Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor, este ultima săptămână a Postului Mare în creștinism, precedând Paștele. Această săptămână are o semnificație profundă și marchează evenimentele din viața lui Iisus Hristos înainte de Răstignire și Înviere, cele trei momente care stau la fundamentul Creștinismului.
Săptămâna Mare, începe cu Sâmbăta lui Lazăr
Moment la care, potrivit Sfintelor Scripturi, s’a petrecut ungerea picioarelor Mântuitorului cu mir și mărturisirea Învierii lui Lazăr:
„Inainte de Pasti cu sase zile, Iisus a venit in Betania, unde era Lazar, pe care il inviase din morti. Si I-au facut acolo cina si Marta slujea. Iar Lazar era unul dintre cei ce sedeau cu El la masa. Deci Maria, luand o litra cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasma mirului.”
(Ioan 12, 1-18)
Săptămâna Mare, culminează cu Duminica Învierii lui Iisus, Pastele
Potrivit Scripturilor, Sâmbăta lui Lazăr, este precedată de următoarele sărbători creștine:
- Duminica Floriilor: Începutul Săptămânii Mari, Floriile marcând intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, moment remorat in Bisericile Crestine prin impartirea de mladite sfintite printr’o slujba speciala tinuta de preoti;
- Lunea Mare, considerată prima zi a Patimilor lui Iisus, urmează după Duminica Floriilor. În Biserică, preotul aduce în față icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La Liturghie, se citește istoria vieții acestuia, amintind de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.
- Marțea Mare, considerată a doua zi din Săptămâna Patimilor, are o semnificație profundă în tradiția creștină, aceasta find ziua când Iisus i’a învățat pe ucenicii lui iertarea și credință profundă în Dumnezeu, care e dincolo de cele lumești, folosind pentru a înțelege asta, pildă „Mutării munților” dacă omul ar avea doar o fărâmă de Credință profundă;
- Miercurea Mare, considerată a treia zi din Săptămâna Patimilor, este ziua in care s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase, care, cu mare caintă, smerenie și cu multe lacrimi, aducând mir de mare preț pentru a-L unge pe Hristos, devine mironosiță. Tot în Miercurea Mare a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginți
- Joia Mare: Ziua în care Iisus a instituit Euharistia (Cina cea de Taină);
- Vinerea Mare: Ziua Răstignirii lui Iisus pe cruce si Prohodul;
- Sâmbăta Mare: Ziua în care trupul lui Iisus a fost depus în mormânt;
- Duminica Pastilor: Ziua invierii lui Iisus, Pastele.
Pentru toti crestinii din lume, această săptămână este caracterizată de rugăciune, post, meditație și participarea la slujbele bisericești. Este un timp de introspecție și pregătire spirituală pentru sărbătoarea Paștelui, când credincioșii sărbătoresc bucuria Învierii Domnului.
Troparele Deniilor din Săptămâna Mare
Deniile sunt cântări liturgice specifice acestei perioade sacre. Aceste tropare sunt recitate sau cântate în timpul Deniilor, care sunt slujbe speciale oficiate în Săptămâna Mare. Iată câteva exemple de astfel de tropare:
- Troparul Iată, Mirele vine!: Acest tropar de inceput si este recitat în Duminica Floriilor, facand referire la intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim;
- Troparele pentru fiecare seară din Săptămâna Mare: În fiecare seară a Săptămânii Mari, se cântă tropare specifice care amintesc de evenimentele din viața lui Iisus înainte de Răstignire și Înviere.
Aceste tropare sunt parte integrantă a slujbelor din Săptămâna Mare, contribuind la atmosfera de rugăciune, meditație și pregătire spirituală pentru sărbătoarea Paștelui.
Cântarea pricesnelor
Priceasna este o cântare mănăstireasca cântată în bisericile creștin ortodoxe de către enoriași, acoperind intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul și credincioșii care au postit se cuminecă (împărtășesc) cu Sfintele Taine. Cântărea pricesnelor este un obicei vechi, multe dintre ele având texte scrise de autori necunoscuți și un conținut tematic variat, centrat în special pe rugăciunea de iertare, mulțumire și laudă enoriașilor la adreasa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioare Maria și a sfinților canonizați.
In Saptamana Patimilor, Dumnezeu a patimit pentru ca noi sa gasim Lumina!
Nu este o Saptamana grea, e o Saptamana a intoarcerii catre propriul suflet incarcat de pacate pe care trebuie sa-l curatam pentru Invierea care va sa vina.
Amin!