Web 3.0 – tot mai aproape


Web 2.0 a fost o revolutie tehnologica ce a schimbat mult lumea pe care o stiam in doar cativa ani. Magazinele online, retelele de socializare, plata facturilor, ziare, reviste si multe alte aspecte ale vietii noastre au cunoscut o schimbare radicala. Cine mai trimiste astazi o scrisoare intr’un plic? Cati mai citesc presa tiparita? Cati dintre noi mai au prieteni cu care se intalnesc pentru a comunica? Cati dintre noi nu au cumparat macar odata online?

Acum cativa ani revolutia tehnologica de azi parea la ani lumina de punerea in practica … la fel cum pana mai ieri Web 3.0 si realitatea augmentata parea niste concepte SF.

Ce este Realitatea augmentata

Realitate augmentată (AR) este un live,un direct sau indirect, de vedere fizică, în lumea reală de mediu, ale cărei elemente sunt completate de către calculator, generate de intrări senzoriale, cum ar fi de sunet, video, grafice sau date GPS. Acesta este legat de un concept mai general numit realitate mediată, în care o vedere a realității este modificată (eventual, chiar sau diminuată, mai degrabă decât augmentată) de către un calculator. Ca rezultat, funcțiile tehnologiei de percepția creșterii curentă a realității. Prin contrast, realitatea virtuală înlocuiește lumea reală, cu una simulată.
sursa: wikipedia.org

La asemena proiecte lucreaza intens companii ca Microsoft sau Google care au anunta pentru anul viitor aparitia primilor ochelari destinati utilizarii realitatii augmentate. Unii merg chiar mai departe si lucreaza la fabricarea unor lentile de contact care sunt defapt niste mici ecrane LCD ce ofera parametrii si informatii in timp real … cam ce vedeam noi prin Terminator in anii ’90 …

Web 3.0 insa va merge insa mult mai departe aducand de exemplu schimbari majore in ce priveste conceptul de televiziune ce probabil ca va fi treptat inlocuit de conceptul Watch On Demand prin care fiecare utilizator va putea alege continutul pe care il prefera si nu ce i’se ofera.

Nimic de zis … din punctul de vedere al tehnologiei se pare ca omenirea va cunoaste un salt fara precedent in intreaga sa istorie, intrebarea mea este: sunt oameni pregatiti pentru asa ceva?! Nu cumva exista riscul ca aceasta tehnologie sa se intoarca impotriva lor si inlocuind tot mai mult conceptul de uman?

Greu de raspuns … si foarte greu predictibil impactul ce il vor avea aceste schimbari majore in viata noastra de zi cu zi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura