Romanii si consumerismul – cronica unei lacomii peste masura

Dupa navalirile barbare asupra alimentarelor, bauturilor si pocnitorilor din perioada de pana in Anul Nou ai crede ca entuziasmul si banii pentru sopingareala s-au epuizat.

As, da de unde! Cu forte prospete romanasii au revenit si si-au revenit si navalirea in stil parca dau turcii si tatari a inceput. Cum rafturile gem peste tot de produse si etichete si afise care mai de care mai ademenitoare, gen Noul tva, megadiscount, sale 25-30-50-70%, Ultimele reduceri acum!, asa si hoardele au dat navala. Nu conteaza marca, stare, utilitatea, sa luam baaaa, ca e aproape moca!!!

Personal am asistat azi in Kaufland la scene absolut hilare, ba chiar bizare. Un nene lupta la baioneta pentru…dresuri feminine!   

O fi vreun closet drag queen si noi nu stim?  Lupte crancene erau si la sosete, colanti, farfurii si carioca!!(wtf!). Imi pare sincer rau ca nu am o camera gen GoPro.

In spatele acestor schimonoseli degradante stau insa calcule reci: sa iasa banu’. Asa afli in fapt cam cat costa un produs cu adevarat si cam cu cat te incarca la plata retelistii. Nu-i de mirare ca cei ce rezista in piata halesc pe cei mai mici sa isi ia o halca consistenta din consumul romanesc. Practic , acum 3 mari jucatori domina: Kaufland – Lidl( nu stiati ca sunt de fapt proprietatea aceleiasi familii?), Auchan si Carrefour, urmati de Mega Image, Penny si Profi. Jucatorii mici sau regionali, gen Billa, au fost sau vor fi halite de astia mari.

Iar pierderile sunt de neacceptat, asa ca se face pe dracul in patru sa se vanda tot, inclusiv marfurile alimentare care stau sa expire! O imensa capcana.

Si sa nu credeti vreun moment ca ati facut vreo afacere. Chiar daca ar vinde in pierdere o parte din produse, retelistii recupereaza de la altele….

Si , bineinteles, statul roman nu aude, nu vede!

Voi v-ati arunca la aceste asa-zise reduceri?

Un comentariu la „Romanii si consumerismul – cronica unei lacomii peste masura”

  1. In Romania, in ceea ce priveste comertul alimentar cel putin se lucreaza foarte haotic si foarte prost. Vorba unui prieten, ca musca fara cap.
    Din punct de vedere legal, alimentele perisabile odata expirate pot sa fie trecute pe pierderi in baza unor procese verbale si aceste pierderi se deduc din taxele datorate statului. Astfel, TVA-ul echivalent se deduce din TVA si contravaloarea neta se deduce din impozitul pe profit.
    In teorie e perfect sistemul asta. In practica, atunci cand xx% din marfa e la negru n-ai cum s-o scazi pe pierderi ca-ti scazi tot stocul si uite asa mai nimeni nu foloseste sistemul asta.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura