Radiografia celor 15 ani de la aderarea Romaniei la UE. Cu ce ne’am ales?

La 1 ianuarie 2007, Romania devenea membru al Uniunii Europene alaturi de Bulgaria, dupa o perioada de 10 ani de negocieri si o preaderare care a deschis calea investitorilor straini in Romania. Vestea a fost primita cu bucurie si entuziasm de cea mai mare parte a romanilor care in sfarsit isi vedeau cu ochii visul de a calatori si munci prin alte tari din Europa unde pana atunci era nevoie de viza si dreptul la munca, munca ce pana atunci pentru romanii „fugiti” in occident era mai mult „la negru”.

Cuvant inainte cat o ERATA

Cei mai multi care dau din cand in cand pe aici cred ca sunt vreun antieuropean convins doar pentru ca roman fiind, pentru mine conteaza mereu si Romania. Partea proasta la cei care cred asta este ca pe langa troll’ul ce le tine de urat in partea plictisita a vietii lor, sunt si nitel decuplati de la realitatile europene si purtand ochelarii de cal european nu vad ca la fel de mult conteza Germania pentru un german, Franta pentru un francez, Belgia pentru un belgian, Spania pentru un spaniol, Italia pentru un italian si asa mai departe. Paradoxul este ca desi unii dintre ei s’au plimbat si prin alte parti, nu au inteles ca ce vad „intr’o tara ca afara” e fix faptul ca in „tara aia ca afara” celor care locuiesc acolo le’a pasat de ce se intampla cu tara lor si tocmai de aia lucrurile sunt altfel „intr’o tara ca afara”. Spre deosebire de noi, toti restul inainte de a fi europeni sunt ceea ce sunt si tin cu dintii de orice simbol national, interesul national fiind cel care primeaza mereu, fapt pentru care toti isi urmaresc interesele si trag cat de mult foc pot la oala lor, de cate ori au ocazia, pentru ca „tara lor ca afara” sa prospere dincolo de vise si idealuri frumos impachetate, intelegand importanta aderarii la Uniunea Europeana, dar fara a neglija faptul ca doar daca au o tara puternica se pot si bucura de ceva din toata treaba asta, visele si idealurile frumos impachetate netinand nici de foame, cum nici de frig.

Romania inainte de aderarea la UE

Anii ’90 pentru Romania au fost anii in care oamenii din tara asta s’au zbatut sa supravietuieasca unei eterne tranzitii, care in fapt au fost anii unui jaf national pe care, istoric vorbind, Romania nu l’a mai trait decat prin anii ’50 cand a fost trecuta la categoria prada de razboi si a fost spoliata de URSS prin celebrele SOVROM’uri. Diferenta de atunci, fata de anii ’90 este ca macar dupa ce acele SOVROM’uri au fost desfintate, in urma lor a ramas macar o farama de industrie care a stat la bazele dezvoltarii ulterioare sub modelul socialist. De data asta insa situatia a fost complet diferita, mostenirea industriala si economica din socialism fiind devalizate, mare parte din ea ajungand fier vechi de pe urma caruia au huzurit clanurile mafiote care au intrat in subordinea politica a baronilor care au facut si fac legea, impartindu’si tara ca pe feude.

Romania in anii preaderarii la UE

Si asa am ajuns in anii 2000, anii ai preaderarii la UE, anii in care primii care au inceput sa plece din tara au fost oamenii care isi doreau sa munceasca pentru un trai mai bun, in tara neamaiavand unde dupa ce a fost pus totul la pamant. Si au inceput sa plece tot mai multi, in vremea in care in Romania s’a pus pe picioare un sistem de colectare a banilor trimisi de romanii plecati in occident la munca, sistem care a fost reprezentat de banci si tot mai mari magazine de retail cu capital strain, ce treptat au omorat tot ce era investitie cu capital romanesc, dominand autoritar piata si fiind reale conducte de directionare a banilor catre tarile de origine, in Romania ramanand doar un mizilic din profiturile acestora, profituri ce au inregistrat recorduri de la an la an odata cu extinderea agresiva.

2007, momentul aderarii la UE

Cu surle, trambite si mai ales mult populism politic Romania adera la UE in 2007, fara insa ca nimeni sa isi puna problema cat de urias a fost pretul platit de Romania inaintea acestei aderari si daca era atunci pregatita pentru a face acel pas! Si nu era, pentru ca Romania fusese deja transformata intr’o colonie condusa de niste slugi fanariote si ca o colonie a fost acceptata, vazuta fiind ca o piata de desfacere si rulare a profiturilor mai mult sau mai putin ilicite, si ca o uriasa resursa umana ce a fost redusa la mana de munca ieftina care a plecat sa sustina economiile mari ale UE, unde deficitul de mana de munca era deja o problema, in vremea in care politrucii de la noi au facut ani la randul faima si mandrie din faptul ca Romania se baza pe banii din diaspora in vremea in care la noi se ruina totul pentru ca Romania nu mai avea la acel moment nici economie, nici industrie, nici viziune, nici Justitie, nici politicieni, nici un proiect de tara ce sa dea o directie si rost integrarii si atragerii de fonduri europene. Romania practic nu mai avea nimic, lucru care s’a vazut destul de repede, respectiv prin 2008 cand Romania a trait primul soc al unei crize financiare crancene ce a venit pe fondul relocarii lichiditatilor stranse ca profit in preaderare de sistemul bancar din Romania, sistem bancar detinut de investitorii straini, catre tarile de origine, lasand Romania in curul gol si pe romani datori vanduti pe la bancile pe care le intelesesera pana atunci, in naivitata omului sarac si naiv, a fi un soi de case de binefacere dupa ce le dadusera la toti „credite doar cu buletinul.” Solutia pe care au vazut’o atunci multi dintre romani a fost emigrarea, una care a tot continuat de atunci si care a ajuns la un nivel atat de tragic incat a reusit sa bata treptat pana si toate emigrarile cunoscute in epoca moderna, in vremuri de razboi!

Radiografia celor 15 ani de la aderarea Romaniei la UE

Din start tin sa precizez ca aceasta aderare a Romaniei era una mai mult decat necesara, lumea in care traim fiind una in care suveranismul nationalist impins la extrema izolarii fiind doar o ideologie populista paguboasa care nu a functionat niciodata si cu atat mai putin acum! Alta cale nu era si nici o alta decizie mai buna, Romania fiind nevoita sa mearga pe acest drum pentru ca altfel nu ar fi putut supravietui, iar cei care emit alte teorii in acest sens, ii rog sa traga putin aer in piept si sa vada ce a insemnat Brexit pentru UK, un fost imperiu candva si nu o tara mica de la granita de Est a Europei! Problema nu a fost si nu este aderarea in sine, ci pretul pe care l’am platit vs cat am castigat si faptul ca Romania nu a intrat in UE cu un proiect de tara care sa aduca prosperitatea ce multi romani o visau la acel moment! O alta problema majora pe care o vedem si acum dominanta este mentalitatea romanului sarac ce a privit altadata cu jind in „Nekermane”, care compara situatia dinainte de aderare si cea dupa aderare din prisma faptului ca acum isi permite sa isi cumpere ce altadata doar visa, lucruri care nici macar nu sunt cine stie ce, dar pentru un om care a cunoscut saracia crancena, inseamna mult si lucrul asta este de inteles. Baiul e ca la 15 ani de la aderare, tot cu mentalitatea aia am ramas, romanii multumindu’se cu acelasi putin de unde chiar mai taie la nevoie, obisnuiti fiind sa nu aiba nimic! Si uite asa, in Romania absorbtia fondurilor europene nu a interesat pe nimeni, iar smecherii si baronii de rit nou au profitat de jaful ce l’au putut face sub umbrela politica a fanariotilor populisti care au beneficiat de protectia stapanilor ce i’au pus acolo sa le reprezinte interesele ce mereu au fost in dauna celor nationale ca pe alea nu avea cine sa le apere si nici vreo viziune de viitor al unei tari mandra de a face parte din acest organism.

