Siguranta energetica a Romaniei pe drumul inspre dezastru, ministrul energiei anunta pene de curent

De ani de zile am tras pe aici semnale de alarma cu privire la siguranta energetica a Romaniei atat din punct de vedere al gestionarii dezastruoase la nivel national cat si international, semnele ca se apropie o criza energetica de proportii la nivel mondial fiind tot mai multe de la an la an, atat din punctul de vedere al scaderii capacitatilor de extractie a hidrocarburilor din vechile explotari, cele noi necesitand uriase investitii, cat si din punct de vedere geostrategic, marile puteri ale lumii si ordinea mondiala cunoscuta dupa cel de al doilea razboi mondial atingand de ceva vreme deja apogeul, hegemonia americana ca „jandarm al lumii” dand semne ca e aproape de finalul perioadei sale, infrangerea si retragerea din Afganistan fiind un semnal clar in acest sens pentru multa lume. (la care in 2024 se adauga si pierderea razboiului din Ucraina).

Siguranta energetica a Romaniei pe drumul inspre un dezastru iminent

Cu razboiul aproape iminent la granitele cu Ucraina si dependenta Romaniei de Gazprom si gazul rusesc, Romania se afla in pragul unui dezastru energetic iminent, capacitatile de productie ale Romaniei de gaz si energie electrica fiind in cadere libera dupa decizia criminala de reducere a productiei a Romgaz luata de guvern in 2020 si inchiderea unor capacitati de productie a energiei electrice printre care se numara si termocentrala de la Mintia, decizii care au creat o uriasa gaura in sistemul energetic in urma asumarilor idioate in ceea ce ar fi trebuit sa fie celebrul acord „green deal” unde Romania nu a negociat nimic ca interes national adaptat la realitatile Romaniei, ci doar a semnat prin mana unor fanarioti vanduti care seamana mai degraba a niste asasini economici decat reprezentanti ai tarii care i’a ales prin vot democratic pentru a le reprezenta si apara interesele nationale, vanzandu’ne la schimb, noua prostimii, povesti cu unicorni roz si caii verzi de pe pereti ecologiei . La toate astea se adauga subminarea constanta a capacitatilor de productie energetica din ultimi 20 de ani, vreme in care sectorul energetic al Romaniei a fost complet neglijat, o descriere completa a dezastrului fiind facuta public intr’o scrisoare a sindicatelor din energie, care trag un ultim semnal de alarma in acest al 12-lea ceas:

Scrisoarea deschisa a sindicatelor din energie

In atenția

Președinției României

Guvernului României

Parlamentului României

Ministerului Energiei

Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “UNIVERS” și Federația Națională Mine Energie, federații reprezentative la nivel de sector de activitate „Energie, Petrol și Gaze și Minerit Energetic”, care reprezintă peste 80% din salariații ce lucrează în unitățile de producere a energiei electrice și termice din România, vă transmit profunda noastră îngrijorare în legatură cu modul în care funcționeaza piața de energie din Romania:

Explozia prețurilor la energie este explicată de politicieni și analisti în tot felul de moduri, aproape toți legând-o de creșterea prețurilor la nivel european.

Facturi de mii de lei se suprapun peste dispariția iminentă a zeci de mii de locuri de munca in anul 2022. Inceputul l-au făcut ALRO și AZOMURES, dar vedem și covrigarii cu 4 angajați care au primit factură de 15.000 de lei lunar.

Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a facut posibile aceste facturi: lipsa de energie.

Intre 2008-2022 s-au închis zeci de capacități de producție fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe carbune, care funcționează în baza curbei de sarcină și s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcție de vânt și soare. Azi am ajuns importator net de energie. Tot ce exportăm este energie care nu trebuie nimănui, în golul curbei de sarcină, cu câțiva euro/MWh. Importăm însă la vârf, cu sute de euro/MWh.

Politicienii, în frunte cu Președintele, și-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa.

Doar spre deosebire de UE, noi nu am luat nici un fel de măsuri de înlocuire a capacităților scoase din uz. Pentru a da bine la UE, politicienii români au facut posibile anomalii care deja sunt domeniu de studiu în alte țări la capitolul „așa nu”.

România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. In 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depațind cu mult ținta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuția României la poluarea cu CO2 este de cca. 2%, cu cca. 100 mil. tone pe an. Vulcanul din La Palma a aruncat în atmosferă într-o săptămână mai mult decât dublul României într-un an. Mai bine ca noi stau doar Finlanda și Estonia. Poluăm de 10 ori mai puțin ca Germania, de 7.4 ori mai puțin decât Franța, de 4,5 ori mai puțin decât Polonia, la nivel statal.

Pe cap de locuitor suntem la capitolul CO2 pe penultimul loc la poluare, ultima fiind Lituania. Cu toate astea, continuăm să închidem capacități, să desființăm locuri de muncă, trecând peste faptul că marii poluatori ai lumii:

– China, 10 miliarde tone pe an;

– SUA, 5,8 md. tone an;

– India 2,4 md. tone pe an;

– Rusia 1,3 md. tone pe an;

nici nu se sinchisesc de politicile europene de mediu.

Constatăm că și dacă Europa ar fi toată decarbonizată impactul mondial ar fi nesemnificativ, din moment ce doar China pune în funcțiune 900 MW săptămânal.

EXPLOZIA FACTURILOR LA ROMÂNI SE DATOREAZĂ LUPTEI POLITICIENILOR CU ENERGIA CLASICĂ, FĂRĂ A PUNE NIMIC ÎN LOC.

Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniștri nepricepuți care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca și cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mancare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învață la școală. Doar cărbunele și nucleara funcționează și noaptea și fără vânt și la -20 de grade și pe secetă (nucleara mai puțin). Cu 26% energia regenerabilă, am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franței (19,1%), Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia și Grecia au 300 de zile cu soare pe an, față de 170 în România.

Cum e posibil ca o țară ca Ungaria, fără nici un fel de resurse, să aibă cel mai mic preț la energie din UE? Simplu, un alt fel de Guvern!

Sau găsim și alte explicații?

Este posibil ca această situație să fie profitabilă pentru un grup restrâns de români și străini?

Este posibil ca această situație să fie profitabilă unor multinaționale care fac azi profituri uriase (relocând profitul), beneficiind de așa-zisa neputință a diferitelor Guverne?

Cum se explică altfel ca o companie a statului, CE Oltenia, care la prețuri la jumătate cât cele de azi ar fi superprofitabilă, chiar incluzând prețurile certificatelor de CO2, să nu poată produce mai mult de 1000 de MW, deși are o putere instalată de peste 2400? Cum e posibil ca această companie să fie obligată să încheie contracte la 200-400 ron/MWh cu multinaționale care revând aceeași energie de 2-3 ori mai scump?

Aparent, în toată Europa decarbonizarea este o țintă mai mult sau mai puțin îndepărtată. Dar fiecare țară și-a negociat termenele având în vedere și interesul național.

La Datteln în Germania în urmă cu un an s-a pus în funcțiune, pe cărbune, un „întreg CEO de 1100 MW”. Este operat de o companie care aduce energie în mai multe țări: Luxemburg, Olanda, Slovacia și … România. Acționarul majoritar este o firmă a statului finlandez, portdrapel de altfel al luptei împotriva carbunelui. In aceeași perioadă de un an România a închis 900 MW în CEO și 400 MW în Mintia. Grupurile de la CEO aveau toate investițiile de mediu, erau la fel de performante din acest punct de vedere ca orice centrală pe cărbune din Germania, Olanda sau Cehia.

Romania a ajuns să importe la vârf 2000 MW pe oră din țările vecine.

In Serbia, țară non-UE, s-au pus în funcțiune 350 de MW pe cărbune anul trecut, la Kostolac. In linie dreaptă sunt 160 de km între CEO și Kostolac. Importăm la fiecare vârf de sarcină sute de MWh din Serbia, Ucraina, Ungaria, energie produsă mai ales pe cărbune.

Iar România își condamnă consumatorii, cetățenii sau industrii, la sărăcie și faliment. Conducatorii Serbiei își negociază intrarea în UE în interesul cetățenilor lor, nu doar al lor personal. La fel în Germania, unde durata de operare la Datteln este până în 2038.

Ministerul Energiei, lăsat la negocieri în coada listei, un fel de sinecură de partid, indiferent de Guvern, este de fapt mai important și mai „social” decât Ministerul Economiei sau al Muncii. Aici este rădăcina inflației, a securității economice, baza oricăror investiții. Politicile promovate în timp au fost doar în folosul multinaționalelor din domeniu și împotriva companiilor la care statul e acționar. Zeci de persoane care au lucrat la Legile Energiei sau la procedurile ANRE ca reglementatori, le regăsim azi în conducerile unor companii private care fac profituri uriașe (externalizate la sfârșit de an), pe legile și reglementările făcute de directorii lor de azi. Zeci de funcționari guvernamentali au lucrat sau sunt actionari mascați (prin neamuri) la aceste companii care ne trimit azi facturi uriașe. Zeci de politicieni de vârf, de generali de tot felul, au afaceri în energie (în special regenerabilă), de ani de zile.

Rezultatul „muncii” lor se vede azi în facturi. Și e doar începutul.

E bine că Guvernul României are grijă de muncitorii din Serbia, Ucraina, Germania. La fel cum UE are grijă de fapt de cei din China și Rusia, unde se relocă industriile care se închid în Europa.

Dar cei peste 11.000 DE SALARIAȚI AI COMPLEXULUI ENERGETIC OLTENIA SUNT PĂCĂLIȚI CU PLANURI DE RESTRUCTURARE ABERANTE, ZECILE DE MII DE (ÎNCĂ) SALARIAȚI DIN DIFERITE INDUSTRII CARE SE VOR INCHIDE, NU POT STA NEPĂSĂTORI LA ACEST AMESTEC DE IMPOTENȚĂ ȘI HOȚIE.

Chiar dacă nu am dat nume de persoane și Companii, nu înseamnă că nu le știm.

CHEMĂM SINDICATELE DIN TOATE RAMURILE ECONOMICE AFECTATE DE ACTUALELE PREȚURI SĂ NI SE ALĂTURE, ȘTIIND CĂ SUNTEM PE CONT PROPRIU, IAR PRĂPASTIA DINTRE CELE DOUĂ ROMÂNII, A LOR ȘI A NOASTRĂ, SE ADÂNCEȘTE ZILNIC.

Cerem implicarea imediată a Guvernului, a CSAT, pentru stoparea acestei crize false, și anchetarea de către organe de specialitate (de preferință care să nu aibă firme de vânzare energie sau de regenerabile), a celor care ne-au adus aici, la situația în care cetățenii României plătesc cel mai scump curent și gaz din Europa. Cerem justiției să se autosesizeze după ce membri ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factura.

Pentru că dorim ca românii să nu mai fie săraci. Iar opusul sărăciei nu este bogăția, ci Justiția”

se arata in scrisoarea deschisa transmise autoritatilor de Federatia Natională a Sindicatelor din Electricitate “UNIVERS” si Federatia Nationala Mine Energie.

UPDATE: La doi ani de la scrierea acestui articol sistemul Romaniei a ajuns in colaps, ministrul Energie anunta pene de curent, de vina „schimbarile climatice”

„În momentul în care ai condiţii meteo aparte, că vorbim de caniculă, că vorbim de furtuni, că vorbim de aceste fenomene asociate schimbărilor climatice, pot apărea şi pene de curent. Le recomand românilor să rămână calmi. Noi lucrăm cu distribuitorii să ducem la minimum durata unor asemenea evenimente”

a declarat Sebastian Burduja, joi, la Digi24, potrivit News.ro.

Opinie personala

In ciuda eforturilor de a scapa de furia oamenilor care au ajuns sa se sinucida cand le’au venit facturile la energie si acoperire a dezastrului economic prin masuri de compensare ce sunt bagate in buzunarul smecherilor din energie tot din bugetul statului, dezastrul energetic in pragul careia este Romania e unul ce nu mai poate sa fie evitat in urmatorii ani, deoarece de 20 de ani au ruinat tot ce insemna acest sector fara a pune nimic viabil in loc, Nuclearelectrica de la Cernavoda urmand sa fie urmatoarea victima, deoarece Unitatea 1 de productie urmeaza sa isi incheie ciclul de viata in 2026, prelungirea acestuia presupunand investitii uriase pentru retehnologizare si timp, sau cu alte cuvinte, pentru compensarea scoateri acestui reactor din sistemul energetic pe perioada retehnologizarii, noi trebuia sa avem deja la Cernavoda cel putin inca un reactor care sa intre in productie cel tarziu anul viitor! Ca si in cazul sectorului energetic din minerit pe care noi l’am ingropat in vreme in care Germania a investit masiv in urma obtineri unui acord de prelungire a perioadei de exploatare cu rezerva de „mai vedem ce o sa fie prin 2038” iar China a inregistrat record de exploatare si productiei de energie din carbune, nici la Cernavoda nu s’a facut nimic in acest sens, ba chiar au sabotat cat de mult au putut inceperea investitiilor la Cernavoda ce ar fi trebuit sa inceapa inca din 2015 in urma unui contract semnat cu China, adica cei care detin la ora actuala tehnologia CANDU in urma cumparari pachetului majoritar de la Canada. Acest lucru nu il spune nimeni, prostimi fiind doar vanduta povestea cu dependenta de China in cazul unei investitii iar la schimb fiindu’le vandut visul american care de acum inainte insa nu va mai tine nimanui de cald!

Siguranta energetica a Romaniei pe drumul inspre un dezastru iminent
Siguranta energetica a Romaniei pe drumul inspre un dezastru iminent

11 comentarii la „Siguranta energetica a Romaniei pe drumul inspre dezastru, ministrul energiei anunta pene de curent”

  1. Poate sună bizar, însă:
    1. De mai bine de 5 ani, diverși analiști, atît români cît si straini, exprimă pe diferite tonalități uimirea și insatisfacția că românii, procentual sînt prea mulți proprietari ai locuinței lor. Și vezi asta dăunează la mobilitatea forței de muncă, văduvește bugetul de niste presupuse impozite pe chirii , scade calitatea spatiului de locuit etc.

    2.Acum 2 ani a apărut în spațiul public sloganul “You Will Own Nothing And Be Happy”, acțiune cu termen de realizare 2030. Klaus Schwab …the great reset…

    3.În paralel se discută despre o monedă unică la nivel global, bazată pe blockchain, cu acoperire în credite de carbon, credite ce vor fi atribuite fiecăruia într-o anumită limită lunară, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/blockchain-climate-action .

    Dacă luăm în considerare cele de mai sus, creșterea valorii facturilor la energie peste limita pe care populație și firme o poate plăti este un excelent catalizator in actiunea de deposedare de proprietate, prin executarea debitelor.
    Apoi fiindcă și deposedați de ce au oamenii nu-și vor putea permite cheltuielile locative, oamenii vor accepta de nevoie o monedă virtuală ce va limita cheltuielile în baza unui plafon al amprentei de carbon produsă de bunurile și serviciile achiziționate. Deja se fac teste, https://www.mastercard.com/news/press/2021/april/mastercard-unveils-new-carbon-calculator-tool/ .
    E doar un rapt de bunăstare a populației, făcut pe o scară ceva mai mare, transnațională. Asta e percepția mea.

    Răspunde
  2. Fir-ar ei ai dracului sa fie de hoti ca mi-a venit factura la gaze, dublu fata de ce plateam acum un an in aceiasi perioada la acelasi consum! dash2 Si mai au curajul sa iasa sa ne explice?? Ce??

    Răspunde
  3. Pe mine m-a rupt Engie la factura pentru lumina care mi-a venit pe decembrie, 690 de lei fata de 400-450 lei cat plateam in mod normal, pe factura nu apare nicio reducere, nimic. Am sunat la ei, ma plimba cu vorbe. Am facut plangere la ANRE si ANPC, de o saptamana nu am primit inca niciun raspuns!

    Răspunde
  4. De pe vremea lui Nea Nicu , astia nu au mai construit nici o centrala , au scazut capacitatea de productie a energiei electrice din Cet-uri . E jale ce se intampla acum cu asa zisa liberalizare

    Răspunde
    • „Liberalizarea” nu a fost decat bomboana de pe coliva sistemului energetic din Romania care a fost sabotat si distrus in toti astia 32 de ani de la Revolutie incoace.

      Răspunde
  5. 57 de ani am contribuit la fondul de pensii, lucrand in energetica -(pensionar din 2000 de la TRANSELECTRICA Cluj) inca cunosc „bolile” acestui sector important. Din comentarii se vede ca oamenii cunosc problemele grave din energetica a Romaniei. Cu toate ca exista o generatie tanara si dinamicain acest sector important, boala acuta o stim cu totii – decidentii sant cei din sfera politica, numirile in conducerile se fac in exclusivitate pe baza politica si nu de COMPETENTA! CHIAR SI MANAGERII, DIRECTORII DIN TOATE ZONELE ENERGETICE se fac cu o politica marsava, machiavelica pe teremeni scurte – daca nu asculta comenzile politice de sus….nu se prelungesc mandatul…etc. Este timpul ca generatia noua in energetica format din tineri competenti, cu viziuni in viitor sa puna pe masa politicienilori incompetenti interesul tarii, a ROMANIEI! Si aceasta atitudine este valabila in toate sectoarele energetice!

    Răspunde
    • Stimate domn aveti dreptate insa problema nevlagica ramane indiferent de cine vine in acel sector, respectiv amestecul politicului si al unora cu interese mai mult sau mai putin obscure. Din pacate iesire nu exista, Romania este o colonie iar decizia la altii. E trist ce spun, dar asta este adevarul si se vede.

      Răspunde
  6. Lasă tovarășe Ice, luăm lumină de la ong-urile verzi, alea de se dau cu curul de pământ dacă vrem curent pe cărbune, hidro sau pe fosilii rusești, că tot de la ele am luat lumină și până acum .. în tinerii competenți nu-mi pun speranțe, câtă vreme unul cu nobel pe fizică ( nu neapărat tânăr, dar măcar știm nivelul ), ne arăta cum putem economisi gaz să fierbem paste, prin înmuiere în apă călduță.. dar poate ne mănâncă urșii pe toți și se rezolvă problema – ursul este superior nouă, și pe lanțul trofic, și ca inteligență – nu are nevoie nici de curent nici de vreo aplicație pe mobil să poată răzbi in viață..

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura