Sfarsitul istoriei ? Nu, doar al iluziilor

„O realitate simplă și tot mai evidentă: ordinea globală se reașează, supremația Occidentului este contestată, Europa este tot mai fragmentată, iar România face eforturi disperate de a face față unui complex de șocuri interne și externe, părând să fie din nou un actor pasiv într-o dramă scrisă și influențată de alții. Iluzia că vom avea un secol de pace, progres și ordine liberală astăzi s-a spulberat. Iluzia că proiectul european se va dezvolta către o Europă federală și supranațională este pe sfârșite în fața valului de naționalism și viziuni diferite față de viitorul nostru comun. Iluzia că SUA vor garanta la nesfârșit și pe cheltuiala proprie securitatea unei Europe ambivalente față de agresivitatea renăscută a Rusiei și nedoritoare să împartă și povara financiară a unei adevărate politici de apărare și securitate este zdruncinată de războaiele hibride ale prezentului și, mai ales, ale viitorului. Și, pentru noi, sfârșitul iluziei ca simpla noastră apartenență la UE și NATO, fără o schimbare din temelii a modului în care funcționează politicul și statul român ne va garanta evadarea de la periferia Europei și recuperarea timpului istoric pierdut.”

Nu sunt cuvintele mele, ci ale lui Mircea Geoana. Ca politician, omul e slab, dar ca intelectual…jos palaria. In cateva fraze a surprins as spune exact paradigma zilelor noastre.

In anii 90 ai secolului trecut caderea comunismului a parut un „end of history moment”. Dar astazi este evident ca acest concept este de fapt o iluzie, neputand momentan a avea o finalitate a istoriei mondiale. In fapt suntem inca in acelasi framantat proces de reasezare a lumii, proces care are ca inceput ziua de 21 decembrie 1989, ziua caderii Zidului Berlinului. Pana atunci lumea a fost destul de clar impartita, dar implozia comunismului a facut sa implodeze la randul lor toate ierarhiile si toate sferele de influenta.

Din pacate insa au aparut si s-au mentinut de atunci un set de iluzii colective si globale care abia astazi, dupa un sfert de secol, se demanteleaza. Democratia nu a adus prosperitatea visata, nici apartenenta la diverse structuri. Dintr-o lume inghetata in cosmarul conflictului dual am evoluat intr-o lume plina de dinamism si haos informational, unde structuri de tip bloc European zic eu ca sunt demodate, daca nu chiar depasite; insesi statele par a fi depasite, iar unele stau sa se dezintegreze, precum UK sau Spania.Daca unele tari au evoluat pozitiv marea majoritate a tarilor lumii inca nu si-a aflat locul si orbecaie pe la periferia istoriei.

Sfarsitul acestor iluzii aduce pe toti pamantenii brusc in fata realitatii: ordinea mondiala este pe cale sa se reaseze radical in urmatorii 25 de ani, mai ales datorita Chinei si Rusiei. Vrem, nu vrem, noii lideri ai Chinei si vulpoiul rus au aruncat iarasi lumea in aer.

Nu stiu incotro o vom lua ca omenire, dar un lucru il stiu: Romania, din pacate, pica din nou examenul…Vom trai cu siguranta timpuri interesante!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura