„Aceasta este o națiune de meme!”
spune Olena, o antreprenoare din Kiev care gestioneaza echipele ucrainene de voluntari care se ocupa de propaganda de razboi dusa de Ucraina in social media.
„Dacă ar fi fost un război al meme-urilor, am fi câștigat!”
Motto: toate raspunsurile la intrebarile despre prezent si viitor se afla in trecut!
Razboiul ciudat (Phoney War), 1939 – sau despre cand istoria pare ca se repeta in Ucraina
Cea mai ciudata faza a celui de al doilea razboi mondial este cea cunoscuta in istorie ca Razboiul ciudat (Phoney War) care a urmat invadarii Poloniei de catre Germania nazista, o faza in care desi marile puteri europene au declarat razboi Germaniei si s’a purtat o intensa campanie mediatica de propaganda in acest sens, situatia luptelor din teren a fost una care s’a redus la „operatiuni militare speciale” in care a fost inarmata si sprijinita armata poloneza si structurile celulelor de rezistenta poloneze, la care s’au adaugat in secret mercenarii occidentali pentru sprijinul logistic. Din punctul de vedere al operatiunilor militare directe, in timp ce majoritatea efectivelor germane de invazie erau angajate in luptele din Polonia, doar o mica parte a armatei germane apara Linia Siegfried, de la frontiera cu Franta, fara a fi raportate incidente majore. De cealaltă parte, pe Linia Maginot, erau masate trupele aliantei franco-britanice, acestia, vreme de sapte luni, raportand implicare in doar in cateva hartuieli si conflicte minore cu tupele germane, iar in rest totul s’a redus mai mult la propaganda si manipulare de razboi, de exemplu, Royal Air Force a parasutat fluturasi de propaganda deasupra Germaniei, in vremea in care in cinematogafele din Marea Britanie rulau filmele germane de propaganda ale celebrei actrite Marlene Dietrich.
In ciuda calmului straniu, marile puteri au intrat in cursa pentru reinarmare sprijinite de „neutrele” State Unite ale Americi
In ciuda calmului straniu, atat Anglia cat si Franta au alocat un urias buget militar pentru reinarmare, incepand sa cumpere uriase cantitati de arme si munitii de la fabricantii din SUA, pentru a isi suplimenta stocurile peste peste ce putea productia nationala a fiecarei tari. In ciuda faptului ca USA si’a declarat neutralitatea dupa invazia Poloniei, in realitate Statele Unite au contribuit masiv la inarmarea armatelor aliatilor occidentali prin vanzari de armanent la preturi preferentiale, iar mai tarziu punand in aplicare profitabilul program lend-lease. Un lucru mai putin cunoscut este ca, neoficial, in anii ’30, companiile private din SUA si Regatul Unit contribuisera substantial la reinarmarea Germaniei, guvernele lor inchizand ochii la acest lucru, desi Germania, dupa primul razboi mondial, se afla sub un embargou destul de strict care ii interzicea importul de tehnica militara, armament si resurse strategice. Astfel ca, la inceputul razboiului, unele dintre avioanele de vanatoare germane fusesera dotate cu motoare britanice, iar americanii contribuisera atat logistic cat si cu materii prime de importanta strategica la reinarmarea Germaniei, guvernele lor ca parte semnatare a pactului care interzicea inarmarea Germania, privind in alta parte.
Razboiul de iarna al „bravilor finlandezi„
Singurul eveniment notabil al celor sapte luni de „Razboi ciudat” a fost „Razboiul de iarna„, acesta find cauzat de invazia Uniunii Sovietice impotriva Finlandei din 30 noiembrie 1939. In urma admiratiei publice pentru „bravi finlandezi”, guvernul Frantei si al Regatul Unit aflate sub presiune publica, iau atitudine impotriva „agresorului sovietic”, in special dupa ce apararea finlandezilor impotriva unui inamic incomparabil mai puternic reprezentat de Armata Rosie, propagandistic parea sa aiba mai mult succes decat in cazul aparatorilor Poloniei. In urma presiunilor publice, situatia escaladeaza pana la punctul la care Uniunea Sovietica a fost exclusa din Liga Natiunilor, in spatiul public din Franta si Anglia s’a vorbit o vreme despre o posibila interventie aliata in Scandinavia de nord. In acest sens, o parte a trupelor britanice au inceput chiar sa fie pregatite pentru a fi trimise in Finlanda, dar au intervenit in sprijinul tarilor nordice ocupate intre timp de nazisti abia la sfarsitul razboiului, atat Finlanda cat si Suedia find cucerite in aprilie 1940 de Germania nazista, atacul vizand uriasele resurse de fier ale celor doua tari nordice. In urma acestor prime esecuri militare ale fortelor aliate, a demisionat din functie atat prim-ministrul francez Edouard Daladier cat si premierul britanic Neville Chamberlain in 10 mai 1940, aceasta find si ziua in care trupele germane au intrat în Belgia, Tarile de Jos si Luxembourg si marcarea sfarsitului „razboiului ciudat” si inceputul celui de al doilea razboi mondial care a adus suferinta si a curmat viata a zeci de milioane de oameni pana in septembrie 1945 si alti multi ani dupa.
Occidentul se desfata in petreceri si bucuria ultimele vacante in tihnia si pace, razboiul find inca departe de ei
Cam ca si ce traim noi azi, in vremea in care razboiul era undeva departe si prea multe lucruri oricum nu se intamplau pe frontul „razboiului ciudat”, occidentul, cu exceptia Poloniei invadate de Germania nazista, isi petrecea in pace ultimele vacante, petrecand si bucurandu’se de linistea care nu prevestea cu nimic dezastrul apocaliptic pana la care mai erau doar cateva luni, de razboi vorbindu’se in occident doar prin cafenele, programele radio si jurnalele din cinematografe, toata lumea find de parere ca acest razboi va sfarsi ca unul localizat regional si va fi de scurta durata, de drogarea maselor ocupandu’se, ca si azi, propaganda de razboi intretinuta din plin de fake-news’urile care apareau ca „stirile” titrate in presa vremii.
Despre cand istoria pare ca se repeta in Ucraina
Revenind la zilele noastre si in baza celor scrise pana aici, cred ca nu ii este greu nimanui sa observe ca exista destul de multe similitudini intre „razboiul ciudat” din 1939 si „razboiul ciudat” din 2022, un razboi care a inceput ca un carambol voalat al marilor puteri in Ucraina, cunoscut si ca „razboi proxy”, desi propaganda ni’l prezinta pe deoparte a fi o „operatiune speciala”, iar pe cealalta parte ca un razboi al unei mari puteri impotriva „bravilor ucraineni”. Despre cum evolueaza el in momentul de fata si despre cum probabil ca va evolua in continuare, ma abtin sa fac pronosticuri si in locul lor va recomand acest podcast al lui Clayton Morris, ex. Fox News anchor, care l’a avut ca invitat pentru o analiza la rece a situatiei actuale a razboiului din Ucrauna pe celebrul consultant militar al Pentagonului, colonel Douglas MacGregor.
col. Douglas MacGregor: „Nimanui nu’i pasa de Ucraina!”
Principalele puncte ale dialogului cu col. Douglas MacGregor, fost consilier principal al secretarului pentru aparare al SUA:
1. Până la atacul cu rachete tactice, Putin s-a reținut să folosească complet armata sa. A trimis în Ucraina cam 20% din forțele terestre și după patru luni a fost retrasă o mare parte a acestor forțe. Cei ce luptă în Ucraina sunt parte a diferitelor organizații și miliții, precum și mercenari.
2. Deși putea să o facă de mult, abia acum, în octombrie, a folosit rachetele tactice pentru a ținti infrastructura critică și sediile poliției secrete a Ucrainei, care este acuzată că a făcut mai multe crime.
3. Colonelul crede că acum a fost doar o avanpremieră a ceea ce urmează în perioada următoare (noiembrie – decembrie), când solul va îngheța. Posibil să vedem o vastă ofensivă pentru a anihila complet forța militară a Ucrainei. Rușii se vor opri la Nipru. Rușii nu-s interesați de Ucraina istorică, adică de partea de vest a râului Nipru.
4. Echipamentele militare trimise de SUA și Europa trebuie manevrate de către specialiști. Este nevoie de timp pentru a învăța cum să fie manevrate și întreținute. Pentru asta, Zelensky trebuie să contracteze firme (armata sa nu este antrenată în acest sens).
5. Armata ucraineană a suferit pierderi masive: aproximativ 100.000 de morți și 400.000 de răniți dintr-o armată de 600.000 de oameni.
6. Armata ucraineană a fost construită în ultimii opt ani de către SUA pentru a ataca Rusia. Se dorea montarea de rachete în estul Ucrainei. Acesta este motivul pentru care Rusia a atacat armata ucraineană și în special estul Ucrainei. Rusia, totusi, s-a abținut pentru că Ucraina este o țară ortodox slavică.
7. Planificarea și consilierea armatei ucrainene este făcută de oameni din țări NATO. Cu toate acestea, Zelensky nu ia în serios sfaturile. Tot ce vrea e să atace pentru că se vede ca un om care nu are nimic de pierdut și vrea să epuizeze Rusia.
8. Pentru fiecare soldat rus omorât sau rănit sunt omorîți cinci sau șase soldați ucraineni. Ucraina se află într-o criză periculoasă. Rusia a dus o apărare relativ ieftină, în timp ce ucrainenii au dus un atac extrem de scump.
9. Rușii vor cuceri și Odessa. Nimeni nu prea poate opri Rusia să-și ducă planurile la îndeplinire. Singura cale ar fi războiul direct cu Rusia și nimeni din Vest nu dorește aceasta. Nimănui nu-i pasă de Ucraina.
10. Dacă rușii cuceresc Odessa și vor tăia Ucrainei accesul la mare, probabil că Zelensky va fi îndepărtat de propriul popor sau va fugi în SUA (la Miami are mai multe vile) sau în Europa.
11. SUA trebuie să caute pacea, nu să înrăutățească situația. Altfel, fenomenul se va răspândi și la alte țări (Lituania, Estonia, Polonia, Slovacia au câte un interes teritorial istoric). Pacea trebuie căutată cu orice preț. Dacă s-ar fi încheiat pace mai devreme cu Rusia, Ucraina nu ar fi pierdut atâta teritoriu.
Da, similitudini multe, aceiasi actori, aceiasi propaganda, acelasi dezastru ne asteapta si numai Dumnezeu il mai poate impiedica. Sa ne rugam ptr un miracol!
Cred ca ar fi cazul sa ne rugam, tot mai multi si tot mai tare!
Maitre a zis cam tot, asa cat se putea! Trebuie sa fii prea indoctrinat sa nu-ti dai seama ca e un plan si ca intodeauna a fost vorba despre America vs Rusia. Au bagat batul prin gard permanent in ultima jumatate de veac, de jur imprejur: Coreea, Vietnam, Afganistan, Irak, Iran, Siria… Turcia in NATO, nucleare in Europa, au incalcat tratate de neproliferare la greu, ce mai trebuie? Sa nu ziceti de democratie, ca va amintesc de doi ani de pandemie, masca si vaccin, toate democratice!
Rusia va fi provocata maxim, se va da cu nucleare, terestru si in spatiu, nu mai conteaza cine!!
Europa se va duce drecului, normal!! O sa fie razboi pe bune, chiar o sa mancam gandaci, sobolani!
Daca erati mai mosi asa ca mine, aveati bunic ce v-ar fi povestit cum era in transeele WW2 sau poate faceati un drum scurt prin Irak si o lasati mai moale cu #SlavaUkraïni, retoric vorbind! In public toti va afisati asa, aici e mai liber, o ardeti ilegalist!
Am mai zis anul trecut ca pandemia se va termina cu „bubuiala” mare, cu ceva ce va acoperi mediatic treaba asta cu virusache, prima faza a descris-o perfect Maitre in articol! Acum e pe stil nou online cu #nafo, dar dupa nucleara revenim la normal, porumbei, telefon cu manivela, role cu sarma.
Cica Polonia s-a pregatit mai bine acum, in rest toti sunt pe kkt, astept marea debarcare si ziua Z! #rezist
Daca in episodul anterior Polonia jucat rolul de ciuca a bataii si Finlanda pe ala de bravada, acum probabil ca Ucraina il va juca intr’un final rolul de ciuca a bataii si polonezi sunt abonati la laurii pentru bravada, desi din pacate, in istoria lor zbuciumata, desi s’au mai lesit pe ici pe colo, intr’un final tot ca ciuca a bataii au sfarsit.
Nu oi fi eu „mos” ca tine, dar am tot povestit ca am avut un strabunic suficient de norocos cat sa prinda si primul razboi mondial cand a fost mobilizat de austro-ungaria la 16 ani, cat si al doilea razboi mondial ca rezervist ca mai apoi sa sfarseasca prin gulag doar pentru simplu fapt ca numele si prenumle romanesc ii fusese schimbat cu forta de austrieci si avand nuante germane, l’au dus deportat rusii vreo doi ani prin gulagul lor, acasa batrana ingropandu’i saraca palaria si punandu’i si parastasul, ca nu mai stia nimic de el. Batranul asta al meu, Patru pe numele lui, Peter botezat de austrieci, cand venea vorba de razboi vorbea putin si apasat, rugandu’se doar sa nu treaca copil de copilul lui prin asa ceva. Dupa ce i’a tot asteptat pe americanii care n’au mai venit si intre timp comunistii ne’au impuscat si niste neamuri pe motiv ca ar fi fost legionari si partizani si a ramas si fara pamant, a murit saracu blestemandu’i pe toti nenorocitii.
In rest sa vedem ce o fi, draga tovarase Vasile! Dumnezeu cu noi.
Maitre chiar tin minte ce scrii pe aici, da eu bat campii asa ca sa mai priceapa si noi venitii!!
Toata stima si respectul pentru bunii tai si ai tuturor care au luptat cu adevarat in razboaie si chiar si-au aparat familiile cu adevarat. Le urez la toti sa ajunga bunici!
Chiar daca istoria pare că se repetă, rezultatul va fi diferit .. occidentul e praf – corupt , imbecilizat, înapoiat tehnologic dacă îl comparăm cu China, sărac spiritual dacă îl comparăm cu Rusia .. epoca suprematiei occidentale se termină ( să vedem cât de violent ) ..
In istorie, astea sunt considerate doar niste detalii pentru ca prostia umana nu este conditionata de nationalitate sau coordonate geografice. In rest, de acord cu tine.
In presa apar numai imbecili care prostesc lumea cum au ordin sa o faca. Aseara era un general la Digi24 care vorbea niste ineptii fara nicio legatura cu realitatea, printre care de un buncar unde ar fi ascuns Putin de frica. De unde mama plopilor o fi stind el, din rezerva lui de aici din Romania?
Ce zice colonelul ala american e probabil ce nu recunoaste nimeni, la iarna abia incepe balul, modelul asta din 1939 parand copiat la virgula.
De la covid incoace, in lumea vestului presa a murit si odata cu aia de pe acolo si asta de pe la noi, nu ca am mai fi avut mare lucru!
Colonelul în cauză, și nu doar el ( mai sunt câțiva ex militari care știu cu ce se mănâncă astea , și nu sunt maimuțe cumpărate de complexul militar industrial) – mai spune că Ucraina a pierdut războiul din ziua în care au intrat rușii peste ei .. armele nato, carnea de tun ucraineană și mercenarii , nu pot schimba nimic .. Occidentul poate încuraja războiul până când din Ucraina nu mai rămâne nimic, sau până la război nuclear total – sfârșitul lumii – varianta că ucrainenii sprijiniți de nato fac praf Rusia, nu există, pur și simplu .. faraonii care ne conduc în Occident, vor să fim îngropați toți împreună cu ei .. o să vedem ce și cum ..
Da, zice cam ce am zis si eu din prima zi, si orice om cu un minim de rationament! Opinia colonelului Douglas McGergor este sustinuta si de alti cativa militari de rang inalt americani, oameni care ca si
McGregor, au comandat operatiuni in terenul teatrelor de razboi din ultimi 30 de ani si care, asa cum bine ai precizat, deocamdata sunt acoperiti de zgomotoasa propaganda promovata ce insa se va cam duce dracului cat de curand. Pai si nu avea Putin dreptate cand zicea ca America va lupta cu Rusia pana la ultimul ucrainean? Teama imi este ca in ritmul asta se va extinde pana la ultimul …european.
Cele doua tari, Finlanda si Suedia sunt foarte legate din punctul de vedere al securitatii: Finlanda a facut parte din regatul Suediei pana in 1809. cand a fost cedata Rusiei (Treaty_of_Fredrikshamn). De atunci s-a numit „Russian Grand-Duchy of Finland”, pana cand si-a declarat independenta dupa revolutia bolsevica a lui Lenin. Independenta i-a fost respectata pana in 1939 cand datorita pactului Molotov-Ribbentrop, a fost cedata spre zona de influenta sovietica. Declarand neutralitatea, la fel ca toate tarile nordice, dupa invazia din Polonia, Finlanda a ramas izolata. A semnat pace cu Rusia, in 1940. Nu a durat mult si Finlanda s-a alaturat Germaniei in speranta de a-si recupera teritoriile de la rusi, dupa care „a intors armele” si a semnat acord de „prietenie, colaborare si neagresiune” cu rusii, valabil pana in 1992 si reinnoit sub o forma similara dupa. Am incercat sa gasesc detalii despre acest acord, dar nu am reusit sa gasesc nimic. Perceptiva colectiva, cum ca Suedia e tara neutra de vreo 200 de ani, e partial adevarata. S-au declarat neutrii in primul si al doilea razboi mondial, cu exceptia razboiului de iarna cand s-au declarat non beligeranti, dar au avut cateva mii de voluntari in razboi. Eu cred ca se doreste excluderea cuvantului neutru, ca sa nu mai existe surprize
Exceptionale precizarile tale in context, iti multumesc! Voi incerca sa gasesc mai multe informatii despre acel acord pentru a completa si mai bine contextul. Observatia ta de la final, e tema de studiu si pentru mine, cred ca notiunea de neutralitate nu va mai fi de nimeni acceptata, noua ordine mondiala se va scrie in istorie strict de parti implicate, dupa ultimele miscari cred ca nici macar Elvetiei nu ii va mai fi acordat acest grant, ca un cec in alb.
„Agreement of Friendship, Cooperation, and Mutual Assistance concluded between Finland and the Soviet Union in 1948 and extended in 1955, 1970, and 1983. The agreement included a mutual defense provision and prohibited Finland from joining any organization considered hostile to the U.S.S.R.” …”Following the demise of the Soviet Union in 1991, Finland moved to end the old mutual defense agreement. A new agreement was reached with Russia in 1992, in which the two countries simply pledged to settle disputes between them peacefully. ” Eu despre acest acord vorbeam, cel nou din 1992. Nimic detaliat de gasit pe internet. Ce inseamna a rezolva disputele pacifist, ramane de vazut. Cel vechi e clar si explica politica prietenoasa dintre cele doua tari.
Lasă că a venit madam Marin aia, cu nostalgii târzii de adolescentă, și a trecut ușor peste toate angajamentele Finlandei, ce draku e istoria pentru ăștia woke ? – o mulțime de hârtii îngălbenite de timp, plus multe vechituri din piatră și lemn .. toate circumstanțele istorice au fost detaliate pe un număr limitat de canale pe internet, sufocate de canalele oficiale de propagandă.. recunosc că nu știam foarte multe despre partea asta de lume și istorie, dar din februarie , măcar o oră pe zi am încercat să mă informez, nu despre cine cât omoară, dar tot ce s-a întâmplat, semnat, promis, mințit, în ultima sută de ani in toată zona aia – Ucraina, Rusia, țările baltice, Finlanda, toată Scandinavia, până pe partea ailaltă, cu pacea nesemnată cu Japonia, și multe altele.. un lucru e clar, dacă ai un teritoriu bogat in resurse, e bine să fii în stare să îl aperi până la sfârșitul lumii, altfel mai bine îl cedezi până nu îți iau șacalii beregata..
..
Am inceput si eu sa scutur carti prafuite de istorie, tratate si intelegeri, nedreptati facute istoriei si batiste puse pe tambal, pentru ca dincolo de propaganda si manipulare sa incep sa reconstruiesc incet si cu migala un tablou al prezentului pictat cu pastelele trecutului. E munca multa si mult de sapat, tocmai de aia prefer sa scriu ceva mai rar, dar cand o fac sa fie cat de cat raportat la realitate si va multumesc ca va implicati in aceste dezbateri pentru ca asa, punandu’se capul la contributie fiecare dintre noi si cu informatiile ce le adunam, ne e mai usor sa deslusim ce e dincolo de zgomotul facut de aia care’s de serviciu. Nefiind interesat prea mult de tarile alea nordice, recunosc ca nu mi’am prea batut nici eu foarte mult capul cu istoria lor dincolo de migratia vikinga, insa in actualul context am inceput sa sap prin istorie, atacul lui Stalin din 1939 impotriva Finlandei find justificat de pretentiile URSS de a isi reocupa anumite zone strategice din Finlanda, respectiv Karelia, Salla si a peninsulei Rybachy, poarta de acces din Marea Barents catre Murmansk, ulterior devenind si linia neutra de demarcatie intre NATO si URSS.
…si va fi o lupta pentru pace de nu va mai ramane piatra pe piatra!
Deci, pariuri, Ukraina piere, pace sau pierim toti? Macar asa, de amoru’ artei. 1 x 2? Eu merg pe varianta 2. Nu de alta dar prostia e mereu invingatoare iar mama prostilor e mereu gravida.
Cea mai misto faza e ca prostii cred ca daca dispare Putin, treaba s-a gatat, Rusia devine colonie ricana and everybody’s gonna have a nice party. Ce tembeli (sa-mi fie scuzat termenul), daca Putin dispare, o sa apara unul de o sa planga si mamele mamicilor occidentalilor. Eu unul sunt convins demult ca ne asteapta al treilea deranj si ultimul, de altfel m-am si exprimat p-aci in acest sens de mai multe ori. Ce pot pentru ca sa fac, asa sunt eu, mai optimist!
PS Nu pagadi zaietz!
Nu cred ca poate cineva acum sa faca pronosticuri mai mult decat s’au facut deja! O treaba insa e clara, Rusia, ca putere nucleara si militara nu va accepta niciodata si sub nici o forma sa dea vreun pas inapoi, pentru ca asta ar insemna sfarsitul Rusiei si impartirea ei in mai multe state mici. Legat de Putin, le’am tot zis la prosti ca in loc sa il injure sa se roage pentru el, ca daca Putin dispare de acolo, radicali din spatele lui isi vor pune un nou Stalin in fruntea Rusiei si abia atunci or sa inteleaga de ce Rusia a fost, este si probabil ca va ramane tara aia de care toata lumea s’a temut de cand istoria!
Până la pariuri sa vedem ultimele știri – hârtia de șters la cur din Europa, se face din celuloza din bușteni de mesteacăn importați din.. Rusia.. Putin a redus exportul masiv .. Finlanda cercetează o nouă rețetă de celuloză, dar a anunțat deja că varianta nouă de hârtie de cur va fi mai scumpă și mai aspră.. o să fie nasol și cu pampersii pentru copii dar și pentru ramoliți gen Ursula, sholtz, etc .. Biden s-a scos, îl șterge cu limba la cur toată europa..
Daca va începe un război în Europa, România va fi carne de tun…oricum noi suntem viteji și ne aruncăm cu capul înainte.
Primirea noastra in NATO nu a avut si nici nu are vreun alt scop decat ala de a fi tampon si carne de tun pentru un eventual razboi cu Rusia care sa se extinda dincolo de Ucraina pentru ca noi suntem cam singura tara din zona care e a nimanui, nu are prieteni pe nimeni, nu are relatii cu nimeni din zona si nici de departe, cu exceptia unui parteneriat strategic cu USA care la o adica ne tranforma doar in campul de batalie pentru marile puteri.
„noi suntem cam singura tara din zona care e a nimanui, nu are prieteni pe nimeni, nu are relatii cu nimeni din zona si nici de departe”
Romania e Cinderella Europei, spala podele si ingrijeste de toti si in ziua balului e inchisa in mansarda!! #hazdenecaz
Da da’ sa nu uitam ca noi am fost mereu stapanii macazelor si am schimbat liniile la mare arta si perfectiune. Cand cu unii, cand cu altii si uite asa, poate ne mai scoatem o data ca doar aici s-a inventat „dupe blocuri suntem noi si … care te facem pe tine!”.