Reconciliere nationala…Dati-mi voie sa fiu sceptic

La inceputurile prezentei mele aici scriam despre lectiile dureroase ale istoriei. Intre timp situatia geopolitica in zona s-a schimbat destul de accentuat. Suntem ferm in tabara NATO si UE dar inconjurati de neprieteni, cu exceptia Ucrainei, momentan.(NB!, acum ceva timp nu ne prea iubeam cu ei).

Intern , desi economic pare ca ne mai revenim, politic si social suntem vraiste. In aceste conditii, analistul Bogdan Chirieac propune un proces de reconciliere nationala.

Cu tot respectul, dar asta este o utopie. La varful puterii lupta zielele astea a ajuns la apogeu. Johan vrea guvern, trepadusii pdlacheii vor iar la butoane, iar PSD si aliatii vor sa ramana la ele. Mai jos categoriile sociale se urasc in mod frenetic. Bogatii ii dispretuiesc fatis pe saraci(stiu ce vorbesc!), saracii i-ar trage in tepe si le-ar da foc, salariatii pe patroni, patronii pe salariati si toata lumea pe politistii rutieri.

O reconciliere nationala trebuie sa fie un proces lucid si nu mimetic, ca atunci cand s-a facut asa zisa reconciliere cu ungurii la Arad, care nici prin gand nu le trece sa isi ceara scuze pentru crimele comise intre 1940-1945 contra romanilor.Acest proces este de durata si trebuie sa dovedeasca ceva respect reciproc. Ceea ce bineinteles ca lipseste la noi.

Ca sa avem o reconciliere nationala se propune crearea unei comisii de analiza a epocii Basescu. Cu tot respectul dar asta este o idiotenie. Epoca Basescu se cere a fi analizata de instantele de judecata, nu de vreo comisie. Nu ne intereseaza verdicte morale, ne intereseaza pedepsirea celor vinovati de spolierea sistematica a tarii, indiferent cine sunt, si recuperarea banilor furati.

Daca tot citesc in ultima perioada despre ce fac altii inchei cu exemplul Argentinei. Intre 1976-1983 Argentina a fost condusa de o abjecta Junta militara. La reinstaurarea democratiei a existat o comisie care a produs un raport cutremurator. Dar  lucrurile nu au ramas asa. La ora aceasta un numar important de persoane , inclusiv fostii conducatori ai statului de pe vremea Juntei, au fost judecati si condamnati pentru crimele savarsite. Noi n-am fost in stare nici sa ii pedepsim pe cei care au omorat oameni in 1989….

Dati-mi voie sa fiu sceptic cu privire la vreo reconciliere, mai ales ca iubire cu forta nu prea se poate….

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

2 Responses

  1. ice4you says:

    Eu in loc de reconciliere i’as spune la treaba aia viol … ca e un soi de iubire cu sila in care toti ne’am pupa pe gura dupa ce in prealabil ne’am da si niste securi in cap.

    Nu e loc de nici o reconciliere … ura e mult prea profunda … motivele de ura prea multe … poate doar o a doua revolutie inecata bine in sange sa aduca vreuna.

  2. Radu says:

    nu exista o masa critica pentru revolta deci livolutie nix. \Eu I-as spune nu viol ci sodomizare. Cum se schimba macazul cum sunt luati In tzapa ailalti. Ba p-a matii este singura certitudine. A, si aia cu ciocu mic, acum noi suntem la furaciuni..