Trei săptămâni de luptă cu babesioza, o boală îngrozitoare transmisă de o căpușă blestemată labradorului meu, este o poveste pe care o voi descrie pe scurt și de care mi-aș dori să țină cont orice iubitor de animale. Vreau să știți cu ce aveți de-a face: nopți nedormite, alergătură, un tratament care poate fi foarte scump și de lungă durată cu multe suișuri și coborâșuri., totul într-un efort uriaș de a salva animalul de companie.
Ce este babesioza?
Pe scurt, o boală parazitară oribilă transmisă de căpușe, despre care găsiți informații detaliate la o simplă căutare online. Cea mai bună metodă de luptă este prevenția prin deparazitarea periodică a animalelor de companie. Din nefericire, există și ghinionul, cum a fost cazul labradorului meu, care într-o seară a refuzat să mai mănânce, urmată de o noapte de coșmar cu febră mare și agitație.
Cum s-a manifestat babesioza și care sunt simptomele care trebuie să vă alarmeze?
Pentru claritate, le voi enumera pe scurt:
- Refuzul hranei, indiferent ce încercați să-i dați câinelui să mănânce;
- Vărsături repetate, inclusiv după ce bea apă;
- Balonare de unde rezulta colici si durerile aferente;
- Respiratie accelerata si faze de apnee;
- Agitație, urmată de letargie și somnolență;
- Ochi tulburi, salivare excesivă;
- Febră mare (peste 39 de grade);
- Urină de culoare roșiatică;
- Scaun de culoare inchisa (spre negru);
- În cazurile avansate/grave ingalbenirea ochilor, gingiilor, tegumentelor.
Dacă veterinarul este neexperimentat sau neglijent, diagnosticul poate fi greșit
Babesioza este o boală parazitară a sângelui care atacă hematiile, primele organe afectate fiind ficatul, pancreasul și rinichii. Boala poate fi ușor confundată cu insuficiențe hepatice sau renale banale. Așa a fost în cazul nostru: în ciuda analizelor scumpe, au fost identificate doar efectele descrise mai sus, nu și cauza. După patru zile de tratament cu antibiotic cu spectru larg și alte medicamente care nu aveau legătură cu babesioza, starea câinelui nu s-a îmbunătățit. Am apelat la un alt cabinet veterinar, unde, printr-o analiză microscopică a frotiului de sânge, s-a confirmat prezența babesiilor, paraziții care provoacă această boală. Tratamentul recomandat a fost mai costisitor și de durată mai lungă, dar mai puțin agresiv, deoarece numărul paraziților din sânge nu era foarte mare. Teoretic, boala putea fi tratată cu un antibiotic, clindamicina. A fost un chin să găsim medicamentul în farmaciile umane, dar am reușit să obținem varianta perfuzabilă pentru primele șapte zile, deoarece câinele vomita inclusiv apa. După a opta zi de perfuzii sub supravegherea veterinarului, a început să mănânce, iar apoi am trecut la pastile (Zodon) pentru restul tratamentului, până la 14 zile.
După 14 zile de tratament cu clindamicina și tratament suport
Rezultatele nu au fost cele așteptate. Deși după a opta zi câinele a început să mănânce și să se simtă mai bine, în a 14-a zi am avut din nou o noapte nedormită, cu febră. Testul de a doua zi a arătat că babesiozele din sânge au rezistat, fiind necesară trecerea la tratamentul clasic cu un antiparazitar foarte puternic, Imizol, care are efecte adverse severe. Despre acest medicament, vă recomand să fiți extrem de atenți când veterinarul decide să-l administreze: asigurați-vă că doza este calculată corect în funcție de greutatea câinelui, că starea de sănătate a animalului (în special ficatul și rinichii) a fost verificată prin analize biochimice și că se administrează în paralel un antidot pentru a reduce efectele adverse, care pot fi violente și pot pune în pericol viața animalului.
La 24 de ore după administrarea Imizolului
După câteva ore critice, singurele efecte adverse observate au fost salivarea excesivă timp de o oră după administrare și câteva ore în care febra a scăzut treptat până la normal. După o noapte în care a dormit bine și două mese, starea câinelui s-a îmbunătățit considerabil, dovadă că tratamentul a început să-și facă efectul. Imizolul este considerat un medicament eficient în tratarea babesiozei.
Ce urmează de acum înainte?
După 14 zile în care i-au fost administrate medicamente hepatoprotectoare (pentru protejarea și refacerea celulelor hepatice), va urma a doua doză de siguranță de Imizol, pentru a elimina complet babesiozele din sânge. După alte 14 zile, vom efectua un test PCR pentru a ne asigura că problema a fost rezolvată complet.
La final
Am scris aceste rânduri pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la această boală blestemată transmisă de căpușe, care în ultimii ani a cunoscut o creștere explozivă și în țara noastră, așa că aveți foarte mare grijă la programul de deparazitări regulate pentru a o preveni. Dovadă stau și alți câini bolnavi pe care i-am întâlnit în timpul tratamentului, confirmați cu babesioză. Nu neglijați această boală! La cel mai mic semn de suspiciune, mergeți la un cabinet veterinar și cereți teste specifice. Dacă boala este confirmată, intervenția trebuie să fie promptă și adecvată; orice zi de întârziere scade șansele de supraviețuire ale animalului, mai ales dacă este un câine mai în vârstă sau cu alte probleme de sănătate. Nu vă jucați cu această boală – este mortală și, chiar tratată corect, prognosticul rămâne rezervat! Nu administrați automedicație animalului; mergeți la un veterinar competent, căruia îi pasă de animale, și stabiliți împreună cea mai bună schemă de tratament, bazată pe analize complexe, chiar dacă sunt costisitoare. Nu mergeți pe ghicite! Noi, cu toate analizele plătite (de patru ori), am ajuns cu greu la un tratament eficient, deoarece există mai multe tipuri de babesioză, care se manifestă diferit la fiecare animal. Tratamentul suport este la fel de important ca cel de combatere a bolii: animalul trebuie să fie bine hidratat, să beneficieze de hepatoprotectoare, vitamine, minerale esențiale și tot ce consideră veterinarul necesar, în funcție de analize și starea animalului. Toate acestea implică timp, efort, răbdare și costuri mari, dar doar așa vă puteți salva companionul de această boală blestemată!
Revin peste 13 zile cu un update, să dea Dumnezeu să fie de bine.
Este a doua oara in 5 ani cand bichonul meu a avut ghinionul sa ia virusul (cu zgarda anti-capuse, ca am zis sa nu ii facem ficatul varza cu pastile pe timp de iarna). Din fericire l-am observat din timp si am scapat „doar” cu 1.300 lei.
Problemele de recidiva sunt din nefericire cunoscute, singurul mod in care afli daca a scapat definitiv de cea mai mica urma de virus este testul PCR sau risti sa revina.
Ice, fă o căutare pe cuvintele cheie ”babesiosis” + ”Kris Newby”, apoi dacă rezultatele îți produc un fior mai fă o căutare și pe ”Dilyana Gaytandzhieva” + ”biolaboratory”.
Vazusem interviul Kris Newby cu Tucker Carlson, m’am infiorat destul si tot ce pot sa zic este sa fereasca Dumnezeu!
Pentru cînd vei avea chef și timp .
Sănătate! Îmi pare rău… Și noi trebuie să le facem deparazitarea. Am rămas doar cu fetele lătrăcioase. Pfff!
Sărbători liniștite, fericite, fiecăruia după nevoile sale!
Deoarece ultima perioadă a fost extrem de dificilă, am decis să anulez toate planurile pentru Paști. Nu erau multe, pentru că Paștele pentru mine nu înseamnă îmbuibare sau umblătură bezmetică, dar nu știți cât de ușurat mă simt că am scăpat și de cele puține. Doamne ajuta cu bine și sănătate, Tiana, si mare grijă cu blanoșii!
Dar nu e acum mai bine? Ce nume fain i-ați dat! Eu motanului ar fi trebuit să îi spun Umbră, că e campion la cât se ține după mine și asta chiar e ceva, în condițiile în care nu pot să zic că ceilalți m-ar evita cine știe ce, la vreme de siestă sau dacă fac tâmpenii și spală putina…vreo cinci minute. Numai bine, să se ducă necazurile!
Haty e numele de alint, numele ei „de buletin” e Hathor – am avut pe Cleo(patra) si Isis inaintea ei.
Ne este si frica sa ne bucuram acum dupa alea trei saptamani in care dimineata ne bucuram si seara o luam de la capat cu crizele datorate oribilei boli, care e ca un roller coster al emotiilor datorate starii schimbatoare de la o extrema la alta, o nenorocire foarte inselatoare ca simptome, nenorocitul ala de parazit face orice sa supravietuiasca. Acum e cat de bine se poate de luni incoace, nu mai are nici un simptom in afara ca e puturoasa, nu letargica, doar ca doarme mai mult si oboseste repede. Azi am vorbit cu veterinarul care imi e prieten si tinem lagatura mereu, vorba lui:
Pana anul trecut am avut si noi o matza neagra, a murit saraca de batranete, a durut si atunci. Asta pe care o avem inca o cheama Gogu, desi parca ii era mai potrivit numele de Satanel, cum l’a botezat fii’mea! L’am salvat dintr’o canalizare in care cazuse pe cand era cat o bricheta.
Păi nu e puturoasă, tovarășe, e în convalescență. Așa sunt și medicamentele antiparazitare pentru oameni, toxice. Au fost printre spaimele mele cât timp a fost copilul mic, ca să nu avem nevoie de ele. Las’ că e bine! Pune mâna și pregătește Paștele, că sigur or să o animeze mirosurile din bucătărie.
La mine e defect genetic, taică-meu aducea fel de fel de “cazuri sociale” și eu la cot cu el, spre bucuria maică-mii. N-am avut acvariu, terariu…în rest, de la pene și orice cu blană, liber la smotocit! În apărarea mea, am fost totdeauna responsabilă, inclusiv în caz de boală, eu m-am ocupat de ele.
Nu îți înșir nici blănoșii pe care i-am avut și nici alintăturile, dar am avut și o mâță Cleopatra, nu eu am numit-o așa.
Asistenta sociala pentru blanosi am fost si eu de cand ma stiu si noi de cand suntem, am avut si acvariu cu pesti pe care anul asta il repun in functie (
) terariu mai putin ca am o problema cu reprilele. 
Pantagruelul din labrador a functionat si cand se simtea rau saraca, acum e prezent la post, nimic nu misca sau fasaie sa nu fie prezenta, dupa care baga somn.