ANAF ia la puricat site’urile romanesti

Desi incalca legea si o directiva europeana in ce priveste protectia datelor personale, ANAF a lansat o dezbatere publica prin care isi dorea incheierea unui protocol de colaborare cu  Institutul National de Cercetare Dezvoltare în Informatica (ICI) din Bucuresti pentru a avea acces automat la datele personale ale detinatorilor de site’uri web.ro.

Stirea …

Proiectul a fost anunţat fără a exista o consultare cu Ministerul Comunicaţiilor, după cum arată ministrul Augustin Jianu, într-un interviu pentru Mediafax.

Aceste date personale fac parte însă din categoria celor protejate de lege, pentru dezvăluirea cărora titularul lor trebuie să îşi dea acceptul sau să fie informat cu privire la divulgarea lor. Un proiect de lege care viza exact exceptarea acestor date personale ale deţinătorilor de domenii .ro de la protecţia legii, depus de tânărul deputat PSD Andrei Valentin Sava, a fost respins recent de Senat, atât Guvernul Cioloş, cât şi cel condus de Sorin Grindeanu arătând că nu susţin un astfel de proiect, pe motiv că încalcă o Directivă europeană. Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că proiectul ANAF este în acest moment suspendat, pentru a se discuta oportunitatea lui. „Deocamdată am oprit-o. Azi o să am o întâlnire cu preşedintele ANAF”, a spus Jianu, care a arătat că el nu a văzut acest proiect şi nu şi-a dat acordul pe el.

ANAF a anunţat marţi un proiect de protocol de colaborare prin care ar urma să aibă acces automat la toate datele personale ale deţinătorilor de domenii web cu extensia .ro, de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti, respectiv RoTLD. ANAF şi-a justificat intenţia prin nevoia de informaţii pentru a putea colecta venituri şi a combate evaziunea şi frauda fiscală. Direcţia Generală Tehnologia Informaţiei din cadrul ANAF ar urma să dezvolte o aplicaţie informatică prin care să aibă acces la aceste date ale proprietarilor de domenii .ro şi la siteurile pe care ei le deţin.

sursa: mediafax.ro

Adica sa inteleg pe modelul presumtiei de vinovatie a oricui,  ANAF are de gand sa devina un concurent redutabil binomului, sau parte din el? Pai daca vor sa combata evaziunea online, care ce e drept e la un nivel mare, cine ii retine sa targeteze pe baza legilor deja in vigoare exact site’urile fantoma de vanzari produse si mai ales de ce trebuie sa aiba acces la datele noastre ale tuturor chiar daca site’urile nu sunt comerciale? De ce e nevoie sa faca mizeria asta dupa ce in offline oricum lucreaza de ceva vreme la alcatuirea unei baze de date coroborata cu cea a administratiilor locale, care e si aia destul de discutabila?!

Teoretic guvernul cel putin deocamdata declara ca a oprit aceasta actiune ilegala, dar ce garantie avem noi ca va ramane asa?

Se intampla lucruri ale dracului de dubuioase in tara asta in ultima vreme.

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

3 Responses

 1. Sorin says:

  Aşa cum sînt implementate toate bazele de date la nivel naţional, avînd o funcţionalitate absolut execrabilă, şi cu erori de salvare a datelor, te poţi trezi în orice secundă că eşti posesorul unui sait “românesc” pentru care te obligă să plăteşti impozit. Păi se va ajunge şi în penibila situaţie ca şi morţii să aibe sait şi atunci să fie obligaţi să plătească impozit.
  Este absolut jenant ce se întîmplă în ţara asta.

 2. ice4you® says:

  CORECT, mai ales ca acum cateva zile a iesit stirea conforma careia cei care au platit la ANAF prin platforma online se pot astepta la surpriza unor penalizari pe motiv de platforma de cacat. Nici macar atat nu au fost in stare sa faca ok si acum imi zic eu mie ca ar putea fi in stare de mai mult. Niste rahaturi de lucruri se intampla in tara asta … si ceva imi spune mie ca de amu abuzurile or sa curga pe banda rulanta si de la dobitocii astia care in loc sa inceapa cu MAREA evaziune fie ea si online … or sa ne bage pe toti in aceiasi oala ca vinovati se serviciu.

 3. Vasile says:

  Datele pentru domeniile .ro, intregistrate pe persoana juridica sunt publice, iar in 2014 prin octombrie toate datele au fost publice dintr-o “eroare” laugh RoTLD nu a recunoscut asta niciodata, era si normal, IT-isti romani sunt cunoscuti pentru priceperea lor