Cu ce ne’am ales?

Mult prea putin decat trebuia sa fie! Pentru cei care se multumesc ca acum au mall’uri si ceva autostrazi, uitati’va la Ungaria, uitati’va la Polonia, Cehia, Slovacia si alte tari din fostul bloc comunist, cum au gestionat aceste tari si profitat de momentul aderarii lor si mai ales dupa! Pentru cei care se multumesc cu putinul obtinut de Romania si fapul ca acum isi permit o masina de spalat sau vreo rabla SH, le reamintesc ca Romania, la 15 ani de la aderare, inca este sub controlul ilegalului si imoralului MCV, nu este nici membru Schengen, nici membru OCDE, nu este nici parte a programului Visa Waiver, nici macar in carti pentru aderare la zona EURO, lucruri pe care pana si Bulgaria a reusit sa le faca intre timp! Nu stiu cat de mandri se simt toti cei care se multumesc in continuare cu putin in locul nimicului ce il aveau inainte, atunci cand in continuare sunt umiliti prin aeroport la cozile formate din oamenii tarilor din afara Schengen si cei care sunt cetateni din tari in afara UE, cum nici cand sunt umiliti la interminabilele cozi de la vama, dar daca cu umilinta asta ne’am ales pe langa cateva margele colorate, atunci eu raman la opinia ca ne’am ales cu mult prea putin la 15 ani de la aderare! Si am fi putut face multe daca nu ne multumeam cu putinul de a nu face nimic, intr’o tara bogata si care azi putea fi departe daca ne’ar fi pasat cat de cat si de ea si am fi renuntat intre timp la mentalitatea alegerii raului cel mai mic ce s’a dovedit mereu a fi defapt raul cel mai mare.

Cum e Romania azi, fata de acum 15 ani

Daca privim la margelele colorate, in mod cert sunt mai multe si mai frumoase. Daca ne uitam in schimb dincolo de ele, Romania in realitate se afla in pragul colapsului unei tari anulate ce a fost ocupata de un stat esuat! De ce spun asta? Sa o luam pe puncte, dupa enumerarea lor, voi urmand sa trageti singuri o concluzie de la care eu ma voi abtine de aceasta data, asadar:

Concluzia va apartine.

23 de comentarii la „Radiografia celor 15 ani de la aderarea Romaniei la UE. Cu ce ne’am ales?”

  1. Si, totusi, vad discutii: vin in tara sa ma tratez ca in Olanda astept 7 luni sa-mi rezolv o problema minora.
    Nu a zis nimeni ca nu se mai pot face lucruri, ci ca nu e chiar atat de rau, ca unii au mai crescut. Ca se puteau face lucruri mai bune, da, dar a fost si alt context la altii. Si Oradea e mai dezvoltata ca e aproape de Ungaria, si alte orase de la granita sunt mai bine fata de granita cu rep Moldova.
    Cum ziceam, perspective, poti sa vezi ca a fost rau sau poti sa vezi ca lucrurile s-au mai miscat un pic, impinsi de la spate, evident. smile

    Răspunde
    • Marius, renuntati la gandirea asta marunta! Cu manipularea genului asta de gandire s’au castigat alegeri, apropo de Oradea, nu ti’se pare ca e acelasi model patentat cu Sibiul lui Iohannis? Crezi ca e cazul ca acum sa mai alegem un Iohannis de Oradea doar pentru ca la imaginea aia se lucreaza de ani de zile deja, omul anuntandu’si deja intentiile de candidatura dupa ce eu scrisem cu cel putin un an inainte de asta dupa ce am mirosit duhoarea aceleiasi constructii?! Amice, nu avem nevoie de nici un om providential sa ne salveze ca asa ne’au salvat toti, de la Iliescu incoace pana am ajuns sa ne rugam la Dumnezeu sa nu mai vina nimeni ne mai salveze, decat EL! Think big … in pana mea, nu va mai multumiti cu margele colorate pentru care inghiti orice, ca numa asa putem spera ca se schimba ceva la nivel de tara si nu doar de imagine.
      My 2 cents.

      Răspunde
    • Mai Marius Ardealul a fost cucerit, nu cu armate cum s-a facut acum sute de ani… ECONOMIC, pentru ca prezinta interes… ECONOMIC si pentru ca are RESURSE… si nu are oameni si nu ma refer la Banatul de jos si ICE intelege ce vreau sa zic de mentalitatile locului si de diferentele intre oameni, ca unele zone au mai multa coloana nationala ca altele, ca unele judete vor autonomie cu UNgaria acute , infiltrati de ultimii… si, si, si… de aia nu Moldova… NICIODATA si oricum toti care muncesc prin Ardeal pe bune sunt din est blum , plus ca e startegie NATO, fara infrastructura in est ca ajung repede rusii in vest laugh

      Răspunde
  2. 1.” in Romania s’a pus pe picioare un sistem de colectare al banilor trimisi de romanii plecat in occident la munca, sistem care a fost reprezentat de banci si tot mai mari magazine de retail cu capital strain, ce treptat au omorat tot ce era investitie cu capital romanesc”
    2.”Romania practic nu mai avea nimic, lucru care s’a vazut destul de repede, respectiv prin 2008 cand am Romania a trait primul soc al unei crize financiare crancene ce a venit pe fondul relocarii lichiditatilor stranse ca profit in preaderare de sistemul bancar din Romania, sistem bancar detinut de investitorii straini, catre tarile de origine, lasand Romania in curul gol si pe romani datori vanduti”
    3.”mentalitatea alegeri raului cel mai mic ce s’a dovedit mereu a fi defapt raul cel mai mare.”
    4.”Romania, la 15 ani de la aderare, inca este sub control ilegalului si imoralului MCV, nu este nici membru Schengen, nici membru OCDE, nu este nici parte a programului Visa Waiver, nici macar in carti pentru aderare la zona EURO”
    5.”sistem energetic ajuns la limita ultimului care stinge lumina”

    Mda… yes drinks

    Răspunde
  3. Pui întrebarea greșită, tovarășe.. România nu are cetățeni, nu prea avea nici înainte de 89, ci doar o populație bine antrenată în supraviețuire .. 50% din populația asta a migrat în ultimii 30 de ani, și masiv in ultimii 10 în scop de supraviețuire – prin mijloace de la furt la muncă stabilă și onorabilă , dar în afara teritoriului .. cam 25% sunt stabiliți definitiv în afara granițelor .. deci ce se putea alege de țară ? Ceea ce numim noi țară acum, este un teritoriu din imperiul globalist, cu o minimă identitate națională – uite și tu circul cu evidența militară – sunt chemați câțiva dintre cei cu serviciu militar executat, evident că sunt doar indivizi trecuți de 50 de ani, care vin cu scutiri medicale, just in case, să nu aibă vreunul vreo idee sa ii mobileze, iar restul de peste 80% declară pe față că vor spăla putina la primul semn de conflict militar .. deci care țară – nu satisface nici definiția din DEX ce avem noi .. teritoriul e sub ocupație deja, politic, economic, informațional .. îi mai încurcă un pic ăia care încă se duc la biserică, de aici tot circul contra Bisericii, culminând cu o analiză ‘stiintifică’ a monstrului gușat pippidi , din care reiesea că rezistența la covid este afectată de credința ortodoxă .. deci nu avem ce discuta despre plusuri și minusuri pe un subiect defunct ..

    Răspunde
    • @Cola-dur, dar bine punctat! Cu toate astea eu imi permit sa mai cred si sper ca o sa vina ziua cand poporul asta se va trezi si va continua miracolul existentei sale in ciuda istoriei potrivnice, avand si momente mult mai crancene decat acum. Dumnezeu cu noi!

