WhatsAPP anunta criptarea completa

WhatsAPP, una dintre cele mai populare aplicatii de instant messaging pe mobile, ca raspuns la actiunea FBI impotriva APPLE care a refuzat decriptarea unui iPhone la cererea FBI, anunta pe blog’ul companiei atat intarirea criptarii mesajelor de tip text cat si extinderea acestei criptari atat la mesajele vocale cat si foto/video. Conform declaratiilor companiei, nimeni nu va mai putea avea acces la nici un fel de mesaje trimise prin aceasta platforma in afara de expeditor si destinatar, criptarea mesajelor de orice natura fiind facuta dupa standardele full end to end encryption prin algoritmi speciali care fac teoretic imposibil decriptarea mesajelor intre cele doua terminale chiar si pentru angajatii companiei. In felul asta scapa si de responsabilitatea unor eventuale cereri din partea unor institutii ale statelor, teoretic decriptarea in tranzit devenind imposibila, singura cale de a vedea acele mesaje ramanad accesul direct la cel putin unul dintre cele doua terminale intre care s’au trimis mesajele.

„Ideea este foarte simplă: atunci când trimiți un mesaj, singura persoană care-l poate citi este destinatarul sau membrii grupului în care postezi. Nimeni altcineva nu poate vedea acel mesaj. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici reprezentanții unor guverne opresive, nici măcar noi”

Cu un mesaj de genul asta am fost si eu intampinat ieri pe telefon si probabil ca multi dintre voi.

Este un mare pas inainte si o victorie importanta a dreptului la intimitate, deoarece din punctul meu de vedere intimitatea trebuie sa ramana un drept inatacabil, chiar daca cu siguranta ca se vor gasi unii idioti spalati pe creier care vor fi de parere ca in felul asta, WhatsAPP pune la dispozitia teroristii sau interlopilor instrumentul perfect pentru a face ilegalitati si alte lucruri nasoale. Bullsh|t … asa cum am mai scris, terorismul actual nu se face la telefon … plus ca nimeni nu sta in calea serviciilor sa isi faca treaba cum si’o faceau si cand nu existau telefoanele mobile. In plus de asta, nu toti suntem teroristi sau interlopi pentru a fi tratati ca atare! Este absurd sa atentezi la intimitatea a miliarde de oameni pentru cele cateva exceptii.

Nefiind credul pana la capat, totusi pot sa aplaud initiativa celor de la WhatsAPP in acest sens!

Ce parere aveti de aceasta miscare? Folositi acest messenger? Daca nu, lucrul asta v’a convins in vreun fel sa o faceti de acum inainte? O fi real, sau doar lovitura de imagine?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura