a unui referendum in care se inregistrase o prezenta record la vot, folosindu’se pargii patentate tot prin anii ’50.
A remarcat cineva fotografia de propaganda de mai sus? Cum care? Asta …
Vi se pare ca seamana cumva cu asta?
Pai nu vi se pare deloc! Una din metodele bolsevice pentru a evita confruntarile violente si mai ales de propaganda a fost folosirea copiilor atat ca scuturi umane cat si ca imagine a proteste pasnice ce erau doar reprimate violent de guvernele legitime ce atunci erau prezentate ca si coruptul occident. Modelul aceasta s’a introdus din nou in fatidica zi de 4 noiembrie 2015, cand in urma unei tragedii si pe fondul emotiei nationale a nefericitului moment „Colectiv”, mizeriile colcaitoare ce isi doreau un guvern al lor pentru a avea toata puterea, doboara in strada inca un guvern legitim ales iar pe acelasi fond, alimentat de propaganda foarte eficienta si aliniata la noile metode de manevrare a maselor care intre timp din fabrici si uzine ajusesera in cubicele corporatiilor, isi instituie un guvern provizoriu, metoda patentata cu succes de bolsevici Marei Revolutii Socialiste din Octombrie. Din nefericire pentru noua securitate, in ciuda propagandei abjecte si a intaririi institutiilor de forta ce au uzat din plin de propaganda catuselor prin metodele lui Beria folosindu’se de informatii obtinute ilegal si protocoale screte la fel de ilegale, bucuria securistilor nu dureaza decat pana la momentul democraticelor alegeri parlamentare de la sfarsitul lui 2016 cand primesc o lovitura crunta cu care nu s’au impacat insa in toti anii astia, acela pentru ei fiind defapt pentru ei inca un semnal de sirena a grevei muncitorilor de la Grivita trasa de un reincarnat Vasile Roaita ce s’a auzit in toata perioda ultimului an si jumatate cand au manipulat si organizat proteste spontane pe modelul 1933 neasumate fiind de nimeni si urmand indeaproape modelul bolsevic ce azi poarta numele de flash mob in care li’se implanteza in constientul colectiv manipulari, slogane si dictonuri provenite dintr’un macabru amestec comunisto-nazist ce mai apoi si’le insusec.
Asadar, ce traim astazi nu este deloc nou si in mare parte se datoreaza ignorantei natiei asteia de a isi cunoaste istoria si a unei educatii precare, lucru foarte bine cunoscut de toate trompetele propagandistice ce in felul asta manipuleaza si isi asigura mereu si mereu mase de manevra fie ca din fabriciile si uzinele corporatiste de altadata, fie ca din cubicele corporatiste de azi. Maine probabil ca vom mai avea inca un exemplu in acest sens, iar poimaine altul, Romania parand blestemata sa faca asta de aproape 100 de ani incoace, marcand un moment centenar la fel de dezbinata ca si atunci cand s’a facut Marea Unire de care teama imi este ca in scurta vreme vom vorbi la timpul trecut daca nu ne trezim ca in mult uzatul „Desteapta’te romane …” cantat fara a fi insa si inteles prin diverse piete in vremea in care Democratia asta a noastra asa subreda cum e, moare in urale si sunet de vuvuzele!
Nu stiu daca a avut cineva rabdare sa citeasca dincolo de titul tot ce am scris pe aici, dar imi pastrez speranta ca macar unii au facut’o asa ca … liber la dezbatere!
Hai sa fim serioși.. de bine de rău, Ceaușescu,ucenic cizmar cum era el, a făcut niște pușcărie și nu a turnat pe niciunul din gașca ilegalista … Cine draku vede vreo urma de curaj și verticalitate la bot și ciumpalacii lui ? Să nu confundăm șobolanul de ghena cu vidra … Muncitorii chiar o duceau rău, ca pe toată planeta de altfel, și nu de acolo ne-a venit noua comunismul, ci de la neamurile lui Patapievici, Tismaneanu and co.. si de la rușii stârniți de idioții de nemți .. să nu confundăm disperarea cu isteria .. pentru cea din urmă există multiple scheme de tratament – de la pastile la dușuri reci ..
Am facut doar o analogie bazata pe fapte istorice pentru a incerca sa intelegem ce traim azi. Din pacate, tot ce s’a straduit cizmarul ala sa elimine din Romania si i’a cam iesit pana a luat’o razna prin ani ’80, alergam noi azi sa reinstituim: bolsevismul in cea mai pura forma a sa. E trist sa vezi asta, mai ales cand nu esti nostalgic (cum cred toti idiotii pe care i’ai lasat sa creada poate asta) si furia ta vine tocmai ca nu mai vrei sa vezi asa ceva in viata ta si ti’ai dori poate sa traiesti in democratie, insa din pacate asa cum scriam, cultura precara a ultimilor ani si lipsa de educatie dupa ce a fost demolata si aruncata la gunoi pe acelasi model bolsevic, azi da rezultatele pe care le da si culmea dracului e ca aia care striga #ciumarosie sunt cei care vor sa o reinstituie. Dar … cum Dumnezeu, ala care nu exista, a iubit cumva poporul asta mereu, poate ne da mintea de pe urma si de data asta reusim in sfarsit sa scapam fara varsare de sange de ce ne tot dorim sa nu mai avem de aproape 30 de ani. Stiu, sunt uneori naiv, dar rog a mi’se ingadui luxul de a spera.
…subtila rau asta: folosind pentru asta asa zisa societate civila la care ii pusese Soros bazele inca din prima zi de libertate :))
Spre deosebire de azi, cand nu mai avem fabrici si uzine, deci nu avem ce compara, muncitori din acele vremuri aveau o viata grea si comunistilor le-a fost relativ facil sa-i manipuleze fara a exagera prea mult, as putea spune chiar intemeiat, tinand cont ca marile partide istorice aveau in spate industriasi si latifundiari, la fel cum azi au corporatii si organizatii financiare, care mai de care de obscure, dusmanul era clar si lupta de clasa oportuna, iar actiunea justifcata. Ca mai tarziu treaba a denaturat cumva, e ceva normal, atat de o parte si de alta, multi „intelectuali” sau haiducit la propriu origanizandu-se in bande, chipurile rezistenta anticomunista, au incercat sa-si scoata averea peste granita, au vrut sa fuga ilegal, nu ca Sora care s-a intors imediat inapoi din dragoste pentru poporul chinuit de comunisti , asa ca motive au fost sa ajunga la parnaie, na intrat nimeni degeaba ca scria versuri anticomuniste, erau patati rau.
Astazi ce curba de sacrificiu urmeaza imediat, a desigur va urma daca o ardem asa inainte, protestam impotriva legi lu’ Pitagora, pardon… legile justitiei, ceva greu de patruns de catre profan, de aia avem si specia numita avocati, am evoluat, suntem mai elevati in proteste si folosim aceleasi metode, dar avem si reactii dubioase la o curba de sacrificiu , habar n’avem ce ne doare, da protestam, rezistam
https://www.youtube.com/watch?v=SXvwTzAnaNc
De cand am inceput sa citesc blogul asta, imi pare din ce in ce mai rau ca stau foarte prost la istorie… La memorie inca ma descurc, ca ma ajuta si „vrasta”, dar cu istoria, din pacate sunt in urma rau de tot. Mi se pare extraordinar ca mai exista cineva, „pe net”, care sta sa puna cap la cap evenimente, sa coreleze contexte, sa vada imaginea de ansambu samd. Sau poate ca mai sunt si altii, dar nu i-am gasit eu inca… Si cand ma gandesc ca „te-am gasit” in urma unei postari de-a tale de pe blogul lui Victor Ciutacu… Se pare ca pana la urma, merita sa citesti (si) comentariile
Cu putina manipulare, stanga, comunismul, socialismul, daca te uiti mai atent la istorie, a prins doar in tari si la popoare de analfabeti, popoare cu putini intelectuali, muncitori putini si foarte multi tarani.
@Redoo: nu stiu cat de subtila e, insa asta este propria lui declaratie:
„Am venit aici după înlăturarea lui Ceauşescu, în ianuarie 1990. Cred că am sosit cu primul avion civil care a aterizat la Bucureşti, încă mai erau soldaţi aliniaţi pe drumul spre oraş. Îmi amintesc că era zăpadă. România se afla încă în stare de criză, dar Revoluţia era terminată“
Crezi ca a venit sa bea un Cico sau vreun nechezol? Nu zic ca nu, dar hai sa o luam dupa aia metodic:
31 decembrie 1989 – apare Grupului de Dialog Social
1990 Fundația pentru o Societate Deschisă
Ambele ONG’uri s’au aflat in spatele primelor proteste „civice” din anii ’90 si restul de dupa la care s’au aliniat in timp si multe alte ONG’uri ce au format o intreaga retea, in fata fiind lideri politici ai „opozitiei” in mare parte desprinsi din FSN, ce au fost apoi doar reciclati, iar de’a lungul timpului multi membri ai acestor ONG’uri facand parte mai ales din guvernele de dupa 2004 incoace.
Pe cine a finantat de’a lungul timpului prin reteaua de ONG’uri, potrivit unel liste publicate de catre aceste ONG’uri (cativa dintre ei):
Sandra Pralong – fost consilier al președintelui Emil Constantinescu, actual consilier al lui Iohannis
Alexandru Lăzescu – fost director al TVR
Andrei Pippidi – istoric, membru în Comisia care a elaborat Raportul Tismăneanu și Raportul Elie Wiesel privind participarea României la Holocaust
Vladimir Tismăneanu – politolog, președinte al Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România
Andrei Pleșu – scriitor, Ministru al Culturii(28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991), Ministru de Externe (29 decembrie 1997 – 22 decembrie 1999), membru al CNSAS (2000 – 2004), consilier al președintelui Traian Băsescu (decembrie 2004 – mai 2005)
Catrinel Pleșu – fost director, Centrul Național al Cărții, din cadrul ICR (2009 – 2012)
Mihai Șora – filosof, Ministrul Educației (decembrie 1989 – 28 iunie 1990)
Renate Weber – consilier al președintelui Traian Băsescu, (2004 – 2005) europarlamentar PNL.
Liviu Antonesei – scriitor, jurnalist
Alin Teodorescu – sociolog, primul președinte al GDS, consilier al premierului Adrian Năstase, Ministru cancelar, șeful Cancelariei Primului Ministru Adrian Năstase, fondator IMAS
Andrei Marga – filosof, Ministru al Educației (1997 – 2000), Ministru de Externe (mai 2012 – august 2012), președinte al ICR (septembrie 2012 – iunie 2013)
HR Patapievici – filosof, membru al CNSAS (2000 – 2004), președinte al ICR (2005 – 2012)
Mircea Mihaieș – critic literar, eseist, fost vice-președinte al ICR( 2005-2012)
Mihai-Răzvan Ungureanu – consilier al Președintelui Iohannis, fost ministru de externe (2004 – 2007), șef al SIE (2007 – 2012, 2015-2016), premier al ROmâniei (februarie 2012 – mai 2012)
Cristian Pârvulescu – politolog, președintele Asociației „Pro Democrația”
Victor Rebengiuc – actor
Sabina Fati – jurnalist România Liberă, Revista 22
Andrei Oișteanu – etnolog, antropolog, membru în Comitetul educațional al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
Andreea Pora – jurnalist
Teodor Baconschi – teolog, fost ministru de Externe, decembrie 2009 – ianuarie 2012, ambasador al României la Vatican, în Portugalia, San Marino. Secretar de stat în MAE (2005-2006), Consilier al Președintelui Traian Băsescu (2006 – 2007)
Monica Macovei – europarlamentar, fost Ministru al Justiției(2004 -2007), fost candidat la președinția României
Alina Mungiu – politolog, șef al Știrilor TVR (1997 – 1998), a fondat Societatea Academică din România, profesoară la SNSPA
Stelian Tănase – scriitor, președinte-director general al TVR, fost director al Realitatea TV
Laura Ștefan – membră a ONG-ului „Expert Forum”, director în Ministerul Justiției( 2005-2007), a fost declarată expert – anticorupție de către Ambasada SUA
Adrian Cioroianu – istoric, decan al Facultății de Istorie a Universității București, a fost unul din susținătorii introducerii Manualelor alternative, inițiativă a Fundației Soros. Fost senator, de Timiș, fost europarlamentar, fost ministrul de externe (aprilie 2007 – aprilie 2008)
Rodica Culcer – jurnalist, fost referent la Ambasada SUA de la București( 1985 – 1991), fost director al Știrilor TVR
Adrian Cioflâncă – cercetător științific, fost membru al CNSAS, coator al Raportului Tismăneanu și al Raportului Elie Wiesel.
Stere Gulea – regizor, fost președinte al TVR
Gabriel Liiceanu – filosof, director al Editurii Humanitas( fosta Editură Politică)
Sorin Ioniță – politolog, fost consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale și UNDP pe Europa de Est și Balcani; reprezentant al României ȋn Comitetul Economic și Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie și Mediu-Agricultură, fost membru în Comisia Prezidențială Pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice
Smaranda Enache – președinte al ONG-ului Liga Pro Europa, fost ambasador al României în Finlanda (1998 – 2001)
Edward Helvig – șef al SRI, fost director General al Institutului de Studii Sociale, Fost consilier al Ministrului de Interne, C. Dudu Ionescu, Fost consilier al lui Mugur Isărescu, fost deputat de Bihor, fost europarlamentar
Radu Filipescu – nepotul fratelui lui Petru Groza, membru fondator al GDS
Armand (Armant-Constantin) Goșu – istoric, fost consilier al Ministrului de Externe (2010 – 2012), fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru analiza Dictaturii Comuniste în România, fost director al Institului Român pentru Istoria Recentă
Dan Perjovschi – desenator, ilustrator
Mircea Toma – activist, ActiveWatch.
Mihail Bumbeș – istoric, co-fondator al ONG-ului Miliția Spirituală, cercetător în cadrul IICCMER. A obținut, prin Miliția Spirituală, o bursă de 30.000 de dolari de la CEE Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
Claudiu Crăciun – politolog, lector al Catedrei de Științe Politice și Studii Europene de la SNSPA, fost expert în cadrul Secretariatului General al Guvernului și Ministerului Educației (2004-2009). Lucrarea sa „The Learning Government Research Project:Assessing Policy Making Reform in Romania” a fost editată sub auspiciile Open Network Society și a Centrului pentru Studii Politice din cadrul Universității Central Europene, ambele înființate de George Soros.
Dacian Cioloș , premier al României (2015-2017) – membru Fundația Friends of Europe – finanțată de Soros
Cristian Ghinea – ministrul fondurilor europene – Centrul Român pentru Politici Europene – finanțat de Soros
Violeta Alexandru, ministru pentru dialg social – ProDemocratia, Institutul Politic Publice – finanțat de Soros
Cristina Guseth – propusa ca ministru al Justitiei in prima echipa a lui Ciolos și retrasă dupa un scandal uriaș – finanțată de Soros
Cătălin Drula – consilier al premierului Ciolos, vicepreședinte al Asociației Pro Infrastructura, care colaborează cu „Alianța pentru o Românie Curată” (SAR)
Cati dintre astia i’ai vazut activi in prima linie mai ales in ultimi ani si partasi directi sau indirecti la diversiunile sau loviturile de stat de care am avut parte din ’90 pana azi? Asta asa … ca sa alungam subtilitatile …
@Liviu Ursulescu – pentu mine a fost o pasiune istoria si se pare ca as avea si ceva nativ in a reusi sa fac niste corelatii de genul asta. Nu e tarziu niciodata sa te apuci sa citesti cate ceva, acum accesul la informatie fiind mai facil ca oricand.
@Vasile – in orice context istoric s’au gasit mereu oportunistii si idiotii care au tras hore prin piete pe modelul: „schimbarea domnilor, bucuria prostilor!”
@Redoo – serios? Atunci hai sa bagam in oala si statele care au imbratisat larg nazismul, care nu este decat o alta forma „de dreapta” a comunismului, sau ala o fi pentru ‘telectuali?!
Bravo Mariane , popoare de analfabeti …. si comunisti pe deasupra, pai plm s’or fi saturat sa-i arda popoarele alea intelectuale, pline de filozofi si s-au dat cu ala care le-a promis ca-i scapa de saracie, cand esti usor ajuns filozofezi si bagi poezii de amor, mai construiesti un palat cu ce tragi de la tarani, dilaila pe intelectuali, liberalism, lectii de democratie, #ciumarosie, pardon ultimi erau nazisti, da nu se stie, se face ca ploua
Pai na, sa nu zica Marean ca nu ii dam si lui partea lui de dreptate, daca ma uit cum prinde iara comunismul bolsevic pentru care se duc azi lupte crancene si mai ales la cine … parca zice bine!
VAsile, hai totusi sa nu dam cu oistea in gard. Rezistenta la comunism a fost palpabila si a imbracat foarte multe forme si nu a aparut cauzata de ratiuni financiare, ci din totul alte cauze, iar in bandele alea de zici tu, grup de rezistenta armata le zic eu, nu au intrat bogatii, ca astia stiu sa isi pazeasca pielea.
Ice, tata, esti un picut varza cu istoria comunismului dinainte de 45.
Comunistii romani au fost putini, in general PCR era compus mai mult din romani de diverse etnii, rusi, ucraineni, evrei. Dovada ca majoritatea celor din conducere erau neromani.
PCR dimpreuna cu NKVD au incercat din rasputeri sa destabilizeze Romania ptr a repune gheara pe Basarabia. Tatarbunar, Lupeni, Grivita, toate se inscriau ca actiuni antinationale, ptr ca nu exista un proletariat numeros in Ro, iar taranimea nu ar fi aderat la PCR nici sa ii pici cu ceara.
Ca apoi contextul a devenit favorabil si s-a instaurat comunismul e altceva. Si regimul este instaurat de la 6 martie 1945, chit ca era deghizat intr-o asa zisa monarhie. Lichidarea opozitiei politice a inceput atunci, comunistii si secu alegand diversi tovarasi de drum, inclusiv pe legionari, tocmai ca sa nu existe o rezistenta anticomunista coordonata, ci un a fragmentata. Ca le-a luat pana in 1962 sa elimine ultimii opozanti, alta e alta discutie si tine de incompetenta securistilor.
Comunistii poate au fost minoritari, dar aveau doua argumente forte: prezenta trupelor sovietice si controlul total al ministerelor de forta. Nu intamplator din 1948 pana in 1956 lupta contra rezistentei a fost intensificata si s-a trecut practic la o teroare generalizata. Odata stapani pe situatie au trecut la o politica dura, fara menajamente.
Ne miram ca azi copiii securistilor si activistilor si cativa din acei activisti mai tinerei domina azi? Pai ei erau in pole position in 1990, nu cei din fostele elite nimicite in comunism , supravietuitori prin cine ce stie miracol. Normal ca azi primplanul e luat in orice domeniu de fostii activisti, securistii, odraslelele lor si imbogatitii soartei de dupa 89 incoace, plus telectualii aserviti lor…
Cat despre prima mineriada din 28-29 ianuarie – vezi sa rectifici in articol – cititi, daca aveti incredere, cartile scrise de Alex Mihai Stoenescu despre cum s-a facut politica in acea perioada si va veti convinge de radacina otravita, autentic bolsevica, a actualei opozitii, care cauta sa schimbe guvernul lui Ilici dand lovitura de stat..
Draga Radule, nu vad unde sunt varza din momentul in care nu am scris nimic de perioada aia, concentrandu’ma strict doar pe un eveniment marcant din acea perioada (1933) in care a fost pusa piatra de temelie pentru ce a urmat si contat mai tarziu. Practic, din acel moment, asa cum ai completat tu mai sus, scot capul primi bolsevici romani (Gheorghe Gheorghiu Dej, Chivu Stoica, Panait Bogătoiu, Constantin Doncea, Alexandru Petea și Ilie Pintilie) PCR era format din neromani ce au dat mult de lucru Sigurantei nationale a acelor vremuri.
In rest, completarile tale sunt binevenite, eu nu am vrut sa pierd cititorii in prea multe date istorice.
Nene Radule , sincer asta a si fost scopul comentariului meu, sa vad daca citeste careva si mai are si habar
As marca aici ca importanta lupta partizanilor din munti, Fagaras cu precadere. Tot aici as marca rezistenta taranilor la colectivizarea fortata … multi eroi de atunci, zacand azi uitati prin gropi comune …
Redoo, sorry ca iti atrag atentia , dar esti complet inexact.
Germania si Italia dintre razboaie nu erau niste tari cu analfabeti si muncitori putini si multi tarani si intelectuali la fel de putini. In ambele tari ambele extreme, la inceput marginale, au prins f bine si s-au dezvoltata partide extrem de puternice, care au dominat in viata politica. Si care fara intelectuali erau zero. Ca in Germania comunistii au fost zdrobiti de nazisti e o alta discutie, in schimb comunistii italieni pana prin anii 80 erau pe cai mari.
Partide comuniste puternice, dominata de intelectuali marxisti autentici, au existat – inca mai exista, dar minuscule – si in Anglia, Olanda , Franta, l’Humanite cred ca iti spune ceva.
Si in Spania au prins aceste curente si partidele respective au participat la Razboiul Civil, Falanga ajungand sa conduca Spania prin Franco – chit ca el nu prea era falangist – pana in anii 70.
Fascismul si comunismul au prins la marea masa, dar cei din conducere intotdeauna au fost intelectuali. Daca vezi ce studii aveau aia spanzurati la Nurnberg marii nazis, te ia capul, unii aveau si dublu doctorat.
Nici liderii comunisti nu erau niste analfabeti, cu exceptii notabile: Ceasca, un cizmar analfabet, Mao, un autodidact confucianist, si a lui Stalin, fost seminarist devenit bolsevic.
Ho si Min si Deng Xiaoping erau, de exp, absolventi de universitati in Franta, daca retin eu corect.
Radu, era ideea ca manipularea, indiferent de doctrina, reuseste mult mai usor unde nema cultura si educatie.Bine, ai zice ca in Italia nu era cazul, ca renastere, ca cultura…chiar daca au avut mai multe vârfuri, taranime era baza si la ei. Cumva, diferenta era ca nu puteai sa-l compari pe mujicul rus cu mestesugarul german…si uite asa unu a pus botul la nationalismul lui Hitler si altu la egalite, fraternite….psd.
App de oportunistii vremurilor, citez dintr-un tovars vasile, iesit la pensie in 90 din functia de secretar de stat in ministerul industriei: Domnule, cea mai mare javra, cel mai oportunist din tot partidul comunist a fost Emil Bobu. Prin saizeci si ceva a fost ceausescu la Suceava, in vizita de lucru. Bobu care se ocupa de organizare pe acolo, a stat toata noapte pe hol cu garzile lu Ceasca. Dimineata, l-a intrebat Ceausescu: Ce-ai patit tovarase Bobu, de ce ai stat toata noaptea pe hol? Sa ma asigur ca nu vi se intampla nimic tovarese…mai apoi i s-a intamplat lu Bobu, a ajuns cine a ajuns
Rezistanta la comunism a fost de doua feluri: activa, adica armata, si pasiva, adica agitatie, manifeste, gen Capota Dejeu, sabotaj, opozitie la inscrierea in colectiv, partid, sindicate samd.
Per total, opozitia pasiva a produs comunismului, zic eu, mai multe batai de cap decat rezistantii armati, majoritatea lichidati sau capturati la orizontul lui 1956, ramnand doar grupuscule izolate pana in 1962, care insa nu puneau probleme serioase.
Ilie Pintilie nu era roman, ci ucrainean, Pantiusa Bondarenko pe numele adevarat.
Asa zisa aripa ro s-a ridicat in lagarul de la Targu Jiu, adica in anii 40, si s-a consolidat treptat in jurul lui Dej, care, devenit favoritul lui Stalin, i-a eliminat tocmai pe stalinistii din partid si secu ptr ca nu erau loiali lui.
Este cert ca eliminarea in URSS a unor lideri PMR care erau si niste intelectuali a slabit aripa pro URSS in perspectiva evolutiei ulterioare.
Valeu @Redoo, cu asta cu inculții care au fost de stânga, m-ai terminat , de trebuie sa pun înapoi în sticle, doze, butoaie, toată berea de-am băut-o vreodată, așa o jenă m-a luat de jos .. intelectualitate mai de stânga ca în Franța n-ai să găsești nicăieri.. începe și tu cu Sartre … să dau un nume la întâmplare .. și că sa îi citez tot pe aceeași intelectuali, nu există intelectual adevărat care să nu fie de stânga .. recunosc cinstit că Dinu Păturică nu era intelectual de stânga, dar din motiv că nu era intelectual .. de dreapta era oricum .. politica globalist marxistă de acum e împinsă tot de intelectuali, atâta că între timp m-am proletarizat eu, și nu pun botul la așa ceva – mi-a ajuns cât s-a promovat internaționala socialistă.. tocmai că țăranii și muncitorii de la noi, nu prea erau socialiști, că nu pricepeau cum e cu proprietatea comună asupra vacii, pogonului, trusei de tâmplărie și nevestei de acasă .. aveți voi ăștia niste clișee de mă doare capul – proștii sunt de stânga, sau sunt religioși .. săracul Einstein, bine că nu a trăit să-l facă tefeleii comunist și prost …
Proletariatul german as zice ca a mizat mai mult pe comunism, Thalmann se lauda in 1933 cu 3 milioane de membri. SA si SS de la inceput s-au orientat spre clasa de mijloc , intelectualitate, functionarime, dar si spre patura bogata, mai mault decat dispusa sa sprijine un partid anticomunist si care propovaduia reinarmarea, adica exact la ce excelau ei, finante, carbune, otel.
e adevarat, comunismul s-a lipit mai bine in tarile sarace, dar si fascismul a avut lipici. Codreanu la noi, Nedic la sarbi, Szalassi la unguri, samd…cam peste tot in europa extrema dreapta era bine infipt la 1936, dovada si larga lor participare la Razboiul din Spania de partea lui Franco inrolati in Legiunea Spaniola. Ce sa mai zicem de inrolarea voluntara a unor largi mase in Waffen SS in contra bolsevismului?
Comunismul a avut succes masiv in Europa intr-o singura tara: Yugoslavia. Si regimul a fost foarte popular pana la decesul lui Tito.
Insa as zice ca marele pericol nu e resurgenta comunista sau fascista in Europa, ci a nationalismului xenofob, care ameninta sa rupa UE si sa dea Rusiei apa la moara…
Cola, era ideea ca manipularea/comunismul a reusit in tari cu sistem educațional precar.
Hmmm… Nu știu detalii, dar îți garantez că în Corea de Nord copiii învață mult mai multă matematica și fizică decât la noi .. în China și mai sigur, că am și văzut .. al draku sistem comunist, ajunge la putere pe seama proștilor, și se străduiește după aia să extermine proștii, punându-i să învețe .. logic, nu? Normal că în capitalism trebuie sa stai prost la aritmetică, că te prinzi numaidecât că nu se închide balanța muncă bunăstare, decât pe minus pentru tine și pe plus pentru speculanții de bursă ..
Cred ca comparatia nu e chiar corecta, s-au mai schimbat vremurile si cat de inchis ar fi un sistem tot sufera influente din exterior.Coreea de nord si China…China s-a deschis, a gasit un mix destul de ok intre capitalism si comunism. De matematica invatata de coreeni nu stiu nici eu ce sa zic…ai vrea, asa, ipotetic ca nepotii tai sa fie premianti in Coreea de Nord?
Nu mai credeți tot ce se scrie propaganda .. am aflat după revoluție, vorbind cu cei din ‘blocul capitalist’ că erau terorizați de iminența atacului sălbatic și nuclear al fanaticilor comuniști , inclusiv al turbatilor de români .. în timp ce noi eram terorizați de imperialismul american .. intre timp ne-am lămurit că și americanii poartă, ca și rușii, cizme de ocupant, dar știu cu siguranță că nu învățam fizica nucleară sa le arunc vreo bombă în paradisul capitalist .. și sincer, deși nu e cazul, sigur un nepot premiant la școală acolo ar fi învățat mai multă carte decât un ipotetic nepot premiat de bot, Chirilă sau alt hapciupilitic de la noi ..
Comunismul a reusit pentru ca am picat intr-o sfera de influenta si nu pentru ca eram un popor de idioti, analfabeti, desigur ideea e buna si este propagata si acum pentru a justifica actiuni si neputinta noastra ca popor de a ne guverna la ora actuala. Mai rau e ca acum numai suntem in nici o sfera si am devenit o zona tampon in care se fac experimente. Vestul nu ne vrea, estul nu ne vrea, am ramas cu Badita, Bot si Sora , in rest doar vorbe
Daca citeste careva pe aici macar din curiozitate, o sa isi dea seama ca a invatat mai multa istorie decat se mai face acum in scoli!
In alta ordine de ideei, ma bucur ca am reusit sa dau drumul la o dezbatere mai mult decat interesanta … adica, cu alte cuvinte au meritat alea cateva ore din viata mea sa scriu si structurez postarea de la sus!
Ca vad dispute si un Marean care o da pe aia ca a prins comunismul pe la noi ca x si y … ei bine, pe la noi, a prins atat de bine comunismul, incat au trebuit sa ni’l bage pe gat! Daca te’ai uita putin mai atent in istorie, comunistii au fost si ramas doar o mica gasca de tefelisti galagiosi si agitatori pana sa ii impuna in minoritate Armata Rosie din spatele lor. In randul oamenilor de rand si mai ales al taranilor, te’ar suprinde poate, insa prinsese mult mai bine fascismul prin mesajul nationalist-crestin al Legiunea Arhanghelului Mihail, multi tarani alegand sa imbrace „camasa verde” alaturi de studenti, comunistii neavand un mesaj in care sa se regaseasca taranul de rand si nici romanii in general care erau crendinciosi monarhiei si regelui pentru care aveau un profund respect! Dovada e ca noi nu am mai avut monarhie nu pentru ca nu am vrut, ci pentru ca asa au vrut altii, dupa ce am fostt tradati si vanduti odata cu regele si monarhia de o infecta clasa politica in frunte cu unul ca Maniu, care ca si astia de azi, ne’a vandut pentru cativa argini … ma rog, cativa saci cu ei.
Si uite asa, cum in ’89 ne’am culcat seara tovarasi si ne’am trezit dimineata domni, asa a fost si atunci, dar vice-versa ca pe la noi schimbarile se pare ca de fac doar cu ajutorul unor lovituri de stat ale minoritatilor in dauna majoritatii, pe care le incearca tefeleii „partidului” #rezist si astazi in oglinda celor de altadata.
Si pentru ca tot ziceam de sferele de influenta, sa amintesc cum Romania a fost impinsa efectiv sub tutela URSS prin tratatul secret „Acordul de procentaj Churchill-Stalin” din ’44, rusi 90% din influenta in Romania, Ungaria si Iugoslavia 50%, Bulgaria 75% si Grecia 10%, ca ulterior Grecia sa scape in detrimentul Ungariei si Bulgariei care au ajuns la 80%, asa ca despre ce vorbim?! Occidentul nu a dat doi bani pe noi niciodata, am fost moneda de schimb, timp de un deceniu dupa razboi URSS a facut legea in Romania, am fost spoliati sub pretextul plati despagubirilor de razboi, pentru ca nu am fost recunoscuti cobeligeranti la Tratatul de la Paris, 300 mil. dolari + , despagubiri de razboi, suma ce reprezinta azi 10 mld. , asa a ajuns comunismul in Romania, alti ne-au ales soarta in intelegeri si pacturi secrete, la fel ca si acum.
Biletelul de dragostea al occidentului pentru Romania …
Si de aici incepe perioada celebrele Sovrom’uri care au secatuit Romania pana in 1956, 85% din exporturile romanesti au fost redirijate spre Uniunea Sovietica, in general fiind vorba de materii prime de cea mai buna calitate in vremea in care tara era o ruina si se zbatea la limita supravietuirii. Nici azi nu putem sa ne laudam ca stam mai bine, Romania pastrandu’si obiceiul de a isi da pe nimic resusele naturale (desi contractele sunt expirate de cativa ani, nici pana azi nu au fost renegociate redeventele pentru exploatarea resuselor naturale si nici nu deranjeaza pe nimeni asta) si a exporta materii prime de cea mai buna calitate la preturi de nimic in vremea in care importa toate cacaturile prefabricate la preturi premium. Azi nu mai avem SOVRomuri in schimb duduie EUROmurile.
Ca si in ani ’70 cand am luat bani de la FMI si BM, dar nu aveam voie sa exportam in Piata Comuna produse finite si datoria s-a platit cu materii prime, la fel se intampla si acum vizavi de contractele de redeventa expirate, o golanie a epoci Basescu
A fost totusi o perioada in care Maurer (pentru cunoscatori) a facut niste miracole cu exporturile de produse finite pe piata externa, convingand din ce in ce mai multe piete sa accepte produse romanesti. Asa s’a ridicat Guban, Clujana, Farmec, Dacia (exporturi pana si in Canada), ARO (rupea pe piata 4×4), Fares, blanurile si pielaria de la Orastie, mezelurile de la Salonta si Sinaia, utilaj greu, industrial si naval si multe alte produse romanesti care in timp au devenit tot mai apreciate pe pietele externe. O poveste mai putin stiuta este cea a diamantelor sintetice de la Bucuresti cu tehnologie obtinuta prin una dintre cele mai fabuloase opreatiuni de spionaj industrial, Romania devenind un producator de calibru in lume datorita calitatii produselor, fabrica aia avand venituri anuale de peste 3 miliarde de dolari. Dupa ’90 a disparut subit toata tehnologia, pe locul fabricii respective fiind azi un maidan cu gunoaie. Din pacate, succesul anilor ’70 la exporturi finite si a presiunii datoriilor, dupa anii ’80 s’a practicat un soi de embargo al acestor produse in schimbul datoriei fiind cerute dupa cum bine spui si tu, materii prime in vremea in care in tara se asterneau cei 10 ani de privatiuni si foamete greu de indurat pentru cea mai mare parte a populatiei. Pe fundamentul asta a venit momentul ’89 … despre care am scris deja.
Totul a fost premeditat, Europa nu ne-a vrut niciodata, i-a vrut doar pe cei 20 de mil. de fraieri care visau la poleiala occidentului, ca piata de desfacere si mana de lucru ieftina. La asta viseaza si acum romanul, la mitul civilizatiei si democratiei occidentale, un mit gaunos, bazat pe spolierea fraierilor, democratii care si-au batut joc de noi intodeauna si ne-au dat la schimb pentru linistea si siguranta lor in fata URSS.
Baieti (Vasile, Ice, Radu, Cola…), „va urasc” pentru cate stiti…. Cred ca am sa intru mai des pe aici, in speranta ca mai comentati la articole.
@Vasile: in contraton: https://ingerisidemoni.ro/germania-eldoradoul-romanilor/
@Liviu: tovarasi astia sunt din comitet, bazeza’te pe ei, garantez!