      Răspunde
    • Doar o continuare a ceea ce am afirmat deja – în ce țară de pe planetă, în orice perioadă istorică, terțe țări, chiar și cu statut de ‘aliate’, trimit trupe fără să întrebe măcar țara ‘gazdă’ dacă e nevoie de așa ceva sau nu.. de curând în Kazahstan, țările ‘aliate’ au trimis trupe , dar numai după ce președintele lor în funcție a cerut public asta.. ‘politicienii’ noștri au aflat de la televizor, că niște unii, trimit niște trupe în teritoriul unde trăim și noi, așa, să fie acolo.. nu contează ce credem noi despre noi, realitatea este percepția altora, iar pentru alții avem atâta autonomie, cât un spațiu maritim internațional ..

      Răspunde
      • Ca sa ne pastram totusi si un pic de umor in toata mizeria asta …

        Răspunde
    • Dacă 80% vor spăla putina ( și la nevoie Putinul cool ), cine să mai zboare cu eFurile lui Cruise? ( să le urăm zbor lin! laugh ) Generalii cui să le ordone? Noi îi avem dăcât Izmană și pă Geoană, nu e de bun simț ca partenerii să le livreze trupe?
      Pe de altă parte în ăști doi ani știința ( și nu donna ) ne- a învățat că e infernal de…mobilă: ieri cu mască, mâine fără, ba din cârpe, ba fepedoi, vorba aia nici călare, nici pe jos, doi la stânga, trei la dreapta…la o adică nici scutirile nu- s infailibile, cu o ” erată” realitatea se poate schimba fix din pix! don-t_mention
      @Tovarășe Ice, poți să îl întrebi pe Liicheanu cu ce ne- am ales, care dacă tăcea… sarcastic

      Răspunde
      • Eu unul nu vreau scutire, dar o să-mi exprim satisfacția că în sfârșit îmi dau o armă letală pe mână, ceea ce o să-i facă să se mai gândească.. armata română era o glumă și în regimul ălalalt, după prima săptămână de conflict, jumătate de armată ar fi fost incapacitată de bătăturile de la bocanci, și de rănile provocate de frecatul pantalonilor între picioare, ca să mă exprim decent .. era greu cu croitoria și pe vremea aia .. nb – la Mărăști a ieșit ok, că ne-au prins nemții in izmene, și ai noștri s-au putut mișca ..

        Răspunde
        • De uniforme nu știam. Dar mai degrabă economia la sânge și furăciunile ” de la stat” decât croitorii au contribuit la necazurile îndurate de tine. La comandă, în particular, cu costuri pe măsură, se găseau meșteri foarte buni, azi nu- i mai avem.
          Cred că sunt soții și mame care ar vrea să meargă cu scutirea…dar nu e pe vrute. Și mai cred că pe ai noștri i- a mișcat mai tare frigul… Izmenele l- au făcut să se simtă mai rău.

          Răspunde
  4. Pentru mine intrarea in UE a insemnat un singur lucru respectiv calatorii fara viza. In rest ca sa fiu cat de sincer pot, nu a insemnat mai nimic pentru ca nu castig ca in alte tari desi muncesc poate ca mai mult, nu beneficiez de aceleasi conditii de trai, nu sunt tratat ca un cetatean al Ue cu drepturi egale ci ca unil de mana a doua. S-au mai facut lucruri insa asa cum ai scris nimic esential, Roamania fiind o piata de desfacere a marfurilor de proasta calitate fata de vest si cam atat. Asta este opinia mea.

    Răspunde
  5. Exceptional articol, tin sa te felicit, sincer! Exceptional, dar dureros, rau! Ca ai amintit de Visa Waver, mie ca om cu dubla cetatenie si 15 ani cat am locuit in USA, mi-se pare absurd ca nici in ziua de azi, Romania sa nu beneficieze nici de acest program, fiind unul dintre cei mai fideli aliati ai USA din Europa! Nici macar eu ca cetatean american nu am reusit sa ii obtin mamei mele mai mult de o viza temporara, mai usor au obtinut altii din tari mult putin apropiate de USA! Este oribil cum suntem tratati de toti si mi-se pare incredibil cu cat de putin ne multumim.

    Răspunde
    • @Ramona,
      „mi-se pare absurd ca nici in ziua de azi, Romania sa nu beneficieze nici de acest program, fiind unul dintre cei mai fideli aliati ai USA din Europa! ”
      ?Io cre’ că TOCMAI ăsta e motivul pentru care s-a ajuns aici : SLUGĂRNICIA FĂRĂ CAP ȘI FĂRĂ COADĂ A CONDUCĂTORILOR NOȘTRI.
      Credeți-mă, aș fi procedat și eu fix așa dacă aș fi fost decident în probleme care să implice România: dacă tot sunt lingători de clanțe, pentru ce să le acord concesii?
      Propun ca deviză de scris pe drapelul național (ca să știe lumea din capul locului cu cine are de-a face):
      ~ Facem orice, pentru oricine, oricând, necondiționat și doar GRATIS~?

      Răspunde
      • Domnule Fane, intreaga vina ne apartine! Noi i-am ales, noi am tacut si tacem, noi ne multumim cu putin si datul din umeri. Stiu toate astea, dar asta nu ma face sa fiu mai putin revoltata, desi la fel de bine stiu ca ma revolt tot degeaba cata vreme ma aflu intr-o minoritate.

        Răspunde
  6. Lucrez la o companie multinationala la care azi probabil ca nu as fi lucrat daca Romania nu era in UE si nici nu as fi castigat la fel de ok! Dar …lucrand la aceasta companie nu pot sa ma prefac ca nu vad cat castiga colegii mei din alte tari UE si ce beneficii au ptr aceiasi munca sau chiar mai multa, castiguri aflate de la ei, ca in companiile astea se poarta o uriasa secretomanie a veniturilor. Pe langa asta, calatorind mult cu avionul ma simt pur si simplu umilit de fiecare data cand colegii mei din alte state din zona Schenghen ma asteapta de fiecare data la cafeneaua din aeroport cat stau eu la coada umilintei in vremea in care ei trec fluierand pe poarta cetatenilor din Schengen! E ceva care traieste fiecare roman pe aeroport, dar nimeni nu e revoltat de asta, nici macar colegii mei romani care bombane dar ridica resemnati din umeri! Ai zis bine ce ai zis, da s-au facut unele lucruri, dar mult, mult prea putin ca eu sa zic ca ma simt cetatean european respectat ca restul din aceasta asa zisa uniune in care toti ar trebui sa fim egali conform tratatului de aderare!

    Răspunde
    • Nu putem nega si partile bune pe care le’a avut aceasta integrare, parti bune care insa au venit la pachetul investiiilor private ale companiilor care au venit aici pentru profit. E normal sa fie asa, traim in capitalism si capitalismul cam asta inseamna, partea proasta este doar ca Romania nu are si nu a avut o clasa politica cu cojones cu un proiect de tara si care sa lupte pentru interesul national ce sa fie reflectat de integrarea completa a Romaniei in UE, integrare ce include si celebrul Schengen care saraceste anual PIB’ul Romaniei cu cateva puncte procentuale bune si tine zone ca si Constanta in subdezvoltare cronica, marfurile transportate maritim ocolind portul Constanta, desi ar fi o poarta de intrare mult mai aproape pentru Europa, tocmai din acest motiv! Nimeni nu stie lucrurile astea si nici nu le intelege, cum putini sunt cei care s’au saturat sa fie umiliti pe aeroporturi sau pe la vami doar pentru ca politicul de la noi sunt niste slugi si atat!

      Si apropo de portul ce noi il avem degeaba, cati dintre voi stiti ca Ungaria va avea propriul port maritim la Mediterana dupa ce a cumpara teren si construieste un urias terminal la Trieste?

      Cam asa se joaca in lumea in care traim si integrarea europeana e vazuta ca o oportunitate si nu neparat onoare, alte popoare vazand lucrurile la nivel mare, nemultumindu’se doar cu margelute frumos colorate!

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura