Vodafone si Orange – amenzi generoase de la ANCOM

Povestea mea de dragoste cu Vodafone s’a incheiat cu scantei acum cateva luni de zile, cand dupa mizeria ce o facusera la cartele, m’au batjocurit si pe la abonamente desi le eram client de vreo 14 ani. Cautand sa migrez altundeva cu abonamentele de voce si date dupa negocierile esuate, inca de atunci scriam ca pe piata de la noi s’a constituit un cartel al acestor furnizori, de frunte fiind Vodafone si Orange care au perceput scumpiri abuzive ale serviciilor ce includeau roaming dupa ce fusesera obligati de UE ca serviciile nationale sa poata fi folosite si in roaming. Eu unul nu am mai avut rabdare sa se faca ceva in acest sens si am plecat cu toate abonamentele, surle si trambite la gigi, unde ma declar multumit de servicii (care sunt tot mai ok, mai ales dupa trecerea la 4G VoLTE), dar intre timp se pare ca s’a facut si ceva dreptate atat pentru mine cat si restul lor de clienti tepuiti, ANCON anuntand amenzi record pentru practici inselatoare si ilegale …

Ca urmare a numărului mare de sesizări din partea utilizatorilor cu privire la condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, ANCOM a verificat modalitatea prin care furnizorii i-au informat pe abonați cu privire la aplicarea unei politici de utilizare rezonabilă sau, în cazul RCS&RDS, cu privire la aplicarea suprataxelor autorizate.

Investigațiile au relevat că doi operatori, Orange și Vodafone, au aplicat utilizatorilor o politică de utilizare rezonabilă, fără ca aceasta să fi fost introdusă în contractele încheiate cu utilizatorii pe bază de abonament, respectiv, în Termenii și condițiile generale de utilizare în cazul posesorilor de cartele preplătite.

Neregulile constatate au fost sancționate cu amendă în valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate înainte de termenul acordat de 90 de zile.  

Astfel, ANCOM a aplicat operatorilor Orange și Vodafone câte o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele încheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente. Vodafone a mai fost sancționat cu o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în Termenii și condițiile generale de utilizare a cartelelor preplătite.

Vodafone nu a notificat utilizatorii că a modificat, în fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraopțiuni) de care beneficiau anterior intrării în vigoare a regulamentului, ci și clauzele contractuale (respectiv Termenii și condițiile generale de utilizare a serviciilor preplătite) referitoare la condițiile în care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul că acest serviciu va putea fi utilizat doar în condițiile achiziționării unei opțiuni care oferă acces la serviciul de roaming și nici despre faptul că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activă o opțiune care oferă beneficii exclusiv naționale.

De la începutul anului 2017 și până în prezent, ANCOM a efectuat 114 acțiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificări și aplicate 29 de avertismente și 19 amenzi în cuantum total de 480.000 lei. În afara neregulilor constatate în aplicarea Roam like at home, alte abateri frecvente au privit şi portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate în acest sens amenzi în valoare de 285.000 de lei.

Pe langa faptul ca ii boicotez in continuare si recomand oricui sa renunte la serviciile lor si sa se mute pe orice alte retele, nu pot sa mai spun decat ca ma declar mai mult decat bucuros ca s’a facut intr’un fel dreptate si nu le pot dori decat un sincer la mai mare!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura